Kipburger met rode ui en knoflooksaus

Kipburger met rode ui en knoflooksaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Gevogelte, Kip
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 plakken goudse kaas
  • 4 kipburgers van de poelier
  • 2 volkoren broodjes
  • 1 rode ui
  • 1 handje gemengde salade
  • knoflooksaus
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht) anders 20 graden hoger.
  • Strooi wat zout en pepers op de burger en bak ze in een koekenpan in wat olie.
  • Pel en snijd de ui in halve ringen.
  • Snijd repen van de kaas.
  • Snijd de broodjes doormidden.
  • Smeer wat knoflooksaus op de onderkanten van de broodjes.
  • Leg één burger op het broodje, leg een kwart van de reepjes op de burger en wat uien. Herhaal dit met de tweede burger.
  • Doe hetzelfde met het tweede broodje.
  • Zet de twee burgers in de oven op een met bakpapier bekleed bakplaat.
  • Zodra de kaas begint te smelten leg je de boven kanten van de broodjes ook in de oven. Haal na 3 minuten de broodjes uit de oven.
  • Leg wat sla op de burgers en dek af met de bovenkanten.

Karbonade met Madeira saus

Karbonade met Madeira saus

Recept categorieën: Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 schouderkarbonades
  • 250 gram champignons
  • 2 uien
  • 15 cl madera
  • 1 kl tomatenpuree
  • 15 cl kalfsfond
  • 50 gram boter
  • 1 el olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Pel en snipper de uien.
  • Maak de champignons schoon en snijd ze in kwarten en plakjes.
  • Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak de champignons zo’n 6 minuten.
  • Bestrooi ze met wat zout en peper en houd ze warm.
  • Veeg de pan schoon en verhit de rest van de boter met de olie.
  • Bestrooi de karbonades met zout en peper en bak ze in 4 à 5 minuten per zijde mooi bruin.
  • Verlaag het vuur en laat ze nog een minuut of 10 nagaren.
  • Haal de karbonades uit de pan en houd warm.
  • Fruit de ui in dezelfde pan en voeg de tomatenpuree toe.
  • Voeg de Madera en de kalfsfond toe.
  • Voeg de champignons toe en laat 5 minuten inkoken.
  • Proef en breng eventueel nog verder op smaak met wat zout en peper.

Notities

Serveer met gebakken aardappelen of een puree.

Karbonade in rode saus

Karbonade in rode saus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 st schouderkarbonade
  • 500 gram tomaten
  • 1 rode paprika
  • 1 st ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 bosje peterselie
  • olijfolie
  • zou peper

Instructies

  • Pel en snipper de ui en de knoflook.
  • Snijd de paprika in vieren en verwijder de zaadlijsten.
  • Snijd de paprika in blokjes.
  • Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd de tomaten in blokjes.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan.
  • Bak de karbonades rondom aan.
  • Haal ze uit de pan en bewaar in aluminiumfolie.
  • Voeg nog een scheutje olie aan de pan toe en fruit de ui.
  • Zodra deze glazig is voeg dan de tomaten, paprika en knoflook toe.
  • Voeg de peterselie toe, maar houd wat achter voor garnering.
  • Roer het geheel goed door.
  • Zet het vuur lager en laat 45 minuten stoven.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Doe na de stooftijd de karbonades terug in de pan en verwarm gedurende 5 minuten goed door.
  • Verdeel de karbonades met de saus over de borden.
  • Garneer met de achter gehouden peterselie.

Notities

Geef er gekookte aardappel bij.

Kalfsschnitzel met ham en kaas

Kalfsschnitzel met ham en kaas

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Kalfsvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 kalfsschnitzel van 140 gr niet gepaneerd
  • 4 plakken achterham
  • 12 plakken Cheddar kaas
  • 10 centiliter witte wijn
  • 25 centiliter kookroom
  • boter
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 gr.
  • Leg de schnitzels tussen 2 vellen huishoudfolie.
  • Sla de schnitzels platter met behulp van een deegroller of steelpan.
  • Leg op elke schnitzel een plak ham en 2 plakken kaas.
  • Sla ze dubbel.
  • Verwarm een klontje boter en een eetlepel olie.
  • Bak de schnitzels aan beide kanten.
  • Bestrooi ze tijdens het bakken met wat zout en peper.
  • Leg de schnitzels in een ovenschaal.
  • Giet de wijn in de koekenpan en schraap de aanbaksels los.
  • Voeg de kookroom toe en laat 5 minuten inkoken.
  • Giet de saus over de schnitzels.
  • Leg op elke schnitzel nog een plak Cheddar.
  • Schuif de schaal in de oven en laat de kaas smelten.
  • Haal de schaal uit de oven en leg de schnitzels op een serveerschaal.
  • Dek af met aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
  • Verdeel over de borden

Notities

Geef er bv. broccoli en gekookte aardappelen bij.

Nutrition

Calories: 500kcal

Kalfsschnitzel Lucullus

Kalfsschnitzel Lucullus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Kalfsvlees, Vlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram kalfsschnitzel
  • 2 plakjes serranoham
  • 2 plakjes cheddarkaas
  • 1 citroen
  • 1 el olijfolie
  • 15 gram boter
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verhit in een koekenpan de olie met de boter.
  • Bestrooi de schnitzels aan beide kanten met zout en peper.
  • Bak de schnitzels aan beide zijden.
  • Afhankelijk van de dikte 3 à 4 minuten aan beide zijden.
  • Ik heb ze graag nog rosé.
  • Haal uit de pan en leg ze in een ovenschaal.
  • Bedek elke schnitzel met een plak ham en kaas.
  • Deglaceer de pan met het sap van de citroen. Verdeel over de kaas.
  • Kalfsschnitzel Lucullus
  • Schuif de ovenschaal in de oven en gratineer tot de kaas is gesmolten.

Notities

Ik serveerde de schnitzels met doppertjes en worteltjes en aardappelbolletjes uit de oven.

Kabeljauwrug uit de orient

Kabeljauwrug uit de orient

Recept categorieën: Vis
Servings: 2 personen
Calories: 142kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram kabeljauw filet
  • 1 ui
  • ¼ groene paprika
  • ¼ rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tomaat
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 takje tijm
  • komijn
  • 2 el olijfolie
  • 10 cl visbouillon
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zoek alle ingrediënten bij elkaar.
  • Pel en snipper de ui.
  • Pel de knoflook en hak fijn.
  • Snijd de tomaat in blokjes.
  • Maak de paprika schoon en snijd in smalle reepjes.
  • Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan en fruit de ui.
  • Voeg de paprikareepjes en tomatenpuree toe.
  • Voeg de sambal, gehakte tijm en wat komijn toe.
  • Voeg de visbouillon toe en laat, op laag vuur, inkoken.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en breng op smaak met wat zout en peper.
  • Laat een kwartiertje zachtjes koken.
  • Bak ondertussen in een koekenpan de kabeljauwfilets in de rest van de olie.
  • Verdeel over de borden.

Notities

Ik gaf er aardappelpuree bij, maar een pilavrijst smaakt er ook prima bij.

Nutrition

Calories: 142kcal

Kabeljauw met garnalen en kerriesaus

Kabeljauw met garnalen en kerriesaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd4 minuten
Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kabeljauwfilet
  • 2 sjalotten
  • bloem
  • 2 el olie
  • 2 el boter
  • 100 ml visbouillon
  • 200 gram garnaalstaarten
  • 2 dl kookroom
  • 1 el kerrie
  • zout

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de sjalotjes.
  • Haal de kabeljauwfilets door de bloem.
  • Klop de overtollige bloem van de vis af.
  • Verhit 1 el olie met 1 el boter in een koekenpan.
  • Fruit de helft van de sjalotjes.
  • Bak dan de kabeljauwfilets aan beide kanten.
  • De baktijd is afhankelijk van de dikte van de vis.
  • Haal de vis met de sjalotten uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Verhit de rest van de olie en boter in de koekenpan en fruit de rest van de sjalotjes.
  • Voeg de garnalen toe.
  • Strooi de kerrie over de garnalen en laat de kerrie even meebakken zodat deze zijn smaak kan afgeven.
  • Blus af met de visbouillon.
  • Voeg de room toe, roer alles goed door elkaar en laat wat inkoken.
  • Verdeel de vis over de borden.
  • Leg de garnalen op de vis en schenk er wat saus over.

Notities

Geef er gebakken aardappelen bij.

Kabeljauw met chorizo

Kabeljauw met chorizo

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Varkensvlees, Vis
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kabeljauwfilets
  • 1 ui
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 tl suiker
  • 75 gram chorizo
  • 3 el crème fraîche
  • aardappels
  • 1 kl basilicum
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de ui.
  • Snijd de chorizo in de lengte door.
  • Snijd de 2 helften nogmaals in de lengte door en snijd er dan stukjes van.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in niet al grote stukken.
  • Snijd de gepelde tomaten in blokjes.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui.
  • Zodra de ui glazig is voeg dan de tomaten, de suiker en de in stukjes gescheurde basilicum toe.
  • Voeg wat zout en peper toe.
  • Zet het vuur wat lager en laat even een minuut of 10 lekker stoven.
  • Zet de aardappelen op in water met wat zout.
  • Zodra de aardappelen gaar zijn, giet deze dan af.
  • Bak de chorizostukjes zachtjes in wat olie.
  • Voeg de crème fraîche toe.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Voeg het chorizo mengsel en de gekookte aardappelen bij het tomatenmengsel.
  • Doe de inhoud van de pan in een ovenschaal en leg de kabeljauwfilets hier op.
  • Bestrooi met wat zout en peper.
  • Zet de schaal in de oven en laat ongeveer 12 à 15 minuten garen, afhankelijk van de dikte van de kabeljauw.

Kabeljauw met asperges

Kabeljauw met asperges

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd13 minuten
Recept categorieën: Groenten, Vis
Servings: 4 personen
Calories: 365kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg asperges
  • 1 citroen
  • 50 gram boter
  • 4 eieren
  • 400 gram kabeljauwfilet
  • 4 plakken rauwe ham
  • 1 bosje peterselie
  • olijfolie
  • 800 gram krieltjes voorgegaarde

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Schil de asperges en verwijder de houterige uiteindes.
  • Snijd de citroen in vieren.
  • Leg de asperges in een ruime pan.
  • Voeg een beetje zout, de helft van de boter en de helft van de citroen toe aan de asperges.
  • Overgiet met water en breng de pan met asperges aan de kook.
  • Kook de asperges in ongeveer 5 minuten beetgaar.
  • Breng een pan met water aan de kook en kook de eieren circa 8 minuten.
  • Laat ze schrikken onder de koude kraan.
  • Pel en halveer de eieren.
  • Leg de kabeljauw op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrooi met een beetje versgemalen peper.
  • Verdeel de plakken ham over de vis en bak circa 12 minuten in de oven totdat de vis gaar is en de ham krokant.
  • Pluk en hak de peterselie fijn.
  • Terwijl de vis in de oven ligt verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de krieltjes in circa 8 minuten op hoog vuur goudbruin en gaar.
  • Zet het vuur laag, voeg de resterende boter toe en knijp het sap van een kwart citroen uit boven de pan zodra de boter is gesmolten.
  • Voeg de helft van de gehakte peterselie toe.
  • Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Verdeel de asperges over de borden en lepel de krieltjes eromheen.
  • Leg de vis op de asperges en verdeel de peterselie-boterjus erover.
  • Garneer met het ei, de resterende citroen en de peterselie.

Nutrition

Calories: 365kcal

Kabeljauw gepaneerd in sesamzaad

Kabeljauw gepaneerd in sesamzaad

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Vis
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kabeljauwfilets
  • 1 ei
  • 3 eetlepel(s) bloem
  • 4 eetlepel(s) sesamzaad
  • sesamolie
  • olie
  • citroensap
  • 1 eetlepel(s) kurkuma
  • zout
  • milde peper b.v. piment d’espelette
  • 1 eetlepel(s) basilicumblaadjes geplukte

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Meng in een bord de kurkuma met het bloem.
  • Breek in een tweede bord het ei.
  • Doe hier een beetje zout en peper bij en klop goed los.
  • Doe in een derde bord het sesamzaad.
  • Haal de filets als eerste door de bloem.
  • Klop het teveel aan bloem af.
  • Haal dan de filets door het ei.
  • Laat het teveel aan ei eraf lekken of strijk het eraf.
  • Haal tenslotte de filets door het sesamzaad.
  • Druk goed aan zodat de filets geheel bedekt zijn.
  • Verhit een scheut olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de filets aan beide kanten. Verdeel over de borden en besprenkel ze met wat citroensap en sesamolie.
  • Garneer met de basilicumblaadjes.

Notities

Geef er bv basmatirijst bij.