Abrikozenyoghurtshake

Abrikozenyoghurtshake

Recept categorieën: Dranken, Fruit, Koude Dranken
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ l blik abrikozen op sap
  • 3 deciliter sinaasappelsap
  • 4 deciliter yoghurt

Instructies

  • Pureer met de staafmixer of in de keukenmachine of blender de afgegoten abrikozen, het sinaasappelsap en de yoghurt tot een schuimige drank.
  • Serveer deze in hoge glazen.

Appelcompote met bitterkoekjes uit Veneto

Appelcompote met bitterkoekjes uit Veneto

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 appels Granny-Smith
  • 1 deciliter witte wijn
  • 50 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 deciliter room
  • 4 plakjes cake
  • 100 g bitterkoekjes
  • 25 g poedersuiker

Instructies

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes.
  • Kook ze in de witte wijn met de suiker en het vanillestokje tot compote en laat afkoelen.
  • Klop de room halfstijf en spatel deze door de appelcompote.
  • Steek met een ring ronde plakken uit de cake en verkruimel de bitterkoekjes grof met de keukenmachine.
  • Leg met een ijslepel een laag appelcompote op de cake en bestrooi met de bitterkoekjes en ten slotte met de poedersuiker.
  • Serveer meteen.

Abrikozenmousse

Abrikozenmousse

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 l water
  • 200 g suiker
  • 1 kg abrikozen
  • 2,5 dl slagroom
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 150 g suiker
  • 15 g gelatine
  • 2 eetlepel(s) kirsch

Instructies

  • Rasp de citroen en pers deze uit.
  • Was de abrikozen, halveer ze en bewaar 2 helften voor de garnering.
  • Doe het water, het citroenrasp en -sap in een pan en voeg de suiker toe.
  • Laat dit 12 minuten koken.
  • Leg de abrikozen in de siroop en bedek ze met bakpapier en een bord, zodat ze onder de siroop blijven.
  • Pocheer ze 10 minuten.
  • Zeef de abrikozen en bewaar 1,25 deciliter vocht.
  • Pureer de abrikozen in de keukenmachine of blender.
  • Er moet ongeveer 750 gram overblijven.
  • Klop de slagroom halfstijf.
  • Klop in een pan de eieren, de eidooiers, de abrikozenpuree en de suiker los en verwarm dit tot net tegen de kook aan.
  • Zet de pan in een kom met ijs en roer het geheel lauw.
  • Week de gelatine en los deze op in het achtergehouden abrikozenvocht.
  • Meng de gelatinemassa door het abrikozenmengsel en voeg de slagroom en de kirsch toe.
  • Giet het mengsel in een vorm en laat het minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast.
  • Stort de vorm op een plateau en garneer de mousse met de apart gehouden abrikozen.

Cannelloni met kip

Cannelloni met kip

Recept categorieën: Gevogelte, Kaas, Kip, Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • ¼ rode paprika
  • 2 sneetjes oud witbrood
  • 250 g kipfilet
  • 3 eetlepel(s) slagroom
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 1 theelepel tijm
  • 2 eetlepel(s) fijngesneden vers basilicum
  • 4 eetlepel(s) fijngeknipte peterselie
  • zout
  • peper
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 1 pak cannelloni
  • 1 blikje gezeefde tomaten
  • 2 mozzarellakaasjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C.
  • Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook.
  • Snijd de paprika in stukjes.
  • Snijd de korstjes van het brood.
  • Vet een rechthoekige ovenschaal in.
  • Pureer de kipfilet met brood, slagroom en eieren in de keukenmachine.
  • Meng citroensap, tijm, 1 eetlepel basilicum, peterselie, zout en peper naar smaak, sjalot, knoflook en paprika erdoor.
  • Vul de cannelloni met het kipmengsel en leg ze naast elkaar in de ovenschaal.
  • Roer de bouillonpoeder en het overige basilicum door de gezeefde tomaten en schenk dit over de cannelloni.
  • Snijd de mozzarella in plakjes en leg deze erop.
  • Laat de cannellonischotel in de oven in 45 minuten goudbruin en gaar word

Notities

Lekker met kropsla en komkommer

Aspergesalade met garnalen

Aspergesalade met garnalen

Recept categorieën: Salade, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bosje korenaarasperges
  • 1 krop eikenbladsla
  • 3 bosuitjes
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 1,5 eetlepel(s) citroensap
  • 0,5 theelepel honing
  • zout
  • peper
  • 250 g gepelde garnalen
  • 1 rijpe avocado
  • 1 eetlepel(s) halvanaise
  • 1 eetlepel(s) melk
  • 1 teentje knoflook
  • cayennepeper

Instructies

  • Was de asperges en snijd ca. 1 cm van de onderkant af.
  • Kook de asperges in ca. 8 minuten beetgaar.
  • Was de sla en scheur de bladeren in stukken.
  • Snijd de bosuitjes fijn.
  • Roer een sausje van de olie, 1 eetlepel citroensap, de honing, zout en peper.
  • Schep de eikenbladsla en de asperges erdoor.
  • Schep de salade op een platte schaal en verdeel de garnalen erover.
  • Garneer met de bosui.
  • Halveer de avocado en schep het vruchtvlees in de keukenmachine (bewaar de schillen).
  • Pureer de avocado glad met de rest van het citroensap, de halvanaise en de melk.
  • Pers het teentje knoflook erboven uit.
  • Breng op smaak met zout en cayennepeper.
  • Schep de saus in de avocadohelften en zet deze langs de rand van de salade.

Ansjovispasta met Basilicum

Ansjovispasta met Basilicum

Anchoiade
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Koude Hapjes, Vis
Servings: 6
Calories: 55kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 blikjes ansjovisfilet in olie
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 4 blaadjes verse basilicum

Instructies

  • Laat de ansjovisfilets uitlekken en leg ze ongeveer 15 minuten in een kom met ruim koud water om de zoute smaak iets te verzachten.
  • Laat de ansjovis vervolgens uitlekken in een zeef en dep ze droog met keukenpapier.
  • Pel en pers de knoflookteentje uit.
  • In een keukenmachine, pureer de ansjovis samen met de knoflook, olijfolie, rode wijnazijn en tomatenpuree tot een smeuïge pasta ontstaat, dit is de Anchoiade.
  • Snijd de basilicumblaadjes in reepjes en meng ze in de draaiende keukenmachine door de Anchoiade.
  • Doe de Anchoiade over in een schaaltje.

Notities

Deze intense ansjovispasta vraagt om een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc. De citrusachtige aroma's van de wijn zullen mooi samengaan met de zoute smaak van de ansjovis en de kruidigheid van de basilicum.

Nutrition

Calories: 55kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 1.5g | Sugar: 0.5g

Tropische Kokos-Ananas Pudding met Gegrilde Mango

Tropische Kokos-Ananas Pudding met Gegrilde Mango

Bereidingstijd20 minuten
opstijftijd van de pudding2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 375kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 7 blaadjes gelatine witte
  • 1 blik ananas 8 schijven op eigen sap (432 g netto)
  • 1 blikje kokosmelk 400 ml
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 3 eetlepels pina colada likeur
  • 125 ml slagroom
  • 1 rijpe mango
  • Poedersuiker om te bestuiven
  • 1 theelepel olie om in te vetten

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten in ruim koud water.
  • Vet intussen een puddingvorm dun in.
  • Pureer de ananas in een keukenmachine.
  • Meng de kokosmelk en witte basterdsuiker door de gepureerde ananas.
  • Verwarm de pina colada in een steelpan.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze al roerend op in de hete pina colada.
  • Roer het gelatinemengsel door het ananas-kokosmengsel en laat het iets afkoelen.
  • Klop intussen de slagroom stijf in een kom.
  • Schep het luchtige ananas-kokosmengsel voorzichtig door de opgeklopte slagroom.
  • Schenk het puddingmengsel in de ingevette vorm.
  • Laat de pudding ongeveer 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in mooie plakken van de pit.
  • Halveer de plakken mango.
  • Bestuif beide zijden van de mangoplakken met poedersuiker.
  • Leg de mangoplakken op een grillplaat en laat ze onder de hete grill in 2 á 3 minuten goudbruin kleuren, halverwege keren.
  • Leg de gegrilde mangoplakken naast de pudding om te serveren.

Notities

Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling Spätlese past perfect bij dit exotische dessert. De fruitige tonen van de wijn vullen de tropische smaken van de kokos, ananas en mango aan, terwijl de verfrissende zuurgraad een mooie balans biedt.

Nutrition

Calories: 375kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0.1g | Sugar: 40g

Aardbeien met Groene Peper Saus en Bladerdeegdriehoekjes

Aardbeien met Groene Peper Saus en Bladerdeegdriehoekjes

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: 4
Calories: 370kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 1 eierdooier
  • 200 g suiker
  • 1 kg aardbeien
  • 100 ml sinaasappellikeur
  • ½ eetlepel groene peperkorrels
  • ½ liter roomijs
  • Slagroom uit spuitbus
  • 2 takjes munt

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 4).
  • Laat de plakjes bladerdeeg in ongeveer 5 minuten ontdooien.
  • Snijd de plakjes diagonaal doormidden en leg ze op een bakplaat.
  • Klop de eierdooier los en bestrijk de bladerdeegdriehoekjes dun met de losgeklopte eierdooier.
  • Strooi er 2 eetlepels suiker over.
  • Bak de driehoekjes in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat ze afkoelen.
  • Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
  • Breng de helft van de aardbeien met 100 ml water en de helft van de suiker aan de kook in een pan en laat het op hoog vuur ongeveer 1 minuut goed doorkoken.
  • Pureer de aardbeien tot een gladde saus in een keukenmachine of met een staafmixer.
  • Zeef de saus boven een kom.
  • Smelt de resterende suiker in een pan met dikke bodem op matig hoog vuur tot het lichtbruin kleurt, blijf roeren.
  • Voeg al roerend de aardbeiensaus en sinaasappellikeur toe.
  • Blijf roeren tot alle gestolde stukjes zijn opgelost.
  • Roer de groene peperkorrels erdoor.
  • Laat het mengsel afkoelen.

BEREIDEN:

  • Halveer de rest van de aardbeien.
  • Verdeel de saus over het midden van vier borden.
  • Leg de aardbeien als een ring rond de saus.
  • Leg de onderste helften van de bladerdeegdriehoekjes in de saus.
  • Schep een bolletje roomijs op de onderste helften.
  • Leg de bovenste helften schuin op de roomijsbolletjes.
  • Garneer met toefjes slagroom en een blaadje munt.

Notities

Serveer dit heerlijke dessert direct na het bereiden voor een feestelijke afsluiting van de maaltijd.

Nutrition

Calories: 370kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 45g

Christoffelvlaai

Christoffelvlaai

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: België
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor vlaaibodem :

  • 250 gram bloem
  • 4 gram droge gist of 8 gr verse gist
  • 30 gram kristalsuiker
  • 2 gram zout
  • 40 gram boter op kamertemperatuur
  • 2 kleine eitjes
  • 50 gram melk handwarm

Ingrediënten voor de vulling:

  • 1 pot kersen op sap
  • el aardappelzetmeel ca
  • 50 gram suiker
  • 500 ml slagroom
  • 50 Gram poedersuiker
  • 150 gram chocolade donkere / gesmolten

Ingrediënten voor de schuimplaat:

  • 100 gram eiwit
  • 100 gram suiker
  • 100 gram poedersuiker

Ingrediënten voor de afwerking:

  • Cacaopoeder
  • Chocolade krullen

Instructies

  • Start eerst met de schuimplaat.
  • Klop de eiwitten stijf en voeg telkens een beetje suiker toe totdat je mooie stijve glanzende pieken hebt.
  • Voeg nu beetje bij beetje de poedersuiker toe en laat de machine verder kloppen.
  • Neem een bakblik en bekleed dit met bakpapier.
  • Leg er nu een stevige dot eiwit op en smeer dit uit tot een mooie ronde cirkel van circa 1 cm dikte en zorg dat de cirkel kleiner is dan je bakvorm.
  • Bak de schuimplaat in de oven op 90°C in ca 1.5 tot 2 uur af.
  • Steek tussen de deur van je oven en de oven een houten lepel of theedoek zodat het vocht weg kan tijdens het bakken.
  • Ga verder met het deeg voor de vlaai.
  • Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine.
  • Laat een vijftal minuten kneden en voeg dan het zout toe.
  • Laat de machine nog een 10 minuutjes kneden en leg dan het deeg in een andere kom.
  • Laat ca 1 uur rijzen.
  • Rol na het rijzen het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan de vlaaibodem.
  • Leg het deeg in de vorm en duw voorzichtig de randen aan.
  • Prik met een vork redelijk wat gaatjes in de bodem en rol met de deegrol de randen mooi af.
  • Laat nog eens een half uurtje rijzen en duw daarna de randen nog even aan zodat ze boven de vorm uitkomen.
  • Doe de kersen in een steelpan en houd een beetje sap apart. Voeg de suiker toe aan de kersen en breng ze aan de kook.
  • Meng de rest van het sap met het aardappelzetmeel.
  • Wanneer de kersen koken bind je de kersen met het aardappelzetmeel.
  • Laat de kersen nu iets afkoelen.
  • Leg de kersen nu in de bodem en bak het in zijn geheel af in een voorverwarmde oven van 200 graden in circa 20 à 25 minuten.

De chocolademousse:

  • Als je iets meer tijd hebt smelt dan de chocolade in 200 ml slagroom.
  • Voeg daarna de rest van de koude room toe en zet het in de koelkast tot het geheel echt koud is.
  • Voeg de poedersuiker toe en klop de chocoladeslagroom stijf.
  • Je krijgt dan een mooie egale chocomousse.
  • Heb je minder tijd dan volg je deze wijze.
  • Klop de slagroom (500ml) samen met de poedersuiker half stijf.
  • Voeg hieraan de gesmolten chocolade toe en klop de slagroom nu verder stijf.
  • Leg nu een dunne laag mousse op de kersen en strijk het geheel uit met een paletmes.
  • Neem de schuimplaat en leg deze er boven op.
  • Leg weer een dunne laag mousse op de schuimplaat en strijk mooi uit.
  • Strooi er wat chocolade krullen op.
  • Neem een spuitzak en doe hierin de chocolademousse.
  • Spuit mooie rozetten langs de rand.
  • Werk de rozetten af met wat cacaopoeder of een koffieboontje.
  • Laat de taart nog een uurtje opstijven in de koelkast.

Notities

Bewaar deze vlaai in een taartdoos in de koelkast, dit voorkomt dat de chocomousse geurtjes opneemt van andere etenswaren in de koelkast.

Brusselsewafels

Brusselsewafels

Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: België
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 25 g verse gist of 12 gr droge gist
  • 500 ml melk
  • 500 ml water bruisend
  • 4 eieren
  • 600 g bloem
  • 200 g boter gesmolten
  • Zaadjes van 1 vanillestokje
  • 1 snuifje zout

Instructies

  • Verwarm de melk tot lauw warm en los hierin de gist op.
  • Doe er de 500 ml bruisend water bij.
  • Splits de eieren en houd de eiwitten apart.
  • De eidooiers mogen bij de melk en het water.
  • Doe de bloem in de keukenmachine en voeg de melk toe.
  • Laat de machine rustig draaien en voeg dan ook de gesmolten boter toe.
  • Klop nu op een hogere snelheid totdat je geen klontertjes meer hebt.
  • Voeg de zaadjes van het vanillestokje toe en het snufje zout.
  • Klop de eiwitten mooi tot glanzende stijve pieken.
  • Spatel de eiwitten onder het beslag.
  • Laat het beslag nu afgedekt ca 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
  • Zet je wafelijzer aan en laat het goed voorverwarmen.
  • Ik heb de wafels gebakken op stand 6 (Fritel Wafelijzer).
  • Vul nu de wafelplaten met het beslag, ze moeten volledig dichtliggen met beslag.
  • Klap het wafelijzer dicht en bak de wafels in ca 10 minuten gaar en goudbruin.
  • Klop slagroom met suiker naar smaak stijf en smelt eventueel wat chocolade.
  • Serveer de wafels warm met slagroom, chocolade en/of een bolletje ijs.