Aardbeien Charlotte met Amandelzoete Toets

Aardbeien Charlotte met Amandelzoete Toets

Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd5 minuten
wachten4 uur
Totale tijd4 uur 45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Servings: 6
Calories: 375kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 18 blaadjes gelatine
  • 200 g suiker
  • 750 g aardbeien
  • 3 eetlepels amandellikeur slijter of amaretto
  • 600 ml slagroom 23% vet
  • ½ theelepel zonnebloemolie
  • 20 lange vingers

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water.
  • Breng in een pannetje 100 ml water aan de kook en los hierin de suiker op.
  • Laat dit iets afkoelen.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het suikerstroopje.
  • Laat het stroopje vervolgens ook iets afkoelen.
  • Maak de aardbeien schoon en houd eventueel een paar aardbeien apart voor de garnering.
  • Pureer de aardbeien met de amandellikeur in de keukenmachine of met de staafmixer.
  • Meng in een ruime kom de aardbeienpuree met het suikerstroopje.
  • Laat dit afkoelen tot het de dikte van yoghurt heeft.
  • Vet de bodem van de vorm in met zonnebloemolie.
  • Zet de lange vingers met de suikerkant naar buiten langs de wand van de vorm.
  • Gebruik een prop keukenpapier om de lange vingers tijdelijk op hun plaats te houden.
  • Klop de room bijna stijf zodra het aardbeienmengsel lobbig genoeg is.
  • Voeg de room toe aan de aardbeienpuree en spatel alles voorzichtig door elkaar.
  • Verwijder de prop keukenpapier uit de vorm en schep het aardbeienmengsel erin.
  • Tik de vorm voorzichtig op het aanrecht om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.
  • Zet de vorm in de koelkast en laat de pudding in ongeveer 4 uur opstijven.
  • Houd de vorm enkele seconden in een bak met warm water.
  • Leg vervolgens een bord op de vorm, schud even en laat de pudding op de schaal glijden.
  • Garneer de Charlotte met de achtergehouden aardbeien.

Notities

Maak de schaal waarop de pudding wordt gestort iets vochtig. Zo kun je de pudding na het storten precies in het midden van het bord schuiven. Een Charlotte ziet er altijd spectaculair uit, gegarandeerd succes voor een feestelijke gelegenheid. Het kost wat tijd om te maken, maar daarna hoef je hem alleen maar uit de koelkast te halen.

Wijnadvies:

Een licht mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti of een Brachetto d'Acqui past perfect bij de zoete en fruitige smaken van deze Aardbeien Charlotte. Hun frisse en levendige karakter zal het dessert mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 375kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 8g | Vet: 18g

Vurige Cointreau Flensjestaart

Vurige Cointreau Flensjestaart

geflambeerde, zoete flensjestaart
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g speltbloem een gezondere meeloptie
  • 3 dl ongezoete amandelmelk
  • 75 g kokosbloesemsuiker
  • Snufje roze Himalayazout
  • 2 scharreleieren
  • Boter om te bakken
  • 75 g gekoelde citroenboter boter aangemaakt met citroensap, citroenrasp en een scheut Cointreau
  • Citroensap
  • Citroenrasp
  • Jigger Cointreau
  • 1 dl cognac of sterke vieux

Instructies

  • Maak een beslag van gezeefde speltbloem, amandelmelk, kokosbloesemsuiker, roze Himalayazout en eieren.
  • Bak flensjes op de gebruikelijke manier.
  • Bereid van tevoren de citroenboter door boter te mengen met citroensap, citroenrasp en een scheut Cointreau.
  • Vorm het tot een staafje en laat het in de koelkast opstijven (ongeveer 3 uur).
  • Plaats enkele dunne plakjes citroenboter op elk flensje, rol ze op en leg ze naast elkaar op een schaal.
  • Giet de cognac over de flensjes, flambeer ze en serveer ze terwijl ze nog branden.

Notities

  • Probeer eens sinaasappelboter als alternatief voor citroenboter en flambeer met witte rum.
  • Voeg de citroenboter toe aan een warme vanillesaus en schep een eetlepel saus over elk flensje.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 15g | Sugar: 15g

Chocoladetaart van Onbekende Auteur

Chocoladetaart van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 135 gram zelfrijzend bakmeel
  • 15 gram cacao
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • 150 gram pure chocolade
  • 200 ml light slagroom
  • 1 theelepel cacao
  • 1 theelepel suiker

Instructies

  • Mix de eieren met de basterdsuiker, de vanillesuiker en het zout tot een dikke schuimige massa ontstaat (zo'n vijf minuten).
  • Voeg in gedeeltes het zelfrijzend bakmeel en de 15 gram cacao toe.
  • Verdeel het beslag over twee ingevette vormen en breek 50 gram chocolade in kleine stukjes.
  • Verdeel de stukjes over een van de twee gevulde bakvormen; dit wordt de bodem.
  • Bak de beide taartdelen in ongeveer 15-20 minuten in een voorverwarmde oven (180 gradetot de binnenkant niet meer zacht is.
  • Test dit met een breinaald of satéprikker.
  • Verwarm de overige chocolade met 100 ml slagroom in een pan tot alles gesmolten is en klop de overige slagroom met de theelepels cacao en suiker stijf.
  • Besmeer de onderste taarthelft (die met de chocoladestukjerijkelijk met de geklopte slagroom en plaats de andere taarthelft erbovenop.
  • Giet of smeer de gesmolten chocolade eroverheen en laat het glazuur in de koelkast opstijven.

Carpaccio van scholfilet

Carpaccio van scholfilet

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 sinaasappels
  • 2 kleine citroenen
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 6 cherry/kerstomaatjes
  • 400 g scholfilet diepvries
  • 2 eetlepel(s) fijngeknipte bieslook
  • 1 bakje tuinkers
  • 4 grote gepelde gekookte garnalen

Instructies

  • Pers de sinaasappels en citroenen uit.
  • Zeef het sap.
  • Roer de gemberpoeder door het sap.
  • Snijd de aangevroren scholfilets in heel dunne plakjes, bestrooi ze met wat zout en leg de plakjes vis naast elkaar in een schaal.
  • Giet het sap over de vis.
  • Halveer de tomaatjes.
  • Laat de vis circa 3 uur in het sap in de koelkast marineren, verdeel de ontdooide visfilets over de
  • borden, besprenkel ze met de marinade en strooi er wat fijngeknipte bieslook over.
  • Garneer het gerecht met een toefje tuinkers, de gehalveerde kerstomaatjes en een grote garnaal.
  • Dien direct op.
  • Serveer bij dit gerecht warme toast en boter.

Notities

Variatietip:
• Dit gerecht kan ook worden gemaakt met een andere - rauwe - vissoort. Bijvoorbeeld dunne plakjes rauwe zalm of tonijn.
• Voor een iets geraffineerdere versie van deze viscreatie gebruikt u limoenen in plaats van citroenen.
• Behalve als ’t om haring gaat, zijn wij niet zo gewend rauwe vis te eten. Toch is het zeker de moeite waard. Belangrijk is ’t echter wel om bij een gerecht als deze carpaccio van scholfilet
- rauwe vis dus - de aanwijzingen in de receptuur nauwlettend op te volgen. Laat de vis in de koelkast marineren,
let erop dat hij goed ontdooid is als hij geserveerd wordt en dien direct op. Bewaar geen restjes!
Wijnadvies:
Een Riesling of Pinot Blanc uit de Elzas. Maar ook een Duitse Riesling Kabinett smaakt hier voortreffelijk (7-9°C).

Bananentaart

Bananentaart

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: Nederland
Calories: 235kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 20 biscuitjes
  • 80 g Becel Dieet
  • 1 tl kaneel
  • 4 blaadjes gelatine
  • 4 bananen
  • citroensap
  • 125 ml sinaasappelsap
  • 250 ml magere yoghurt
  • 2 eetlepel(s) suiker
  • 125 ml slankroom

Instructies

  • Vet een bakvorm, met een doorsnede van 20 cm, in met Becel Dieet.
  • Verkruimel de biscuitjes en vermeng ze met Becel Dieet en kaneel.
  • Druk het kruimeldeeg met behulp van de bolle kant van een lepel uit op de bodem van de bakvorm en zet deze in de koelkast.
  • Week de blaadjes gelatine in ruim koud water.
  • Snijd de bananen in plakjes, besprenkel ze met een beetje citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Houd 10 plakjes apart en pureer de rest met behulp van een roerzeef of (staaf)mixer.
  • Verdeel de bananenmoes over de taartbodem.
  • Verwarm het sinaasappelsap in een steelpannetje en knijp intussen de geweekte gelatineblaadjes goed uit.
  • Neem de pan van het vuur en los de gelatine op in het warme sinaasappelsap.
  • Laat het sap afkoelen tot het lobbig wordt en voeg dan al roerende de yoghurt en de suiker toe.
  • Schep het geheel voorzichtig door elkaar en verdeel het dan over de bananenmoes.
  • Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Garneer de bananentaart met opgeklopte slankroom en plakjes banaan.

Nutrition

Calories: 235kcal | koolhydraten: 29g | Vet: 11g

Chocoladekoek

Chocoladekoek

Opoe's recept
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 rollen Maria koekjes droge biscuit
  • 250 gram Ossewit of frituurvet
  • 2 eieren
  • 50 gram cacaopoeder
  • 400 gram poedersuiker of witte bastardsuiker

Instructies

  • De volgende bereiding geschiedt au bain marie (en zeker niet te heet):
  • smelt het Ossewit (of vet)
  • los de suiker hier in op
  • los het cacaopoeder hier in op
  • roer hier de eieren door
  • Haal het nu van het vuur
  • Nu kun je de chocoladekoek gaan opbouwen door telkens een laag koekjes te besmeren met het chocolade-mengsel en daarop weer een laag koekjes te leggen (let op dat de koekjes verspringend, dus niet als stapeltjes op elkaar liggen).
  • Laat nu de koek in de koelkast opstijven.

Champignons farcis au jambon

Champignons farcis au jambon

(champignons gevuld met ham)
Recept categorieën: Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote champignons
  • 100 g gekookte ham
  • citroensap
  • 10 g groene spaanse pepers
  • 10 g rode spaanse pepers
  • 60 g boter
  • 10 g gele spaanse pepers
  • peper
  • zout
  • 3 blaadjes gelatine
  • dl droge witte wijn

Instructies

  • Ontdoe alle spaanse pepers zorgvuldig van de pitjes en snij ze in zeer kleine blokjes.
  • Meng de drie kleuren pepers.
  • Maal de ham in een mixer fijn.
  • Druk ze daarna door een zeef en met ze met 40 g zachtgeroerde boter, die op smaak is gebracht met zout en peper.
  • Haal de stelen van de champignons.
  • Was de hoeden en laat ze in de rest van de boter zachtjes gaar worden, met de deksel op de pan.
  • Laat ze in hun vocht afkoelen.
  • Laat ze uitlekken en vul ze met hammousse.
  • Strooi hier het pepermengsel over.
  • Druk wat vast in de mousse en zet ze in de koelkast.
  • Breng de wijn aan de kook.

Cavaillons aux crevettes

Cavaillons aux crevettes

(cavaillons met garnalen)
Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 mooie cavaillons
  • peterselie
  • 300 g garnalen
  • 2 deciliter cocktailsaus

Instructies

  • Snij een kapje van de cavaillons.
  • Als ze groot genoeg zijn, kan met ook een halve per persoon nemen.
  • Meng 200 g van de granalen met de cocktailsaus.
  • Haal de cavaillons uit en snij het vruchtvlees in stukjes.
  • Voeg toe aan de saus.
  • Vul de cavaillons met het mengsel.
  • Leg nog wat garnalen bovenop de saus.
  • Versier met een takje peterselie.
  • Week de gelatine in wat water.
  • Knijp de blaadjes uit en los ze op in de hete wijn.
  • Laat afkoelen.
  • Trek de champignons twee keer in de gelei.
  • Zet ze terug in de koelkast tot vlak voor het serveren.

Aardbeien-Kiwitaart

Aardbeien-Kiwitaart

Bereidingstijd45 minuten
wachten30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 424kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 200 g tarwebiscuits
  • 2 eetlepels aardbeienjam
  • 4 eierdooiers
  • 100 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 65 g bloem
  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 250 g aardbeien
  • 2 kiwi's

Instructies

  • Smelt de boter in de magnetron.
  • Maal de tarwebiscuits fijn in een keukenmachine.
  • Meng de gesmolten boter en aardbeienjam door de gemalen biscuits.
  • Verdeel het kruimeldeeg gelijkmatig over de bodem en de wanden van een taartvorm en druk het stevig aan.
  • Mix in een kom de eierdooiers, suiker en vanillesuiker met een handmixer gedurende ongeveer 5 minuten tot het mengsel dik en romig is.
  • Zeef de bloem en spatel deze voorzichtig door het eimengsel.
  • Breng in een pan de melk en slagroom aan de kook.
  • Klop deze langzaam in kleine scheutjes door het eimengsel terwijl je blijft kloppen.
  • Schenk het mengsel terug in de pan en laat het op zacht vuur al roerend indikken tot een dikke vla.
  • Zet de pan in een bak met koud water en laat de vanilleroom afkoelen terwijl je regelmatig roert.
  • Maak de aardbeien schoon en halveer ze.
  • Schil de kiwi's en snijd ze in plakjes.
  • Verdeel de afgekoelde vanilleroom over de taartbodem.
  • Leg de aardbeienhelften op één helft van de taart en de plakjes kiwi op de andere helft.
  • Laat de taart minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.

Notities

Nutrition

Calories: 424kcal | koolhydraten: 56g | Protein: 6g | Vet: 20g | Sugar: 33g

Zoervleesj van de mam

Zoervleesj van de mam

Limburgs zuurvlees
Recept categorieën: Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Limburg, Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram rundstoofvlees of paardenstoofvlees
  • azijn
  • 1 eetlepel(s) peperbolletjes
  • 2 laurierbladeren
  • 5 jeneverbessen
  • 5 kruidnagels
  • boter
  • 3 grote uien
  • Limburgse appelstroop
  • ontbijtkoek

Instructies

  • Snijd het vlees in blokjes.
  • Doe het in een grote kom en giet er water/azijn bij, totdat het vlees bedekt is.
  • Voeg dan de specerijen toe.
  • Zet het 24 uur afgedekt in de koelkast om te marineren.
  • Giet daarna het vlees in een vergiet en vang de marinade op.
  • Laat het vlees goed uitlekken en dep het droog.
  • Verhit de boter in een ruime pan met een dikke bodem.
  • Bak hierin het vlees tot het goed bruin is.
  • Voeg dan de kleingesneden ui toe en bak deze mee, totdat ze gekleurd zijn.
  • Giet de marinade met de specerijen bij het vleesuienmengsel en laat het enkele uren op een klein vuur sudderen, totdat het vlees helemaal gaar is.
  • Haal de specerijen uit de pan.
  • Voeg 2 plakjes ontbijtkoek en 1 el stroop toe om het geheel te binden.
  • Voeg voor een wat zoetere smaak eventueel wat meer stroop toe.

Notities

Serveer met frites of brood.