Spaans groentenroerei met pittige rettichsalade

Spaans groentenroerei met pittige rettichsalade

Een luchtig Spaans groentenroerei met snijbiet, geserveerd op knoflooktoast en gecombineerd met een frisse rettichsalade vol mosterdblad.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ei, Groenten, Lunch, Voorgerechten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook doorgesneden
  • 2 baby rettich geschild
  • 2 el olijfolie
  • 250 g Indiaas mosterdblad
  • 3-4 el extra virgin olijfolie
  • 4 sneden geroosterd bruin brood zonder korst
  • 4 teentjes knoflook fijngesneden
  • 6 eieren
  • 500 g warmoes snijbiet
  • kleine handvol platte peterselie
  • sap van een ½ citroen
  • een paar radijsjes
  • 1 paar baby raapjes geschild
  • olijfolie voor de pan
  • zout en versgemalen peper

Instructies

  • Breng een pan met gezouten water aan de kook.
  • Snijd het blad van de snijbiet van de stelen en hak de stelen in stukjes van 1 cm.
  • Blancheer de bladeren 2 minuten en koel ze af in ijswater.
  • Kook vervolgens de stelen beetgaar in hetzelfde water en koel ook die af in ijswater.
  • Verwarm olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
  • Bak de fijngesneden knoflook tot deze goudkleurig is.
  • Voeg de stelen toe, kruid met zout en peper en roerbak dit 5 minuten.
  • Snijd de bladeren grof en voeg toe aan de pan, bak nog 2 minuten op laag vuur.
  • Klop de eieren in een kom en meng er de peterselie door.
  • Voeg het eimengsel toe aan de pan en roer langzaam tot het ei naar wens is gestold.
  • Snijd voor de salade alle groenten fijn met een mandoline.
  • Leg de groenten 10 minuten in ijswater en laat daarna goed uitlekken.
  • Meng de groenten met het mosterdblad in een kom.
  • Maak een dressing van citroensap, zout en extra virgin olijfolie.
  • Meng de dressing met de salade.
  • Wrijf de geroosterde sneden brood in met het halve teentje knoflook.
  • Leg op elk bord wat salade en een snee toast.
  • Schep het roerei op de toast en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Garneer met extra peterselie en een scheutje olijfolie over het roerei voor een frisse touch.
Wijnadvies:

Een frisse Spaanse witte wijn zoals Albariño past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 0.9g | Sugar: 3g

Geroosterde pastinaaksoep met knapperige groentechips

Geroosterde pastinaaksoep met knapperige groentechips

Een romige pastinaaksoep uit de oven met de rijke smaak van honing en kerrie, gegarneerd met krokante groentechips en een vleugje citroenroom.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 370kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg pastinaak geschild en in grote stukken
  • 1,5 l bouillon
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook grof gesneden
  • 250 ml room voor serveren
  • 3 el honing
  • 3 takjes verse tijm
  • 450 ml room
  • ½ meiknolletje geschild
  • ½ pastinaak geschild
  • ½ rode biet geschild
  • ½ wortel geschild
  • 1 ui grof gesneden
  • 1-2 tl hete kerriepoeder
  • Olie om te frituren
  • Sap van ½ citroen
  • Versgemalen peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gasstand 6).
  • Doe alle ingrediënten voor de soep behalve de bouillon en room in een bakblik.
  • Meng de groenten goed, bestrooi met zout en peper en besprenkel met olijfolie.
  • Rooster de groenten 25-30 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn.
  • Breng 1,25 liter bouillon aan de kook en voeg de 450 ml room toe.
  • Voeg de geroosterde groenten toe en laat zachtjes sudderen.
  • Giet de resterende 250 ml bouillon in het bakblik, roer aanbaksels los en voeg toe aan de soep.
  • Pureer de soep glad en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm olie in een frituurpan tot 190 °C.
  • Snijd de groente met een dunschiller in lange repen.
  • Frituur de groenten tot ze goudbruin zijn en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Klop de room tot zachte pieken en meng met het citroensap.
  • Serveer de soep in kommen met een lepel citroenroom en wat groentechips bovenop.

Notities

Serveertip:

Garneer met extra tijmblaadjes en een drizzle olijfolie voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:

Een volle, houtgerijpte Chardonnay past perfect bij de romigheid van deze soep.

Nutrition

Calories: 370kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 4g | Vet: 29g | Zout: 1.6g | Sugar: 10g

Glutenvrije muffins met tutti frutti

Glutenvrije muffins met tutti frutti

Heerlijke glutenvrije muffins met zoete tutti frutti en notenmeel, perfect als nagerecht of bij de koffie. Makkelijk te maken en vol smaak!
Voorbereidingstijd2 dagen
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Noten, Taart, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 zakje bakpoeder
  • 125 ml melk
  • 2 eieren gesplitst
  • 3 el zonnebloemolie
  • 50 g donkere basterdsuiker
  • 100 g glutenvrije rijstmeel
  • 100 g hazelnoot- of amandelmeel
  • 100 g tutti frutti

Instructies

  • Snijd de tutti frutti in kleine stukjes en laat 2 dagen wellen in 2 dl water met wat citroensap.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Meng in een schaal het hazelnoot- of amandelmeel, rijstmeel, kaneelpoeder, bakpoeder, basterdsuiker en tutti frutti.
  • Klop het eiwit in een kom stijf met een mespunt zout.
  • Roer de eidooiers los met melk en zonnebloemolie.
  • Meng dit snel door het meelmengsel (klontjes mogen blijven).
  • Spatel het eiwit voorzichtig door het beslag.
  • Plaats papieren vormpjes in een muffinvorm of op een bakplaat.
  • Vul de vormpjes voor maximaal driekwart met beslag.
  • Bak de muffins in het midden van de oven in circa 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Neem de vorm uit de oven.
  • Laat de muffins 5 minuten afkoelen in de vorm en daarna verder afkoelen op een taartrooster.

Notities

Serveertip:
Serveer met een lepel Griekse yoghurt en een extra stukje tutti frutti erbovenop.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een gekoelde Riesling.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 4g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g

Frisse witlofsalade met appel en rettich

Frisse witlofsalade met appel en rettich

Een knapperige en frisse salade met witlof, appel en rettich. Perfect als bijgerecht of lichte lunch en in een handomdraai klaar!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch, Salade, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 85kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 appel
  • 1 eetlepel mayonaise of yoghonaise
  • 1 mespunt paprikapoeder optioneel
  • 1 ramanas of rettich
  • 1 snufje peper
  • 1 snufje zout
  • 2 stronken witlof

Instructies

  • Snijd de witlof in reepjes en verwijder het hart.
  • Rasp de ramanas of rettich en de appel.
  • Doe alles in een kom en meng met de mayonaise of yoghonaise.
  • Breng op smaak met peper, zout en eventueel paprikapoeder.

Notities

Serveertip:

Garneer met een snufje paprikapoeder en een paar reepjes rauwe witlof voor extra crunch.
Wijnadvies:

Combineer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 85kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 5g

Griekse filodeegtaart met spinazie en feta

Griekse filodeegtaart met spinazie en feta

Deze klassieke Griekse spinazietaart met filodeeg, feta en verse kruiden is perfect als lunch, hoofdgerecht of bijgerecht voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Griekenland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 540kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el olie
  • 1 el verse fijngehakte dille
  • 150 g gesmolten boter
  • 2 eieren
  • 2 fijngehakte sjalotjes
  • 300 g Turkse feta verkruimeld
  • 500 g filodeeg 6 vellen
  • 750 g verse wilde spinazie of snijbietblad gewassen en gesneden
  • mespunt nootmuskaat
  • peper
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 175°C).
  • Vet een ronde vuurvaste schaal van 18-20 cm in met boter.
  • Smeer de filodeegvellen in met boter en leg ze overlappend in de schaal, met overhangende randen.
  • Fruit de sjalotjes glazig in de olie.
  • Verkruimel de feta.
  • Was en laat de spinazie of snijbiet uitlekken in een vergiet.
  • Doe de spinazie in porties bij de sjalotten en laat slinken.
  • Giet het mengsel af in een vergiet en druk het vocht eruit.
  • Hak de groente grof.
  • Meng in een kom de eieren, feta, dille, nootmuskaat, peper en zout.
  • Roer het groentemengsel erdoor.
  • Schep het mengsel in de schaal op het filodeeg.
  • Vouw het overhangende deeg naar binnen over de vulling.
  • Bestrijk met de rest van de boter.
  • Bak de taart 30 minuten tot goudbruin en krokant.
  • Keer de taart om op een platte schaal en serveer warm in punten.

Notities

Serveertip:

Garneer met verse dille of een partje citroen voor extra frisheid.
Wijnadvies:

Heerlijk met een glas droge witte wijn zoals Assyrtiko of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 18g | Vet: 41g | Zout: 2.4g | Sugar: 3g

Gevulde eieren met kruidige tuinbonenpuree

Gevulde eieren met kruidige tuinbonenpuree

Deze gevulde eieren met een romige tuinbonenvulling en frisse kruiden zijn perfect als licht voorgerecht of feestelijk tussendoortje.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 6
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Eierkoker
  • Klein mesje
  • kookpan
  • Lepel
  • Mixer of vork

Ingrediënten

  • 100 g gedopte tuinbonen
  • 2 el fijngehakt bonenkruid
  • 3 el mayonaise
  • 6 hardgekookte eieren
  • Sap van 1 citroen

Instructies

  • Pel de eieren.
  • Snij de eieren doormidden.
  • Verwijder de dooiers uit het wit.
  • Doe de dooiers in een kom.
  • Kook de tuinbonen in weinig water met wat zout in ca.
  • 20 minuten gaar.
  • Laat de bonen goed uitlekken.
  • Voeg de tuinbonen aan de eidooiers toe.
  • Pureer de dooiers en bonen met een vork of mixer.
  • Voeg de mayonaise, het citroensap en het bonenkruid toe.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Verdeel het mengsel over de uitgeholde eiwitten.

Notities

Serveertip:

Garneer met extra bonenkruid of een plakje radijs voor kleur.
Wijnadvies:

Een frisse sauvignon blanc past perfect bij de kruidige en romige smaak.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g

Knapperige risottokoeken met champignons

Knapperige risottokoeken met champignons

Deze krokante risottokoeken met champignons zijn heerlijk als bijgerecht of vegetarische snack en perfect om van tevoren te bereiden.
Voorbereidingstijd1 uur 20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Rijst, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram champignons dungesneden
  • 225 gram risottorijst
  • 8 dl groentebouillon
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • Olijfolie

Instructies

  • Breng de bouillon aan de kook, zet het vuur laag en laat zacht koken met de deksel op de pan.
  • Verhit olijfolie in een braadpan.
  • Fruit de ui op middelhoog vuur in 3 minuten glazig.
  • Voeg de rijst toe en bak deze al roerend 2 minuten mee.
  • Voeg de champignons toe en bak ze 3 minuten mee.
  • Voeg de bouillon beetje bij beetje toe en roer tot opgenomen.
  • Herhaal tot alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar en romig is (circa 20 minuten).
  • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen in een kom.
  • Zet de kom minstens 1 uur in de koelkast.
  • Vorm met vochtige handen ronde koeken van het mengsel.
  • Leg de koeken 15 minuten terug in de koelkast.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan.
  • Bak de koeken 3 tot 4 minuten per kant goudgeel en knapperig.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:

Serveer de risottokoeken met een frisse rucolasalade of een yoghurtdip met verse kruiden.
Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of een lichte Chardonnay past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 11g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Gevulde Eitjes met Frikandel Speciaal Twist

Gevulde Eitjes met Frikandel Speciaal Twist

Frikandel speciaal maar dan als borrelhapje! Deze gevulde eitjes met curry, mayo en ui zijn verrassend lekker en maken je feestje compleet.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Ei, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 6 voor de helft personen als snack
Calories: 232kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ovenfrikandel
  • ½ gesnipperde ui
  • 1 eetlepel curry
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 6 eieren
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Breng een pan water aan de kook en kook de eieren 10 tot 12 minuten.
  • Laat ze daarna schrikken en afkoelen.
  • Bereid de frikandel volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Laat afkoelen en snijd in dunne plakjes.
  • Pel de eieren en snijd ze in de lengte doormidden.
  • Haal het eigeel eruit en doe dit in een kom.
  • Voeg mayonaise, curry, peper en zout toe aan het eigeel en meng tot een glad mengsel.
  • Schep het mengsel in een spuitzak en vul hiermee de eieren.
  • Garneer met de plakjes frikandel, een beetje extra curry en mayonaise, en wat gesnipperde ui.
  • Serveer direct of bewaar afgedekt in de koelkast.

Notities

Serveertip:
Serveer deze eitjes op een houten plankje bij de borrel, of als hartig paasgerecht. Voeg eventueel wat verse bieslook toe voor kleur.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rosé of een frisse pilsner past goed bij deze snack met een knipoog.

Nutrition

Calories: 232kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Romige tiramisu met yoghurt en ricotta

Romige tiramisu met yoghurt en ricotta

Deze luchtige tiramisu met mascarpone, yoghurt en ricotta is een verrassend lichte versie van de Italiaanse klassieker — perfect voor elk seizoen.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd4 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Zuivel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el geraspte chocolade of cacao
  • 1 tl vanilleessence
  • 1 ½ dl sterke zwarte koffie
  • 1 ¼ dl yoghurt
  • 125 g kristalsuiker
  • 125 g ricotta
  • 175 g lange vingers
  • 2 el cognac
  • 250 g mascarpone
  • 3 eiwitten

Instructies

  • Meng cognac en koffie in een schaal.
  • Doop er even de lange vingers in en leg die op de bodem van een glazen schaal.
  • Roer de mascarpone, yoghurt, ricotta, suiker en vanille door elkaar.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het kaasmengsel.
  • Schep de helft over de lange vingers.
  • Bevochtig de rest van de lange vingers en leg ze op het kaasmengsel.
  • Schep daar de rest van het kaasmengsel over en bestrooi met de chocolade.
  • Zet de tiramisu een paar uur in de koelkast voor het serveren.

Notities

Serveertip:

Serveer in mooie glaasjes met een muntblaadje bovenop voor een feestelijk effect.
Wijnadvies:

Een glas Vin Santo of een lichte Moscato past heerlijk bij dit dessert.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 7g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 22g

Frisse yoghurtcake met citroensiroop

Frisse yoghurtcake met citroensiroop

Een luchtige en frisse yoghurtcake met een zelfgemaakte citroensiroop. Perfect als dessert of bij een feestelijk bakmoment.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Taart, Zuivel
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 0,6 dl citroensap
  • 1,8 dl water
  • 2 eieren geklopt
  • dl melk
  • dl yoghurt
  • 300 g basterdsuiker voor de siroop
  • 350 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • ½ tl bakpoeder
  • Citroenschil van 1 citroen in dunne reepjes
  • Reepjes citroenschil garnering
  • Slagroom garnering
  • 250 g basterdsuiker voor het beslag

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een rond cakeblik van 23 cm doorsnede in met boter.
  • Bedek de bodem met bakpapier en vet ook dat in.
  • Doe bakmeel, bakpoeder en suiker in een middelgrote kom.
  • Meng yoghurt, melk en eieren en roer die door het meel.
  • Meng het 2 minuten met een elektrische mixer op de laagste stand tot alles goed gemengd is.
  • Zet de mixer op de hoogste stand en meng nog 5 minuten tot het beslag klontvrij is en het volume is toegenomen.
  • Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake ongeveer een uur.
  • Meng ondertussen de ingrediënten voor de citroensiroop in een pan.
  • Laat het op een laag vuur al roerend warm worden tot de suiker is opgelost.
  • Laat de siroop 7 minuten sudderen tot hij dik is.
  • Haal de cake uit de oven en giet er direct de helft van de siroop over.
  • Laat de cake 10 minuten staan en haal 'm dan voorzichtig uit de vorm.
  • Serveer met citroenreepjes, extra siroop en slagroom.

Notities

Serveertip:

Garneer met slagroom en enkele reepjes citroenschil voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:

Een frisse dessertwijn zoals een Moscato d’Asti past perfect bij de citrusaroma’s.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 0.4g | Sugar: 39g