Gegrilde Basilicumkipfilets

Gegrilde Basilicumkipfilets

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Marinetijd4 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Kip
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 mooie kipfilets
  • 50 g basilicumblaadjes
  • 1 dl olijfolie
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • Zout
  • Versgemalen peper

Instructies

Voor de marinade:

  • Doe basilicumblaadjes, olijfolie, wijnazijn, zout en peper in een keukenmachine.
  • Laat de keukenmachine draaien tot een gladde saus ontstaat.

De Kip:

  • Maak met een scherp mes 5 à 6 diepe insnijdingen in de kipfilets.
  • Leg de kipfilets met de ingesneden kant naar boven in een lage schaal.
  • Overgiet de kipfilets met de bereide marinade en gebruik een kwastje om de insnijdingen volledig met de marinade te bedekken.
  • Dek de schaal af met plasticfolie en zet de kipfilets minstens 4 uur in de koelkast om te marineren.
  • Verwarm een grillpan of barbecue voor.
  • Grill de gemarineerde kipfilets boven een houtskoolvuur of in een hete grillpan gedurende ongeveer 15 minuten.
  • Draai de kipfilets regelmatig om zodat ze gelijkmatig gegrild worden.
  • Serveer de gegrilde basilicumkipfilets en geniet van de smaakvolle bereiding!

Notities

De marinetijd in de koelkast zorgt ervoor dat de smaken goed doordringen in het vlees. Serveer deze gegrilde basilicumkipfilets met een frisse Italiaanse Pinot Grigio voor een perfecte smaakcombinatie.

Gegrilde Kalkoenfilet met Sinaasappelmarinade en Rozemarijn

Gegrilde Kalkoenfilet met Sinaasappelmarinade en Rozemarijn

inclusief marineren2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • lage schaal
  • Barbecue of grillpan

Ingrediënten

  • 18 lapjes kalkoenfilet à la minute ca. 3 schaaltjes
  • 200 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 eetlepel kruidenazijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 15 g verse rozemarijn
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Leg de kalkoenfiletlapjes naast elkaar in een lage schaal.
  • Meng in een kom het sinaasappelsap met de geperste knoflook, kruidenazijn, olijfolie en grove mosterd.
  • Schenk de sinaasappelmarinade over de kalkoenfilet.
  • Knip de takjes rozemarijn in 2-3 stukken en steek ze tussen het vlees.
  • Dek de schaal af en laat het vlees minimaal 2 uur marineren in de koelkast, waarbij je de lapjes af en toe keert.
  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
  • Dep de lapjes droog met keukenpapier.
  • Grill de kalkoenfiletlapjes op de barbecue (afhankelijk van hun dikte) in 1-2 minuten per kant bruin en gaar (of in 2-3 porties in een grillpan).
  • Bestrooi met zout en peper naar smaak.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier vormt een mooie aanvulling op de sinaasappelmarinade en de gegrilde kalkoen.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 30g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Romige Chocoladetruffels met Een Vleugje Vijfkruidenpoeder

Romige Chocoladetruffels met Een Vleugje Vijfkruidenpoeder

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Kleine pan met dikke bodem
  • lage schaal

Ingrediënten

  • 200 g pure chocolade
  • 62½ ml slagroom
  • 50 g zachte roomboter
  • 1 theelepel Chinese vijfkruidenpoeder
  • Cacao om te bestrooien

Instructies

  • Breek de chocolade in stukjes boven een kleine pan met dikke bodem.
  • Voeg de slagroom toe en zet de pan op heel laag vuur, bij voorkeur op een vlamverdeler.
  • Laat de chocolade al roerend zachtjes smelten.
  • Haal de pan van het vuur en roer de boter en het vijfkruidenpoeder erdoor.
  • Giet het chocolademengsel over in een lage schaal.
  • Laat het mengsel afkoelen en roer af en toe door.
  • Dek de schaal af met plasticfolie en laat het mengsel nog 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Dompel een dessertlepel in heet water en schraap 12 grote krullen uit het truffelmengsel.
  • Schep wat cacao in een zeefje en bestrooi de truffelkrullen ermee.
  • Of snijd het truffelmengsel in 12 gelijkmatige blokjes, zeef wat cacao boven een groot bord en rol de truffelblokjes voorzichtig door de cacao.
  • Leg de truffels op een schaaltje, dek af met folie en zet tot gebruik in de koelkast.
  • Laat de truffels voor het serveren 15 minuten op kamertemperatuur komen.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete en fruitige dessertwijn zoals een Ruby Port of een Moscato d'Asti past uitstekend bij deze romige chocoladetruffels. De rijke smaken van de wijn zullen mooi samengaan met de intense chocoladesmaak van de truffels.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 25g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g

Groene asperges met rauwe ham van Allerhande

Groene asperges met rauwe ham van Allerhande

AllerHande 1996
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Voorgerechten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • lage schaal ca. 20 x 30 cm

Ingrediënten

  • 500 g groene asperges
  • zout
  • 5 eetlepels olijfolie,
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel droge witte vermout
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • versgemalen zwarte peper
  • 100 g prosciutto crudo plakjes, of andere rauwe ham
  • 100 g mortadella plakjes,
  • 2 takjes basilicum

Instructies

Voorbereiden:

  • Asperges voorzichtig wassen en ca. 15 minuten in koud water leggen.
  • Van asperges aan onderkant ca. 2 à 3 cm afsnijden.
  • Intussen in pan ruim water met zout aan de kook brengen.
  • Asperges in kokend water in ca. 10 minuten beetgaar koken.
  • Intussen in kommetje olie, azijn, vermout en honing tot marinade kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In vergiet asperges afspoelen onder koud water en goed laten uitlekken.
  • Asperges met kopjes naar één kant op platte schaal leggen en marinade erover schenken. Asperges ca. 1 uur bij kamertemperatuur wegzetten, af en toe voorzichtig omscheppen.

Bereiden:

  • Asperges met kopjes aan één kant over vier borden verdelen.
  • Bestrooien met peper.
  • Plakjes ham en mortadella om-en-om dubbelgevouwen naast asperges leggen. Basilicumblaadjes van takjes nemen en in reepjes snijden.
  • Over asperges strooien.
  • Serveren met pan con noci (voorgebakken Italiaans notenstokbrood, AH).

Romige Aardbeien met Mascarponecrème

Romige Aardbeien met Mascarponecrème

Deze heerlijke combinatie van romige mascarponecrème en verse aardbeien is een perfect zomers dessert.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • lage schaal
  • Kleine steelpan

Ingrediënten

  • 300 g aardbeien
  • 100 g mascarpone
  • 5 eetlepels volle kwark
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 20 g roomboter
  • 20 g donkerbruine basterdsuiker

Instructies

  • Was de aardbeien, dep ze droog, verwijder de kroontjes en halveer ze.
  • Snijd de halve aardbeien vervolgens in dikke plakjes en spreid ze uit over een lage schaal.
  • Klop met een mixer de mascarpone, kwark en vanillesuiker tot een gladde crème.
  • Verdeel de mascarponecrème over de aardbeien.
  • Breng in een kleine steelpan de roomboter en donkerbruine basterdsuiker al roerend aan de kook, totdat de suiker is opgelost.
  • Giet het suiker-botermengsel over de mascarponecrème.
  • Dek de schaal af en zet het minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Notities

Serveer het gekoeld voor een verfrissende afsluiting van de maaltijd.

Nutrition

Calories: 260kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 19g | Sugar: 14g

Bladerdeegtaart met mascarpone en sinaasappel

Bladerdeegtaart met mascarpone en sinaasappel

Een snel en eenvoudig recept. Wanneer je onverwacht bezoek krijgt – en de ingrediënten in huis hebt – staat binnen een half uur een lekkere taart op tafel, die zowel warm als koud goed gegeten kan worden.
Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram bladerdeeg
  • 250 gram mascarpone
  • 2 eieren
  • 100 gram en 2 eetlepels suiker
  • 1 sinaasappel
  • rasp van de schil van 1 citroen
  • 1 eetlepel(s) custard poeder
  • 3 eetlepel(s) melk
  • 1 eetlepel(s) paneermeel

Instructies

  • Snij van de sinaasappel plakken van ongeveer 5 mm en snij of knip de schil er af.
  • Leg de plakken in een lage schaal of diep bord.
  • Knijp de ‘kontjes’ van de sinaasappel uit boven de plakken (voor nog wat extra sap) en gaar de plakken in de magnetron in ongeveer 3 minuten.
  • Rol het bladerdeeg met een deegroller uit tot het een stuk groter is dan de bakvorm die je gebruikt.
  • Bekleed de bakvorm eerst met bakpapier en vervolgens met het bladerdeeg en laat het bladerdeeg overhangen.
  • Prik met een vork hier daar in het bladerdeeg en bestrooi de bodem met een eetlepel paneermeel.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng de custard poeder met de melk in een schaaltje of kommetje.
  • Hou een beetje ei over om het deeg te bestrijken.
  • Klop de rest van de twee eieren met de suiker stijf, voeg de citroenrasp, de mascarpone en het custardmengsel toe en klop het geheel nog een minuutje door en giet het vervolgens over de bladerdeegbodem.
  • Verdeel de gare plakken sinaasappel over de mascarpone-massa en vouw het overhangende bladerdeeg terug.
  • Bestrijk nu met een kwast de deegrand met het overgebleven ei en bestrooi het deeg en de sinaasappelschijven met suiker.
  • Bak deze taart in 15 tot 20 minuten gaar.

Notities

Om eerlijk te zijn is dit recept geboren door het snuffelen in onze koelkast. Wat hebben we op voorraad, waar verloopt bijna de houdbaarheidsdatum van en wat vinden we lekker? Op de fruitschaal lagen nog slechts 1 sinaasappel en diverse citroenen. De planning om van de mascarpone een tiramisu te maken ging niet door omdat we dan weer te veel zouden eten en we toch nu echt iets willen afvallen, dus bleef de mascarpone al meer dan een week zielig achter in het hoekje van de koelkast. En bladerdeeg hebben we altijd op voorraad. De idee was dan ook spontaan geboren: een snelle taart van bladerdeeg, mascarpone en sinaasappel.