Regenboogsalade

Regenboogsalade

Recept categorieën: Salade
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 groene appel
  • 1 grote gele biet of andere knolgroente in dunne plakjes
  • 1 grote gestreepte biet of andere knolgroente in dunne plakjes
  • 1 peer
  • 1 courgette
  • ½ kleine rodekool
  • 1 grote watermeloenradijs of andere knolgroente in dunne plakjes
  • flinke handvol gladde peterselie grof gehakt
  • pitten van 1 granaatappel
  • 200 g walnoten of pistachenoten gehakt
  • Ras-el-hanout-dressing
  • 3 eetlepel(s) walnoten- of pistacheolie
  • sap van 1 citroen
  • 1-2 tl dadelpuree of andere zoetstof
  • tl ras-el-hanout
  • 1 kleine rode chilipeper grof gehakt

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de dressing in de keukenmachine of met de hand.
  • Als je de olie er tijdens het kloppen langzaam bij druppelt, bindt de dressing en wordt hij dikker.
  • Breng op smaak met zout en peper, dek af en zet tot gebruik in de koelkast ( hij blijft in een afgesloten bakje een week goed).
  • Maak voor de salade alle groenten en fruit schoon.
  • Snijd alles fijn met een schaaf of een scherp mes. Doe in een grote kom.
  • Voeg de peterselie toe, giet de dressing erover en meng goed.
  • Doe de salade over op een grote schaal, bestrooi met de granaatappelpitten en walnoten of pistachenoten en serveer.

Notities

Gekleurde bietjes koop je bij de beter gesorteerde groenteboer of op de markt.
Watermeloenradijs is een stuk groter dan gewone radijs.
Je kunt ‘m vervangen door een aantal kleine.

Yoghurtbrood

Yoghurtbrood

Recept categorieën: Brood
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 gram griekse yoghurt
  • 6 eieren
  • 100 gram sesamzaad
  • 75 gram gebroken lijnzaad
  • 75 gram zonnebloempitten fijngemalen
  • 75 gram roomboter
  • 2 flinke theelepels bakpoeder
  • 1 kleine theelepel zout

Instructies

  • Maal de zonnebloempitten fijn met de keukenmachine totdat je fijn meel krijgt
  • smelt de roomboter langzaam in een steelpannetje
  • neem ondertussen een beslagkom en meng alle ingrediënten door elkaar met een garde
  • Als de boter gesmolten is meng je de boter samen met de overige ingrediënten door elkaar
  • neem een bakblik van 28 cm en vet dit in met een beetje roomboter of olijfolie, doe vervolgens het deeg erin
  • Zet de oven op 180 graden en bak het brood in 50 minuten bruin , bedek het daarna met aluminiumfolie en laat nog 40 minuten gaar worden. Dit is omdat het mogelijk anders verbrand
  • Direct nadat je het uit de oven hebt gehaald ,haal je het brood uit het bakblik, dek af met aluminiumfolie of doe het in een broodzak. Je kunt het brood een week bewaren

Limedrank met komkommerijs

Limedrank met komkommerijs

Recept categorieën: Koude Dranken
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 limoen
  • 4 eetlepel(s) suiker of zoetstof
  • 500 ml lauw kraanwater

Instructies

  • Schil de komkommer en bewaar de linten van de schil in een plastic zakje voor garnering.
  • Snijd de komkommer in stukken en pureer in de keukenmachine.
  • Schep de puree in de ijsblokjesvorm en zet 3 uur in de vriezer.
  • Pers de limoen uit en meng het sap met de suiker en het water.
  • Rijg de komkommerlinten aan een satéprikker en zet ze in 4 glazen.
  • Verdeel de limonade erover en doe de komkommerblokjes erin.

Verse pindasaus (vegan)

Verse pindasaus (vegan)

Recept categorieën: Saus
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 flinke eetlepels pindakaas
  • 10 takjes koriander
  • 2 Spaanse pepers zaadlijsten verwijderd
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel(s) tamari sojasaus
  • 1 eetlepel(s) ketjap manis
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 eetlepel(s) kokosbloesemsuiker
  • stukje gember van 2cm
  • sap van 1 limoen

Instructies

  • Mix alle ingrediënten met behulp van een keukenmachine of staafmixer tot een lobbige saus.
  • Eventueel kun je wat water toevoegen als je de saus te dik vindt.
  • Voeg dan naar smaak wat extra tamari of ketjap manis toe als je de smaak wat flauw vindt.
  • Dit is het. Zelfgemaakte verse pindasaus!

Paprika-tomatensoep

Paprika-tomatensoep

Recept categorieën: Soep
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rode paprika
  • 250 gram tomatenblokjes zonder zout
  • cayennepeper
  • 1 bosuitje of 6 sprieten bieslook
  • 5 zwarte olijven zonder pit

Instructies

  • Maak de paprika schoon en snijd hem in stukjes.
  • Kook de paprika in de tomatenblokjes met 50 ml water in 5 minuten gaar.
  • Was de bosui of het bieslook en knip het in ringetjes.
  • Hak de olijven in stukjes.
  • Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine en warm het weer even door.
  • Verdeel de soep over 2 kommen en strooi er de bosui en de stukjes olijf over.

Bietenbrood 2

Bietenbrood 2

Recept categorieën: Brood
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram gekookte bietjes op kamertemperatuur
  • 500 gram bloem
  • 7 gram gist 1 zakje
  • 10 gram suiker
  • 10 gram zout
  • snuf chilipoeder
  • water

Instructies

  • Vul een glas van 200 ml of meer met 50 ml lauw water dat niet warmer dan 30 graden is.
  • Voeg hier het suiker en de gist bij.
  • Roer het door en laat het een kwartier staan.
  • Het gist zal flink gaan werken en zich omhoog werken.
  • Schil de bietjes en rasp de helft van de bietjes fijn.
  • De andere helft maal je fijn met een keukenmachine of een staafmixer.
  • Door een deel te raspen krijg je wat meer verschillen van structuur in het brood en zie dan zie je straks de wat grove stukjes in het prachtig roze deeg terug.
  • Doe de bloem met de gemalen bietjes (dus de helft van alle bietjes) in een kom en voeg het gistwater met suiker toe.
  • Dit is wat aan de magere kant wat betreft, dus voeg stapsgewijs ongeveer 40-60 ml water toe.
  • Het deeg moet soepel te kneden zijn, maar het mag zeker niet te nat zijn.
  • Straks voeg je het tweede deel van de bietjes toe en wordt het deeg best wel vochtig.
  • Toch: bij het bakken van brood heb ik liever een wat nat deeg dan een te droog deeg.
  • Zonder vocht kunnen de gluten niet stretchen.
  • Kneed het deeg zeker een kwartier goed door en voeg vervolgens het tweede deel van de bietjes toe.
  • Je zult merken dat het deeg ineens een stuk vochtiger wordt.
  • Laat het deeg onder plastic een uur rijzen.
  • Wow, er ontstond een prachtig deeg, dat uit eindelijk vrij stevig rees. Jammer dat natuurlijke kleurstoffen een deel van de kleur verliezen bij een warme temperatuur en het bietenbrood een groot deel van de kleur zal verliezen.
  • Duw na een uur de lucht uit het deeg en breng het op spanning door het op te bollen.
  • Laat het nogmaals in een ingevette kom met wat bloem rijzen.
  • Zorg ervoor dat het brood niet aan de vorm blijft kleven na de rijs.

Chocoladepasta met avocado en banaan

Chocoladepasta met avocado en banaan

Recept categorieën: Broodbeleg
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 rijpe avocado
  • 1 rijpe banaan
  • 3 volle tl cacaopoeder cacaopoeder zonder suiker gebruiken
  • 3 tl vloeibare zoetstof
  • 1 tl kaneel

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in diepe kom en pureer deze met de staafmixer tot een smeuïge pasta.
  • Je kunt de pasta tenminste 4 dagen in de koelkast bewaren bewaren.

Gezonde chocoladepasta met kikkererwten

Gezonde chocoladepasta met kikkererwten

Recept categorieën: Broodbeleg
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 360 gram kikkererwten
  • 4 el cacaopoeder *Cacaopoeder zonder suiker gebruiken.
  • 4 tl zoetstof
  • 1 eetlepel honing
  • ½ tl kaneel

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in diepe kom en pureer deze met de staafmixer tot een smeuïge pasta.
  • Deze kan je een week bewaren in koelkast

Bloemkool Bagel

Bloemkool Bagel

Recept categorieën: Hartige taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 680 gram bloemkool
  • 110 gram geraspte cheddarkaas
  • 1 ei
  • 2 theelepel sesamzaad en/of maanzaad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Doe de bloemkool in een keukenmachine en zet deze aan tot de bloemkool fijn is.
  • Doe de bloemkool in een magnetronbestendige kom en dek af met folie.
  • Plaats de bloemkool daarna drie minuten in de magnetron.
  • Doe vervolgens de bloemkool in een kaas- of theedoek en knijp het vocht eruit. Doe de bloemkool daarna weer terug in de kom.
  • Voeg vervolgens de geraspte kaas en het ei aan de kom toe en roer tot alle ingrediënten met elkaar zijn vermengd.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel acht hompjes van het mengsel over de bakplaat.
  • Gebruik vervolgens een lepel om het mengsel te vormen tot een 2 centimeter dik geheel en een mooi rondje zo groot als een bagel.
  • Steek daarna met een klein rondvorming object een rondje uit het midden van de bagel. Verdeel daarna de maan- en/of sesamzaadjes over de bagel.
  • Bak de bagels 22 tot 25 minuten. ( ligt aan je oven)
  • Laat daarna afkoelen en besmeer of beleg de bagel met je favoriete hartige topping, bijvoorbeeld roomkaas of ei.

Airbollen: Oliebollen uit de Airfryer

Airbollen: Oliebollen uit de Airfryer

Geniet van deze heerlijke luchtige "airbollen", een gezondere variant op traditionele oliebollen, gemaakt in de airfryer. Met rozijnen en een knapperige buitenkant zijn deze oliebollen perfect voor elke feestelijke gelegenheid, vooral tijdens de jaarwisseling!
(inclusief rijstijd)1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 bollen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 100 g bloem
  • 25 g poedersuiker om in te rollen
  • 250 g rozijnen geweld in water
  • 400 ml warm water
  • 500 g Koopmans oliebollenmix origineel
  • 7 g gedroogde gist

Instructies

  • Doe indien mogelijk alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine.
  • Gebruik de deeghaak om het deeg te kneden.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen met een vochtige doek over de kom.
  • Knijp met een middelgrote ijsknijper bollen uit het deeg en rol deze door een mengsel van bloem en poedersuiker.
  • Verwarm de airfryer voor op 200 graden Celsius.
  • Plaats de bollen, vier tegelijk, in de airfryer en bak ze gedurende 10 minuten.
  • Draai de bollen na 5 minuten om voor een gelijkmatige bruining.
  • Je kunt ervoor kiezen om de bollen lichtjes in te sprayen met wat zonnebloemolie voor een extra knapperige buitenkant.
  • Serveer de airbollen warm en bestrooi ze royaal met poedersuiker voor een feestelijke traktatie.

Notities

Combineer met een glas zoete witte wijn of een glas bubbels om het feest compleet te maken.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 3g | Zout: 0.3g | Sugar: 5g