Lamskoteletten met peterselie knoflookboter

Lamskoteletten met peterselie knoflookboter

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Lamsvlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 3 el peterselie fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 gram boter
  • 4 lamskoteletten
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Snijd de peterselie fijn.
  • Bestrooi de koteletten met zout en peper.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de koteletten aan beide zijden.
  • Keer regelmatig om.
  • Bak beide zijden ongeveer 5 minuten.
  • Haal ze uit de pan en bewaar onder een stukje aluminiumfolie.
  • Zet de warmtebron lager en laat de boter in dezelfde pan smelten.
  • Fruit de knoflook en voeg dan de peterselie toe.

Notities

Serveer met b.v. haricots verts of flageolets (groene kidneyboontjes).

Cheeseburger op een bordje

Cheeseburger op een bordje

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Rundvlees, Varkensvlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 gram rundergehakt
  • 4 plakken cheddar kaas
  • 6 plakjes bacon
  • 1 rode ui
  • 1 tomaat
  • 1 eetlepel(s) boter
  • 1 eetlepel(s) olie
  • zout
  • 1 beetje salade
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snijd de ui in halve ringen.
  • Snijd de tomaat in plakken.
  • Meng het gehakt met wat zout en peper en vorm er burgers van.
  • Verhit een droge koekenpan en bak de plakjes bacon.
  • Haal de bacon uit de pan en houd warm op een bordje afgedekt met aluminiumfolie.
  • Bak de uienringen in een koekenpan met wat olie.
  • Verhit in een koekenpan de boter met de olie en bak de burgers gaar aan beide zijden.
  • Leg op de burgers elk twee plakjes cheddar.
  • Dek de pan af en laat de kaas smelten.
  • Maak de borden op met in het midden de cheeseburger en daarom heen plakjes tomaat, sla, cheddar en gebakken uienringen.

Notities

Geef er frietjes bij.

Lasagne van kip en champignons

Lasagne van kip en champignons

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Pasta
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de sjalot en de teen knoflook.
  • Snijd het onderste deel van de steel van de champignons en snijd ze in blokjes.
  • Snijd de kippendijfilet in blokjes.
  • Verhit in een koekenpan op middelhoog vuur 1 el. olijfolie en bak hierin de kippenblokjes, sjalot, champignonblokjes, knoflook, een snufje piment d'espelette, peper en de tomatenpuree.
  • Zet de warmtebron wat lager.
  • Giet de wijn erbij en de tomatencoulis.
  • Meng het geheel goed door elkaar en laat 15 minuten zachtjes stoven.
  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Maak een bechamelsaus in een steelpan op middelhoog vuur.
  • Maak een roux van de boter en de bloem.
  • Laat 2 minuten zachtjes garen.
  • Voeg onder voortdurend roeren met een garde de kippenbouillon, crème fraîche en zout en peper toe.
  • Bouw de lasagne op in een ovenschaal door te beginnen met een laagje bechamelsaus. Bedek deze met lasagnevellen.
  • Schep daar de helft van het kip-champignonmengsel over.
  • Dek dit weer af met lasagnevellen.
  • Schep dan de rest van het kip-champignonmengsel erover.
  • Leg hier de laatste laag van lasagnevellen over en tenslotte de rest van de bechamelsaus.
  • Strooi hier de kaas over en zet in de oven om te laten garen en gratineren gedurende 30 minuten.
  • Kijk voor de juiste oventijd op de verpakking van je lasagne vellen.
  • Haal de lasagne uit de oven en verdeel over de borden.

Gebakken groenten met garnalen in teriyakisaus

Gebakken groenten met garnalen in teriyakisaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Groenten, Vis, Zeevruchten
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 broccoli
  • 125 gram champignons
  • 1 rode ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 10 garnalen grote
  • 1 klontje boter
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl sambal oelek
  • teriyaki saus
  • 1 kop rijst

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Snijd de roosjes van de broccoli.
  • Blancheer deze 3 minuten.
  • Maak de champignons schoon met een stukje keukenpapier.
  • Snijd een stukje van het steeltje en snijd ze in vieren of zessen afhankelijk van de grootte.
  • Snijd de ui in tweeën en snij deze in ringen.
  • Snijd de bleekselderij en kleine ringetjes.
  • Kook de rijst volgens aanwijzing op de verpakking.
  • Verhit de boter en de olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de ui, selderij, selderij en de broccoli tot de ui glazig is en de champignons mooi gekleurd zijn.
  • Voeg de sambal toe.
  • Roer goed door elkaar.
  • Voeg de garnalen toe en bak deze aan beide zijden tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Voeg dan enkele eetlepels teriyaki saus toe en meng goed door elkaar.
  • Verdeel de rijst en het groenten-garnalenmengsel over de borden.

Garnalen met cashewnoten op oosterse wijze

Garnalen met cashewnoten op oosterse wijze

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Noten, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Oosters
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 45 gram cashewnoten
  • 2 el arachideolie
  • 2 lente ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 bospeen
  • ½ blikje mais
  • 100 gram champignons
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram grote garnalen of gamba's
  • 1 tl maïzena
  • 1 el sojasaus
  • 25 ml kippenbouillon
  • 90 gram doperwten
  • ¼ rode peper
  • rijst

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Snijd de bosui in kleine ringetjes.
  • Snijd de bleekselderij in ringetjes.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Snijd het stukje rode peper over de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten en de pitjes.
  • Snijd vervolgens in kleine stukjes.
  • Snijd de wortel in stukjes.
  • Snijd een stukje van het steeltje van de champignons.
  • Verwijder eventueel vuil met een stukje keukenpapier en snijd in plakjes.
  • Pel zo nodig de garnalen en verwijder het darmkanaaltje.
  • Verwarm een koekenpannetje en rooster de cashewnoten.
  • Bewaar ze voor later.
  • Verwarm de olie in een koekenpan en bak 3 à 4 de wortel, bleekselderij en de mais.
  • Roer af en toe door.
  • Kook intussen de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking.
  • Voeg de champignons toe en bak de mee tot ze een kleurtje krijgen.
  • Garnalen met cashewnoten op oosterse wijze
  • Voeg de knoflook, doperwten en de garnalen toe.
  • Bak de garnalen aan beide zijden zo'n 3 minuten per kant tot ze mooi licht roze zijn.
  • Meng in een kommetje de sojasaus en de bouillon.
  • Meng hier de maïzena toe en meng dit tot een papje.
  • Voeg dit papje toe. Voeg dan de rode peper toe en laat nog 2 minuten mee verwarmen.
  • Verdeel de rijst en het garnalenmengsel over de borden en garneer met de cashewnoten.

Hamburger huisgemaakt

Hamburger huisgemaakt

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Rundvlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 160 gram rundergehakt
  • 2 hamburgerbroodjes of witte bollen
  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • 4 plakken bacon
  • 4 plakken cheddarkaas
  • mayonaise
  • moerd
  • zonnebloemolie
  • 1 klontje boter
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snijd de ui in halve ringen.
  • Snijd de tomaat in plakjes.
  • Breng het gehakt op smaak met wat zout en peper en vorm er hamburgers mee.
  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Verwarm wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de uienringen.
  • Zorg ervoor dat ze niet verbranden.
  • Haal de gebakken uien uit de pan en bewaar onder aluminiumfolie.
  • Snijd de broodjes overlangs doormidden en leg ze met de niet gesneden kanten op een bakplaat.
  • Bedek elk half broodje met een plakje cheddar en bacon.
  • Zet in de oven en verwarm gedurende 5 minuten.
  • Zet de oven uit en open de deur van de oven.
  • Zo blijven ze mooi warm.
  • Voeg nog wat olie en een klontje boter toe aan de pan en bak de hamburgers tot ze een mooi kleurtje hebben.
  • Haal de broodjes uit de oven en bedek met de hamburger, gebakken uienringen, mayonaise, ketchup, tomaat en mosterd.
  • Leg de andere helft van het broodje er bovenop.

Notities

Serveer eventueel met wat frites en sla.

Bladerdeegpakketje met zalm, garnalen en champignons

Bladerdeegpakketje met zalm, garnalen en champignons

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Vis, Zeevruchten
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 220 gram zalmfilet
  • tijm
  • 1 st laurierblad
  • kruidnagelpoeder
  • 125 gram gepelde grote garnalen
  • 225 gram champignons
  • 2 el crème fraîche
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 sjalot
  • zout peper
  • olijfolie
  • 1 eidooier
  • 1 kupje koffiemelk

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Vul een steelpan met een liter water met wat tijm, het laurierblad en een snufje nootmuskaat.
  • Breng aan de kook.
  • Pocheer de moten zalm gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Tijdens het pocheren, pel en snipper de sjalot.
  • Maak de champignons schoon met een keukenpapiertje en snij deze in vieren of zessen, naar gelang de grootte.
  • Haal de zalm met behulp van een schuimspan uit het kookvocht.
  • Verwijder de eventuele huid van de zalm en pluk de zalm uit elkaar met behulp van 2 vorken. Bewaar op een bord.
  • Verhit in een koekenpan een scheutje olijfolie en bak de champignons met de de sjalot. Breng op smaak met wat zout en peper.
  • Schuif de champignons wat opzij en bak de garnalen aan beide kanten mooi roze.
  • Voeg tijdens het bakken de paprika, kurkuma en de crème fraîche toe.
  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Rol het deeg uit op een snijplank.
  • Leg in het midden de zalm.
  • Daarop het champignon-garnalenmengsel.
  • Vouw het deeg dicht en druk goed de naden aan.
  • Meng de eidooier met de koffiemelk en bestrijk hiermee het bladerdeegpakketje met behulp van een kwastje.
  • Maak met behulp van een mesje wat streepje op het bladerdeeg, maar zorg er wel voor dat je niet door het deeg heen snijd.
  • Bak het pakketje gedurende 20 à 25 minuten.
  • Zodra het deeg een mooi kleurtje heeft haal je het uit de oven en verdeel je het over de borden.

Kipblokjes met saffraanrijst, champignons en doperwten

Kipblokjes met saffraanrijst, champignons en doperwten

Bereidingstijd15 minuten
Kooktijd20 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Rijst
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram kippendij
  • 150 gram champignons
  • 75 gram doperwten
  • 1 kleine ui
  • 2 el olijfolie
  • 400 ml kippenbouillon
  • 2 zakjes saffraan
  • 125 gram rijst
  • zout

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de ui.
  • Maak de champignons schoon met een stukje keukenpapier, snijd een stukje van het steeltje af en snijd de champignons in kwarten of zessen afhankelijk van de grootte.
  • Snijd de kippendij in blokjes.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de kip en champignons.
  • Voeg dan de doperwten toe.
  • Voeg wat zout toe.
  • Voeg de bouillon, saffraan en de rijst toe.
  • Roer goed door elkaar.
  • Laat een 20 minuten koken tot de rijst gaar is.
  • Verdeel het gerecht over de borden.

Eendenborst met avocado en peer

Eendenborst met avocado en peer

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Eend, Gevogelte, Voorgerechten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eendenborst 350 gr.
  • 2 eetlepel(s) citroensap
  • 1 eetlepel(s) balsamicoazijn
  • 5 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 handpeer
  • 1 avocado
  • 1 klein bosje peterselie
  • zout peper

Instructies

  • Snijd het vel van de eendenborst kruislings in.
  • Verhit een koekenpan op midden hoog vuur.
  • Bak de eend met de vel kant naar onderen gedurende 7 minuten.
  • Bestrooi met wat zout en peper en draai de borst om en bak deze zijde ongeveer 6 minuten. Haal de eend uit de pan en laat deze rusten onder een vel aluminiumfolie.
  • Schil de peer en snijd deze over de lengte doormidden.
  • Verwijder het klokhuis en snijd overlangs dunne plakken.
  • Doe hetzelfde met de avocado.
  • Besprenkel met een beetje citroen de plakjes peer en avocado zodat deze niet bruin verkleuren.
  • Meng de rest van de citroen, de balsamicoazijn, olijfolie en gemberpoeder in een schaaltje en meng deze goed door elkaar met behulp van een garde.
  • Maak de borden op en decoreer met wat peterselie.

Geflambeerde Gamba’s

Geflambeerde Gamba’s

Bereidingstijd15 minuten
Kooktijd9 minuten
Recept categorieën: Lunch, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Servings: 2 personen
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 Gamba’s of grote garnalen
  • 1 teentje knoflook fijn gehakt
  • 1 eetlepel(s) koriander
  • 1 eetlepel(s) fijn geraspte gember
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • 3 eetlepel(s) paprikapoeder
  • zout peper
  • 1 borrel glaasje cognac

Instructies

  • Maak een marinade van de knoflook, gember,2 el olijfolie, paprikapoeder, zout en peper.
  • Laat de garnalen minimaal 1 uur marineren.
  • Verhit de resterende olijolie in een koekenpan en bak de gamba’s op hoog vuur.
  • Zodra ze rood beginnen te verkleuren de garnalen omdraaien.
  • Als ze bijna roze zijn zet de afzuigkap uit en voeg je de cognac toe.
  • Laat deze even warm worden en steek dan aan.

Notities

Serveer als voorgerecht met een zoetzure saus of als hoofdgerecht met basmatirijst en bv peultjes.

Nutrition

Calories: 310kcal