Mexicaanse Tacoburgers met Groenten
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 3 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 kleine ui fijngesnipperd
- 1 doos taco dinnerkit
- 500 g vegetarisch gehakt of rundergehakt
- 2 eetlepels olie
- 1 pak Mexicaanse roerbakgroenten 450 g
- 100 g geraspte kaas optioneel
Meng in een kom de fijngesnipperde ui met de kruidenmix uit de taco dinnerkit en 3 eetlepels water.
Voeg het gehakt toe aan het mengsel en kneed goed door.
Vorm hier 6 burgers van ongeveer 10 cm doorsnede van.
Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan en bak de burgers 8-10 minuten, of tot ze bruin en gaar zijn.
Verhit ondertussen in een wok de overgebleven olie en roerbak de Mexicaanse groenten gedurende 5 minuten.
Verwarm de tacoschelpen volgens de instructies op de verpakking in de oven of magnetron.
Leg op elk bord 3 tacoschelpen en vul deze met halve burgers en de groentemix.
Bestrooi de taco's met geraspte kaas (indien gewenst) en serveer de saus uit de taco dinnerkit apart.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige rode wijn zoals een Merlot of een jonge Tempranillo past goed bij de pittige smaken van de Mexicaanse tacoburgers.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 61
Gevulde Pappadums met Groenten en Raita
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 240kcal
Author: Cor Kevenaar
- 100 ml zonnebloemolie
- 4 pappadums naturel, doos van 10 stuks
- 1 komkommer
- 1 groene appel bijv. Granny Smith
- 150 g Griekse yoghurt
- 15 g verse koriander fijngesneden
- 15 g verse munt fijngesneden
- 400 g gemengde seizoensgroenten bijv. paprika, peultjes, rode ui, gesneden
Verhit een laagje olie in een koekenpan.
Frituur één pappadum kort tot deze knapperig is, haal het uit de pan en vouw het direct om een kommetje.
Vouw een ander kommetje over de pappadum zodat deze de vorm van een kommetje aanneemt.
Herhaal dit proces voor de overige pappadums (voeg indien nodig meer olie toe).
Halveer de komkommer met schil in de lengte en verwijder de zaadlijsten.
Rasp de komkommer en de groene appel.
Meng in een kom de Griekse yoghurt met de geraspte komkommer, appel, fijngesneden koriander en munt.
Breng op smaak met zout en peper.
Dit is de raita.
Verhit 2 eetlepels olie in een wok en bak de gemengde groenten al omscheppend gaar in ongeveer 5 minuten.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de pappadums naast gebakken groenten en vul ze met de groenten.
Serveer met de raita.
Wijnadvies:
Deze Indiase gerechtjes vragen om een lichte en fruitige wijn. Een koele, droge Riesling of een lichte rosé zou hier uitstekend bij passen.
Calories: 240kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 61
Geitenkaas Gevulde Kipfilet met Honingjus
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Kevenaar
- ½ zakje verse tijm ongeveer 7,5 g
- 100 g zachte geitenkaas chèvre de bellay of Bettine blanc, zonder korst
- 1 bosuitje in ringetjes gesneden
- Versgemalen zwarte peper
- 4 kipfilets
- 100 g Ardenner ham
- 25 g boter
- ½ pot gevogeltefond ongeveer 190 ml
- 1 eetlepel vloeibare honing
- 1 eetlepel Japanse sojasaus of ketjap manis
Rits de tijmblaadjes van de takjes en hak ze fijn.
Prak de geitenkaas fijn in een kom en meng met de bosuitjes, de helft van de fijngehakte tijm en zwarte peper naar smaak.
Snijd elke kipfilet overlangs diep in en vul de ontstane holte met een kwart van het geitenkaasmengsel.
Druk de inkeping goed dicht en wikkel de kipfilets strak in plakken ham.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de kipfilets op matig vuur in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar, waarbij je ze regelmatig keert.
Leg de kipfilets op een warm bord en houd ze warm onder aluminiumfolie.
Roer de gevogeltefond, honing, sojasaus en de rest van de tijm door het bakvet.
Roer de aanbaksels los en laat de jus op hoog vuur 2-3 minuten inkoken tot deze lichtgebonden is.
Breng op smaak met zout en peper.
Leg de kipfilets op vier warme borden en schep de jus erover.
Wijnadvies:
Deze gevulde kipfilet met honingjus vraagt om een witte wijn met wat body en een lichte zoetheid om de honingtoetsen te complementeren. Een Chardonnay uit Nieuw-Zeeland of een Viognier uit Frankrijk zou hier goed bij passen.
Calories: 410kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 2.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 61
Romige Maïssoep met Gyros Sandwiches
Bereidingstijd28 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 690kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 eetlepels olie
- 2 uien gesnipperd
- 1 rode paprika in blokjes
- 300 g maïskorrels uitgelekt
- 500 ml vleesbouillon van tablet
- 400 g gyrosvleesreepjes varkensvlees
- 8 shoarmabroodjes
- 300 ml volle melk
- Zout en peper naar smaak
Verhit 2 eetlepels olie in een grote pan en bak de gesnipperde ui zachtjes gedurende 5 minuten.
Voeg de blokjes rode paprika en de maïskorrels toe aan de ui en bak ze nog 5 minuten mee.
Schenk de vleesbouillon erbij en breng aan de kook.
Laat de soep afgedekt 10 minuten zachtjes koken.
Verhit intussen de resterende olie in een koekenpan en bak de gyrosvleesreepjes in ongeveer 8 minuten goudbruin en gaar.
Snijd de shoarmabroodjes open en rooster ze lichtbruin in een oven of broodrooster.
Roer de volle melk door de soep en verwarm nog even.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Vul de geroosterde shoarmabroodjes met de gebakken gyrosvleesreepjes.
Schep de maïssoep in de kommen en serveer deze naast de gevulde shoarmabroodjes op grote borden.
- Je kunt de gyros sandwichjes eventueel aanvullen met wat frisse sla, tomaten en een saus naar keuze.
- Voor een vegetarische optie kun je de gyros vervangen door gegrilde groenten of vleesvervangers.
- Serveer de maïssoep eventueel met een scheutje room voor een extra romige textuur.
Calories: 690kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 40g | Zout: 2.1g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 61
Knapperige Lekkerbekjes met Verfrissende Kruidenmayonaise
Bereidingstijd23 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 citroen
- 1 komkommer
- 2 eetlepels Italiaanse kruiden diepvries
- 3 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels yoghurt
- 1 zak aardappelpartjes met schil diepvries, 450 g
- 4 lekkerbekjes diepvries
- Olie om te frituren
Verhit de frituurolie.
Halveer de citroen overlangs, pers een helft uit en snijd de andere helft in partjes.
Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadjes en snijd met een kaasschaaf lange repen van de komkommer.
Meng de komkommerrepen voorzichtig in een schaal met 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel kruiden, zout en peper.
Meng in een kom de mayonaise met yoghurt, 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel kruiden.
Verdun de saus iets met water en breng op smaak met zout en peper.
Frituur de aardappelpartjes goudbruin.
Verwarm de lekkerbekjes in een droge koekenpan gedurende 3-4 minuten per kant.
Laat de aardappelpartjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
Halveer de lekkerbekjes in de lengte en leg op elk bord 3 repen vis.
Verdeel de kruidenmayonaise erover en garneer met een citroenpartje.
Serveer de aardappelpartjes en komkommersalade naast de vis.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc vormt een mooie combinatie met de knapperige lekkerbekjes en de verfrissende kruidenmayonaise. De lichte citrusaroma's van de wijn complementeren de citroen in de saus en zorgen voor een verkwikkende ervaring.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 22g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 61
Gegrilde Lamsrack met Tijm-Honingboter
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 780kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 schaaltje lamsracks 2 stuks, ca. 400 g
- Versgemalen zwarte peper
- 3 takjes tijm
- 250 g cherrytomaten
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook in plakjes
- 1 theelepel honing
- 50 g zachte roomboter
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bestrooi de lamsracks met versgemalen zwarte peper en laat ze op kamertemperatuur komen.
Rits de tijmblaadjes van de takjes.
Meng de cherrytomaten in een schaal met 2 eetlepels olijfolie, knoflook en 1 theelepel tijm.
Roer de resterende tijm, honing, zout en peper door de zachte roomboter.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de lamsracks rondom bruin.
Leg het vlees in een braadslede of ovenschaal en voeg de tomaatjes toe.
Bak ze in de oven in 7-8 minuten tot ze rosé zijn, halverwege de baktijd omdraaien.
Haal het vlees uit de oven, wikkel het in folie en laat het ongeveer 5 minuten rusten.
Snijd de lamsracks langs de botjes in losse 'karbonaadjes' en schik ze op twee warme borden.
Schep de tijm-honingboter over het vlees.
Haal de tomaatjes uit de oven en leg ze naast het lamsvlees.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot past goed bij dit gerecht. De kruidige tonen van de wijn vullen de smaak van het lamsvlees en de tijm-honingboter mooi aan, terwijl de fruitigheid van de wijn goed combineert met de tomaten.
Calories: 780kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 66g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 61
Pittige Kaaskorst Lamskoteletjes
Servings: 1 persoon
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 sneetjes oud witbrood of verkruimelde beschuit voor glutenvrij alternatief
- 75 g geraspte Grana Padano kaas of een geschikte veganistische kaasvervanger
- 2 takjes rozemarijn fijngehakt
- 2 gedroogde chilipepertjes verkruimeld
- 2 eieren
- 8 lamskoteletjes
- 3 eetlepels olijfolie
Snijd de korstjes van het brood en maal het brood fijn in een keukenmachine (of verkruimel de beschuit voor het glutenvrije alternatief).
Meng in een diep bord de geraspte kaas met het broodkruim, de fijngehakte rozemarijn, verkruimelde chilipeper en een snufje zout.
Klop in een ander diep bord de eieren los.
Haal de lamskoteletjes eerst door de losgeklopte eieren en vervolgens door het kaasmengsel, zorg ervoor dat de koteletjes goed bedekt zijn.
Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan.
Bak de lamskoteletjes in ongeveer 4 minuten aan elke kant goudbruin en van binnen rosé.
Als je geen keukenmachine hebt, kun je het broodkruim vervangen door verkruimelde beschuit.
Wijnadvies:
Serveer deze pittige kaaskorst lamskoteletjes met een lichte rode wijn zoals een Sangiovese of een Barbera. De fruitige en kruidige tonen van de wijn vullen de smaken van het gerecht mooi aan.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 61
Sappige Kogelbiefstuk met Portsaus
Bereidingstijd19 minuten min
Servings: 1 personen
Calories: 700kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 kogelbiefstuk op kamertemperatuur
- 25 g boter
- 1 doosje magnetronfrites naturel diepvries, 125 g
- 1 sjalot gesnipperd
- 75 ml rode port
- 2-3 trostomaten in partjes
- 75 g fetakaas op olie pot à 300 g
- 1 eetlepel gesneden peterselie diepvries
Bestrooi de kogelbiefstuk aan beide kanten met peper.
Verhit de boter in een koekenpan.
Bak de biefstuk in 4-6 minuten aan beide kanten bruin en vanbinnen rosé.
Bereid intussen de magnetronfrites volgens de gebruiksaanwijzing.
Haal het vlees uit de pan en houd het warm in aluminiumfolie.
Bak de sjalot in het bakvet gedurende 1 minuut.
Voeg de rode port toe aan de sjalot en laat het op hoog vuur inkoken tot een lichtgebonden jus.
Breng de jus op smaak met zout en peper.
Meng in een schaaltje de tomaten met de fetakaas en 1 eetlepel olie uit de pot en peterselie.
Serveer de kogelbiefstuk met de portsaus, frites en tomatensalade.
Wijnadvies:
Deze sappige kogelbiefstuk met portsaus komt goed tot zijn recht met een krachtige rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon. De volle smaak van de wijn harmonieert met de rijke smaak van het vlees en de saus, terwijl de tannines zorgen voor een mooie structuur bij elke hap.
Calories: 700kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 40g | Vet: 45g | Zout: 3g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 61
Gegrilde Kip met Venkelsalade en Citroenrijst
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 citroen
- 5 eetlepels olijfolie extra vierge
- ½ zakje verse munt à 15 g, fijngesneden
- 300 g risottorijst pak à 500 g
- 1 grote venkel ca. 300 g
- 1 eetlepel milde paprikapoeder
- 2 theelepels kaneel
- 4 kleine kipfilets
- 1 zakje veldsla 75 g
- Zout en peper naar smaak
Boen de citroen schoon, rasp de schil grof en pers de vrucht uit.
Klop in een slaschaal 1 eetlepel citroensap met 3 eetlepels olijfolie, munt en zout en peper naar smaak tot een dressing.
Kook de risottorijst met de rest van het citroensap, de citroenrasp en wat zout volgens de instructies op de verpakking gaar.
Maak de venkel schoon en schaaf of snijd deze in flinterdunne reepjes.
Meng de venkel door de dressing en laat het 10 minuten staan.
Meng in een kom 2 eetlepels olijfolie met paprikapoeder, kaneel, 2 theelepels peper en zout naar smaak.
Bestrijk de kipfilets met het kruidenmengsel.
Bak de kipfilets in een droge koekenpan op matig vuur in 10 minuten rondom bruin.
Voeg aan het bakvet 100 ml warm water toe en laat de kipfilets nog 5 minuten zachtjes sudderen.
Schep de veldsla luchtig door de venkelsalade.
Serveer de gegrilde kip met de venkelsalade en de citroenrijst.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht. De citrustonen in de wijn vullen de smaken van de citroenrijst en de venkelsalade aan, terwijl de volheid van de wijn mooi samengaat met de gegrilde kip.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 61
Kip met Paddestoelen in Marsalasaus
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Kevenaar
- 250 g kastanjechampignons
- 4 kippenbouten
- 4 eetlepels olijfolie
- 125 g magere spekreepjes
- 3 uien in ringen gesneden
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 200 ml Marsala
- 100 ml kippenbouillon van tablet
- 200 g paddestoelenmelange
- 3 takjes peterselie fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
Veeg de champignons schoon en halveer grote exemplaren.
Bestrooi de kippenbouten met zout en peper.
Verhit in een braadpan 2 eetlepels olijfolie en bak de spekreepjes kort aan.
Schep ze uit de pan en leg ze opzij.
Bak in het achtergebleven vet de kippenbouten in twee porties rondom goudbruin.
Haal de kip uit de pan en leg opzij.
Voeg de resterende 2 eetlepels olie toe aan de pan en bak hierin de uien, champignons en de helft van de knoflook gedurende 2 minuten.
Leg het spek en de kip terug in de pan.
Schenk de Marsala in de pan.
Zodra de drank begint te borrelen, voeg je de kippenbouillon toe.
Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de kip (afgedekt met een deksel of vlamverdeler) ongeveer 40 minuten zachtjes sudderen, waarbij je de kip af en toe keert.
Veeg de paddestoelen schoon en snijd ze in grove stukken.
Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olie en fruit hierin de rest van de knoflook gedurende 30 seconden.
Voeg de paddestoelen toe en bak ze al omscheppend 4-5 minuten tot ze gaar zijn.
Breng op smaak met zout en peper.
Schep de gebakken paddestoelen over de kip.
Bestrooi met fijngehakte peterselie.
Serveer de kip met paddestoelen in Marsalasaus met aardappelpuree.
Wijnadvies:
De aardse tonen van de paddestoelen en de rijke smaak van de Marsalasaus passen goed bij een stevige rode wijn, zoals een Chianti of een Barbera.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 36g | Vet: 33g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 61