Gebakken toast met aardbeien en limoen-mascarpone

Gebakken toast met aardbeien en limoen-mascarpone

Recept categorieën: Fruit, Ontbijt
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sneetjes briochebrood of casino wit
  • Bertolli margarine voor op brood
  • 2 eetlepel(s) poedersuiker
  • 250 g aardbeien
  • 250 g mascarpone
  • geraspte schil van 1 limoen
  • 4 blaadjes munt

Instructies

  • Besmeer de sneetjes brood ruim met margarine, bestrooi ze met wat poedersuiker en bak ze krokant in een koekenpan.
  • Meng de mascarpone met de geraspte schil van de limoen.
  • Verdeel de aardbeien over de sneetjes gebakken brood.
  • Schep een toef limoenmascarpone op de aardbeien en garneer de sneetjes met een blaadje munt.

Drie in de pan met courgettes

Drie in de pan met courgettes

Recept categorieën: Groenten, Pannenkoeken
Land van herkomst: America
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g courgette
  • 1 eetlepel(s) zout
  • 2 aardappels 150 g
  • kleine ui of 2 sjalotjes
  • 2 losgeklopte eieren
  • 1 teentje knoflook
  • paar lepels bloem
  • peper
  • ½ theelepel suiker
  • 1 eetlepel(s) verse basilicum of theelepel gedroogde

Instructies

  • Courgette schillen en met de ui grof raspen.
  • Met zout bestrooien en enige tijd laten uitlekken in een vergiet.
  • Afspoelen en droog deppen.
  • De aardappels grof raspen (vlak voor bereiding, anders worden ze bruin).
  • Niet afspoelen, wegens de bindende werking van het aardappelmeel.
  • Door de courgettes roeren samen met de eieren, uitgeperste knoflookteentje, zout, peper, suiker en fijngehakte basilicum.
  • Dan zoveel bloem toevoegen dat een tamelijk stevig beslag wordt verkregen.
  • In een koekenpan een laagje olie van ½ cm verhitten en 3 of 5 koekjes per keer bakken.
  • Eenmaal omkeren als de randjes bruin worden.
  • Laten uitlekken op keukenpapier.

Notities

Info:

Dergelijke 'pnackes' worden in Amerika waar dit recept vandaan komt, opgediend met zure room, yoghurt of appelmoes.

Serveertip:

Lekker met cottage chees met radijs.

Serveertip:

Met een gemengde salade en bruin stokbrood een zomerse maaltijd.

Champignonhoedjes gevuld met chorizo

Champignonhoedjes gevuld met chorizo

Recept categorieën: Hapjes, Tapas, Warme hapjes
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 20 kastanjechampignons
  • ¼ rode paprika
  • 50 gram chorizo stukje
  • ¼ zakje verse peterselie
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • ½ eetlepel(s) olijfolie
  • 2 eetlepel(s) paneermeel
  • 3 eetlepel(s) medium dry sherry

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (gasoven stand 4).
  • Veeg de champignons schoon en verwijder de steeltjes.
  • Was de paprika en maak hem schoon.
  • Hak de champignonsteeltjes, de paprika en de chorizo fijn in een hakmolen. Knip de peterselie fijn.
  • Los in een kommetje de bouillonpoeder op in 3 eetlepels heet water.
  • Verhit de olie in een koekenpan. Laat de chorizo ca. 2 minuten zachtjes bakken.
  • Laat de champignonsteeltjes en de paprika ca. 3 minuten meebakken, en laat het vocht iets verdampen.
  • Schep de peterselie erdoor.
  • Vul de champignonhoedjes met het chorizomengsel.
  • Druk het voorzichtig aan en zet de champignonhoedjes naast elkaar in de ovenschaal.
  • Strooi het paneermeel erover.
  • Schenk de bouillon en de sherry ertussen.
  • Laat de champignonhoedjes in het midden van de oven in ca. 15 à 20 minuten bruin en gaar.
  • Serveer de champignonhoedjes warm of lauwwarm.

Asperges met groene kruidensaus

Asperges met groene kruidensaus

Recept categorieën: Groenten, Rundvlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 800 g kruimige aardappels
  • 2 bundels witte asperges a 500 g
  • 1 pakje seizoenssaus voor asperges 37 g
  • 50 g boter
  • 4 biefstukken
  • ½ zakje verse peterselie a 30 g
  • 1 zakje verse basilicum 15 g

Instructies

  • Aardappels schillen en in 20 min. gaarkoken.
  • In aspergepan of wijde pan water met 1 tl zout en 1 tl suiker aan de kook brengen.
  • Houtachtige uiteinden van asperges snijden.
  • Asperges vanaf vlak onder de kop schillen en in 15 min. gaarkoken.
  • In pan 200 ml water met sauspoeder al roerend aan kook brengen.
  • Helft van boter in klontjes door saus roeren.
  • Biefstukken met zout en peper bestrooien.
  • In koekenpan rest van boter verhitten en biefstuk 2-3 min. per kant bakken, naar gelang de gewenste gaarheid. Blad van peterselie en basilicum fijnsnijden en door saus roeren.
  • Wat water toevoegen als saus te dik is.
  • Asperges met saus, aardappels en biefstuk serveren.

Notities

Wijnadvies

Lichte, soepele, fruitige rode wijnen

Aspergeomelet met ham en aardappels

Aspergeomelet met ham en aardappels

Recept categorieën: Asperges, Ei, Groenten, Varkensvlees, Vlees
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • 1 duopak aardappelschijfjes 700 g
  • 1 pakje schouderham ca. 140 g
  • 8 eieren
  • 1 pakje seizoenssaus voor asperges 37 g
  • ½ zakje verse bieslook a 25 g
  • 5 eetlepel(s) vloeibare margarine

Instructies

  • Asperges dun schillen en houtachtige uiteinden afsnijden.
  • Asperges in stukken van 4 cm snijden, in 8 min. gaarkoken en laten uitlekken.
  • Aardappelschijfjes volgens gebruiksaanwijzing verwarmen in magnetron.
  • Eieren met zout en peper loskloppen.
  • Ham in reepjes snijden. Bieslook fijnknippen.
  • In koekenpan 3 el margarine verhitten en de omeletten bakken.
  • Deze warm houden.
  • Saus met rest van margarine volgens gebruiksaanwijzing bereiden.
  • Grootste deel hamreepjes door saus roeren.
  • Helft bieslook door aardappels mengen.
  • Rest van bieslook door asperges mengen.
  • Omeletten over vier borden verdelen.
  • Asperges erop scheppen en omelet dichtvouwen.
  • Saus erover schenken en met rest hamreepjes garneren.

Notities

Met aardappelschijfjes serveren.

Aardappelkoekjes met yoghurtsaus

Aardappelkoekjes met yoghurtsaus

Recept categorieën: Bijgerecht
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • dl Ciflik Turks yoghurt
  • 2 eetlepel(s) munt verse / fijngehakt
  • 1 kg aardappels Kruimig bijv. Eigenheimers, geschild
  • scharreleieren M
  • sjalotten gesnipperd
  • 2 eetlepel(s) tarwebloem
  • 3 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • versgemalen peper
  • zout
  • 1 teentje knoflook gepeld
  • ½ theelepel komijn gemalen

Instructies

  • Klop een sausje van de yoghurt, de uitgeperste knoflook, de komijn, peper en zout naar smaak en de munt.
  • Rasp de aardappelen grof en schep er de eieren, de sjalot en de bloem door.
  • Verhit telkens een beetje olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak kleine koekjes van het aardappelmengsel.
  • Houd ze warm in de oven (175 °C).
  • Serveer de aardappelkoekjes met de yoghurtsaus.

Aardappeltaart van Ria van EIndhoven

Aardappeltaart van Ria van EIndhoven

Recept categorieën: Groenten, Hartige taart
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 1 winterwortel
  • 1 courgette
  • 100 g champignons
  • 100 g boter
  • 1 deciliter arachideolie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Schil de aardappels en maak de wortel en courgette schoon.
  • Snijd ze alle drie in luciferdunne reepjes met de keukenmachine.
  • Was de aardappeljuliennes niet.
  • Blancheer de wortel en de courgettereepjes afzonderlijk 5 minuten in kokend water.
  • Snijd de champignons in plakjes.
  • Verhit de helft van de boter en de olie in een koekenpan.
  • Bedek de bodem met de helft van de aardappelreepjes.
  • Verdeel hierover de courgettejuliennes en bestrooi met zout en peper.
  • Daarop komt een laag champignonplakjes, vervolgens de wortelreepjes en dek het geheel af met de aardappeljuliennes.
  • Leg aan de rand van de pan enkele klontjes boter.
  • Druk de massa goed aan met een plat deksel die een maatje kleiner is dan de pan.
  • Bak de onderkant van de taart in ca. 15 minuten goudbruin.
  • Keer de taart met behulp van een grote deksel of een evengrote koekenpan en bak de andere kant eveneens goudbruin.
  • Schuif de taart op een platte schaal en houd hem in de oven warm tot het moment van serveren

Romige ovenschotel met kip, krieltjes en knoflooksaus

Romige ovenschotel met kip, krieltjes en knoflooksaus

Een romige ovenschotel vol kip, groenten en goudbruine krieltjes met een smaakvolle knoflooksaus. Comfortfood waar het hele gezin van geniet.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 538kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 pot Aardappel Anders knoflooksaus
  • 1 rode paprika
  • 350 g kipfilet
  • 700 g voorgekookte krieltjes
  • Boter om in te vetten en te bakken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Vet een ovenschaal in met boter.
  • Snijd de kipfilet in blokjes.
  • Snijd de paprika in kleine stukjes.
  • Bak de krieltjes in een beetje boter tot ze lichtbruin zijn.
  • Bak daarna de paprika in dezelfde pan tot deze zacht is.
  • Verhit een andere pan met boter en bak de kipblokjes goudbruin.
  • Meng de krieltjes, kip en paprika door elkaar.
  • Schep het mengsel in de ingevette ovenschaal.
  • Giet de Aardappel Anders knoflooksaus gelijkmatig over het geheel.
  • Plaats de ovenschaal in het midden van de oven.
  • Bak de schotel in 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de ovenschotel enkele minuten rusten voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Heerlijk met een frisse komkommersalade of wat rucola met citroendressing.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Verdejo.

Nutrition

Calories: 538kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 34g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Romige Gehakt-Ovenschotel met Aardappelballetjes

Romige Gehakt-Ovenschotel met Aardappelballetjes

Een romige ovenschotel met gehakt, gebakken uitjes, doperwten, champignoncrèmesaus en krokante aardappelballetjes. Perfect voor een doordeweekse maaltijd!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 350 g gehakt
  • 1 handje gebakken uitjes
  • 150 g fijne doperwten uit blik of diepvries
  • 1 blik champignoncrèmesoep Unox
  • 250 g voorgekookte aardappelballetjes

Instructies

  • Verhit een koekenpan en bak het gehakt rul zonder extra vet toe te voegen.
  • Vet een ovenschaal in met een beetje olie of boter.

Bouw de ovenschotel laag voor laag op:

  • Begin met een laag gehakt.
  • Voeg vervolgens een laag gebakken uitjes toe.
  • Verdeel daarna de fijne doperwten over de uitjes.
  • Giet de champignoncrèmesoep gelijkmatig over de lagen.
  • Eindig met de voorgekookte aardappelballetjes.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak de ovenschotel in 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal de schaal uit de oven en laat 5 minuten rusten voordat je serveert.
  • Serveer met een frisse gemengde salade.

Notities

Serveer de schotel met een heerlijke salade aan de zijde.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn, zoals een Chardonnay, past perfect bij de romige smaken van deze ovenschotel.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 22g | Vet: 28g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Aardappeltortilla 2 van Onbekende Auteur

Aardappeltortilla 2 van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Tortilla
Land van herkomst: Spanje
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 10 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 stuks ui
  • 4 stuks aardappels
  • 6 stuks eieren
  • zout

Instructies

  • Snipper de ui. Snijd de aardappels in plakken van 3 mm.
  • Verhit de olie en bak hierin de ui en aardappelen 15 minuten op zacht vuur tot de aardappels gaar zijn.
  • Laat het aardappelmengsel in een vergiet uitlekken en vang 2 el. olie op.
  • Veeg de koekenpan schoon, verwijder eventuele aardappelresten.
  • Klop de eieren los met een snufje zout, roer het aardappelmengsel erdoor en laat het mengsel 15 minuten intrekken.
  • Verhit 1 eetlepel olie in de koekenpan en schenk er het aardappelmengsel in één keer bij.
  • Verdeel het mengsel met een pannenkoekenmes en druk het plat.
  • Laat de tortilla op zacht vuur garen tot de onderkant lichtbruin is.
  • Schud de pan regelmatig heen en weer. Keer de tortilla met behulp van een bord en doe weer 1 eetlepel olie in de pan.
  • Laat ook de andere kant van de tortilla lichtbruin worden.