Recept afdrukken
No ratings yet

Citroen-Ricotta Sandwiches

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Lunch, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 320kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 zakje verse peterselie 30 g
  • 250 g ricotta kaas
  • 1 - 2 theelepels olijfolie met citroenaroma fles 250 ml
  • 1 bakje surimisticks 150 g
  • 18 sneetjes wit-casinobrood
  • 1 gerookte kipfilet in plakjes

Instructies

  • Schil de komkommer en snijd deze met een kaasschaaf of dunschiller in dunne plakken in de lengte.
  • Verwijder de zaadlijsten.
  • Bestrooi de komkommerrepen met een halve theelepel zout en druppel er azijn over.
  • Leg de komkommer in een vergiet, dek af met plasticfolie en leg er iets zwaars op.
  • Laat de komkommer minstens 30 minuten uitlekken.
  • Dep de komkommer droog met keukenpapier voor gebruik.
  • Snijd het blad van de peterselie fijn.
  • Roer de ricotta, citroenolie en peterselie door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de surimi in lange plakken.
  • Snijd de korsten van het brood af en besmeer de sneetjes met het ricottamengsel.
  • Verdeel de komkommerrepen over 6 sneetjes brood.
  • Beleg 3 sneetjes met gerookte kip en de laatste 3 sneetjes met surimi.
  • Leg de belegde sneetjes op de komkommerbroodjes.
  • Dek af met de overgebleven 6 sneetjes brood.
  • Snijd de sandwiches diagonaal doormidden, tot 4 driehoekjes.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze citroenachtige en lichte sandwiches.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 1.5mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Naanbroodjes met Pittige Kaas

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Brood, Kaas
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 350kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 200 g overjarige Goudse kaas in plakken gesneden
  • 1 pak voorgebakken naanbrood naturel (2 stuks)
  • ½ pot mangochutney zoet, pot à 340 g
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • 1 eetlepel olie

Instructies

  • Snijd de overjarige Goudse kaas met een kaasschaaf in plakken.
  • Snijd voorzichtig met een kartelmes de naanbroden open.
  • Besmeer de naanbroden met de helft van de mangochutney en verdeel de kaasplakken gelijkmatig erover.
  • Pluk de steeltjes van de koriander en strooi de blaadjes over de kaas.
  • Vouw de naanbroden dicht en bestrijk de buitenkant licht met olie.
  • Verhit een grillpan.
  • Rooster de naanbroden 4 minuten en keer ze dan om.
  • Grill het brood nog 3-4 minuten, tot alle kaas gesmolten is.
  • Haal de naanbroden uit de grillpan, laat ze iets afkoelen en snijd ze dan in lange repen.
  • Serveer de rest van de mangochutney als dipsaus erbij.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegrilde naanbroodjes met pittige kaas gaan goed samen met een fris witbier, zoals een witbier met citrustonen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.5mg | Sugar: 15g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrild Naanbrood met Courgette, Quorn en Piccalilly

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Porties: 2 personen
calorieën: 450kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • Olijfolie
  • Versgemalen peper en zout
  • 1 pak naanbrood naturel (2 stuks)
  • 175 g Quorn fijngehakt
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus
  • Piccalilly

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd met een kaasschaaf plakken van de courgette.
  • Besprenkel de courgetteplakken met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper.
  • Leg de courgetteplakken op een bakplaat.
  • Leg de naanbroden op elkaar en verpak ze in aluminiumfolie.
  • Bak de courgette en naanbroden 10 minuten in de oven.
  • Ondertussen bak je de Quorn in 1 eetlepel olie tot het bruin is.
  • Blus het af met de sojasaus.
  • Laat de naanbroden iets afkoelen en bestrijk ze royaal met piccalilly.
  • Beleg ze vervolgens met de gebakken courgette en Quorn.

Notities

Wijnadvies:

Deze combinatie van pittige piccalilly en gegrilde courgette vraagt om een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 2mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Forel Omwikkeld met Courgette

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4 personen
calorieën: 320kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 4 forellen heel
  • Sap van 1 limoen
  • 1 gedroogd chilipepertje verkruimeld
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 zakje verse koriander 15 g, fijngeknipt
  • 4 eetlepels olie
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schaaf met een kaasschaaf 8 gelijkmatige plakken van de courgette.
  • Spoel de forellen af met water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Besprenkel de forellen aan de binnen- en buitenkant met limoensap en bestrooi ze met zout.
  • Meng in een kom de verkruimelde chilipeper, geperste knoflook, helft van de fijngeknipte koriander en 2 eetlepels olie door elkaar.
  • Verdeel het kruidenmengsel over de buikholten van de forellen.
  • Bewaar de forellen afgedekt met folie in de koelkast tot gebruik.
  • Omwikkel elke forel met 2 linten courgette en steek de courgette vast met cocktailprikkers.
  • Bestrooi de courgette licht met zout.
  • Afhankelijk van de grootte van de barbecue, rooster de forellen in één of twee keer.
  • Leg de forel in een visklem, bedruppel met de resterende olie en rooster op de barbecue in 10 tot 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Keer de forellen regelmatig om tijdens het roosteren.

Notities

Wijnadvies:

Deze forel omwikkeld met courgette gaat goed samen met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De frisse en fruitige smaken van de wijn vullen de subtiele smaken van de forel aan.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.5mg | Sugar: 1g

PIZZA MET COURGETTE EN MOZZARELLA
Recept afdrukken
No ratings yet

Pizza met courgette en mozzarella

Zo mediterraan kan een pizza zijn! De smaaksensatie van de gemarineerde courgette en de pijnboompitten is subtiel, maar o zo lekker…
Recept categorieën: Kaas, Pizza
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Porties: 1 Voor 1 pizza van ong. 24 cm
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 portie JAN bolletje pizzadeeg
  • ½ courgette
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • 3 eetlepel olijfolie
  • 1 bol buffel mozzarella
  • 2 eetlepel pijnboompitten

Instructies

  • Verwarm de voor op 220 tot 250C.
  • Stretch op een met bloem bestoven aanrecht het bolletje deeg tot een platte, ronde vorm van circa 24 cm doorsnee.
  • Leg het deeg op een met een vel bakpapier en bestrijk het met de Jan pizzasaus.
  • Schaaf de courgette in dunne plakjes en leg ze in een kom.
  • Pers de knoflook boven de kom uit en rasp de schil van de helft van de citroen.
  • Schep de courgette en knoflook om met de olijfolie en de citroenrasp.
  • Laat het mozzarellabolletje uitlekken en scheur het in stukjes.
  • Verdeel eerst de courgetteplakjes dan de stukjes mozzarella over de pizza en bestrooi dat met de pijnboompitten.
  • Bak je pizza onderin de oven in ca. 12 minuten bruin en knapperig.
  • Smakelijk!

Notities

Deze pizza kun je ook heel makkelijk met een pizzasteen op de barbecue bereiden. Steek dan voor je begint de BBQ aan en verwarm de pizzasteen. Als je de pizza hebt belegd, leg je deze samen met een bakpapier op de pizzasteen. Bak je pizza in ca. 10-15 minuten bruin en knapperig

calzone-spinazie-chorizo
Recept afdrukken
No ratings yet

Pizza Calzone met spinazie en chorizo

De calzone heeft altijd een extra dimensie omdat de ingrediënten zo heerlijk mengen tussen het deeg. Als die ingrediënten dan ook nog eens een uitgesproken karakter hebben wordt het één groot smaakfeest.
Recept categorieën: Pizza
Land van herkomst: Italië
Porties: 1 1 pizza van ong. 24 cm
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 portie JAN bolletje pizzadeeg
  • 30 g spinazieblaadjes
  • 1 bosuitje
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas 3 eetlepels
  • 25 g chorizo in blokjes gesneden (2 eetlepels)
  • 1 takje verse munt of een mespunt gedroogde munt uit een potje

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 tot 250 C.
  • Hak de spinazieblaadjes grof en snij het bosuitje in ringen.
  • Schep de groenten om met de helft van de geraspte Parmezaanse kaas en de chorizoblokjes.
  • Stretch op een met bloem bestoven aanrecht het bolletje deeg tot een platte, ronde vorm van circa 24 cm doorsnee.
  • Leg het deeg op een rooster met een vel bakpapier en bestrijk het met de Jan pizzasaus.
  • Strooi de rest van de Parmezaanse kaas op een helft van de pizza en schep het spinaziemengsel erop.
  • Hak de munt grof en strooi over de vulling.
  • Bestrijk de randen van de pizza met wat water, klap dubbel en knijp de randen goed dicht.
  • Bak je pizza onderin de oven in ca. 12 minuten bruin en knapperig.
  • Smakelijk!

Notities

deze pizza kun je ook heel makkelijk met een pizzasteen op de barbecue bereiden. Steek dan voor je begint de BBQ aan en verwarm de pizzasteen. Als je de pizza hebt belegd, leg je deze samen met een bakpapier op de pizzasteen. Bak je pizza in ca. 10-15 minuten bruin en knapperig.

Traditionele lasagne met extra courgette
Recept afdrukken
No ratings yet

Traditionele lasagne met extra courgette

Lasagne is een beroemd Italiaans pasta-gerecht, een zogenaamd éénpansgerecht. Deze keer aangevuld met plakken courgette. Ideaal voor kinderen, maar ook voor volwassenen, want ongemerkt krijg je een flinke portie groenten binnen.
De term éénpansgerecht is echter sterk misleidend, want wanneer je werkelijk alles zelf wilt maken, is dat nog een flinke klus. Niettemin zijn er vele varianten mogelijk, want je hoeft niet alles zelf te maken. Hier echter mijn recept:
Recept categorieën: Pasta
Land van herkomst: Italië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Voor de tomaten-vlees-saus:

  • 1 ui flinke
  • 150 gram wortel of winterpeen
  • 300 gram saucijsjes of verse worst
  • 5 tenen knoflook
  • 500 ml tomatensaus passata di pomodoro
  • 1 takje rozemarijn
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • olie om te bakken

Voor de bechamelsaus:

  • 250 ml melk
  • 50 gram margarine
  • 60 gram bloem
  • 1 blokjes vleesbouillon
  • 500 ml water

Verder:

  • 1 grote courgette of 2 kleine courgettes
  • 150 gram Parmezaanse kaas
  • 1 pak lasagnevellen
  • olijfolie

Instructies

De rode saus

  • Verwijder het vel van de saucijzenworstjes (bij ons koop je dit ‘gehakt’ bij de dorpsslager).
  • Snipper de ui en de geschilde wortel.
  • Verhit twee eetlepels bakolie in een hapjespan en fruit de ui en de wortel.
  • Knip met een schaar de rozemarijn fijn boven de pan.
  • Voeg de teentjes knoflook geperst toe en fruit het geheel nog 2 minuten.
  • Voeg het vlees toe, rul het vlees en laat het geheel nog 4 minuten doorbakken.
  • Voeg de tomatensaus (passata) toe, breng alles aan de kook.
  • Zet het vuur heel laag.
  • Laat de saus met de deksel half op de pan een half uurtje zachtjes doorkoken, tussendoor wel even doorroeren.
  • Zet het vuur uit en voeg nog een flinke scheut olijfolie toe.

Maak ondertussen de bechamelsaus.

  • Kook 500 ml water en voeg het vleesbouillonblokje toe.
  • Smelt de margarine in een steelpan op laag vuur.
  • Meng met een houtel lepel de bloem erdoor en laat op laag vuur 2 minuten garen.
  • Voeg op laag vuur al roerend met een houten lepel de 500 ml bouillon in scheuten toe en daarna de 250 ml melk.
  • Voeg pas de volgende scheut toe als de vorige helemaal is opgenomen.
  • Gaat de bechamelsaus een beetje klonteren, gebruik dan een garde om de massa glad te roeren.
  • Laat op laag vuur 2-3 min. zachtjes koken.
  • Breng op smaak met peper – geen zout vanwege de bouillon.
  • Zet het vuur uit en laat de saus rusten tot gebruik.
  • Was de courgette en snij met een scherp mes of met een kaasschaaf de courgette tot flinterdunne plakken.
  • Op deze manier kan de courgette rauw verwerkt worden.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Maak laagjes in de ovenschaal.
  • Begin met een laagje bechamelsaus en plakken courgette, een flinke scheut olijfolie.
  • Achtereenvolgens, lasagnebladen, saus, lasagnebladen, bechamelsauls en kaas.
  • Herhaal tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag tomatensaus en een scheut olijfolie.
  • Bewaar een restje geraspte kaas om te serveren.
  • Dek de lasagne af met aluminiumfolie, bak de schaal 35 minuten in het midden van de oven.
  • Verwijder de aluminiumfolie en laat de lasagne nog 10 nabakken.
  • Zet de oven uit en laat de lasagne nog 10 minuten nagaren.

Notities

Even op de rijtje de 3 hoofdbestanddelen:
Tomaten-vlees-saus: de tomatensaus (passata di pomodoro) of tomatenpuree kun je zelf maken, maar een pot of blik is ook heel handig (en dan heb ik het niet over een kant-en-klare saus met een smaakje..…)
Bechamelsaus: dit is echt heel eenvoudig, maar voor een snelle versie is ook kant-en-klare bechamelsaus te koop
Lasagne-bladen: pasta kun je zelf vers maken, maar voor een ovenschotel gaat dit zijn doel voorbij. Verse pasta smaakt het beste wanneer je deze kort kookt en direct opeet. Een lasagne-schotel staat lang in de oven en ik vraag me of kenners dan nog het verschil proeven tussen verse en gekochte pasta….
TIP: in dit recept worden saucijzenworsten (pasta di salsiccia) gebruikt. Deze geven de saus een krachtige smaak. Naar keuze kan mager vlees gebruikt worden zoals rundergehakt.

involtini Friulani di pesce
Recept afdrukken
No ratings yet

Ininvoltini Friulani di pescevoltini Friulani di pesce

Een kleurrijk gerecht en door de courgettemousse kom je aan je dagelijkse portie groente.
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 200 gram witte visfilet kabeljauw, schol of pangasius
  • 1 grote courgette
  • ½ oranje gele of rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • sap van een halve citroen
  • 1 borrelglaasje grappa
  • 100 ml room koksroom light of slagroom
  • olijfolie
  • peper & zout

Instructies

  • Snij met een kaasschaaf in de lengte plakken van de courgette.
  • Gebruik 8 van de middelste brede plakken voor de visrolletjes.
  • Snij de rest van de courgette in kleine stukjes.
  • Snij van de paprika mooie dunne reepjes.
  • Wanneer de visfilets redelijk dik zijn, snij dan met een scherp mes de visfilets overdwars door midden.
  • Verdeel de vis in 8 porties.
  • Leg op iedere plak courgette een stukje visfilet en een paar reepjes paprika en bestrooi ze met zout & peper.
  • Maak er rolletjes van en zet deze vast met cocktail prikkers.
  • Leg op een bord een stuk keukenrol en laat daarop de vis/courgetterolletjes minimaal een half uur rusten.
  • Door het zout zal de courgette vocht verliezen waardoor het geheel een meer verfijnde smaak krijgt.
  • Bak in een scheut olijfolie de overgebleven courgettestukjes aan, zet de warmtebron lager, pers de knoflook boven de pan en laat het geheel nog een minuutje doorbakken.
  • Voeg de helft van de citroensap, de room en peper & zout toe en laat het op minimale warmtebron sudderen totdat de courgette gaar is.
  • Braad in een tweede pan de courgette/vis-rolletjes aan in een paar scheuten olijfolie.
  • Draai de rolletjes snel om en verlaag de warmtebron.
  • Wanneer de andere kant ook bruin is, blus het geheel af met een scheut water, de rest van het citroensap en de helft van de grappa.
  • Laat op deze wijze de visrolletjes gaar worden (eventueel met deksel op de pan; of nagaren in de oven).
  • Tegen de tijd dat de visrolletjes gaar zijn, pureer dan het courgettemengsel met de rest van de grappa tot een smeuïge massa.
  • Wanneer de courgettemousse voor jouw gevoel te dik is, doe er dan een scheut water of melk bij.
  • Verdeel de courgettemousse over de borden en leg op ieder bord twee vis/courgetterolletjes.

Notities

Lekker met pasta of gebakken aardappeltjes.

Let op:

De courgettemousse ziet er wellicht uit als een saus, maar in feite is het een gepureerde groentemengsel (of dikke courgettesoep).

Chocolademoussetaart met sinaasappel
Recept afdrukken
No ratings yet

Chocolademoussetaart met sinaasappel van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Chocolade, Nagerecht, Taart
Porties: 8 punten
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 g bloem
  • zout
  • 75 g koude roomboter
  • 1 eetlepel(s) witte basterdsuiker
  • 1-2 eetlepel(s) melk
  • 3 eetlepel(s) sinaasappelmarmelade
  • 3 bakjes chocolademousse a 60 g
  • 50 g witte chocolade

Instructies

  • Voorbereiden
  • Bloem en mespunt zout in kom mengen.
  • Boter erop leggen en met twee messen door bloem snijden.
  • Suiker en melk toevoegen en tot soepel deeg kneden.
  • Aanrecht met bloem bestuiven en deeg uitrollen tot ronde lap van ca. 22 cm doorsnede.
  • Vorm (ingevet en met bloem bestoven) met deeg bekleden en minimaal 1 uur in vriezer zetten.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Deegbodem 'blind' bakken: vel bakpapier op deegbodem leggen en vorm vullen met erwten (zo blijft bodem mooi plat).
  • Vorm op rooster in midden van oven schuiven en bodem in ca. 15 min. goudbruin en gaar bakken.
  • Uit oven nemen en laten afkoelen.
  • Bereiden
  • Taartbodem bestrijken met sinaasappelmarmelade.
  • Chocolademousse erop scheppen en met achterkant van in water gedoopte lepel voorzichtig gladstrijken.
  • Van witte chocolade met (kaas)schaaf krullen schaven.
  • Taart garneren met chocoladekrullen en in 8 punten verdelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kabeljauw uit de oven

Recept categorieën: Ovenschotel, Vis
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 Queens kabeljauwfilets ontdooid
  • 2 eetlepel(s) lekkere pesto (zoals deze zelfgemaakte)
  • 1 courgette
  • 1 citroen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C
  • Dep de vis droog met keukenpapier.
  • Bestrijk iedere filet aan één kant met een halve eetlepel pesto.
  • Let er even op dat je niet de vieze lepel weer in je potje of bakje pesto stopt,
  • want er kan wat rauwe vis in terechtkomen en dan bederft je pesto snel.
  • Snijd met een kaasschaaf lange dunne plakken van de courgette.
  • Wikkel 2 plakken courgette voorzichtig om 1 kabeljauwfilet, zonder dat de plakken courgette breken.
  • Zorg dat de uiteinden van de courgette onder de vis eindigen.
  • Is de plak te lang, snijd het overtollige stuk courgette er dan af.
  • Leg de ingepakte filets op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de vis in het midden van de oven in 15-20 minuten gaar.
  • De oventijd is een beetje afhankelijk van de dikte van de vis.
  • Snijd ondertussen de citroen in partjes.
  • Leg deze halverwege de baktijd bij de vis op de bakplaat.
  • Serveer de vis direct uit de oven met de partjes citroen erbij.
  • Het is erg lekker om ze uit te knijpen over de vis, maar wel als ze iets afgekoeld zijn zodat je niet je vingers verbrandt.