Andijvie-paprikastamppot met Braadworst en Gebonden Jus

Andijvie-paprikastamppot met Braadworst en Gebonden Jus

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 740kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 braadworsten
  • 1 kg kruimige aardappels
  • 5 eetlepels vloeibare margarine
  • 1 rode paprika
  • 1 zakje gebonden jus naturel 29 g
  • 1 dl melk
  • 400 g gesneden andijvie

Instructies

  • Week de braadworsten 5 minuten in heet water.
  • Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze gedurende 20 minuten.
  • Verhit 2 eetlepels margarine in een koekenpan en bak de braadworsten bruin.
  • Voeg een scheutje water toe, bedek de pan met een deksel en laat de worsten in 20 minuten gaar braden.
  • Snijd de paprika in reepjes.
  • Verhit 1 eetlepel margarine in een pan en bak de paprika 2 minuten.
  • Bereid de jus volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verwarm de melk gedurende 4 seconden in de magnetron op 900 watt.
  • Giet de aardappels af, stamp ze fijn en meng ze met de andijvie en paprika.
  • Breng op smaak met melk, zout en 2 eetlepels margarine.
  • Serveer de stamppot met de braadworst en de gebonden jus.

Notities

Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Syrah, past goed bij de hartige smaak van de braadworst en de rijke textuur van de stamppot. De wijn vormt een aanvulling op de stevige smaken en zorgt voor een gebalanceerde maaltijd.

Nutrition

Calories: 740kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 22g | Vet: 45g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g

Gegrilde Tomatensandwiches met Ontbijtspek

Gegrilde Tomatensandwiches met Ontbijtspek

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Lunch
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 g ontbijtspek
  • 1 krop sla
  • 12 sneden bruinbrood
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 pot augurkplakjes 330 g

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Maak de tomaten schoon en halveer 4 ervan.
  • Zet de halve tomaten in een ovenschaal.
  • Knijp de knoflook uit boven de olijfolie en besprenkel de halve tomaten hiermee.
  • Grill de tomaten ongeveer 6 minuten.
  • Rooster het brood.
  • Bak het ontbijtspek knapperig in een droge koekenpan.
  • Snijd de resterende tomaten in plakjes.
  • Maak de sla schoon, was en droog deze.
  • Besmeer het geroosterde brood met mayonaise.
  • Beleg 4 sneetjes brood met sla, daar bovenop de helft van de plakjes tomaat, spek en augurk leggen.
  • Dek af met 4 sneetjes brood.
  • Beleg deze sneetjes opnieuw met sla, tomaat, spek en augurk.
  • Dek af met de laatste 4 sneetjes brood.
  • Snijd de sandwiches diagonaal doormidden en steek er satéprikkers in.
  • Serveer de sandwiches met gegrilde tomaten.

Notities

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé past goed bij de hartige smaak van het ontbijtspek en de frisse tomaten. De wijn zal de verschillende smaken mooi aanvullen en de maaltijd compleet maken.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Linzensalade met Blauwe Kaas en Basilicumvinaigrette

Linzensalade met Blauwe Kaas en Basilicumvinaigrette

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Salade
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 blikjes linzen à 400 g
  • 1 bakje kerstomaatjes 250 g
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 bakje kastanjechampignons 250 g
  • 1 zak eikenbladslamelange 100 g
  • 1 stuk blauwe kaas gorgonzola (ongeveer 150 g)
  • 8 eetlepels basilicumvinaigrette fles à 250 ml

Instructies

  • Bak de ciabatta volgens de gebruiksaanwijzing af.
  • Laat de linzen uitlekken.
  • Halveer de kerstomaatjes.
  • Maak de kastanjechampignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de champignons in 5 minuten gaar en bruin.
  • Leg de eikenbladslamelange in een grote schaal.
  • Verdeel de linzen, kerstomaatjes en champignons over de sla.
  • Verdeel de blauwe kaas in stukjes en strooi deze over de salade.
  • Schud de basilicumvinaigrette goed en verdeel deze over de salade.
  • Serveer met ciabatta.

Notities

Deze linzensalade met de romige textuur van de blauwe kaas en de frisheid van de basilicumvinaigrette vraagt om een lichte rode wijn met een fruitige smaak, zoals een Pinot Noir of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gegrilde Kalkoenspiesjes met Groene Kruiden Marinade en Knoflookmayonaise

Gegrilde Kalkoenspiesjes met Groene Kruiden Marinade en Knoflookmayonaise

Naar een recept van restaurant 't Zusje
(inclusief marineren)3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen, Tapas
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de marinade van groene kruiden:

  • 400 ml olijfolie
  • 4 teentjes knoflook uitgeperst
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • 1 bosje bieslook fijngehakt
  • Peper en zout naar smaak

Voor de knoflookmayonaise:

  • 400 gram mayonaise
  • 4 teentjes knoflook uitgeperst
  • 100 ml gembersiroop
  • 100 ml slagroom
  • Peper en zout naar smaak

Voor de gegrilde kalkoenspiesjes:

  • 10 spiesjes kalkoenfilet
  • 150 gram spekjes uitgebakken
  • 50 gram gebakken uitjes

Voor de salsa rosso:

  • 5 gram peterselie fijngehakt
  • 5 teentjes knoflook fijngehakt
  • 120 gram ui fijngesnipperd
  • 5 gram zout
  • 5 gram grofgemalen peper
  • 10 gram Franse mosterd
  • 100 ml citroensap
  • 100 ml olijfolie
  • 15 gram tomatenpuree
  • 40 gram tomaat in blokjes

Instructies

Voorbereiding van de marinade van groene kruiden:

  • Meng in een kom de olijfolie, uitgeperste knoflook, fijngehakte peterselie, fijngehakte bieslook, peper en zout.
  • Giet de marinade over de kalkoenspiesjes en laat deze 3 uur marineren in de koelkast.

Bereiding van de knoflookmayonaise:

  • Meng in een kom de mayonaise, uitgeperste knoflook, gembersiroop, slagroom, peper en zout goed door elkaar.
  • Zet de knoflookmayonaise apart in de koelkast.

Bereiding van de salsa rosso:

  • Verwarm de olijfolie in een koekenpan en voeg de fijngehakte knoflook, fijngesnipperde ui, zout, grofgemalen peper, Franse mosterd, citroensap en tomatenpuree toe.
  • Roer goed door en laat het mengsel goed doorwarmen.
  • Voeg tot slot al roerend de tomatenblokjes toe en laat het mengsel goed afkoelen.

Bereiding van de gegrilde kalkoenspiesjes:

  • Verhit de grill of grillpan en gril de kalkoenspiesjes rondom gaar.
  • Serveer de gegrilde kalkoenspiesjes met de uitgebakken spekjes en gebakken uitjes.

Opmaak van het gerecht:

  • Leg de gegrilde kalkoenspiesjes op een bord en garneer met de uitgebakken spekjes en gebakken uitjes.
  • Serveer de knoflookmayonaise en de salsa rosso erbij.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 45g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Cheeseburger met gebakken paprika en champignons

Cheeseburger met gebakken paprika en champignons

Recept categorieën: Lunch, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 1 rode paprika in ringen
  • 150 g champignons in plakjes
  • 4 hamburgers ongepaneerd
  • 4 plakken belegen kaas ontkorst

Instructies

  • Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de paprikaringen in ± 7 minuten zacht.
  • Voeg de champignons toe en bak ze bruin.
  • Neem de groenten uit de pan.
  • Bak de hamburgers in de koekenpan aan beide kanten bruin en net gaar.
  • Leg de kaas erop en schuif de hamburger onder een voorverwarmde grill.
  • Laat de kaas smelten.
  • Verdeel de groenten erover en serveer direct.
  • Lekker met kreukelfrieten en een gemengde salade.

Notities

Wijnadvies: E&J Gallo Chardonnay

Krûdstar

Krûdstar

Recept categorieën: Groenten, Kaas, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kilo aardappels
  • 500 gram jonge nagelkaas in dunne reepjes
  • 400 gram spek in dobbelsteentjes
  • peterselie

Instructies

  • Schil de aardappels en snijd ze in schijfjes
  • Bak de spek-steentjes uit in een koekenpan.
  • Hierop komen de aardappel-schijfjes.
  • Doe het deksel op de pan.
  • Laat het in een half uur gaar bakken op een zacht vuur.
  • Nu en dan even schudden.
  • Dan de kaasreepjes erop doen.
  • Daarna zonder deksel nog 10 minuten laten staan tot de kaas begint te smelten.
  • Opdienen met toefjes peterselie.

Fryske boerekool

Fryske boerekool

Friese boerenkool
Recept categorieën: Stamppot
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 600 gram boerenkool schoongemaakte
  • kilo aardappels
  • 2 uien
  • 200 gram mager rookspek
  • 2 speklappen
  • 4 rundersaucijsjes
  • 1 eetlepel(s) azijn

Instructies

  • Kook de boerenkool met 3 deciliter water 15 minuten in een ruime pan.
  • Leg er dan de geschilde en in vieren gesneden aardappelen, de gesnipperde uien en het in blokjes gesneden rookspek op.
  • Kook alles in 25 minuten gaar.
  • Bak intussen de gehalveerde speklappen en de rundersaucijsjes in 50 gram bakboter zachtjes bruin en in 20 minuten gaar.
  • Blus het bakvet af met de azijn en 2 deciliter water en laat het aan de kook komen.
  • Stamp de boerenkool en de aardappelen door elkaar en serveer de speklapjes, de saucijsjes en de jus er apart bij.

Dockumer Beantjebrij

Dockumer Beantjebrij

Bruine bonensoep uit Dokkum

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram bruine bonen
  • 3 uien
  • 1 kleine knolselderij
  • 1 winterwortel
  • 4 preien
  • 6 kleine saucijsjes
  • 200 gram magere spekblokjes
  • 50 gram boter
  • 2 kruidnageltjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • peper
  • zout
  • 1 beker crème fraîche 125ml
  • 1 oerbrood

Instructies

  • Laat de bonen 8 uur weken in 2 liter water.
  • Pel en snipper de uien.
  • Maak de knolselderij schoon en snijd hem in stukjes.
  • Schil de winterwortel en snijd hem in reepjes.
  • Maak de preien schoon en snijd ze in ringen.
  • Leg de saucijsjes 10 min. in warm water.
  • Dep ze droog.
  • Bak de spekblokjes in een droge koekenpan knapperig uit.
  • Neem ze uit de pan.
  • Giet de bonen af en breng ze met 1½ liter water aan de kook.
  • Verhit de boter en fruit de uien met de knolselderij, de wortel en de prei op een halfhoog vuur al omscheppend 5 minuten.
  • Voeg het met de kruidnageltjes en de tomatenpuree aan de bonen toe en breng alles aan de kook.
  • Voeg de saucijsjes en de azijn toe en laat de bonen in circa 1½ uur gaar koken.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout en roer de crème fraîche erdoor.
  • Serveer de soep met oerbrood en de gebakken spekjes.

Escalopes de porc aux champignons

Escalopes de porc aux champignons

Varkensoesters met champignons 
Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 varkensoesters
  • 70 gram boter
  • 400 gram weidechampignons
  • 4 tomaten
  • peterselie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Was de champignons en snij de stukjes van de steeltjes.was wat peterselie en hak deze fijn.
  • Smelt wat boter in de pan en sauteer hierin de champignons op hoog vuur bruin, ze zijn goed wanneer het losgelaten vocht verdwenen is.
  • Bestrooi ze met peterselie en houdt ze warm.
  • Bestrooi de oesters met peper en zout, smelt de rest van de boter en als deze heet is sauter de oesters snel aan beide kanten bruin en laat ze 10 minuten op zacht vuur verder sauteren.
  • Doe de champignons in een voorverwarmde schaal, leg de oesters erop en houdt warm.
  • Snij de steelkant van de tomaten in zodat het groene gedeelte eruit gehaald wordt.
  • Kruis de tomaten aan de andere kant in, leg ze met de gekruiste kant in de braadboter en laat ze 7 minuten sauteren. Zet ze op de serveerschaal.

Filet de porc a l’ananas

Filet de porc a l'ananas

Varkensfilet met ananas

Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 gram varkensfilet
  • 60 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 4 schijven ananas
  • 1,5 deciliter ananas sap
  • 1,5 deciliter bouillon
  • poedersuiker
  • peper
  • zout

Instructies

  • Snij het vlees in 4 plakken, bestrooi deze met zout en peper.
  • Smelt de boter in een pan en sauteer dan de stukken vlees aan alle kanten bruin.
  • Laat ze op klein vuur nog 10 minuten zachtjes sauteren, haal ze dan uit de pan en houdt ze warm.
  • Voeg de bloem bij de braadboter en laat deze even garen.
  • Voeg dan de bouillon toe en het ananassap en maak een gladde saus.
  • Breng deze op smaak met peper en zout.
  • Leg de stukken varkensvlees in een vuurvaste schaal waarin ze zo goed mogelijk passen.
  • Leg op iedere plak een schijf ananas, schenk er de saus over, bestrooi de oppervlakte met wat poedersuiker en zet de schaal 15 minuten in een oven van 200 graden C.
  • Meteen serveren.