Polentakoekjes met een Citroentwist
Deze knapperige polentakoekjes met een vleugje citroen zijn een verfrissend alternatief voor traditionele theegebakjes.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 24
Calories: 85kcal
Author: Cor Klaar
- 115 g boter
- 100 g poedersuiker
- 150 g bloem
- 50 g polenta
- 2 eidooiers
- 2 tl vanille-essence
- 2-3 tl geraspte citroenschil
- Snufje bakpoeder
Verwarm de oven voor op 160ºC.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Klop de boter met de poedersuiker tot een luchtige massa.
Voeg de eidooiers, geraspte citroenschil en vanille-essence toe en meng goed.
Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom en roer de polenta erdoor.
Spatel het bloemmengsel door het botermengsel tot een soepel deeg.
Rol het deeg uit tot lange rollen van 1 cm dik en snijd in stukken van 10 cm.
Vorm er halve maantjes van en leg ze met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
Bak de koekjes 15 minuten lichtbruin in de oven.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Bewaar in een luchtdichte trommel voor 5 tot 7 dagen.
Variaties:
In Chocolade Gedoopte Polentakoekjes:
Doop de afgekoelde koekjes tot de helft in gesmolten pure chocolade.
Laat de chocolade uitharden op bakpapier.
Haverkoekjes:
Vervang de polenta door havermeel en de citroenschil door 1 tl kaneel.
Sinaasappel & Chocoladekoekjes:
Vervang de citroenschil door sinaasappelschil en voeg 75 g pure chocoladedruppels toe.
Hazelnotenkoekjes met Chocolade-Hazelnootvulling:
Vervang de polenta door gemalen hazelnoten.
Bak de koekjes en laat ze afkoelen.
Besmeer de helft van de koekjes met chocolade-hazelnootpasta en druk er een ander koekje tegenaan.
Serveertip:
Lekker met een kop thee of espresso.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti past goed bij deze koekjes.
Calories: 85kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.02g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 2
Pindakaaskoekjes Deluxe
Heerlijke luxe pindakaaskoekjes, romig en vol smaak. Perfect voor de echte pindakaasliefhebber. Probeer ook de varianten met chocoladedruppels of roomkaasglazuur!
Voorbereidingstijd2 uur uur
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 24
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 100 gram zeer fijne kristalsuiker
- 115 gram boter
- 1 ei
- 200 gram bloem
- 225 gram pindakaas met stukjes noot
- ¼ theelepel zuiveringszout
- Snufje zout
Zeef de bloem met het zuiveringszout.
Klop de boter met beide soorten suiker licht en romig.
Voeg het ei, de pindakaas en het zout toe aan het bloemmengsel.
Meng het geheel door het botermengsel.
Verpak het deeg in aluminiumfolie en laat minimaal 2 uur, maar bij voorkeur een nacht, in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 160°C (gasstand 2).
Vorm balletjes van ongeveer 2 cm doorsnee en leg ze met 5 cm tussenruimte op de bakplaat.
Druk de balletjes iets platter met een vork.
Bak de koekjes in 15 minuten goudbruin.
Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes afkoelen.
Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een luchtdichte trommel.
Varianten:
Pindakaaskoekjes met chocoladedruppels Voeg 75 gram chocoladedruppels toe aan het basisdeeg.
Pindakaaskoekjes met glazuur van verse roomkaasBereid de koekjes volgens het basisrecept en laat ze afkoelen.
Meng 200 gram verse roomkaas met 2 eetlepels poedersuiker.
Besmeer de koekjes met het roomkaasmengsel en bestrooi met pure chocoladevlokken.
Eet ze bij voorkeur dezelfde dag.
Indien nodig, bewaar ze in de koelkast en consumeer de volgende dag.
Serveertip:
Geniet van deze koekjes bij een kop koffie of thee. Perfect als tussendoortje of als traktatie bij een feestje.
Wijnadvies:
Lekker met een glas dessertwijn zoals een zoete sherry of port.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 2
Luchtige Chocoladekoekjes
Deze luchtige chocoladekoekjes zijn onweerstaanbaar voor chocoladeliefhebbers. Licht, iets kleverig en eenvoudig te maken.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd9 minuten min
Servings: 30
Calories: 65kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 100 g fijngehakte pecannoten
- 150 g pure chocolade
- 2 eiwitten
- 50 g zeer fijne kristalsuiker
- ½ tl vanille-essence
- Mespunt wijnsteenzuur
Verwarm de oven voor op 175°C.
Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de magnetron.
Klop de eiwitten met het wijnsteenzuur tot zachte pieken ontstaan.
Voeg éénderde van de suiker toe en klop een minuut door.
Doe de helft van de resterende suiker erbij en klop tot het schuim stijve pieken vormt.
Spatel de overgebleven suiker er voorzichtig door.
Vouw de gesmolten chocolade, gehakte pecannoten en vanille-essence door het schuim.
Schep kleine hoopjes beslag met voldoende tussenruimte (4 cm) op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekjes 10-12 minuten tot ze stevig aanvoelen en de bovenkant gebarsten is.
Leg het bakpapier met de koekjes op een rooster en laat ze volledig afkoelen.
Bewaar de koekjes maximaal 3 dagen in een luchtdichte trommel.
Variaties:
Luchtige gekruide chocoladekoekjes:Voeg 1 eetlepel kaneel toe aan het basisdeeg.
Luchtige tweekleuren-chocoladekoekjes:Voeg 75 g witte chocoladedruppels toe aan het basisdeeg.
Luchtige chocoladekoekjes met kersen & walnoten:Voeg 75 g gedroogde kersen toe en vervang de pecannoten door walnoten.
Serveertip:
Serveer deze koekjes bij de koffie of als luxe traktatie bij een high tea.
Wijnadvies:
Combineer deze koekjes met een glas Ruby port voor een heerlijke smaakervaring.
Calories: 65kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.03g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 2
Gingernuts Koekjes
Gingernuts zijn knapperige, pittig gekruide koekjes die perfect zijn als zoete traktatie. Probeer ze met variaties zoals walnoten, ananas of rum!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd12 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 150 gram bloem
- 2 eetlepels rietsuikermelasse of keukenstroop
- ¼ theelepel gemalen piment
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel zuiveringszout
- 50 gram boter gesmolten en afgekoeld
- Kristalsuiker om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 170 ºC (gasstand 2-3).
Meng de afgekoelde boter met de melasse of stroop, basterdsuiker en het ei in een grote kom.
Zeef de droge ingrediënten en voeg ze toe aan het botermengsel.
Vorm steeds circa 1 1/2 eetlepel deeg tot een balletje.
Leg de balletjes op een bakplaat, op 5 cm afstand van elkaar, bekleed met bakpapier of een antiaanbaklaag.
Druk de deegballetjes uit tot rondjes van ongeveer 3 cm doorsnee.
Zet de koekjes een uur in de koelkast om af te koelen.
Bestrooi de koekjes met kristalsuiker.
Bak de koekjes 10 tot 12 minuten in de oven.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Bewaar de koekjes in een goed afgesloten trommel.
Serveertip:
Geniet van deze heerlijke koekjes als tussendoortje bij een kop thee of koffie.
Wijnadvies:
Serveer met een glas witte wijn, zoals een frisse Chardonnay.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 2
Halvemaanvormige Koekjes met Vulling
Deze gevulde halve maantjes zijn heerlijk zacht met een rijke vulling. Perfect voor een zoete traktatie, met variaties zoals appel of bosbessen!
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd12 minuten min
Servings: 24
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 175 gram boter in blokjes
- 200 gram bloem
- 50 gram zeer fijne kristalsuiker
- 50 gram wit plantaardig vet
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eidooiers
- 4 eetlepels kristalsuiker
- 350 gram verse roomkaas
- 1 eiwit
- 1½ theelepel kaneel
- 150 gram rozijnen
Verwarm de oven voor tot 190ºC (gasstand 3-4).
Vet twee bakplaten in en zeef de bloem met het bakmeel.
Wrijf het plantaardige vet door het bloemmengsel tot het op fijn broodkruim lijkt.
Voeg de helft van de suiker toe.
Meng de eidooiers en 1 tot 2 eetlepels water door het bloemmengsel en maak er een glad deeg van.
Verpak het deeg in bakpapier en zet 20 minuten in de koelkast.
Roer de roomkaas romig met de resterende suiker, kaneel en rozijnen.
Rol het deeg uit tot een lap van 6,5 cm dik.
Steek er met een uitsteekvormpje rondjes van 5 cm doorsnee uit.
Zet op elk rondje een beetje vulling.
Maak de randen vochtig met water en vouw het deeg over de vulling tot een halve maan.
Bestrijk de bovenkant met eiwit en bestrooi met kristalsuiker.
Bak de halve maantjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
Serveertip:
Serveer de gevulde halve maantjes het liefst versgebakken voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
Deze koekjes passen goed bij een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato of een zoete rosé.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.05g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 2
Knapperige Gemberkruimelkoekjes
Deze gemberkruimelkoekjes zijn heerlijk knapperig van buiten en zacht van binnen, met een kruimelige topping voor extra smaak.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd12 minuten min
Recept categorieën: Koek, Noten Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- ¼ theelepel gemalen piment
- ¼ theelepel kaneel
- 2 eetlepels fijngehakte gekristalliseerde gember
- 2 eetlepels rietsuikermelasse of keukenstroop
- 3 eetlepels havervlokken
- 40 gram boter voor kruimellaag
- 50 gram boter gesmolten
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 150 gram bloem
- 2 eetlepels bloem voor kruimellaag
- 2 theelepels gemberpoeder
- 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker voor kruimellaag
- 5 eetlepels bloem voor kruimellaag
- 1 theelepel zuiveringszout
Verwarm de oven voor op 175ºC (gasstand 2-3).
Meng in een grote kom de gesmolten boter met melasse of stroop, suiker en het ei.
Zeef de bloem, gemberpoeder, kaneel, piment en zuiveringszout in een aparte kom en voeg dit mengsel toe aan het botermengsel.
Voeg de fijngehakte gekristalliseerde gember toe en roer goed door.
Meng de ingrediënten voor de kruimellaag in een andere kom.
Vorm balletjes van 1½ eetlepel deeg en leg deze op een bakplaat met bakpapier, met ongeveer 5 cm tussenruimte.
Druk de balletjes plat tot rondjes van 3 cm doorsnee.
Zet 1 tot 2 theelepels van het kruimelmengsel bovenop elk koekje.
Zet de koekjes een uur in de koelkast voordat je ze bakt.
Bak de koekjes 10-12 minuten, totdat ze opzwellen en stevig zijn.
Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
Bewaar de koekjes in een goed afgesloten trommel voor 3-4 dagen.
Serveertip:
Deze koekjes zijn perfect voor een gezellige middagthee of als tussendoortje bij een feest.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc voor de perfecte smaakcombinatie.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 2
Chocoladekoekjes met Walnoten
Heerlijke chocoladekoekjes met een rijke smaak van pure chocolade en een crunch van walnoten, ideaal voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 20
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g basterdsuiker
- 225 g bruine suiker
- 2 eieren
- 2 tl vanille-extract
- 375 g bloem
- 1 tl baksoda
- 2 tl heet water
- ½ tl zout
- 350 g pure chocolade grof gehakt
- 125 g fijngehakte walnoten
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (Gasoven stand 4).
Meng de basterdsuiker, bruine suiker en boter tot een gladde massa.
Klop de eieren er een voor een doorheen.
Roer het vanille-extract erdoor.
Los het baksoda op in het hete water en voeg dit samen met het zout aan het beslag toe.
Roer de bloem, chocolade stukjes en walnoten door het mengsel.
Schep met een lepel bergjes deeg op een bakplaat (hoeft niet ingevet te worden).
Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten of totdat de buitenkant mooi bruin is.
Serveertip:
Serveer de koekjes met een glas melk of als een lekker tussendoortje bij de koffie.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato past goed bij de rijke smaak van de chocoladekoekjes.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 2
Bonte Peulvruchtensalade
Een frisse en kleurrijke salade met bonen, paprika en kerstomaten, op smaak gebracht met een kruidige dressing. Perfect als lichte lunch of bijgerecht!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Voor de salade:
- 1 gele paprika in miniblokjes
- 1 bakje cherrytomaten gehalveerd
- 1 pot witte bonen ca. 350 g, afgespoeld en uitgelekt
- 2 el gehakte peterselie
- 2 sjalotjes gesnipperd
- 1 el olijfolie
Voor de dressing:
- 4 el olijfolie
- 1 el kappertjes
- 1 el wijnazijn of citroensap
- Zout en versgemalen zwarte peper
Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalotjes.
Meng de ingrediënten voor de dressing en voeg de gebakken sjalotjes met bakvet toe.
Doe de witte bonen, cherrytomaten, paprika en peterselie in een kom en meng goed.
Spatel de dressing door de salade.
Serveer direct of laat de smaken even intrekken.
Serveertip:
Lekker met grof bruinbrood of stokbrood met tapenade.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc past goed bij deze salade.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 2
Witlofsalade met Rettich en Appel
Een frisse en knapperige witlofsalade met rettich en appel, perfect als bijgerecht of lichte lunch. Snel te maken en heerlijk van smaak!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 75kcal
Author: Cor Klaar
- 1 appel
- 1 rettich of ramanas
- 1 struik witlof
- 1 el mayonaise of yoghonaise
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Paprikapoeder optioneel
Was en snijd de witlof in reepjes, verwijder het harde hart.
Schil en rasp de rettich of ramanas.
Schil en rasp de appel.
Meng de witlof, rettich en appel in een kom.
Voeg de mayonaise of yoghonaise toe en meng goed.
Breng op smaak met peper, zout en eventueel paprikapoeder.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een stukje vers brood of als frisse tegenhanger bij een hartige maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 75kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 3g | Zout: 0.3g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 2
Couscoussalade met Groenten en Kikkererwten
Lichte en verfrissende couscoussalade met groenten en kikkererwten, rijk aan vezels en vitaminen.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- Citroensap
- Couscous
- Groenten komkommer, tomaat, paprika
- Kikkererwten uit blik
- Munt
- Olijfolie
- Peterselie
Bereid de couscous volgens de verpakking.
Snijd de groenten in stukjes.
Meng de couscous met groenten, kikkererwten en kruiden.
Breng op smaak met citroensap en olijfolie.
Serveertip:
Serveer de couscoussalade als bijgerecht of lichte maaltijd.
Wijnadvies:
Rosé wijn.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 2