Geroosterde Wintergroenten met Spekjes en Kruiden

Geroosterde Wintergroenten met Spekjes en Kruiden

Bereidingstijd30 minuten
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g winterwortels
  • 400 g koolrabi
  • 1 venkelknol
  • 1 grote tomaat
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 rode uien
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 100 g spekjes in blokjes
  • 1 dl witte wijn
  • 2 takjes tijm
  • 6 blaadjes salie in dunne reepjes gesneden
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de winterwortels en koolrabi en snijd ze in stukken.
  • Snijd de venkel in parten.
  • Kook de winterwortels, koolrabi en venkel beetgaar in licht gezouten water.
  • Giet af en laat afkoelen.
  • Ontvel de tomaat en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Zet apart voor garnering.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook, rode ui en spekblokjes 3 minuten.
  • Voeg de witte wijn, tijm en salie toe aan de pan en laat even sudderen.
  • Schep de gekookte groenten erbij en meng alles goed door elkaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de groenten over een ovenschaal en rooster ze in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveer de geroosterde wintergroenten met de blokjes tomaat eroverheen gestrooid.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Chianti Classico uit Toscane past goed bij dit gerecht. De fruitige en kruidige tonen van de wijn vullen de smaak van de geroosterde groenten en spekjes mooi aan.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g

Geflambeerde Chocoladeflensjes met Rood Fruit en Vanilleroomijs

Geflambeerde Chocoladeflensjes met Rood Fruit en Vanilleroomijs

Deze flensjes gevuld met ingemaakt rood fruit en afgewerkt met geflambeerde Armagnac en vanilleroomijs zijn een spectaculaire afsluiter voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 25 g cacaopoeder
  • 3 dl melk
  • 5 eieren
  • 30 g boter
  • Fruit op alcohol bijv. uit een pot van de slijterij of zelfgemaakt
  • 60 g pure chocolade geraspt
  • Armagnac of Grand Marnier
  • Vanilleroomijs

Instructies

  • Meng de bloem, cacaopoeder, melk en eieren tot een glad beslag.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak 8 flensjes van het beslag.
  • Verwarm de flensjes en vul ze met het ingemaakte fruit.
  • Strooi geraspte chocolade over de gevulde flensjes.
  • Verwarm de Armagnac in een soeplepel en steek deze aan.
  • Schenk de brandende Armagnac over de gevulde flensjes voor het flambeereffect.
  • Serveer de flensjes met een bolletje vanilleroomijs en het ingemaakte rood fruit.

Notities

Wijnadvies:

Serveer dit dessert met een glas dessertwijn, zoals een Sauternes of een zoete Muscat, die de zoete en fruitige tonen van het gerecht versterken.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g

Knapperige Tofu met Gembersaus

Knapperige Tofu met Gembersaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vleesvervangers
Land van herkomst: China
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blok tofu
  • 1 lente-ui
  • 1 schijfje verse gember
  • 2 eieren
  • 50 g bloem
  • 2 dl groentebouillon
  • 1 eetlepel medium sherry
  • 1 eetlepel sesamolie
  • Zout
  • 2 eetlepels olie

Instructies

  • Snijd de tofu in plakjes van ½ cm dik.
  • Klop de eieren los in een kommetje.
  • Hak de lente-ui en gember fijn.
  • Maak een sausje van 2 dl groentebouillon, 1 eetlepel sherry, 1 eetlepel sesamolie en een snufje zout.
  • Haal de plakjes tofu door de bloem en vervolgens door het losgeklopte ei.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de tofu in gedeelten aan beide kanten goudbruin.
  • Voeg alle gebakken tofu terug toe aan de pan, samen met het sausje, de lente-ui en gember.
  • Laat het geheel 5 minuten pruttelen tot de saus is ingedikt.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Riesling uit de Moezelstreek of een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika past goed bij deze gebakken tofu met gembersaus.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Spruitjespan met Knapperig Spek

Spruitjespan met Knapperig Spek

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Tarwevrij
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram spruitjes schoongemaakt en gehalveerd
  • 100 gram blokjes ontbijtspek
  • 1 eetlepel boter of olie

Instructies

  • Verwijder eventuele bruine blaadjes en vuil van de spruitjes.
  • Halveer ze (of snijd grote spruitjes in vieren).
  • Verhit een klontje boter of een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de spekblokjes toe en bak ze kort aan tot ze knapperig worden.
  • Voeg de gehalveerde spruitjes toe aan de pan en meng ze goed met het spek.
  • Bak de spruitjes op laag vuur, afgedekt met een deksel, tot ze gaar zijn.
  • Roer regelmatig om.
  • Na ongeveer tien minuten zijn de spruitjes gaar en klaar om te serveren.
  • Serveer de spruitjes met een lekker stukje runderworst en gekookte aardappels of puree.

Notities

Wijnadvies:

Deze gebakken spruitjes met spek vragen om een wijn met voldoende frisheid en body, zoals een Chardonnay uit de Bourgogne of een Pinot Grigio uit Italië.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gebakken sardines met kruidenboter

Gebakken sardines met kruidenboter

Deze gebakken sardines met huisgemaakte kruidenboter zijn een smaakvolle traktatie. Perfect om te serveren met citroenpartjes en frisse kruiden voor een Mediterrane sfeer.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 rauwe sardines
  • 1 ei
  • 2 el melk
  • Bloem
  • 140 g oud broodkruim
  • Plantaardige boter om te bakken
  • Partjes citroen

Voor de kruidenboter:

  • 125 g zachte boter
  • 2 tl fijngehakte peterselie
  • 1 lente-ui
  • 1 teentje knoflook

Instructies

  • Snijd de lente-ui fijn en plet de knoflook.

Voorbereiding van de Sardines:

  • Ontschub de sardines met de achterkant van een mes, werk van de staart naar de kop.
  • Snijd de kop eraf en knip de onderkant van de sardines open.
  • Maak de binnenkant van de sardines schoon en leg ze plat open.
  • Knip de ruggengraat er bij de staart af.
  • Was de sardines en dep ze droog.

Bereiding van de Kruidenboter:

  • Klop de zachte boter, fijngehakte peterselie, lente-ui en knoflook door elkaar.
  • Schep de helft van het botermengsel in een kommetje en zet het in de koelkast om op te stijven.
  • Bewaar de andere helft voor het bakken.

Bereiding van de Gebakken Sardines:

  • Klop het ei en de melk los in een kom.
  • Bestuif de sardines met bloem.
  • Haal de sardines door het eiermengsel en bedek ze met broodkruim.
  • Verhit de plantaardige boter in een koekenpan.
  • Bak de sardines 2 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en goed gaar zijn.

Serveren:

  • Serveer de gebakken sardines met de opgesteven kruidenboter en partjes citroen.

Notities

Serveertips:
  • Serveer deze gebakken sardines als hapje of voorgerecht, eventueel met een frisse salade.
  • Garneer met extra verse kruiden zoals peterselie voor een extra smaakdimensie
 

Wijnadvies:

Bij deze Mediterrane hapjes passen zowel een frisse witte wijn als een lichte rode wijn. Probeer bijvoorbeeld een Verdejo uit Spanje of een Pinot Noir uit Italië voor een perfecte combinatie met de smaken van de zee.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Gebakken Sardines met Kruidenboter en Citroen

Gebakken Sardines met Kruidenboter en Citroen

Proef de smaak van de Middellandse Zee met deze gebakken sardines, perfect gecombineerd met huisgemaakte kruidenboter en frisse citroenpartjes.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 rauwe sardines
  • 1 ei
  • 2 el melk
  • Bloem voor het bestuiven
  • 140 g oud broodkruim
  • Plantaardige boter voor het bakken
  • Partjes citroen

Voor de kruidenboter:

  • 125 g zachte boter
  • 2 tl fijngehakte peterselie
  • 1 lente-ui fijngehakt
  • 1 teentje knoflook geplet

Instructies

  • Snijd de lente-ui fijn en plet de knoflook.
  • Ontschub de sardines met de achterkant van een mes, van staart naar kop.
  • Snijd de koppen van de sardines en knip ze aan de onderkant open.
  • Verwijder de ingewanden en leg de sardines open.
  • Knip de ruggengraat eraf bij de staart.
  • Was de sardines en dep ze droog.
  • Klop de zachte boter met de peterselie, lente-ui en knoflook.
  • Schep de helft van het kruidenmengsel in een kommetje en zet het in de koelkast.
  • Klop het ei en de melk los in een kom.
  • Bestuif de sardines met bloem, haal ze door het eiermengsel en bedek ze met broodkruim.
  • Verhit de plantaardige boter in een koekenpan.
  • Bak de sardines 2 minuten per kant tot ze goudbruin zijn.
  • Serveer de sardines met de opgesteven kruidenboter en partjes citroen.

Notities

Wijnadvies:

Combineer deze gebakken sardines met een frisse Verdejo uit Spanje of een lichte Pinot Noir uit Italië voor een heerlijke Mediterrane maaltijd.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 520g | Sugar: 1g

Gepaneerde Haringfilets op Hollandse Wijze

Gepaneerde Haringfilets op Hollandse Wijze

Geniet van deze traditionele Hollandse gepaneerde haringfilets, goudbruin gebakken en perfect geserveerd met wittebrood of aardappelpuree en een frisse salade.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 haringfilets schoongemaakt
  • Zout naar smaak
  • Bloem glutenvrij indien nodig
  • Olie om te bakken

Instructies

  • Maak de haringfilets schoon met keukenpapier en wrijf ze in met zout.
  • Laat het zout even intrekken.
  • Wentel de haringfilets door de bloem en schud de overtollige bloem eraf.
  • Verhit voldoende olie in een koekenpan en bak de haringfilets goudbruin aan beide kanten.
  • Laat de gebakken haringfilets uitlekken op keukenpapier.
  • Schik de haringfilets dakpansgewijs op een serveerschaal.

Notities

Serveer de gebakken haringfilets met wittebrood of aardappelpuree en een frisse salade.

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een frisse, lichte wijn zoals een Nederlandse Riesling of een Pinot Blanc. Deze wijnen vullen de smaak van de haringfilets goed aan zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g

Gegrilde Pangasiusfilet met Sinaasappel-Mosterdsaus

Gegrilde Pangasiusfilet met Sinaasappel-Mosterdsaus

Een heerlijk licht en smaakvol gerecht met gegrilde pangasiusfilet, gecombineerd met een verfrissende sinaasappel-mosterdsaus. Perfect voor een zomerse maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 ml vers sinaasappelsap
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 4 el bloem of volkorenmeel
  • 4 el olijfolie
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 el grove mosterd
  • 1 el suiker
  • 2 el verse dille fijngehakt
  • Allesbinder optioneel

Instructies

  • Marineer de pangasiusfilets met 2 eetlepels sinaasappelsap, zout en peper.
  • Wentel de filets door de bloem of volkorenmeel.
  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de vis goudbruin en gaar in 8-10 minuten per kant.
  • Fruit ondertussen de ui glazig in 1 eetlepel olijfolie in een steelpan.
  • Voeg het resterende sinaasappelsap, grove mosterd, suiker en dille toe aan de ui en verwarm zachtjes.
  • Bind de saus eventueel met allesbinder voor een dikkere consistentie.
  • Serveer de pangasiusfilets met de sinaasappel-mosterdsaus eroverheen.

Notities

Variatietip:

Probeer de pangasiusfilet te vervangen door tilapia, meerval of Victoriabaars voor een andere smaakervaring.

Wijnadvies:

Deze gegrilde pangasiusfilet met sinaasappel-mosterdsaus gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc. De levendige citrusaroma's in de wijn zullen de smaken van de vis en saus aanvullen.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 22g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Gekarameliseerde Parelhoenfilet met Ui en Paprika

Gekarameliseerde Parelhoenfilet met Ui en Paprika

Deze heerlijke parelhoenfilet met gekarameliseerde ui en paprika is een smaakvolle, feestelijke maaltijd die eenvoudig te bereiden is. Perfect voor een bijzondere gelegenheid.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote uien
  • 1 rode paprika
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels boter
  • 1 ½ eetlepel bruine basterdsuiker
  • Zout en peper naar smaak
  • 400 gr parelhoenfilet

Instructies

  • Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
  • Maak de paprika schoon, was deze en snijd hem in smalle repen.
  • Boen de citroen onder koud water en pers de helft uit.
  • Snijd van de andere helft 4 mooie plakjes.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een braadpan en bak de ui en paprika 5 minuten op hoog vuur.
  • Voeg de suiker toe en bak nog 2 minuten mee.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg 1 eetlepel water toe en laat 5 minuten stoven tot de ui en paprika zacht zijn.
  • Bestrooi de parelhoenfilets met zout en peper.
  • Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de filets in 6 minuten goudbruin.
  • Keer halverwege om.
  • Neem de filets uit de pan, snijd ze in de lengte open tot 2 cm van de kant en klap ze open.
  • Vul één helft van de filets met het ui-paprikamengsel en klap de filets weer dicht.
  • Leg de filets op warme borden.
  • Voeg 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel water toe aan het bakvet, roer de aanbaksels los en verwarm kort.
  • Giet de saus over de filets en garneer met plakjes citroen.

Notities

Serveren met witlof en peterselie-aardappeltjes.
Wijnadvies:
Bij dit gerecht past een droge, frisse witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 16g | Zout: 1g | Sugar: 7g

Malse Rosbief met Gekarameliseerde Sjalotten en Honing-Tijmsaus

Malse Rosbief met Gekarameliseerde Sjalotten en Honing-Tijmsaus

Een heerlijke combinatie van malse rosbief met een zoete honing-tijmsaus en gekarameliseerde sjalotten, perfect voor een gezellige maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 750 gram rosbief
  • 2 theelepels tijm
  • 75 gram boter
  • 2 dl vleesfond
  • 200 gram gepelde sjalotten
  • 1 eetlepel vloeibare lindebloesemhoning
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Wrijf de rosbief in met de helft van de tijm.
  • Braad de rosbief in de helft van de boter bruin aan en bak het vlees naar wens in 20-25 minuten tot het rood of rosé van binnen is.
  • Haal het vlees uit de pan, pak het in aluminiumfolie en laat het 10 minuten rusten.
  • Voeg de vleesfond toe aan de pan en kook in tot de helft.
  • Halveer de sjalotten en bak ze met de resterende boter en tijm gedurende 5 minuten.
  • Voeg de honing toe en roer goed door.
  • Schenk de ingekookte jus uit de pan bij de sjalotten en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de rosbief in dunne plakken en serveer met de honing-tijmsaus en sjalotten.

Notities

Lekker in combinatie met gegrilde aardappelpuree-rozetten en Chinese bonen.

Wijnadvies:

Serveer met een krachtige rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Shiraz.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 10g | Zout: 2g