Frans Boerenbrood

Frans Boerenbrood

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Poolish:

  • 250 g volkoren speltmeel
  • 250 g water lauw
  • 1 g droge gist

Deeg:

  • 500 g poolish voordeeg
  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 80 gram lauw water
  • 8 gram gist
  • 6 gram zout
  • 30 gram olijfolie

Instructies

Poolish:

  • Weeg alle ingrediënten af en doe ze in een kom.
  • Meng daarna alle ingrediënten goed door.
  • Dek daarna de kom af met bijvoorbeeld wat keukenfolie en laat het ongeveer 24 uur ergens staan op kamertemperatuur.

Deeg:

  • Vul de kom met poolish (voordeeg) aan met alle overige ingrediënten.
  • Behalve het zout, als je met de hand kneedt.
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Begin daarna met het kneden van het deeg.
  • Gebruik wat bloem of meel om het plakken te voorkomen.
  • Na 5 minuten mag het zout toegevoegd worden en kneed het daarna nog goed door, totdat je op punt bent beland dat de deeg lekker soepel aanvoelt (Met een keukenmachine is de deeg klaar, wanneer het niet meer aan de wanden plakt). Nu is de deeg klaar en mag je de deeg wegleggen in een kom.
  • Doe daar een beetje olijfolie in, zodat de deeg straks niet plakt aan de zijkanten.
  • Zet het deeg afgedekt met een theedoek weg voor 60-75 minuten.
  • Na de 1e rijs kan het deeg weer licht gekneed worden en maak daarna een mooie bol en snij deze met een mes willekeurig in tot ongeveer 1 cm.
  • Bestrooi de bol met wat bloem of meel.
  • Vet daarna een ronde schaal in met wat olijfolie en bestrooi ook deze met wat meel of bloem.
  • Leg daarna de zojuiste gemaakte bol in de schaal en dek deze af met een theedoek en laat dit wederom staan voor 60-75 minuten.
  • Ongeveer 10 minuten voor het einde de oven voorverwarmen op 200c graden.
  • Doe de schaal na de 2e rijs in de oven voor een minuut of 30.
  • Na 30 minuten draai je het brood om en laat je dit nogmaals 10 minuten in oven zitten.
  • Laat het daarna afkoelen op een rek voor ongeveer een kwartier.

Focaccia van Onbekende Auteur

Focaccia van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 takjes rozemarijn
  • 300 g tarwebloem
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 tl zout
  • 175 ml lauw water
  • 50 g groene olijven zonder pit
  • 2 tl grof zeezout
  • 2 eetlepel(s) olijfolie extra vierge

Instructies

  • Pluk 12 kleine naalden van de rozemarijn en hak de rest van de naalden fijn.
  • Meng in een kom de bloem met de gist, zout, water en de gehakte rozemarijn.
  • Neem het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven werkvlak in circa 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
  • Vorm een bal en laat deze in een met huishoudfolie belegde kom, op een warme plek circa 1 uur rijzen.
  • Hak de olijven grof en kneed ze door het gerezen deeg.
  • Druk het deeg uit tot een rechthoek van circa 1 cm dik op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Snijd het brood kruislings in.
  • Laat het deeg, afgedekt met een vochtige theedoek, nogmaals 17 minuten narijzen.
  • Verwarm de oven verder tot een temperatuur van 200 ºC.
  • Besprenkel met olijfolie en bestrooi met grof zeezout.
  • Bak de focaccia in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat het brood op een rooster afkoelen.

Dresdner Weihnachtsstollen

Dresdner Weihnachtsstollen

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Duitsland
Feestdagen etc: Kerst
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Deeg:

  • 4 ⅓ kopjes bloem
  • 1,5 kopjes melk
  • 70 gram gist verse
  • 1 kop margarine of boter / plus 2 el.
  • ¾ kop suiker of honing
  • 1 tl. zout

Aroma:

  • ½ kop gekonfijte citroenschil
  • ½ kop amandelen gehakte
  • 1 citroen geraspte schil voor
  • ¼ kop rum
  • 1 ¾ kopjes rozijnen

Topping

  • ¼ kop boter gesmolten
  • ½ kopje banketbakker suiker

Instructies

  • Maak een zachte, plooibare gistdeeg van de ingrediënten in het eerste deel en laat in een kom gedurende 10 minuten rusten.
  • Kneed de kruiden, behalve de rozijnen, in het deeg.
  • Als alle andere ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld, voeg je de rozijnen toe.
  • Rol het deeg in een ovaal model en leg het op een ingevette bakplaat. Laat 10 tot 15 minuten rusten.
  • Nog steeds op bakplaat, wikkel het deeg goed in aluminiumfolie en bewaar in de koelkast voor een paar uur of een nacht.
  • Haal uit de koelkast en verwijder de folie.
  • Strooi bloem rond het brood om het deeg te verhinderen uit te spreiden tijdens het bakken.
  • Plaats brood in een voorverwarmde oven van 175 tot 200 ° en bak 50-60 minuten, tot het bleek goud van kleur is.
  • Haal uit de oven, bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met suiker banketbakker.
  • Herhaal dit tot boter en suiker worden opgebruikt.
  • Stollen moeten hiervan een dikke, witte laag krijgen.

Castiliaans rond brood

Castiliaans rond brood

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Spanje
Calories: 2200kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 2 zakjes instant gist a 7 g
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepel zout
  • 1 ½ eetlepel olijfolie

Instructies

  • Voorbereiden
  • Boven grote kom bloem zeven.
  • Gist, suiker en zout erdoor mengen. In midden van bloem kuiltje maken en hierin 2 dl lauw water schenken.
  • Geheel in ca. 10 minuten tot mooi glad deeg kneden.
  • Bal van deeg vormen en kom afdekken met vochtige theedoek.
  • Deeg op warme plek ca. 1 1/2 uur laten rijzen, tot het volume is verdubbeld.
  • Bereiden
  • Oven voorverwarmen op 225 ºC of gasovenstand 5.
  • Deeg nog even doorkneden en platte bal van ca. 25 cm doorsnee vormen.
  • Bakplaat invetten met 1 eetlepel olie en deegbal erop leggen.
  • Met scherp mes ruitvormig patroon in bovenzijde van deegbal snijden.
  • Deeg dun bestrijken met rest van olie en in oven in ca. 25 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Brood is gaar wanneer het hol klinkt als op de bodem wordt getikt.

Nutrition

Calories: 2200kcal | koolhydraten: 408g | Protein: 59g

Gestoomde rijst gehaktballetjes

Gestoomde rijst gehaktballetjes

Recept categorieën: Hapjes, Rijst, Varkensvlees, Vlees, Warme hapjes
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 gram rondkorrelige witte rijst
  • 500 gram varkensgehakt
  • 4 lente-uitjes gehakt
  • 2 eetlepels uitgelekte gehakte waterkastanjes
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 2 eetlepels gehakte verse korianderblaadjes
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 eetlepel geraspte verse gember
  • 2 theelepel lichte sojasaus plus sojasaus om erbij te serveren
  • 2 theelepel zoete Thaise chilisaus plus chilisaus om erbij te serveren

Instructies

  • Doe de rijst in een kom en giet er zo veel koud water over dat hij onder staat.
  • Laat 30 minuten staan.
  • Giet de rijst af en spreid op een met keukenpapier beklede bakplaat uit.
  • Laat drogen.
  • Doe het varkensgehakt in een kom en schep er de lente-ui, waterkastanjes, oestersaus, koriander knoflook, gember, de 2 theelepels sojasaus en 2 theelepels chilisaus door.
  • Vorm dit mengsel tot 20 kleine balletjes.
  • Rol elk balletje door de rijst tot het er rondom mee bedekt is.
  • Vul de wok voor de helft met water (de stoommand mag het water niet raken) en breng het water aan de kook.
  • Schik de balletjes naast elkaar, maar met voldoende tussenruimte, zodat de rijst kan uitzetten, in de stoommand en zet die boven het water.
  • Leg er het deksel op en laat 30 minuten stomen.
  • Giet zo nodig extra water in de wok.
  • Neem de stoommand uit de wok en neem er de balletjes voorzichtig uit.
  • Serveer en geef er de soja- en chilisaus bij om in te dopen.

Gestoomde groentendeegpakjes

Gestoomde groentendeegpakjes

Recept categorieën: Hapjes, Warme hapjes
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

VOOR HET DEEG:

  • 1 pakje gedroogde gist van 7 gram
  • 1,25 dl warm water
  • 4 eetlepel(s) zeer fijne tafelsuiker
  • 150 gram bloem
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • 15 gram boter gesmolten

VOOR DE VULLING:

  • 2 gedroogde Chinese paddestoelen
  • 2 theelepel sesamolie
  • ½ kleine prei kleingesneden
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 theelepel geschilde en geraspte verse gember
  • 60 gram stevige tofu gehakt
  • 1 eetlepel(s) vers limoensap
  • ½ kleine wortel geschild en geraspt
  • 1 eetlepel(s) gehakte geroosterde cashewnoten
  • 2 theelepel zoete Thaise chilisaus
  • 1 eetlepel(s) gehakte verse munt
  • 2 theelepel pikante bonenpasta
  • 1 eetlepel(s) tomatenpuree

Instructies

  • Meng voor het deeg de gist met 2 eetlepels warm water, 1 theelepel suiker en 1 theelepel bloem in een kleine kom tot alles goed gemengd is.
  • Dek de kom af en laat ca. 15 minuten op een warme plek staan tot het mengsel schuimig is.
  • Zeef de rest van de bloem met het zelfrijzend bakmeel boven een grote kom.
  • Schep er de overgebleven suiker, het gistmengsel en de rest van het warme water door.
  • Meng het mengsel goed met een houten lepel tot u een zacht deeg hebt.
  • Doe het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Kneed het deeg 3 tot 5 minuten tot het glad en elastisch is. Doe het deeg in een grote met olie ingevette kom, dek die af en laat op een warme plek staan tot het deeg in volume verdubbeld is.
  • Doe voor de vulling de gedroogde paddestoelen in een kom en giet er zo veel kokend water over dat ze onder staan. Laat 10 tot 15 minuten weken tot ze zacht zijn.
  • Giet ze af en knijp er zo veel mogelijk water uit.
  • Gooi de taaie steeltjes weg en snijd de hoedjes in dunne plakken.
  • Verhit de sesamolie in een wok op een matig vuur.
  • Doe er de prei, knoflook en gember in en roerbak ca. 2 minuten tot de prei half gaar is.
  • Schep er de tofu, het limoensap, de wortel, cashewnoten, chilisaus, munt, bonenpasta en tomatenpuree door en roerbak ca. 1 minuut tot alles doorgewarmd is.
  • Neem de wok van het vuur, schep goed om en laat volledig afkoelen.
  • Stomp de lucht uit het deeg en doe het op een met bloem bestoven werkvlak.
  • Kneed ca. 5 minuten tot het deeg glad is.
  • Verdeel het deeg in 16 stukjes.
  • Rol of druk elk stuk tot een cirkel van 6 cm doorsnee.
  • Dek de deegcirkels af met een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.
  • Neem één cirkel tegelijk, leg die op een werkvlak en schep 2 theelepels vulling in het midden.
  • Trek de randjes samen en draai ze voorzichtig dicht.
  • Zet weg, dek af met een vochtige theedoek en maak de rest van de deegpakjes op dezelfde manier.
  • Knip 16 vierkantjes bakpapier uit en leg een vel onder elk deegpakje.
  • Vul de wok voor de helft met water (de stoommand mag het water niet raken) en breng aan de kook.
  • Schik de deegpakjes naast elkaar in de stoommand (misschien moet u ze in porties stomen), leg er het deksel op, zet de mand boven het kokende water en laat ze in 10 minuten gaar stomen.
  • Giet zo nodig extra water in de wok.
  • Neem de stoommand van de wok en neem er de deegpakjes voorzichtig uit.
  • Serveer warm en geef er de sojasaus en chili-olie bij om de pakjes in te dopen.
  • sojasaus en chili-olie om erbij te serveren

Gehaktballen met limoen

Gehaktballen met limoen

Recept categorieën: Hapjes, Varkensvlees, Vlees, Warme hapjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram varkensgehakt
  • 2 theelepel vissaus
  • 1 theelepel oestersaus
  • 2 theelepel sambal oelek
  • 1 eiwit losgeklopt
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2 theelepel geraspte limoenschil
  • 4 citrusbladen (djeroek poeroet( in sliertjes
  • 4 eetlepels lente-ui gehakte
  • 1,25 dl plantaardige olie voor het bakken
  • zoete Thaise chilisaus om erbij te serveren

Instructies

  • Doe het varkensgehakt in een kom en schep er de vissaus, oestersaus, sambal oelek en het eiwit door.
  • Schep er dan de knoflook, maïzena, het limoenraspsel, de citrusbladen en lente-ui door.
  • Bevochtig uw handen en kneed alles goed door elkaar.
  • Verdeel het vlees mengsel dan in 16 stukjes en vorm die tot iets platte balletjes.
  • Verhit de plantaardige olie in een wok op een middelhoog vuur.
  • Doe een aantal gehaktballetjes tegelijk in de hete olie en bak ze 6 tot 8 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Dien heet op en geef er zoete Thaise chilisaus bij.

Brea

Brea

Fries roggebrood
Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 gram roggemeel
  • 10 gram zout
  • 1 flinke eetlepel stroop
  • 2 deciliter heet water

Instructies

  • Meng het roggemeel in een kom met het zout.
  • Voeg de stroop en het water toe en meng en kneed het geheel tot een stevig deeg.
  • Voeg - indien nodig - tijdens het kneden nog 1 of 2 eetlepels heet water toe.
  • Vorm van het deeg eerst een bal en plat die rondom af tot een soort rechthoek.
  • Doe het deeg in een beboterde vorm (bijv. een kleine cakevorm of een passend koekblik).
  • Dek de vorm af met dubbelgevouwen aluminiumfolie (de kant die tegen het deeg aan komt moet eerst worden beboterd).
  • Bak het broodje ca. 3 uur in de op 125 graden Celcius verwarmde oven.
  • Of doe het deeg in een vorm voorzien van een goed sluitend deksel en stoom het brood ca. 3 uur boven kokend water.

Notities

Brea is niet uitsluitend een typisch Fries product.
Dit soort roggebrood werd in alle noordelijke provincies gemaakt.
Het roggebrood werd in veel combinaties gegeten. Met alleen boter erop was het een bûterbrogge, met kaas een tsiisbrogge, met stroop een sjerpbrogge, met aardappel een ierdappelbrogge.
Inwoners van Oudega worden "bakbroggen" genoemd omdat zij hun roggebrood aten met beschuit (bak).
In sommige gevallen werden roggekorrels gebruikt voor andere doeleinden dan eten. Door de korrels te vermalen tot meel en te mengen met onder meer water werd er bijvoorbeeld behang mee geplakt.

Romige Avocado Yoghurtdip

Romige Avocado Yoghurtdip

Wachten5 uur 45 minuten
Recept categorieën: Saus
Servings: 25 Stuks
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rijpe avocado
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom.
  • Prak de avocado met een vork tot een gladde puree.
  • Voeg de Griekse yoghurt, fijngehakte knoflook, citroensap en verse koriander toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
  • Breng de dip op smaak met zout en peper.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat de dip minstens 30 minuten in de koelkast rusten voordat je hem serveert.

Notities

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij deze romige avocado yoghurtdip. De levendige smaken van de wijn zullen de romigheid van de dip mooi aanvullen

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 2g | Vet: 6g

Appel-Rozijnen Muffins

Appel-Rozijnen Muffins

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Cupcakes / Muffins, Fruit, Zuidvruchten
Servings: 12 Stuks
Calories: 235kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 g bloem gezeefd
  • 1 zakje bakpoeder
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 50 g rozijnen
  • 2 appels in heel kleine stukjes
  • 1 ei
  • 200 ml melk
  • 1 eetlepel citroensap
  • 75 g boter gesmolten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng in een kom de gezeefde bloem met het bakpoeder, de suiker, het gemberpoeder en een snufje zout.
  • Voeg de rozijnen en 3/4 van de stukjes appel toe aan het bloemmengsel en maak een kuiltje in het midden.
  • Klop in een andere kom het ei los met een vork.
  • Voeg de melk, citroensap en gesmolten boter toe aan het losgeklopte ei en meng goed.
  • Giet het melkmengsel in het kuiltje van de bloem en roer alles tot een licht klonterig beslag.
  • Stop met roeren zodra alle bloem is opgenomen.
  • Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en strooi de resterende stukjes appel erover.
  • Plaats de muffinvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de muffins in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal de muffins uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Notities

U kunt de muffins 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar ze afgedekt in een luchtdichte trommel.
Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Riesling of een Moscato d'Asti, past goed bij deze zoete appel-rozijnen muffins. De verfrissende smaken van de wijn zullen het gebak mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 235kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g