Forelfilet timbaaltje
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 eieren
- 1 zakje verse dille 15 g,
- 2 blaadjes witte gelatine
- 4 pakjes gerookte forelfilet á ca. 100 g, AH,
- 5 eetlepels mayonaise
- 1 beker crème fraîche 200 ml, AH,
- 1 eetlepel citroensap
- zout
- peper
- 50 g veldsla zakje á 75 g,
- 1 limoen
- 1 theelepel olie om in te vetten
VOORBEREIDEN:
Eieren in ca. 10 minuten hard koken.
Onder koud water afspoelen en pellen.
Eieren in kleine stukjes snijden.
4 Toefjes dille achterhouden voor garnering, rest in kopje fijnknippen.
In kom met ruim water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
Intussen forel in grove stukken snijden. In keukenmachine forel, mayonaise, crème fraîche en fijngehakte dille tot glad mengsel pureren.
Mengsel overdoen in diepe schaal.
In steelpan 1 eetlepel water en citroensap aan de kook brengen.
Gelatine goed uitknijpen en al roerend in hete vloeistof oplossen.
Gelatinemengsel en eierstukjes door forelmousse spatelen.
Op smaak brengen met zout en peper.
Timbaaltjes dun invetten.
Forelmousse erover verdelen.
Bovenkant gladstrijken.
In koelkast afgedekt in ca. 2 uur laten opstijven.
BEREIDEN:
Van veldsla wortels verwijderen.
Limoen in dunne schijfjes snijden.
Schijfjes halveren.
Timbaaltjes enkele tellen in bak met heet water houden.
Borden erop leggen, samen keren en mousse uit vormpjes laten glijden.
Veldsla er omheen legen.
Garneren met limoen en toefje dille.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 46
Flensjes met tropische vruchtensaus
Aller Hande 1996
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
wachttijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 385kcal
Author: Cor Kevenaar
citroentrekker
ijsbolletjeslepel
pannenkoekmes
- 75 g bloem
- zout
- 1 ei
- 1 ½ dl melk
- ca. 50 g boter of margarine
- 1 ½ dl Dubbeldrank tropische cocktail
- 2 eetlepel(s) vloeibare honing
- 1 sinaasappel
- 4 bolletjes yoghurtroomijs
- met tropische vruchten Hertog,
- ½ dl passievruchtlikeur slijter,
VOORBEREIDEN:
Boven kom bloem met mespunt zout zeven.
In midden van bloem kuiltje maken.
Ei toevoegen.
Helft van melk erdoor roeren.
Al kloppend met garde rest van melk scheutje voor scheutje toevoegen.
Blijven kloppen tot glad beslag ontstaat.
In koelkast beslag afgedekt ca. 30 minuten laten rusten.
Intussen in steelpan 25 g boter met Dubbeldrank en honing al roerend laten smelten.
Geheel ca. 2 minuten zachtjes laten koken.
Sinaasappel onder koud stromend water goed schoonboenen.
Met citroentrekker (of scherp mesje) smalle reepjes schil van sinaasappel trekken.
Sinaasappelreepjes voorzichtig door saus roeren.
Saus laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Rest van sinaasappel dik schillen tot op vruchtvlees.
Met scherp mesje boven kom partjes tussen vliesjes lossnijden.
Sinaasappelpartjes tot gebruik afgedekt in koelkast -zeilen.
In koekenpan klein klontje boter verhitten. Met sauslepel 1/8 deel van beslag in koekenpan scheppen.
Beslag snel en heel dun over bodem laten uitvloeien door koekenpan te draaien.
Op hoog vuur bakken tot bovenkant droog is.
Met pannenkoekmes flensje keren en onderkant in nog ca. 1 minuut goudbruin bakken.
Flensje op bord laten glijden.
Op zelfde manier nog 7 flensjes bakken, telkens een klein klontje boter verhitten.
Flensjes laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
BEREIDEN:
IJs ca. 10 minuten voor gebruik uit diepvries nemen en in koelkast zetten.
Likeur door saus roeren.
Helft van saus overdoen in koekenpan en in ca. 2 minuten opnieuw zachtjes verwarmen.
Flensjes in vieren vouwen, in saus in koekenpan leggen en in ca. 2 minuten warm laten worden, halverwege voorzichtig keren.
Intussen andere helft van saus in steelpan in ca. 2 minuten zachtjes verwarmen.
Flensjes over vier borden verdelen.
Saus uit steelpan ernaast scheppen.
Met natgemaakte ijsbolletjeslepel op elk bord 1 bolletje ijs naast flensjes scheppen.
Garneren met sinaasappelpartjes.
Direct serveren.
Calories: 385kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 7g | Vet: 17g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 46
Flensjes met bosvruchtenyoghurt
Aller Hande 1997
Voorbereidingstijd2 uur uur
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 405kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 pak bosvruchtenmix 300 g, diepvries, Frosta,
- ¼ liter biogarde of volle yoghurt
- 70 g bloem
- ½ theelepel zout
- 1 groot ei nr. 2,
- 2 dl melk
- 50 g boter of margarine
- 1 beker slagroom 125 ml,
- 2 eetlepels poedersuiker
- 2 eetlepels crème de cassis slijter,
- poedersuiker uit strooibus
Voorbereiden:
In kom bosvruchtenmix in ca. 2 uur laten ontdooien.
Zeef bekleden met keukenpapier.
Biogarde of yoghurt in zeef schenken en ca. 2 uur laten uitlekken tot massa stevig wordt.
Intussen boven maatkan bloem zeven.
Zout erdoor roeren.
Ei erboven breken.
Helft van melk toevoegen.
Al kloppend met handmixer rest van melk toevoegen.
Blijven kloppen tot glad beslag ontstaat. In steelpan (of magnetron) 20 g boter smelten.
Gesmolten boter door beslag roeren.
Beslag ca. 15 minuten laten staan.
Bereiden:
In kom slagroom met poedersuiker stijfkloppen.
Uitgelekte biogarde luchtig erdoor scheppen.
1/4 Deel van bosvruchten erdoor scheppen.
Crème de cassis door rest van bosvruchten scheppen.
In koekenpan 1/8 deel van rest van boter verhitten. 1/8
Deel van beslag in pan schenken en over panbodem laten uitvloeien.
Flensje bakken tot bovenkant bijna droog is.
Flensje dief spatel keren en onderkant in nog ca. 1 minuut goudbruin bakken.
Flensje op bord laten glijden en warm houden (op pan met kokend water of onder aluminiumfolie).
Op zelfde manier nog 7 flensjes bakken.
Bosvruchtenyoghurt op flensjes scheppen.
Flensjes oprollen.
Op vier borden elk 2 flensjes leggen.
Rest van bosvruchten aan uiteinden van flensjes scheppen.
(Eventueel naar smaak bestrooien met poedersuiker).
koekenpan met anti-aanbaklaag, doorsnede ca. 18 cm,
kom
keukenpapier
Zeef
maatkan
handmixer
steelpan
Calories: 405kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 9g | Vet: 26g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 46
Fillobladerdeeg tompouce
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 8 vellen fillobladerdeeg pak á 250 g, diepvries, Easy Bakery,
- 25 g boter of margarine
- poedersuiker uit strooibus
- 3 sinaasappels
- 80 g suiker
- 2 eetlepels sinaasappellikeur slijter,
- 3 gemberbolletjes
- 1 beker Slankroom 2 dl, Melkunie,
- 1 zakje vanillesuiker
- ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
VOORBEREIDEN:
Van tevoren fillobladerdeeg in ca. 2 uur laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing
Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
Bakplaat invetten.
In steelpan boter zachtjes smelten, niet bruin laten worden.
1 Vel fillobladerdeeg op aanrecht uitspreiden en met kwastje dun bestrijken met gesmolten boter.
Licht bestrooien met poedersuiker.
Nog 1 vel deeg erop leggen.
Weer bestrijken met boter en bestrooien met poedersuiker.
Uit deegstapeltje met uitsteekvormpje 4 rondjes steken.
Op dezelfde manier nog 3 deegstapeltjes maken en hieruit nog 12 deegrondjes steken (= 16 deegrondjes in totaal).
Deegrondjes op bakplaat leggen en in midden van oven in ca. 10 minuten goudbruin en gaar bakken. Deegrondjes uit oven nemen en helemaal laten afkoelen.
Tot gebruik deegrondjes in goed afsluitbare trommel bewaren.
2 Sinaasappels uitpersen.
Andere sinaasappel dik schillen tot op vruchtvlees.
Met scherp mesje partjes boven kom tussen vliesjes lossnijden, hierbij sap opvangen.
Opgevangen sap aan rest van sinaasappelsap toevoegen.
In steelpan sinaasappelsap met suiker al roerend zachtjes verwarmen tot suiker is opgelost.
Saus zachtjes in ca. 3 á 4 minuten laten inkoken.
Likeur erdoor roeren.
Sinaasappelpartjes erin leggen.
Saus laten afkoelen.
BEREIDEN:
Gemberbolletjes fijnsnipperen.
In kom room met vanillesuiker stijfkloppen.
Gembersnippers erdoor scheppen.
Op vier borden elk 1 deegrondje leggen.
Elk deegrondje voorzichtig bestrijken met ca. 1 eetlepel gemberroom.
Tweede deegrondje erop leggen en voorzichtig bestrijken met gemberroom.
Derde deegrondje erop leggen en weer voorzichtig bestrijken met gemberroom.
Eindigen met deegrondje.
Sinaasappelpartjes uit saus scheppen en op 'tompouces' leggen.
Saus erover en ernaast schenken.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 46
Engelse kwarktaart uit de oven van Allerhande
Aller Hande 1997
Recept categorieën: Taart
Servings: 10 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
springvorm Ø22 cm
Pannetje
- 1 pak bosvruchtenmix diepvries, 300 g, Frosta,
- 150 g volkorenbiscuit
- 75 g boter of margarine
- 3 eieren
- 300 g verse roomkaas
- 200 g magere kwark
- 125 g witte basterdsuiker
- 1 eetlepel citroenrasp Baukje,
- 2 blaadje(s) witte gelatine
- ½ dl bosvruchten limonadesiroop
- ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten,
Bereiden:
Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
Vorm invetten. Biscuitjes in keukenmachine verkruimelen.
In pan op laag vuur boter smelten.
Door biscuitkruimels scheppen.
Biscuitmengsel over bodem van vorm verdelen en met bolle kant van lepel aandrukken.
Boven twee kommen eieren splitsen.
In kom dooiers met suiker, roomkaas, kwark en citroenrasp tot glad mengsel kloppen.
In andere kom eiwitten stijfkloppen en door roomkaasmengsel scheppen.
Helft van bosvruchten door roomkaasmengsel scheppen.
Mengsel in vorm scheppen en gladstrijken. In midden van oven taart in ca. 1 uur en 15 minuten gaar bakken. Taart in vorm laten afkoelen.
In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
In pannetje 2 eetlepels water aan kook brengen.
Gelatine goed uitknijpen.
Van vuur af al roerend gelatine in heet water oplossen.
Siroop en rest van bosvruchten erdoor scheppen.
Bosvruchtengelei in ca. 15 minuten lobbig laten worden.
Bosvruchtengelei over taart schenken.
Taart in koelkast ca. 3 uur laten opstijven.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 46
Citroentaart 4
Allerhande maart 2002
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 175 g patentbloem
- 125 g en 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
- mespunt zout
- 100 g boter of margarine
- 1 eierdooier
- 2 citroenen
- 3 eieren M
- 75 ml slagroom
- 175 g poedersuiker
- 1 eetlepel(s) bloem om te bestuiven
- ½ eetlepel(s) boter of margarine om in te vetten
In kom patentbloem, 2 eetlepels basterdsuiker en zout mengen.
Boter, eierdooier en 1 eetlepel water toevoegen en snel tot samenhangende deegbal kneden.
Deegbal afgedekt ca. 30 minuten in koelkast laten rusten.
Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
Deeg uitrollen tot ronde lap, ca. 3 cm groter dan vorm.
Vorm invetten en met deeg bekleden.
Bakpapier (ca. 30 x 30 cm) op deeg leggen en vullen met blindbakvulling.
Taartbodem in ca. 15 minuten lichtbruin en stevig bakken.
Blindbakvulling en papier verwijderen en taartbodem nog ca. 10 minuten laten bakken.
Van 1 schoongeboende citroen schil raspen.
Beide citroenen uitpersen.
In kom eieren loskloppen met 125 g basterdsuiker.
Citroensap, citroenrasp en slagroom erdoor roeren.
Ei-citroenmengsel voorzichtig in taartbodem schenken.
Taart terugschuiven en citroenvulling in ca. 30 minuten stevig laten worden.
Laten afkoelen en afdekken met dikke laag poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 46
Verfrissende Sperziebonensalade met Mosterdvinaigrette
Een lichte en knapperige sperziebonensalade met een pittige mosterdvinaigrette, ideaal als bijgerecht of lichte lunch.
(plus 30 minuten doortrekken)10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ eetlepel s azijn
- 1 grote ui
- 1 theelepel mosterd
- 3 eetlepel s slaolie
- 500 gram gare sperziebonen
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Laat de gare sperziebonen uitlekken.
Maak de ui schoon en snijd deze zeer fijn.
Vermeng in een kom de azijn met de mosterd, peper, en zout.
Klop er al kloppend de slaolie doorheen om een vinaigrette te maken.
Schep de sperziebonen en de fijngehakte ui door de vinaigrette.
Laat de salade 30 minuten in de koelkast doortrekken voor het beste resultaat.
Serveer koel als bijgerecht.
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 46
Citroentaart
Aller Hande 1997
Bereidingstijd1 uur uur
wachttijd30 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 315kcal
Author: Cor Kevenaar
- 5 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries, Koopmans,
- 3 citroenen
- 4 eieren
- 100 g witte basterdsuiker
- 5 eetlepel(s) bloem
- 4 dl melk
- ½ eetlepel(s) boter of margarine om in te vetten
Bladerdeegplakjes in ca. 5 minuten laten ontdooien.
Vorm invetten.
Aanrecht met 1 eetlepel bloem bestuiven.
Bladerdeegplakjes op elkaar leggen en tot ronde lap van ca. 30 cm uitrollen.
Vorm met deeg bekleden en bodem met vork inprikken. In koelkast ca. 30 minuten laten rusten.
Intussen citroenen onder koud stromend water goed schoonboenen.
Schil eraf raspen.
Citroenen uitpersen.
Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
Taartbodem in midden van oven ca. 10 minuten bakken.
Taart uit oven nemen en ca. 5 minuten laten afkoelen.
Oven terugschakelen naar 200 °C of gasovenstand 4.
Intussen boven twee kommen eieren splitsen.
In kom eierdooiers met suiker en rest van bloem door elkaar kloppen.
In pan melk aan de kook brengen.
Pan van vuur nemen en warme melk scheutje voor scheutje door eiermengsel kloppen.
Citroenrasp en -sap door eiermengsel roeren.
Mengsel terug doen in pan en op laag vuur al roerend verwarmen, tot mengsel dik gebonden is.
Citroencrème in taartbodem schenken.
Taart in midden van oven ca. 20 minuten bakken.
Intussen helft van eiwitten stijfkloppen (rest wordt niet gebruikt).
Eiwit over taart uitstrijken.
Taart weer terugzetten in oven en eiwit in ca. 5 minuten bruin laten kleuren.
Taart uit oven nemen en in vorm laten afkoelen.
Calories: 315kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 7g | Vet: 16g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 46
Chorizosandwich met eiersalade
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 sneetjes Zaans vloervolkorenbrood
- 1 kleine ui
- 10 groene olijven met piment potje á 350 g, Carbonell,
- 75 g eiersalade bakje á 250 g, AH,
- 1 ½ eetlepel(s) boter of margarine
- 50 g chorizoworst plakjes,
- 25 g veldsla zakje á 75 g
Sneetjes brood in broodrooster goudbruin roosteren.
Intussen ui pellen en in dunne ringen snijden.
Olijven in plakjes snijden.
In kom eiersalade en olijven door elkaar scheppen.
Sneetjes brood besmeren met boter.
Plakjes chorizo over 2 sneetjes brood verdelen.
Eiersalade erop scheppen, uienringetjes erover verdelen.
Veldsla erop leggen en afdekken met rest van sneetjes brood (besmeerde kant onder).
Sandwiches met scherp mes diagonaal doormidden snijden.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 46
Chocoladetulband van Allerhande
Aller Hande 1996
Voorbereidingstijd1 uur uur 35 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
wachttijd30 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 325kcal
Author: Cor Kevenaar
- 100 g pure chocolade
- 250 g boter of margarine
- 200 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 5 eieren
- 350 g zelfrijzend bakmeel
- 75 g cacaopoeder
- zout
- 1 deciliter melk
- 50 g witte chocolade
- 125 g poedersuiker
- 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten
VOORBEREIDEN:
Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
Vorm invetten.
Pure chocolade grof hakken.
In kom boter met suiker en vanillesuiker met handmixer in ca. 10 minuten schuimig kloppen.
Eén voor één eieren erdoor roeren (volgend ei pas toevoegen als vorige ei is opgenomen).
Geheel in nog ca. 1 minuut luchtig kloppen.
Boven andere kom bakmeel, cacaopoeder en mespunt zout zeven.
Bakmeel in gedeelten voorzichtig door eiermengsel roeren, blijven roeren tot glad beslag ontstaat.
Melk en gehakte chocolade erdoor scheppen.
Beslag overdoen in vorm.
Tulband in midden van oven in ca. 60 à 70 minuten gaar bakken.
Tulband ca. 10 minuten in vorm laten afkoelen.
Vorm verwijderen en tulband op taartrooster verder laten afkoelen.
BEREIDEN:
Witte chocolade (met dunschiller) in dunne flinters schaven.
Boven kom poedersuiker zeven.
2 Eetlepels warm water erdoor roeren tot glazig mengsel ontstaat (= glazuur).
Bovenkant van tulband bestrijken met glazuur.
Chocoladeflinters erover strooien.
Glazuur in ca. 30 minuten hard laten worden.
Calories: 325kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 17g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 46