Indische Hutspot met Tartaarballetjes en Seroendeng

Indische Hutspot met Tartaarballetjes en Seroendeng

Een heerlijke Indische twist op de klassieke hutspot, met tartaarballetjes, nasi goreng boemboe en een topping van seroendeng voor een extra smaakbeleving.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Fusion, Indonesië, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g tartaar
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 750 g aardappels geschild en in stukjes
  • 1 pakket panklare hutspotgroenten inh. 1 kg
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • 1 zakje boemboe nasi goreng gedroogde nasigroente
  • 1 eetlepel boter
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Doe de tartaar in een kom.
  • Pel de knoflook en pers deze uit boven de tartaar.
  • Voeg de ketjap en sambal toe en meng alles goed door elkaar.
  • Vorm van de tartaar 24 kleine balletjes en zet ze in de koelkast.
  • Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in stukjes en bewaar ze onder water.
  • Verwarm de pan voor.
  • Doe de hutspotgroenten, de aardappelen, de bouillontabletten en water in een pan, breng aan de kook en laat het ± 25 minuten koken.
  • Laat intussen de boemboe nasi goreng volgens de aanwijzingen op de verpakking weken.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de tartaarballetjes op matig vuur in ± 4 minuten rondom bruin.
  • Schep ze met een schuimspaan uit de pan en dek af met aluminiumfolie.
  • Roer de geweekte boemboe nasi goreng door het bakvet in de koekenpan en bak dit ± 3 minuten zachtjes.
  • Giet het aardappelen-groentenmengsel af en stamp het door met een stamper.
  • Roer er de boemboe nasi goreng door en laat alles al roerend ± 2 minuten door en door warm worden.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de stamppot in een warme schaal en serveer met seroendeng (gebakken kokos met pinda's).

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of wat sambal voor extra pit.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Hutspot met Salami en Pittige Jus

Hutspot met Salami en Pittige Jus

Een hartige hutspot met goudsalami en een pittige jus van rode peper – een perfecte winterse maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 470kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g aardappels geschild en in 4 stukken gesneden
  • 1 kg schoongemaakte hutspotgroente
  • 1 goudsalami 250 g
  • 1 rode peper fijn gesneden
  • 50 g boter
  • 1 zakje rundvleesjus 16 g
  • 1 eetlepel ketchup

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in 4 stukken.
  • Zet de aardappelen en hutspotgroente op in een grote pan met een laagje water, breng het aan de kook en kook het geheel, half afgedekt, in ± 20 minuten gaar.
  • Verwijder het velletje van de salami en snijd het in blokjes.
  • Voeg de salami de laatste 4-5 minuten toe.
  • Maak intussen de peper schoon, verwijder de zaadjes en snipper het vruchtvlees heel fijn.
  • Verhit de boter in een pan en fruit de peper zachtjes.
  • Voeg al roerend het juspoeder en 1/4 liter water toe.
  • Voeg de ketchup toe en laat de jus zachtjes koken.
  • Giet de hutspot af, stamp hem fijn en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer met de pittige jus.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige smaken van deze hutspot en de pittige jus.

Nutrition

Calories: 470kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.1g | Sugar: 7g

Hutspot met Klapstuk en Mosterd

Hutspot met Klapstuk en Mosterd

Een klassieke hutspot met mals klapstuk, gekookte aardappelen, wortelen en uien, geserveerd met een beetje mosterd voor de perfecte smaakbalans.
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 570kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 g klapstuk rundvlees
  • 1 liter groentebouillon
  • ½ theelepel zout
  • 1 kg aardappels geschild
  • 8 uien gesneden in ringen
  • 8 winterwortelen gewassen
  • ¼ theelepel peper
  • 4 theelepels mosterd

Instructies

  • Kook het klapstuk in de groentebouillon voor minstens 1½ uur gaar (voeg indien nodig zout toe).
  • Laat het klapstuk wat afkoelen en snijd het in niet te dunne plakken.
  • Schil en was de aardappelen.
  • Snijd de uien in ringen.
  • Was de wortelen en kook ze samen met de uien in 30 minuten gaar.
  • Kook de aardappelen in ruim water in 20 minuten gaar.
  • Giet de wortelen, uien en aardappelen af, stamp ze door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Serveer de stamppot met de mosterd ernaast.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Syrah past goed bij het rijke klapstuk en de hartige stamppot.

Nutrition

Calories: 570kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 40g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 9g

Hollandse Hutspot met Klapstuk en Uien

Hollandse Hutspot met Klapstuk en Uien

De klassieke Hollandse hutspot met klapstuk, aardappelen, wortelen en uien, geserveerd met een royale portie versgemalen peper – een traditioneel gerecht voor 3 oktober.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Noord Holland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Leidens Ontzet
Servings: 4
Calories: 530kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g klapstuk
  • 750 g winterwortelen in plakjes gesneden
  • 250 g ui in ringen gesneden
  • 1 kg aardappels geschild en in vieren gesneden
  • Zout naar smaak
  • Peper versgemalen, naar smaak

Instructies

  • Laat het klapstuk in ± 1 ½ uur in krap 1 liter water bijna gaar trekken.
  • Voeg de in plakjes gesneden wortelen en uien toe (door de uien eerst licht aan te fruiten wordt de smaak pittiger), en de in vieren gesneden aardappelen.
  • Doe er naar smaak wat zout bij en laat het geheel ¾ uur zachtjes stoven tot alles gaar is.
  • Roer de aardappelen en groenten goed door elkaar en voeg royaal versgemalen peper toe.
  • Snijd het vlees in plakken en leg deze bovenop de hutspot.

Notities

Serveertip:
Serveer met geroosterd witbrood dat is geweekt in bouillon, met wat appelmoes erop voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de hartige smaken van de hutspot en het klapstuk.

Nutrition

Calories: 530kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 30g | Vet: 16g | Zout: 1.3g | Sugar: 8g

Hete Bliksem met Pittige Gehaktsaus en Appel

Hete Bliksem met Pittige Gehaktsaus en Appel

Een klassieke hete bliksem met een pittige gehaktsaus en een vleugje appel, gebakken tot goudbruin – de perfecte comfortfood maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 115 g boter
  • 4 uien gesneden
  • 5 zure appels 4 in plakjes, 1 geraspt
  • 1 pakje aardappelpuree inh. 130 g
  • 2 dl melk
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 ei
  • 400 g gehakt
  • 1 kruidenbouillonblokje
  • 2 theelepels gemalen peper
  • ¼ theelepel gemalen jeneverbessen
  • 3 eetlepels paneermeel

Instructies

  • Bak ¾ deel van de uien 5 minuten zachtjes in 50 g boter.
  • Voeg de plakjes appel toe en bak deze 3 minuten mee.
  • Bereid de aardappelpuree met de melk en wat water volgens de aanwijzing op de verpakking, en roer er het ei en 25 g boter door.
  • Bak de rest van de uien 5 minuten zachtjes in 25 g boter, voeg het gehakt toe en bak het 10 minuten rul.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg 1½ dl water en het verkruimelde bouillonblokje toe en laat het 5 minuten met het deksel op de pan stoven.
  • Roer de peperkorrels erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng de gebakken ui met de plakjes appel, de geraspte appel, zout, peper en de jeneverbessen door de aardappelpuree.
  • Schep de helft van de stamppot in een ovenschaal.
  • Verdeel het gehaktmengsel erover en dek af met de rest van de stamppot.
  • Strooi er paneermeel over en verdeel 15 g boter in vlokjes over de bovenkant.
  • Laat de stamppot in het midden van de oven in 10 minuten goudbruin worden.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een stevige, medium-bodied rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel past goed bij de hartige smaken van het gehakt en de appel.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.3g | Sugar: 8g

Hete Bliksem met Chorizo, Paprika en Appels

Hete Bliksem met Chorizo, Paprika en Appels

Een heerlijke variatie op de klassieke hete bliksem, met pittige chorizo, paprika en appels voor een extra smaakdimensie.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 530kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels geschild en in stukjes
  • 3 goudrenetten geschild en in stukjes
  • 3 stevige appels zoals Elstar of Jonagold, geschild en in stukjes
  • 2 theelepels tijm
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 paprika gesneden in reepjes
  • 200 g chorizo in blokjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • ¼ dl melk

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes.
  • Schil de appels en snijd ze in stukjes.
  • Breng de aardappelen met de appels en de tijm in een pan met weinig water en zout aan de kook.
  • Kook ze 15 minuten zachtjes gaar.
  • Laat zoveel mogelijk vocht verdampen, maar pas op voor aanbranden.
  • Pel en snipper de ui.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze in reepjes.
  • Snijd de chorizo in blokjes en bak deze in een koekenpan zachtjes uit.
  • Voeg de paprika en ui toe aan de pan en bak ze ± 3 minuten zachtjes mee.
  • Stamp de aardappelen grof en roer het geheel tot een smeuïge stamppot.
  • Roer er de olijfolie en eventueel een scheutje melk door en breng de hete bliksem op smaak met zout en peper.
  • Schep de hete bliksem op 4 warme borden en verdeel het chorizomengsel erover.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte, medium-bodied rode wijn zoals een Tempranillo past goed bij de pittige smaken van de chorizo en de zoetheid van de appels.

Nutrition

Calories: 530kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 14g

Gyros-Boerenkoolstamppot met Casselerrib

Gyros-Boerenkoolstamppot met Casselerrib

Deze boerenkoolstamppot krijgt een verrassende twist door de toevoeging van gyroskruiden. Geserveerd met gebakken casselerrib en een rijke jus, perfect voor koude winterdagen.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Fusion, Griekenland, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g boerenkool
  • Zout naar smaak
  • kg aardappelen
  • 30 g boter
  • 4 plakken casselerrib 50 g per stuk
  • 2 eetlepels rundvleesjus
  • 1 zakje mix voor gyros
  • Peper naar smaak
  • ½ theelepel Provençaalse kruiden

Instructies

  • Pel de ui en snijd hem in ringen.
  • Kook de boerenkool samen met de ui in een pan met weinig water en wat zout in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water gaar.
  • Bak de plakken casselerrib in de boter aan beide kanten bruin in een koekenpan.
  • Neem het vlees uit de pan en schenk 1½ dl water bij het bakvet.
  • Roer de aanbaksels los en maak de jus af met de jusverdikker.
  • Stamp de aardappelen en boerenkool met de gyrosmix en wat peper door elkaar tot een gladde stamppot.
  • Leg de casselerrib bovenop de stamppot en bestrooi met Provençaalse kruiden.
  • Serveer met de gemaakte jus en geniet van dit heerlijke winterse gerecht.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een volle rode wijn zoals een Merlot. De kruidige gyrosmix en het zoute karakter van de casselerrib worden mooi in balans gebracht door de fruitige tonen van de wijn.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Groene Koolstamppot met Tomatendakje en Walnoten

Groene Koolstamppot met Tomatendakje en Walnoten

Deze groene koolstamppot met een krokant tomatendakje en knapperige walnoten is een heerlijke winterse maaltijd, afgemaakt met plakjes rookworst en Italiaanse kruiden.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg aardappels
  • Zout naar smaak
  • 1 ui
  • 300 g groene kool
  • 3 tomaten
  • 1 rookworst 350 g
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 3 eetlepels rode wijn
  • 1 eetlepel Italiaanse keukenkruiden
  • 1-2 dl melk
  • 30 g walnoten grofgehakt
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de geschilde aardappelen in water met wat zout totdat ze gaar zijn.
  • Pel en snipper de ui.
  • Snijd de groene kool in reepjes en ontvel de tomaten, waarna je ze in plakjes snijdt.
  • Snijd de rookworst in plakjes.
  • Fruit de ui in wat olie in een ruime pan totdat deze glazig is en bak de tomatenpuree kort mee.
  • Voeg de groene kool toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee.
  • Voeg de rode wijn, peper, zout en de helft van de Italiaanse kruiden toe.
  • Stoof het gerecht in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Stamp de aardappelen fijn met de melk en meng het koolmengsel erdoor.
  • Schep het mengsel in een ovenschaal en verdeel de plakjes tomaat en rookworst eroverheen.
  • Bestrooi met de rest van de Italiaanse kruiden, de walnoten, peper en zout.
  • Zet de schotel onder de grill en laat deze in ongeveer 7 minuten mooi goudbruin worden.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een robuuste rode wijn zoals een Merlot of een Chianti. De kruidige tonen van de wijn vullen de hartige smaken van het gerecht mooi aan.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Groene Koolstamppot met Gehakt en Kerrie

Groene Koolstamppot met Gehakt en Kerrie

Deze groene koolstamppot met gehakt en een vleugje kerrie is een heerlijk en hartig gerecht. Perfect voor koude dagen, vol smaak en comfort!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 3 uien gesnipperd
  • 500 g groene kool kleingesneden
  • 1 kg aardappels
  • 1 eetlepel kerrie of naar smaak meer
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in een ruime pan met gezouten water.
  • Bak het gehakt rul in een koekenpan en voeg de gesnipperde uien toe.
  • Bak tot de uien glazig zijn en voeg dan de kerriepoeder toe.
  • Roer goed door.
  • Blancheer de groene kool in een pan met kokend water en wat zout gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Laat daarna goed uitlekken.
  • Doe de aardappelen, de groene kool en het gehakt-uimengsel bij elkaar in een grote pan of schaal.
  • Stamp alles met een pureestamper tot een stamppot.
  • Voeg eventueel wat gekookte melk toe als de stamppot te droog is, totdat de gewenste smeuïgheid is bereikt.
  • Breng op smaak met zout en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Combineer deze stamppot met een kruidige, volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Zinfandel. De diepe smaken van het gehakt en de kerrie worden versterkt door de fruitige tonen van de wijn.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Gevulde savooviekool

Gevulde savooviekool

Deze gevulde savooiekool met romige oesterzwammen en knapperige cashewnoten is een verrassend vegetarisch hoofdgerecht, perfect voor een voedzame en smakelijke maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zakje aardappelpuree Maggi
  • 3 dl melk
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 savooiekool
  • 250 g oesterzwammen
  • 1 pakje roomkaas Boursin, 150 g
  • 100 g cashewnoten
  • 1 eetlepel boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bereid de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing met melk, 3 dl water en een halve theelepel zout.
  • Haal 6 mooie bladeren van de kool en was ze.
  • Bekleed een kom van ongeveer 1 liter met de koolbladeren en laat ze over de rand hangen.
  • Was de rest van de kool en snijd hem in reepjes.
  • Veeg de oesterzwammen schoon en snijd de helft ervan in repen.
  • Meng de kruidenkaas, koolreepjes, oesterzwamrepen en 75 g cashewnoten door de aardappelpuree en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep het mengsel in de kom en sla de overhangende koolbladeren over de vulling.
  • Bak het gerecht in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten, totdat het goed heet is.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de resterende oesterzwammen ongeveer 2 minuten op hoog vuur.
  • Breng op smaak met zout.
  • Stort de gevulde savooiekool op een schaal en garneer met de gebakken oesterzwammen en de resterende cashewnoten.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De frisse zuren in de wijn complementeren de romige texturen van de roomkaas en de aardappelpuree.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g