Duitse Frikadellen met Mosterd en Paprikapoeder
Deze Duitse frikadellen zijn smaakvol gekruid met mosterd, paprikapoeder en kruiden – perfect voor een stevige maaltijd!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g gehakt varkens- of rundvlees
- 1 ui fijn gesnipperd
- 1 oud broodje of 2 sneden toast licht geroosterd
- 1 kopje melk
- 1 ei
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels peper
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel marjolein
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 theelepels peterselie
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 2 theelepels lavas maggikruid of 1 theelepel vloeibare maggi
- 2 theelepels neutrale olie
- Bloem of paneermeel
Week het broodje of de twee sneden licht geroosterd brood in een kopje melk.
Snipper de ui redelijk fijn en hak de knoflook.
Meng alle ingrediënten behalve het geweekte broodje/brood in een grote kom goed door elkaar met de hand.
Gebruik geen mixer om een luchtige textuur te behouden.
Knijp het broodje/brood uit en voeg het toe aan het gehaktmengsel.
Meng opnieuw goed.
Vorm met je handen een bal gehakt en druk deze plat tot ongeveer 1,5 vingers dikte.
Wentel de frikadellen lichtjes in bloem of paneermeel.
Bak de frikadellen in een hete pan met olie of margarine op hoog vuur aan beide kanten scherp aan.
Verminder het vuur tot middelhoog en bak ze nog 15-25 minuten, waarbij je ze 1 of 2 keer omdraait tijdens het bakken.
Laat de frikadellen uitlekken op een bord of rooster bedekt met keukenpapier.
Serveertip:
Serveer de frikadellen met een frisse salade, aardappelpuree of rijst voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze stevige en smaakvolle frikadellen passen goed bij een Duitse Riesling of een lichte Duitse rode wijn zoals Spätburgunder (Pinot Noir).
Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 25
Provençaalse Gehaktballetjes met Kruiden en Pijnboompitten
Geniet van smaakvolle Provençaalse gehaktballetjes met knoflook, verse kruiden en pijnboompitten – perfect voor een mediterrane maaltijd!
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g gehakt bij voorkeur grof gemalen
- 1 ei
- 40 g pijnboompitten
- 3 tenen knoflook
- 2 rode uien
- Handjevol peterselie
- Handjevol koriander
- Handjevol bieslook
- Snufje peper en zout
- Boter of olie om in te bakken
- Bloem of paneermeel
Doe het gehakt, ei, pijnboompitten, zout en peper in een mengkom.
Snijd tweederde van de rode ui in grove stukken en houd het andere deel apart.
Hak het apart gehouden deel van de ui extra fijn en voeg dit toe aan het gehakt.
Pureer de knoflook.
Verwijder de steeltjes van de peterselie en koriander en hak ze fijn, samen met de bieslook.
Voeg deze kruiden en knoflook toe aan het gehakt.
Kneed alle ingrediënten zorgvuldig door het gehakt.
Vorm gehaktballetjes en duw voorzichtig de lucht eruit om barsten tijdens het bakken te voorkomen.
Rol de gehaktballetjes één voor één door bloem of paneermeel voor een krokante korst.
Verhit olijfolie in een koekenpan en voeg eventueel een klontje boter toe.
Bak de gehaktballetjes op middelhoog vuur gedurende 8-10 minuten, regelmatig omdraaiend tot ze rondom bruin zijn.
Voeg de resterende grof gesneden ui toe aan de pan en roer deze door de gehaktballetjes.
Verlaag het vuur en laat nog 5 minuten sudderen.
Serveertip:
Serveer de Provençaalse gehaktballetjes met een frisse salade, couscous of aardappelpuree voor een volledige maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Provençaalse gehaktballetjes passen goed bij een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Côtes du Rhône of een Beaujolais.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.3g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 25
Griekse Feta Gehaktballen met Knoflook en Ui
Griekse gehaktballen gevuld met romige feta, knoflook en ui – een smakelijke, hartige maaltijd met een mediterraan tintje!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g gekruid gehakt
- 16 feta blokjes 4 per gehaktbal
- Peper en zout naar smaak
- 1 ei
- ½ ui fijn gesnipperd
- 2 tenen knoflook geperst
- Boter om te bakken
Kneed het ei door het gehakt in een grote kom.
Voeg de gesnipperde ui, geperste knoflook, peper en zout toe aan het gehakt en kneed alles goed door elkaar.
Verdeel het gehaktmengsel in vier gelijke delen.
Druk 3-4 blokjes feta in het midden van elk gehaktmengsel en vorm er dan een bal van.
Verhit flink wat boter in een pan op middelhoog vuur.
Leg de gehaktballen voorzichtig in de pan en laat ze rustig bruin worden gedurende ongeveer 5 minuten.
Verhoog vervolgens het vuur een beetje om een mooie bruine kleur te krijgen en bak nog eens 5 minuten.
Serveertip:
Serveer de Griekse feta gehaktballen met een frisse salade, tzatziki en pita voor een complete Griekse maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Griekse gehaktballen met feta passen goed bij een frisse Griekse witte wijn, zoals Assyrtiko, of een lichte rode wijn zoals Xinomavro.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 25
Engelse Nasi-Bami Gehaktballen met Ketjap en Sambal
Deze Engelse nasi-bami gehaktballen met ketjap, sambal en kruidenmix zijn een hartige en smaakvolle maaltijd met een Aziatische twist!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g gehakt
- 1 zakje nasi- of bami kruidenmix
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 ui fijngesneden
- 1 ei
- 2 beschuiten fijngemaakt of paneermeel
- 1 eetlepel ketjap asin
- 1 eetlepel ketjap manis
- 2 theelepels sambal oelek
- 2 eetlepels olie bijv. wokolie, olijfolie of zonnebloemolie
- Bruine saus of tomatenketchup
Instructies:
Meng in een kom het gehakt, nasi- of bami kruidenmix, fijngehakte knoflook, fijngesneden ui, ei, fijngemaakte beschuiten (of paneermeel), ketjap asin en ketjap manis, en sambal oelek.
Kneed alles goed door elkaar tot een samenhangend geheel.
Laat het gehaktmengsel ongeveer een uur rusten zodat de kruiden goed kunnen intrekken.
Vorm vervolgens ongeveer 12 gehaktballen van het mengsel.
Verhit de olie in een braadpan en bak de gehaktballen om en om bruin.
Blus af met wat warm water en voeg een scheut bruine saus of tomatenketchup toe.
Laat de gehaktballen 20-25 minuten sudderen, keer ze regelmatig om en zorg ervoor dat ze volledig gaar zijn.
Serveertip:
Serveer de gehaktballen met rijst, groenten of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze hartige gehaktballen met Aziatische smaakmakers gaan goed samen met een lichte Engelse rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Chardonnay.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 25
Elzasser Gehaktballetjes met Franse Uiensoepmix
Elzasser gehaktballetjes op smaak gebracht met Franse uiensoep – een eenvoudig, smaakvol gerecht met een lichte, aromatische smaak.
Bereidingstijd30 minuten min
rusttijd1 uur uur
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g gehakt
- 1 zakje Franse uiensoep
- 1 ei
- Paneermeel
Meng het zakje Franse uiensoep en het ei door het gehakt in een kom.
Laat het mengsel minstens 1 uur rusten in de koelkast om de smaken te laten intrekken.
Voeg geen zout, peper of andere kruiden toe aan het gehaktmengsel.
Voeg wat paneermeel toe aan het gehaktmengsel en kneed dit goed door elkaar, zodat het gehakt stevig wordt.
Draai kleine balletjes van het gehakt.
Verhit wat olie of braadboter in een pan en bak de gehaktballetjes op je gebruikelijke manier tot ze goudbruin en gaar zijn.
Serveertip:
Serveer de Elzasser gehaktballetjes met aardappelpuree, een frisse salade of groenten naar keuze voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Elzasser gehaktballetjes passen goed bij een lichte Elzasser witte wijn, zoals een Riesling of een Pinot Blanc.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 25
Duitse Gehaktballen in Witte Wijnsaus met Kappertjes
Smaakvolle Duitse gehaktballen in een romige witte wijnsaus, verrijkt met kappertjes, ansjovis en een vleugje citroen – een rijke en hartverwarmende maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 ballen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 6 eetlepels paneermeel
- 2 eetlepels melk
- 1 ui fijngesnipperd
- 50 g boter
- Peper en zout naar smaak
Voor de saus:
- 30 g bloem
- 100 ml droge witte wijn
- ½ vleesbouillonblokje
- 4 ansjovisfilets
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 theelepel scherpe mosterd
- 2 theelepels suiker
- 2 eidooiers
- ½ citroen in schijven gesneden
- Peper en zout naar smaak
Meng het gehakt, paneermeel, melk, fijngesnipperde ui, peper en zout in een kom tot een stevig geheel.
Vorm hieruit acht gehaktballen.
Verhit de boter in een pan en bak de gehaktballen snel aan alle kanten bruin.
Haal de gehaktballen uit de pan en zet ze apart.
Fruit in dezelfde pan de bloem lichtbruin.
Voeg langzaam de bouillon en de witte wijn toe, en blijf roeren tot er een mooie, gebonden saus ontstaat.
Voeg de kappertjes, suiker, schijven citroen en kleingesneden ansjovis toe aan de saus.
Laat het geheel 10 minuten sudderen.
Laat de gehaktballen 15 minuten zachtjes meekoken in de saus.
Klop de eidooiers los met een beetje van de saus.
Verwarm de borden voor en leg de gehaktballen erop.
Haal de saus van het vuur en roer het dooiermengsel erdoor.
Schep de saus over de gehaktballen.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 25
Belgische Gehaktballen in Biersaus met Stoofsaus
Belgische gehaktballen in een rijke biersaus, gestoofd tot perfectie – een hartverwarmend gerecht voor een gezellige maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 8 ballen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 2 sneetjes wit brood
- 100 ml melk
- 2 kleine uien zeer fijn gesneden
- 1 eetlepel verse tijm fijngehakt
- 1 ei
- ½ theelepel geraspte nootmuskaat
- 500 g gehakt varken-rund mix
- 70 g boter
- 2 sjalotjes fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 eetlepel bloem
- 500 ml donker Belgisch bier
- 1 eetlepel appelstroop
Week de sneetjes wit brood gedurende 5 minuten in de melk.
Knijp het brood goed uit en kneed het samen met de fijn gesneden ui, tijm, ei en geraspte nootmuskaat door het gehakt.
Breng op smaak met 1 theelepel zout en peper naar smaak.
Vorm 8 gehaktballen van het mengsel.
Verhit 20 g boter in een braadpan en bak de gehaktballen 3 minuten rondom bruin.
Smelt de rest van de boter in een steelpan.
Bak hierin de fijngesneden sjalotjes met de geperste knoflook zachtjes gedurende 3 minuten.
Voeg de bloem toe en bak deze 1 minuut mee.
Schenk het Belgische bier in de pan en roer goed met een garde om klontjes te voorkomen.
Voeg de appelstroop toe, breng de saus aan de kook en breng op smaak met zout en peper.
Schenk de saus over de gehaktballen in de braadpan en laat ze nog 30 minuten op laag vuur gaar stoven in de saus, waarbij je de gehaktballen af en toe keert.
Serveertip:
Serveer de gehaktballen met aardappelpuree, rijst of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een Belgisch bruin bier zoals een Dubbel past goed bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 25
Balinese Gehaktballetjes in Zoete Pittige Saus
Geniet van de heerlijke balans tussen zoet en pittig in deze Balinese gehaktballetjes, geserveerd in een smaakvolle saus – een perfecte maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g gehakt varkens- en rundvlees mix
- 1 pakje Franse uiensoepmix Honig
- 1 ei
- 4 eetlepels paneermeel
- 2 uien grof gesneden
- 100 ml azijn
- 200 ml tomatenketchup
- 100 g bruine basterdsuiker
- 1 theelepel chilipoeder of sambal
- 50 g boter
Meng het gehakt met de uiensoepmix, het ei en het paneermeel.
Draai er balletjes van met een diameter van ongeveer 4-5 cm.
Smelt 50 g boter in een grote pan en bak de gehaktballetjes tot ze gaar zijn.
Haal de gehaktballetjes uit de pan en zet opzij.
Bak de grof gesneden uien in hetzelfde vet tot ze glazig zijn.
Voeg de azijn, tomatenketchup, bruine suiker en chilipoeder toe.
Roer tot het mengsel glad is.
Laat de saus 2 minuten inkoken en voeg vervolgens de gehaktballetjes weer toe.
Laat het geheel nog even doorkoken tot de saus is ingedikt en de gehaktballetjes goed bedekt zijn.
Serveertip:
Serveer de gehaktballetjes met rijst of gestoomde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze Balinese gehaktballetjes.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 25
Argentijnse Gehaktballen in Tomatensaus met Geurende Rijst
De perfecte Argentijnse gehaktballen in een smaakvolle tomatensaus, geserveerd met geurende rijst met saffraan. Een heerlijke maaltijd voor de hele familie.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Voor de gehaktballen:
- 1 kg mager gehakt
- 3 varkensworstjes vel verwijderd
- 200 g gehakte olijven
- 150 g boter
- 1 kopje geweekte rozijnen
- 2 eetlepels gehakte knoflook
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 1 middelgrote ui fijngesnipperd
- 2 kopjes broodkruim uitgelekt in melk geweekt
- 3 eieren
- Zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
- 1 kopje bloem
Voor de saus:
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 eetlepel gehakte knoflook
- 1 gehakte rode peper zonder zaadjes
- 1 kg tomaten gepel en fijngehakt
- Paddestoelen geweekt en fijngesneden, optioneel
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 blokje runderbouillon
- 1 kopje droge witte wijn
- 2 laurierblaadjes
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 theelepel oregano
- Chilipeper naar smaak
- 1 eetlepel paprikapoeder
Voor de rijst:
- 2 kopjes rijst
- 2 kopjes water
- 1 middelgrote ui gesnipperd
- 1 theelepel gehakte knoflook
- 1 theelepel gehakte peterselie
- 1 laurierblad
- Zout naar smaak
- 1 theelepel saffraan
Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen (behalve de bloem) in een grote kom.
Kneed goed door en vorm er 6 gelijkmatige gehaktballen van.
Rol de gehaktballen door de bloem.
Verhit olie in een braadpan en bak de gehaktballen aan alle kanten bruin.
Haal de gehaktballen uit de pan en zet ze apart.
In dezelfde pan bak de gesnipperde ui, paprika, knoflook en champignons in olijfolie goudbruin.
Voeg de tomaten, tomatenpuree, witte wijn, laurierblaadjes, bouillonblokje, zout, oregano, chilipeper en paprikapoeder toe.
Roer goed door en laat 4-5 minuten koken.
Zet het vuur laag en voeg de gehaktballen terug in de pan met de saus.
Dek af en laat sudderen tot de gehaktballen gaar zijn.
Voor de rijst:
Fruit de ui, knoflook en peterselie in olijfolie.
Voeg de rijst toe en bak 2-3 minuten.
Voeg de bouillon, laurierblad, saffraan en zout toe.
Kook afgedekt op laag vuur totdat al het vocht is verdampt.
Laat 5 minuten rusten voordat je serveert.
Serveertip:
Serveer de gehaktballen met de saus en rijst, garneer met Parmezaanse kaas voor een extra smaakvolle finishing touch.
Wijnadvies:
Een Argentijnse Malbec past goed bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 25
Antilliaanse Pikabal den Sous (Gehaktballen in Pittige Saus)
Pittige Antilliaanse gehaktballen in een rijke saus van madame jeannette pepers, paprika en specerijen – een smaakvolle maaltijd vol karakter.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 6 ballen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g gehakt
- 1 ui gesnipperd
- 2 madame jeannette pepers zonder zaadjes en fijngehakt, of naar smaak
- 2 paprika's in blokjes
- 70 g tomatenpuree
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- ½ theelepel zwarte peper
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel azijn
- 1 theelepel zout
- Olie voor het bakken
Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en de helft van de paprika gedurende 5 minuten tot ze zacht zijn.
Meng de helft van dit ui-paprikamengsel met het gehakt, 1 eetlepel sojasaus en het zout.
Vorm hieruit gehaktballen ter grootte van een pingpongbal.
Bak de gehaktballen 15 minuten op middelhoog vuur, tot ze goudbruin en gaar van binnen zijn.
Voor de saus: Meng in een aparte pan de overgebleven paprika, tomatenpuree, madame jeannette pepers, 2 eetlepels sojasaus, gemalen komijn, gemalen koriander, zwarte peper, suiker, azijn en een half kopje water.
Roer de saus door en voeg de gebakken gehaktballen toe.
Laat het geheel 30 minuten zachtjes sudderen totdat de saus iets is ingedikt en de smaken goed zijn vermengd.
Serveertip:
Serveer de gehaktballen met rijst, gekookte groenten of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze pittige Antilliaanse gehaktballen met saus passen goed bij een fruitige rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 25