Nourish bowl
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar
- 100 gram champignons
- 1 tl ghee of kokosolie om in te bakken
- 1 tl kerriepoeder
- 1 kleine rode ui
- 2 handjes romeinse sla
- 1 avocado
- 2 handjes broccoli kiemen
- 2 handjes rucola
- 2 handjes spinazie
- 4 eetlepel(s) zongedroogde tomaten hummus
- 80 gram feta optioneel
- zonnebloempitten optioneel
Dressing:
- 1 eetlepel(s) mayonnaise
- 2 eetlepel(s) olijfolie extra vierge
- 2 tl mosterd
- ½ eetlepel(s) citroensap of appelazijn troebel
- 1 tl honing of ahornsiroop
Maak de champignons schoon, snijd de harde uiteinden bij het voetje van de champignons weg en snijd ze vervolgens in partjes of plakjes.
Verhit het samen met wat olie in een pan, roer goed en marineer het met kerriepoeder.
Roer nogmaals goed en laat het afkoelen.
Snijd ondertussen de rode ui en de romaine sla in kleine stukjes, snijd de avocado doormidden en lepel het “vlees” eruit en snijd het in partjes.
Verdeel vervolgens de sla, rode ui, champignons, avocado, broccoli kiemen, rucola, spinazie en hummus in een kommen en verkruimel eventueel de feta.
Maak de dressing door alles in een glas te doen en alles door elkaar te roeren.
Schenk over de salade, hussel alles door elkaar en geniet!
Houdbaarheid
2 dagen in een afgesloten bak in de koelkast
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 87
Pinda kokos curry
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 100 gram champignons
- 1 tl ghee of kokosolie om in te bakken
- 1 tl kerriepoeder
- 1 kleine rode ui
- 2 handjes romeinse sla
- 1 avocado
- 2 handjes broccoli kiemen
- 2 handjes rucola
- 2 handjes spinazie
- 4 eetlepel(s) zongedroogde tomaten hummus
- 80 gram feta optioneel
- zonnebloempitten optioneel
Dressing:
- 1 eetlepel(s) mayonnaise
- 2 eetlepel(s) olijfolie extra vierge
- 2 tl mosterd
- ½ eetlepel(s) citroensap of appelazijn troebel
- 1 tl honing of ahornsiroop
Maak de champignons schoon, snijd de harde uiteinden bij het voetje van de champignons weg en snijd ze vervolgens in partjes of plakjes.
Verhit het samen met wat olie in een pan, roer goed en marineer het met kerriepoeder.
Roer nogmaals goed en laat het afkoelen.
Snijd ondertussen de rode ui en de romaine sla in kleine stukjes, snijd de avocado doormidden en lepel het “vlees” eruit en snijd het in partjes.
Verdeel vervolgens de sla, rode ui, champignons, avocado, broccoli kiemen, rucola, spinazie en hummus in een kommen en verkruimel eventueel de feta.
Maak de dressing door alles in een glas te doen en alles door elkaar te roeren.
Schenk over de salade, hussel alles door elkaar en geniet!
Houdbaarheid
2 dagen in een afgesloten bak in de koelkast
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 87
Groene curry met ui
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 bloemkool
- 300 gram basmatirijst
- 2 uien sjalotten
- 120 gram kroepoek
- 4 eieren
- 400 gram kipfilet
- 2 eetlepel(s) groene currypasta
- 400 ml kokosmelk
- 4 takjes koriander
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de kip in blokjes, snijd de ui fijn en de bloemkool in roosjes.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan of hapjespan en bak de currypasta één minuut op laag vuur.
Bak de kipfilet in vijf minuten lichtbruin, schep af en toe om.
Voeg de ui en de bloemkool toe en roerbak op een wat hoger vuur twee minuten mee.
Voeg de kokosmelk toe, roer goed door en breng het geheel op laag vuur aan de kook.
Laat dit vervolgens 10-15 minuten garen.
Bak ondertussen de eieren in een koekenpan met boter.
Breng de curry op smaak met peper en zout, verdeel de rijst over vier diepe borden.
Serveer de rijst met de curry en bestrooi met koriander.
Eitje ernaast en je hebt een heerlijk gerecht.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 87
Italiaanse Wraptaart met Gehakt en Pesto
Een heerlijke Italiaanse wraptaart met gehakt, tomatensaus, pesto en gesmolten kaas. Perfect voor een snelle en smaakvolle maaltijd!
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 2
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 6 wraps
- 150 g gehakt
- 250 g gezeefde tomaten
- ½ ui gesnipperd
- 1 bakje cherry tomaatjes gehalveerd
- 1 potje pesto
- 5 eetlepels ricotta of crème fraîche
- 2 handjes geraspte kaas
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- ½ theelepel chilipoeder
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snipper de ui en snijd de cherry tomaatjes in helften of kwarten.
Breng het gehakt op smaak met (gehakt)kruiden.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak het gehakt rul.
Voeg de ui en cherry tomaatjes toe en bak dit 3-4 minuten mee.
Voeg de gezeefde tomaten toe en breng de saus op smaak met Italiaanse kruiden, chilipoeder, zout en peper.
Laat de saus 5-10 minuten zachtjes pruttelen.
Begin nu met het opbouwen van de wraptaart:
Leg een wrap op de bodem van een ovenschaal.
Voeg een laagje tomatensaus toe.
Smeer een andere wrap in met pesto en leg deze (met de pesto naar beneden) op de saus.
Herhaal de lagen: wrap, tomatensaus, wrap met pesto, enzovoort.
Eindig met een laag tomatensaus en verdeel de ricotta of crème fraîche erover.
Strooi als laatste de geraspte kaas over de bovenste laag.
Plaats de wraptaart in de oven en bak gedurende 15-20 minuten tot de kaas goudbruin is.
Haal de wraptaart uit de oven, laat kort afkoelen en serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een medium-bodied rode wijn, zoals een Chianti of een Montepulciano, past perfect bij de rijke smaken van deze Italiaanse wraptaart.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 87
Romige toscaanse champignons
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 eetlepel(s) boter
- 2 knoflooktenen
- 1 eetlepel(s) tomatenpuree
- 450 gram champignons
- 125 gram cherrytomaten
- 175 milliliter volle room
- 30 gram Parmezaanse kaas geraspt
- Zout en peper naar smaak
- 1 snufje chili vlokken
- 400 gram baby spinazie
- Verse basilicum ter garnering
Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Voeg de geperste knoflooktenen en tomatenpuree toe en kook tot het geurig is, 1 minuut.
Borstel de champignons schoon en voeg ze in het geheel toe aan de pan.
Halveer de cherrytomaten, voeg toe en kook tot de champignons zacht zijn en de tomaten beginnen te barsten, 5 minuten.
Schenk de volle room en strooi de Parmezaanse kaas erbij en breng op smaak met wat zout, peper en een snufje rode chili vlokken.
Breng aan de kook.
Voeg de spinazie toe en kook tot de saus dik is en spinazie verwelkt, 5 minuten.
Garneer het gerecht met wat fijngesneden verse basilicum voor het opdienen.
Geniet ervan!
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 87
Frikadeller van Hetty van Es
(deens gehakt)
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 40 gram boter
- 700 gram vastkokende aardappels geschild en in grove stukken (of opbak aardappels uit het koelschap)
- zout
- 400 gram gehakt half-om-half
- zwarte peper
- 40 gram bloem
- 40 gram havermout
- 120 ml melk
- 1 ei
- 1 ui fijngemalen
- handje platte peterselie fijngehakt
- zonnebloemolie of arachideolie
Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Heb je verse aardappels, kook deze dan 5 minuten voor en laat afkoelen.
Bij opbakaardappels uit het koelschap hoeft dit niet.
Smelt 20 gram boter in een steelpan, maar laat niet bruin worden.
Verdeel de aardappels over het bakpapier, schenk de boter erover en bestrooi met een snuf zout.
Meng dit door de aardappels en zet de bakplaat in de oven voor 35 – 45 minuten.
Schep een paar keer om en haal uit de oven als de aardappels knapperig en goudbruin zijn.
Meng het gehakt met 1,5 tl zout, flinke snuf peper, bloem, havermout, melk, ei, ui en de peterselie in een kom.
Meng goed door elkaar met je handen, ik heb een paar minuten gekneed.
Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op het vuur, op niet te hoog vuur.
Smelt de resterende boter erin en schenk op het laatst een scheut olie erbij.
Plaats de kom naast je pan en maak met 2 lepels ovaaltjes van het gehakt (totaal maak je ongeveer 16 frikadeller), laat deze een voor een in het vet glijden.
Bak de frikadeller om en om in het vet, ongeveer 5 minuten per kant tot ze gaar zijn.
Bak het in delen, dus 8 frikadeller per keer en houd ze warm onder aluminiumfolie na het bakken.
Houd het vuur tijdens het bakken laag, anders bakken ze snel aan.
Serveer de frikadeller met de gebakken aardappels en je bijgerecht.
serveer erbij:
geroosterde rode bietjes of in mijn geval een salade met plakjes geroosterde biet en augurk
Variatietips:
Je kunt ook groente frikadeller maken met bijvoorbeeld fijngehakte broccoli, bleekselderij of sliertjes wortel.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 87
Karbonaadjes au gratin
In een ver verleden toen ik begon met recepten verzamelen stond er in de 'Margriet' dit recept. Kan niet meer achterhalen welk jaar (het uitgeknipte recept zit in mijn plakboek, helaas zonder datum). De kleding erin komt bijna weer in de mode, dat wel.
Lekker makkelijk als je bezoek krijgt; het is van te voren klaar te maken!!!
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 schouderkarbonades
- zout peper
- 50 gram boter
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 ½ dl vleesbouillon
- 1 eetlepel wijnazijn
- 1 theelepel Worcestershiresaus
- 1 laurierblaadje
- 100 gram geraspte kaas
- peterselie
Wrijf de karbonaadjes in met wat zout en peper.
Bak ze in de boter in een grote koekenpan in 10 a 15 minuten bijna gaar.
Verwarm de oven voor op 160 C.
Leg de karbonaadjes in de ovenschotel.
Voeg aan de bruine boter de tomatenpuree, de bouillon, de wijnazijn, de Worcestershiresaus en het laurierblaadje toe. Als het te dun is iets binden met een bindmiddel.
Schenk de tomatensaus over de karbonaadjes en bestrooi deze met een dikke laag geraspte kaas.
Zet de schotel in het midden van de oven en laat het gerecht in ca. 10 minuten een bruin korstje krijgen.
Bestrooi voor het opdienen met peterselie.
Lekker met patat of gebakken aardappelen en een groene salade of doperwtjes.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 87
Linzensalade met spek en blauwe kaas
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 blikje linzen à 450 gr
- zout
- versgemalen peper
- 100 gram gerookt spek in stukjes
- 4 eetlepels olijfolie extra viergine
- 100 gram Bleu d'Auvergne
- sap van 1 citroen
- 2 sjalotjes gesnipperd
- 1 eetlepel tijmblaadjes vers
- 60 gram rucola of anders veldsla
Spoel de linzen af onder de kraan totdat het schuim van de linzen is verdwenen.
Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak het vet in ca. 15 minuten uit, zodat het knapperig wordt (of koop kant-en-klaar uitgebakken spek).
Laat het spek uitlekken op keukenpapier.
Snij de helft van de kaas in stukjes en prak de rest fijn in een schaal.
Roer 1 eetlepel citroensap, de rest van de olijfolie door de fijngemaakte kaas.
Breng de dressing op smaak met zout en peper.
Schep het spek, de stukjes kaas, de sjalotjes en tijm door de dressing.
Met de linzen met deze dressing en laat ca. 1 uur lekker intrekken.
Tot slot de rucola/veldsla er door heen mengen.
Lekker met wat stokbrood.
P.S. Bleu d'Auvergne is een blauwschimmelkaas en heeft een mildere smaak dan Roquefort
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 87
Roergebakken Spitskool met Ei en Trassie
Een eenvoudig en smaakvol gerecht met roergebakken spitskool, knoflook en ei. Perfect als bijgerecht bij een Aziatische maaltijd of als lichte lunch.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1 spitskool fijngesneden
- 2 teentjes knoflook gesneden
- 1 ui gesneden
- 1 stukje trassie garnalenpasta
- 1 tl sambal oelek of rode lombok naar smaak
- Klein scheutje water
- 3 eieren geklutst
- 1 tuinkruidenbouillonblokje
Verhit een pan op middelhoog vuur en bak de gesneden knoflook en ui licht aan totdat ze geurig en zacht zijn.
Voeg het stukje trassie en de sambal oelek of rode lombok toe en bak mee tot de smaken goed zijn vermengd.
Voeg een klein scheutje water toe en voeg de fijngesneden spitskool toe.
Roer de spitskool door de kruiden en laat het halfgaar worden.
Giet de geklutste eieren erbij en blijf roeren tot de eieren gestold zijn en goed gemengd met de spitskool.
Verkruimel het tuinkruidenbouillonblokje over het geheel en roer goed door.
Proef en pas de smaak zo nodig aan met extra zout of kruiden.
Serveer warm als bijgerecht of lichte lunch.
Dit gerecht kan goed gecombineerd worden met een lichte, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een mild bier.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 87
Krokante Gefrituurde Speklapjes met Noedels en Pittige Saus
Een heerlijk Aziatisch geïnspireerd gerecht met krokant gefrituurde speklapjes, geserveerd bovenop smaakvolle noedels met een pittige saus. Perfect voor een smaakvolle maaltijd die snel te bereiden is.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Voor de gefrituurde speklapjes:
- 500 g speklapjes in stukjes gesneden
- Uienpoeder naar smaak
- Knoflookpoeder naar smaak
- Paprikapoeder naar smaak
- Koriander naar smaak
- Komijn naar smaak
- Gember naar smaak
- Suiker naar smaak
- Peper en zout naar smaak
- Bloem voor het paneren
- Ei voor het paneren
- Paneermeel voor het paneren
Voor de noedels:
- 250 g noedels
- 1 ui fijngehakt
- 150 g sugarsnaps
- 1 el verse gember geraspt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- Olie om te bakken
Voor de saus:
- 4 el ketjap
- 4 el teriyakisaus
- 2 el chilisaus
- 1 el vissaus
- 1 el gembersiroop
Gefrituurde Speklapjes:
Snijd de speklapjes in stukjes en kruid ze met uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, koriander, komijn, gember, suiker, peper en zout naar smaak.
Haal de gekruide speklapjes door een mengsel van bloem, ei en paneermeel voor een extra krokante textuur.
Verhit de frituurpan en frituur de speklapjes tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Noedels:
Kook de noedels gedurende 1 minuut in kokend water en spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de ui, sugarsnaps, geraspte gember en knoflook tot ze zacht en geurig zijn.
Meng in een kom de ketjap, teriyakisaus, chilisaus, vissaus en gembersiroop om de saus te maken.
Voeg de saus toe aan de gebakken groenten en roer goed door.
Voeg vervolgens de gekookte noedels toe en meng alles goed door elkaar.
Serveer met een verfrissende witte wijn zoals een Riesling of een licht gekoelde rosé om de pittige en hartige smaken in balans te brengen.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 87