Uien-visstamppot

Uien-visstamppot

Een verrassende stamppot met romige aardappelpuree, gekarameliseerde uien, koolvis en een kruidige touch van kerrie en mosterd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • kg uien in ringen
  • 50 g boter
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 600 g koolvisfilet diepvries
  • 5 dl visbouillon van een tablet
  • 1 dl melk
  • 300 g gekookte rijst
  • 4-6 eetlepels mosterd
  • 1-2 eetlepels citroensap
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de uiringen met kerriepoeder goudgeel en zacht.
  • Snijd de iets ontdooide koolvis in blokjes en bestrooi met zout en peper.
  • Breng de visbouillon aan de kook en pocheer de vis hierin tot hij net gaar en stevig is.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de hete melk tot een smeuïge puree.
  • Meng de gekarameliseerde uien en de rijst met de mosterd door de puree.
  • Zorg dat dit mengsel goed heet is.
  • Schep voorzichtig de stukjes koolvis door de stamppot zonder ze te breken.
  • Breng de stamppot op smaak met zout, peper en citroensap.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade of een knapperig stokbroodje met kruidenboter.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc past perfect bij de frisse en hartige smaken van deze visstamppot.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 2.1g | Sugar: 9g

Tomaten-Basilicumstamppot met Romige Sjalottensaus

Tomaten-Basilicumstamppot met Romige Sjalottensaus

Een frisse en kruidige stamppot met tomaten en basilicum, geserveerd met een romige sjalottensaus voor extra diepgang in smaak.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Saus, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 50 g boter
  • 750 g tomaten in blokjes
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • ½ pakje basilicum diepvries of vers
  • 5 kerstomaten in vieren
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Voor de sjalottensaus:
  • 30 g boter
  • 6 sjalotten fijn gesnipperd
  • ½ eetlepel wijnazijn
  • dl kruidenbouillon van een tablet
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de tomaten met de Italiaanse kruiden 2 minuten al omscheppend.
  • Verhit 30 g boter in een steelpan en fruit de sjalotten zachtjes glazig.
  • Voeg de wijnazijn en kruidenbouillon toe, breng aan de kook en laat 3 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de gebakken tomaten, basilicum en 25 g boter.
  • Schep voorzichtig de kerstomaatjes erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de stamppot met de warme sjalottensaus.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse rucolasalade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de frisse tomatensmaak en romige saus.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Romige Stamppot Zuurkool met Gerookte Kip en Spekjes

Romige Stamppot Zuurkool met Gerookte Kip en Spekjes

Een hartverwarmende stamppot met zuurkool, gerookte kip, spekjes en een romige twist van crème fraîche en oude kaas. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg afkokende aardappelen
  • dl halfvolle melk
  • 600 g zuurkool
  • 75 g mager rookspek in reepjes
  • 2 el boter
  • 1 paprika gesnipperd
  • 400 g gerookte kip in reepjes
  • 1 klein potje bruine bonen uitgelekt
  • 3 el crème fraîche
  • 1 tl chilisaus
  • 75 g geraspte oude kaas
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Instructies

  • Kook de aardappelen met een beetje zout gaar, giet af en stamp ze fijn.
  • Verwarm de melk en meng deze door de puree.
  • Breng op smaak met peper.
  • Bak de spekjes in de boter op middelhoog vuur tot ze beginnen te kleuren.
  • Voeg de gesnipperde paprika toe en bak kort mee.
  • Snijd de gerookte kipfilet in reepjes en warm deze mee met het spek.
  • Schep de losgemaakte zuurkool, een beetje water en de uitgelekte bruine bonen bij de kip en spekjes.
  • Laat alles al omscheppend kort stoven.
  • Meng de crème fraîche en chilisaus door het zuurkoolmengsel en schep dit door de aardappelpuree.
  • Serveer de stamppot bestrooid met geraspte oude kaas.

Notities

Variaties

Met mosterd en worstjes:

Bak met de spekjes 1 gesnipperd uitje mee, gebruik gewone zuurkool, stoof met 1 dl alcoholvrij bier in plaats van water, 2 eetlepels Zaanse mosterd, 2 stevige handappels in parten, 100 gr rozijnen en schep 2 blikken verwarmde rundercocktailworstjes door de puree.
Met hazenpeper en champignons:
Bak met de spekjes 1 gesnipperde ui, 200 gr kastanjechampignons in plakjes en 450 gr in stukjes gesneden hazenvlees bruin, doe er een verkruimelde plak ontbijtkoek, 3 kruidnagels, 1 laurierblad, een takje rozemarijn, 2 jeneverbessen, een flinke draai peper, 2 eetlepels crème fraîche en 1 dl rode wijn bij en laat 15 minuten stoven. Verwarm de wijnzuurkool apart en schep hem met de hazenpeper door de puree.
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of een grove mosterd voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij de frisheid van de zuurkool en de romigheid van de stamppot.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 38g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 9g

Stamppot van Zoete Aardappel met Seitan en Gebakken Banaan

Stamppot van Zoete Aardappel met Seitan en Gebakken Banaan

Een verrassende stamppot van zoete aardappel met seitan en gebakken banaan voor een heerlijke balans tussen hartig en zoet.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg zoete aardappelen
  • 3 dl plantaardige melk
  • 1 pot seitan fijngehakt
  • 4 rijpe bakbananen
  • 1 el zonnebloemolie
  • ¼ tl korianderpoeder
  • Snufje zout

Instructies

  • Schil de zoete aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in een bodem water met zout gaar.
  • Laat de aardappelen kort droogstomen en prak ze fijn.
  • Breng de plantaardige melk aan de kook met een snufje zout en het korianderpoeder.
  • Meng de hete melk door de geprakte aardappelen tot een gladde puree ontstaat.
  • Roer de fijngesneden seitan door de stamppot.
  • Pel de bakbananen en snijd ze in plakjes.
  • Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de bananenplakjes aan beide kanten goudbruin.
  • Serveer de stamppot en garneer met de gebakken banaan.

Notities

Serveertip:
Bestrooi de stamppot met gehakte pinda’s of cashewnoten voor extra crunch en smaak.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Viognier past goed bij de zoete en hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 95g | Protein: 14g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 27g

Stamppot Witte Kool met Kerrie en Ananas

Stamppot Witte Kool met Kerrie en Ananas

Een verrassende stamppot met witte kool, kerrie en ananas, perfect in combinatie met knapperige visnuggets of kibbeling. Een heerlijke mix van hartig en zoet!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 640kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg aardappelen
  • 2 dl melk
  • 2 el boter
  • 1 el kerriepoeder
  • 300 g witte kool gesneden
  • 1 blik ananas 350 g, in stukjes
  • 300 g visnuggets of kibbeling
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Instructies

  • Kook de aardappelen in een ruime pan met weinig zout in ± 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze grof.
  • Voeg de melk en boter toe en meng tot een smeuïge puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan, roer de kerrie erdoor en bak de witte kool 5 minuten al omscheppend.
  • Snijd de ananasschijven in stukjes en schep deze samen met de witte kool door de puree.
  • Verwarm de visnuggets of kibbeling volgens de instructies en serveer bij de stamppot.
  • Optioneel:
  • Serveer met kerriesaus voor extra smaak.

Notities

Serveertip:
Bestrooi met fijngehakte peterselie en serveer met een frisse komkommersalade voor extra balans.
Wijnadvies:
Een frisse, lichtzoete witte wijn zoals een Riesling past goed bij de zoete ananas en kruidige kerrie in dit gerecht.

Nutrition

Calories: 640kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 22g | Vet: 24g | Zout: 1.6g | Sugar: 14g

Stamppot met Stokvis, Rijst en Gekarameliseerde Uien

Stamppot met Stokvis, Rijst en Gekarameliseerde Uien

Een authentieke stamppot met stokvis, rijst en uien, verrijkt met mosterd en boter voor een romige en hartige smaak.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g geweekte stokvis
  • ½ liter water
  • 6 g zout
  • 500 g aardappelen geschild
  • 200 g rijst
  • 1 kg ui in dunne ringen
  • 40 g boter
  • 1 dl melk
  • 2 el mosterd

Instructies

  • Breng het water met het zout aan de kook en voeg de stokvis toe.
  • Laat de vis 15 minuten tegen de kook aan trekken.
  • Haal de stokvis uit het water, verwijder vel en graten en zet apart.
  • Voeg de aardappelen en rijst toe aan het kookvocht en breng aan de kook.
  • Laat het geheel in ± 30 minuten gaar worden.
  • Bak ondertussen de uien in een koekenpan met een beetje boter tot ze zacht en gekarameliseerd zijn.
  • Giet het kookvocht af en bewaar een deel ervan.
  • Stamp de aardappelen en rijst samen met de stokvis fijn.
  • Meng een deel van het kookvocht, de hete melk, de gebakken uien, de boter en de mosterd door de stamppot.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een klontje extra boter voor een rijkere smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Muscadet of een Albariño past goed bij de ziltige tonen van de stokvis en de romige structuur van de stamppot.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 32g | Vet: 14g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Lichtromige Stamppot van Kropsla met Lamsvlees

Lichtromige Stamppot van Kropsla met Lamsvlees

Een lichte en verfijnde stamppot van kropsla met malse stukjes lamsvlees en een romige puree op basis van gevogeltefond en kruiden.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Lamsvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 laurierblaadje
  • 2 takjes peterselie
  • 1 liter gevogeltefond of 4 dl kippenbouillon van tablet
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 kg aardappelen bijv. Nicola, geschild en in stukken
  • 400 g lamsschouder of lamsbout in reepjes
  • 2 eetlepels olie
  • 2 kroppen kropsla gewassen en in stukken

Instructies

  • Bind de tijm, rozemarijn, laurier en peterselie samen tot een kruidenboeket.
  • Breng de fond of bouillon met het kruidenboeket, knoflook en ui aan de kook.
  • Voeg de aardappelen toe en kook ze in een open pan in 25 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op.
  • Pureer de aardappelen en voeg geleidelijk het opgevangen kookvocht toe tot een romige puree ontstaat.
  • Verhit de olie in een pan en bak het lamsvlees al omscheppend in 5 minuten bruin.
  • Verwijder de buitenste slappe bladeren van de kropsla en scheur de sla in stukken.
  • Meng vlak voor het serveren de sla en het lamsvlees door de puree.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse dressing van citroen en olijfolie voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een elegante Grenache past goed bij het zachte lamsvlees en de frisse kropsla.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 28g | Vet: 24g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g

Pittige Stamppot van Chinese Kool met Spekreepjes

Pittige Stamppot van Chinese Kool met Spekreepjes

Een kruidige stamppot met zachte Chinese kool, uitgebakken spekjes en een exotische twist door de toevoeging van nasikruiden.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 540kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 Chinese kool in dunne reepjes
  • 1 zakje nasikruiden bijv. Conimex
  • 1 eetlepel olie
  • 125 g magere spekreepjes
  • 1 dl heet water
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water gaar in ± 20 minuten.
  • Verhit ondertussen de olie in een pan en bak de spekreepjes in 3 minuten knapperig.
  • Voeg de ui en knoflook toe en fruit deze 3 minuten mee op halfhoog vuur.
  • Giet het hete water over de nasikruiden en laat ze wellen.
  • Schep de gewelde nasikruiden door het spekmengsel en laat 3 minuten zachtjes pruttelen.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn tot een puree.
  • Meng de Chinese kool en het nasikruidenmengsel door de stamppot.
  • Verwarm de stamppot al omscheppend op halfhoog vuur.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een gegrilde karbonade of een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Grenache past goed bij de pittige nasikruiden en de spekreepjes.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Romige Stamppot van Bleekselderij en Banaan met Chorizo

Romige Stamppot van Bleekselderij en Banaan met Chorizo

Een verrassende stamppot met de frisse crunch van bleekselderij, zoete banaan en hartige chorizo, afgemaakt met romige smeerkaas en knapperige amandelen.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 2
Calories: 720kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g bleekselderij in smalle boogjes
  • 750 g aardappelen geschild en in kleine stukjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 100 g chorizo in dikke plakjes en in vieren
  • 1 banaan in stukjes
  • 25 g boter
  • 100 g smeerkaas
  • 40 g amandelen geroosterd
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen met de bleekselderij in een laagje koud gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Verhit een droge koekenpan en rooster de amandelen goudbruin.
  • Zet apart.
  • Smelt de boter in een pan en fruit de ui met de chorizo 4 minuten op matig vuur.
  • Voeg de banaan toe en bak kort mee.
  • Giet de aardappelen en bleekselderij af en stamp ze fijn tot een smeuïge stamppot.
  • Roer de smeerkaas en het chorizo-banaanmengsel erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de geroosterde amandelen op het laatste moment toe.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse salade van rucola en appel voor een extra contrast in smaken.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij de combinatie van banaan en chorizo.

Nutrition

Calories: 720kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 22g | Vet: 34g | Zout: 2g | Sugar: 12g

Romige Stamppot met Bladspinazie en Spekjes

Romige Stamppot met Bladspinazie en Spekjes

Een smeuïge stamppot van aardappelen, bladspinazie en romige Boursin, verrijkt met knapperig spek en gebakken paprika. Een heerlijk hartig gerecht met een twist!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen geschild en in stukken
  • 1 pak bladspinazie 450 g
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 g ontbijtspek in blokjes
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 kleine paprika in blokjes
  • 1 klein pakje Boursin met peper 80 g
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in een laagje water met een snufje zout in ± 20 minuten gaar.
  • Verwarm de bladspinazie in een pannetje of magnetron.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de spekblokjes knapperig.
  • Voeg de gesnipperde ui en paprikablokjes toe en bak deze 4 minuten mee.
  • Giet de aardappelen af, schud ze droog en stamp ze fijn.
  • Meng de aardappelpuree met het spek-paprikamengsel, de spinazie en de Boursin tot een smeuïge stamppot.
  • Breng indien nodig op smaak met extra zout en peper.

Notities

Serveertip:
Lekker met pittige gehaktballetjes of een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte Viognier past goed bij de romige en hartige smaken van de stamppot.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 22g | Vet: 30g | Zout: 2.4g | Sugar: 6g