Kruidige Paling Salade

Kruidige Paling Salade

Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels appelciderazijn biologisch
  • Versgemalen zwarte peper
  • 200 g palingfilet
  • 1 zakje verse bieslook 25 g
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • 1 rode appel bijvoorbeeld Elstar
  • 1 zakje ijsbergsla met peterselie 200 g

Instructies

  • Klop in een kom een vinaigrette van olijfolie, appelciderazijn, zout en peper naar smaak.
  • Snijd de palingfilet in lange, smalle reepjes.
  • Snijd de bieslooksprieten in stukken van 3 cm.
  • Pluk de steeltjes van de basilicum en scheur het blad grof.
  • Was de rode appel goed en snijd deze ongeschild in 4 parten.
  • Verwijder het klokhuis en snijd de parten vervolgens in dunne schijfjes.
  • Verdeel de ijsbergsla, bieslook, basilicum en appelschijfjes over vier borden.
  • Verdeel de reepjes paling over de salade.
  • Sprenkel de vinaigrette over de salade.

Notities

Wijnadvies:

Deze salade met paling vraagt om een lichte en frisse witte wijn, zoals een Pinot Grigio. De delicate smaken van de salade worden mooi aangevuld door de fruitige tonen van de wijn, terwijl de frisse zuren zorgen voor een gebalanceerde combinatie

Nutrition

Calories: 290kcal

Gourmet Kaasburgers met Verfrissende Peer-Komkommersalade

Gourmet Kaasburgers met Verfrissende Peer-Komkommersalade

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Fruit, Hoofdgerechten, Kaas, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 handperen geschild en in blokjes gesneden
  • 2 komkommers
  • 4 eetlepels slasaus
  • 100 g jongbelegen kaas in blokjes
  • 400 g half-om-half gehakt
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 kaiserbroodjes of broodjes naar keuze
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Breng de blokjes peer met 50 ml water aan de kook in een pan en laat ze 2 minuten doorkoken.
  • Voeg eventueel suiker naar smaak toe.
  • Laat de perencompote afkoelen in een kom.
  • Schil de komkommers, halveer ze en verwijder de zaadjes met behulp van een theelepel.
  • Schaaf de komkommer met een kaasschaaf in lange plakken en meng deze met de slasaus, zout en peper naar smaak.
  • Meng de jongbelegen kaasblokjes met zout en peper door het gehakt.
  • Verdeel het gehakt in 4 porties en rol er 4 ballen van.
  • Druk de gehaktballen plat.
  • Bak de uienringen in 2 eetlepels olie bruin in een koekenpan.
  • Schep ze op een bord en voeg de resterende olie toe aan het bakvet.
  • Bak de kaasburgers op hoog vuur aan beide zijden bruin.
  • Draai het vuur laag en bak de kaasburgers afgedekt in 15-20 minuten gaar.
  • Snijd de broodjes open en beleg ze met de kaasburgers en gebakken uienringen.
  • Schep de perencompote op de uienringen en serveer de kaasburgers met de komkommersalade.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige kaasburgers en het frisse van de peer-komkommersalade.

Forel Omwikkeld met Courgette

Forel Omwikkeld met Courgette

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 4 forellen heel
  • Sap van 1 limoen
  • 1 gedroogd chilipepertje verkruimeld
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 zakje verse koriander 15 g, fijngeknipt
  • 4 eetlepels olie
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schaaf met een kaasschaaf 8 gelijkmatige plakken van de courgette.
  • Spoel de forellen af met water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Besprenkel de forellen aan de binnen- en buitenkant met limoensap en bestrooi ze met zout.
  • Meng in een kom de verkruimelde chilipeper, geperste knoflook, helft van de fijngeknipte koriander en 2 eetlepels olie door elkaar.
  • Verdeel het kruidenmengsel over de buikholten van de forellen.
  • Bewaar de forellen afgedekt met folie in de koelkast tot gebruik.
  • Omwikkel elke forel met 2 linten courgette en steek de courgette vast met cocktailprikkers.
  • Bestrooi de courgette licht met zout.
  • Afhankelijk van de grootte van de barbecue, rooster de forellen in één of twee keer.
  • Leg de forel in een visklem, bedruppel met de resterende olie en rooster op de barbecue in 10 tot 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Keer de forellen regelmatig om tijdens het roosteren.

Notities

Wijnadvies:

Deze forel omwikkeld met courgette gaat goed samen met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De frisse en fruitige smaken van de wijn vullen de subtiele smaken van de forel aan.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Herfstsalade met Gebakken Ricotta, Gerookte Kip en Witlof

Herfstsalade met Gebakken Ricotta, Gerookte Kip en Witlof

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kaas, Kip, Salade
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 325kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g ricotta
  • 2 eetlepels slagroom
  • 1 eetlepel tijm
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 3 sjalotten gesnipperd
  • 1 eetlepel rode-wijnazijn
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 100 g gerookte kipfilet fijngesneden
  • 2 bospeentjes geraspt
  • 2 struikjes witlof
  • 1 zak veldsla 75 g

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Roer de ricotta in een kommetje los met de slagroom en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep het ricottamengsel in een ovenschaal, strooi de tijm erover en besprenkel met enkele druppels olijfolie.
  • Bak de ricotta in het midden van de oven goudgeel in ongeveer 20 minuten.
  • Marineer de gesnipperde sjalotten in de rode-wijnazijn met zout en peper gedurende 5 minuten.
  • Roer vervolgens de mosterd erdoor en voeg de rest van de olijfolie toe.
  • Meng de gerookte kip en geraspte bospeen door de dressing.
  • Haal de gebakken ricotta uit de oven en laat deze even afkoelen.
  • Haal de blaadjes witlof los en halveer ze in de lengte.
  • Verwijder eventueel de worteltjes van de veldsla.
  • Meng in een kom de veldsla met de witlof en de helft van het kipmengsel.
  • Verdeel de salade over de borden, schep de gebakken ricotta erop en lepel de rest van het kipmengsel eromheen.

Notities

Wijnadvies:

Deze herfstsalade met gebakken ricotta en gerookte kip past goed bij een lichte en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc. De frisse en fruitige smaken van de wijn zullen de verschillende elementen van de salade mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 325kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 18g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Boerenquiche met Ham, Aardappel en Augurk

Boerenquiche met Ham, Aardappel en Augurk

Bereidingstijd2 uur
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g koude boter in kleine blokjes
  • 300 g bloem gezeefd
  • 5 eieren
  • 4 dikke plakken ham à 150 g in blokjes
  • 1 grote aardappel in kleine blokjes
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 3 zoetzure augurken in kleine blokjes
  • 2-3 eetlepels fijngesneden peterselie
  • Sap en rasp van ½ citroen
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Meng met je vingertoppen de koude boter door de gezeefde bloem en een ½ theelepel zout tot een kruimelige massa.
  • Voeg 2 eetlepels koud water toe en kneed met koele handen tot een samenhangende deegbal.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten.
  • Kook vier eieren 5 minuten, laat ze afkoelen, pel ze en halveer ze.
  • Meng in een kom de ham met aardappel, sjalot, augurk, peterselie, citroenrasp en 1 eetlepel citroensap.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Rol op een met bloem bestoven werkvlak 2/3 van het deeg uit tot een dunne ronde lap van 30-32 cm.
  • Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd overtollig deeg langs de bovenrand weg.
  • Verdeel het ham-aardappelmengsel over de bodem en leg de gekookte eieren ertussen.
  • Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap ter grootte van de vorm.
  • Leg de deeglap op de vulling.
  • Maak de randen van het deeg vochtig en druk ze met een schulprand dicht.
  • Maak drie gaatjes in het deegdeksel en decoreer indien gewenst met restjes deeg.
  • Klop het laatste ei los en bestrijk hiermee het deeg.
  • Bak de quiche in het midden van de oven in ongeveer 1 uur en 30 minuten goudbruin en gaar.

Notities

  • Serveer de boerenquiche met een groene salade.
  • Je kunt de quiche eventueel op smaak brengen met extra kruiden, zoals tijm of rozemarijn, afhankelijk van je voorkeur.
  • Deze hartige boerentaart is ideaal als hoofdgerecht voor een gezellig diner of als lunchgerecht.

Aziatische Rijstomelet met Peultjes

Aziatische Rijstomelet met Peultjes

Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Azië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 1 persoon
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • grote koekenpan

Ingrediënten

  • 200 g peultjes
  • 2 eieren
  • 1 bosuitje in ringetjes gesneden
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 zakje voorgekookte langkorrelige rijst 250 g
  • 1-2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel chilisaus
  • 3 eetlepels Japanse sojasaus of ketjap manis

Instructies

  • Kook de peultjes in ruim water met zout gedurende 3-4 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Giet ze af en zet opzij.
  • Klop in een kom de eieren los met de bosuitjes, sesamolie, ½ theelepel zout en peper.
  • Verwarm de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verhit in een grote koekenpan de olie en bak een dunne omelet van het eimengsel.
  • Roer in een kommetje de chilisaus met de sojasaus en 1 eetlepel water tot een saus.
  • Meng de warme rijst door de peultjes.
  • Leg de omelet op een bord, schep het rijst-peultjesmengsel erop en vouw de omelet dubbel.
  • Serveer met de chilisaus apart.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Riesling, vormt een goede aanvulling op dit Aziatische gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 20g | Vet: 22g | Zout: 3.5g | Sugar: 8g

Gemengde Salade met Knapperige Kaaschips

Gemengde Salade met Knapperige Kaaschips

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kaas, Lunch, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 270kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g oude Goudse kaas geraspt
  • 2 trostomaten
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 eetlepel witte-wijnazijn
  • 1 bakje tuinkers
  • 100 g veldslamelange biologisch
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spreid de geraspte kaas gelijkmatig uit in een dunne laag.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat de kaas in ongeveer 8 minuten smelten.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de gesmolten kaas afkoelen.
  • Breek de harde kaasplak in stukken ("chips") en leg ze op keukenpapier om overtollig vet te absorberen.
  • Ontvel en halveer de tomaten.
  • Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in reepjes.
  • Klop in een kom de olijfolie, witte-wijnazijn, zout en peper tot een dressing.
  • Knip de tuinkers van het bedje los.
  • Meng de veldslamelange voorzichtig met de tuinkers en de dressing in een schaal.
  • Verdeel de gemengde sla, tomatenreepjes en kaaschips over vier borden.
  • Serveer met sneetjes (geroosterd) stokbrood en roomboter.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze gemengde salade met knapperige kaaschips. De wijn zal de frisheid van de salade complementeren en de smaak van de kaas versterken.

Nutrition

Calories: 270kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 8g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Frambozenparfait met Witte Chocolade Dakje

Frambozenparfait met Witte Chocolade Dakje

Bereidingstijd3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g diepvriesframbozen of 150 g verse frambozen
  • 125 g suiker
  • 2 cups gepasteuriseerd vloeibaar eigeel
  • 1 cup gepasteuriseerd vloeibaar eiwit
  • 400 ml slagroom
  • 150 g witte chocolade
  • 12 blaadjes verse munt

Instructies

  • Laat de frambozen in een doos in 3 uur bij kamertemperatuur ontdooien.
  • Voor de garnering houd je 24 frambozen apart, of gebruik verse frambozen.
  • Wrijf de (rest van de) ontdooide frambozen boven een kom door een zeef met de bolle kant van een lepel, zodat de pitjes achterblijven.
  • Roer de helft van de suiker door de frambozenpuree.
  • Klop in de grootste kom het eigeel luchtig met een mixer.
  • Voeg de rest van de suiker toe en klop tot het mengsel lichtromig is en in volume verdubbeld is.
  • Klop in een derde, vetvrije kom het eiwit stijf met een schone mixer.
  • Klop in een vierde kom de slagroom stijf.
  • Schep het eiwitschuim voorzichtig door het eigeelmengsel.
  • Spatel de slagroom en frambozenpuree erdoor en blijf voorzichtig omscheppen tot het mengsel egaal roze is.
  • Vul glaasjes tot aan de rand met het frambozenparfaitmengsel.
  • Zet de glaasjes minimaal 3 uur in de vriezer.
  • Breek de chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie.
  • Strijk telkens een volle eetlepel gesmolten chocolade als een dun laagje over de bevroren parfait uit (de chocolade wordt direct hard door de kou).
  • Zet de glaasjes terug in de vriezer tot gebruik.
  • Haal de glaasjes 10 minuten voor het serveren uit de vriezer en zet ze op bordjes.
  • Versier de bovenkant van de parfaits met de apartgehouden frambozen en blaadjes munt.

Notities

Wijnadvies:

Deze frambozenparfait met witte chocolade dakje gaat goed samen met een lichtzoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti of een Riesling Spätlese. De frisse en fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van de frambozen en de witte chocolade aan, waardoor het een heerlijke combinatie vormt voor bij dit dessert.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 10g | Vet: 28g | Zout: 0.1g | Sugar: 40g

Spinazie-Eierterrine met Geitenkaas

Spinazie-Eierterrine met Geitenkaas

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Ei, Hapjes, Kaas, Warme hapjes
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 8 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g deelblokjes bladspinazie diepvries, pak à 450 g
  • 8 gedroogde tomaatjes potje
  • 10 eieren
  • Zout
  • Peper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kurkuma koenjit
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • Nootmuskaat
  • 100 g zachte geitenkaas bijvoorbeeld Bettine Blanc
  • ½ zakje verse bieslook à 25 g

Instructies

  • Ontdooi de spinazie volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Druk vervolgens zoveel mogelijk vocht uit de spinazie met behulp van een zeef en de achterkant van een lepel.
  • Snijd de gedroogde tomaatjes in reepjes.
  • Klop de eieren los in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan.
  • Laat de eieren al roerend stollen tot een romige massa.
  • Verdeel het roerei in 3 porties.
  • Meng de kurkuma en de helft van de geraspte kaas door één portie.
  • Meng de tomatenpuree en de helft van de tomaatreepjes door de tweede portie.
  • Meng de spinazie, de rest van de kaas, zout en wat nootmuskaat door de derde portie.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed een ovenvorm met een groot vel bakpapier.
  • Schep het spinaziemengsel in de vorm en strijk glad.
  • Verbrokkel de helft van de geitenkaas erover.
  • Schep het kurkumamengsel erop en strijk glad.
  • Verbrokkel de rest van de geitenkaas erover.
  • Schep het tomatenmengsel erop en strijk glad.
  • Vouw het bakpapier over de vulling dicht.
  • Zet de vorm in een braadslede en giet zoveel kokend water in de braadslede dat de vorm voor ¾ onder water staat.
  • Bak de terrine in ongeveer 45 minuten gaar.
  • Laat de terrine daarna in de vorm afkoelen.
  • Knip de bieslook fijn.
  • Stort de terrine op een platte schaal en garneer met bieslook en de rest van de tomaatreepjes.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze spinazie-eierterrine met geitenkaas. De frisse tonen van de wijn zullen de romigheid van de terrine mooi complementeren.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 17g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Eiercurry met Naan

Eiercurry met Naan

Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Brood, Curry's, Ei
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 2 eetlepels olie
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook uitgeperst
  • 2 centimeter verse gemberwortel geraspt
  • eetlepel milde Indiase currypasta pot of kerriepoeder
  • 3 tomaten in stukjes
  • 1 pak voorgebakken naanbrood 2 stuks

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Kook de eieren hard in 8 minuten.
  • Verhit olie in een braadpan en fruit ui, knoflook en gember goudbruin in 4 minuten.
  • Roer de currypasta erdoor en bak even mee.
  • Voeg de tomaten toe en bak het geheel nog 2-3 minuten.
  • Voeg 100 ml water en 1 theelepel zout toe aan het mengsel en verwarm het geheel tot er een dikke saus ontstaat.
  • Bak de naanbroden knapperig in de oven volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Laat de eieren schrikken, pel ze en halveer ze.
  • Leg de eieren in de saus en warm ze nog 2-3 minuten zachtjes door.
  • Serveer met het naanbrood.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc past goed bij deze eiercurry met naan. De wijn vormt een verfrissende aanvulling op de kruidige en hartige smaken van de curry en de warmte van de naanbroden.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g