Rundereepjes Wokgerecht met Cambodjaanse Groenten

Rundereepjes Wokgerecht met Cambodjaanse Groenten

Een smaakvol wokgerecht met gemarineerde rundereepjes, Cambodjaanse groenten en champignons. Perfect met rijst of noedels!
(exclusief marineren)30 minuten
Land van herkomst: Azië, Cambodja
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de marinade:

  • 1 rode peper klein gesneden
  • 3 teentjes knoflook geplet en fijngehakt
  • 3 eetlepels ketjap medja of 2 manis en 1 asin
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel mirin Japanse rijstwijn
  • ½ eetlepel sambal oelek meer of minder naar smaak
  • 2 eetlepels sesamolie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Voor het gerecht:

  • 350 gram runderreepjes
  • 400 gram Cambodjaanse wokgroente 1 zak
  • 250 gram champignons in blokjes
  • 2 handjes lente-ui ringen
  • 2 eetlepels witte sesamzaadjes

Instructies

  • Meng de ingrediënten voor de marinade in een mengkom.
  • Voeg de runderreepjes toe en laat minimaal 2 uur marineren (langer is beter).
  • Verhit een wok of koekenpan en bak de gemarineerde runderreepjes kort op hoog vuur.
  • Schep de runderreepjes uit de pan en zet apart.
  • Gebruik dezelfde pan en bak de champignons en lente-ui ringen in de overgebleven marinade gedurende een paar minuten.
  • Voeg de Cambodjaanse wokgroente toe en roerbak alles op hoog vuur voor een paar minuten.
  • Voeg de runderreepjes weer toe en roerbak nog 1 tot 2 minuten tot alles goed doorgewarmd is.
  • Serveer het gerecht met rijst, woknoedels of bami en bestrooi met witte sesamzaadjes.

Notities

Combineer met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Vegan Poffertjes

Vegan Poffertjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram boekweitmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel steviapoeder
  • 1 snufje zout
  • 1 ei-vervanger bijvoorbeeld 1 eetlepel chiazaad gemengd met 3 eetlepels water, 5 minuten laten staan
  • 225 milliliter sojamelk
  • 20 gram plantaardige boter gesmolten
  • Kokosbloesemsiroop of agavesiroop naar smaak

Instructies

  • Meng in een kom het boekweitmeel, bakpoeder, steviapoeder en een snufje zout.
  • Voeg de ei-vervanger, sojamelk en gesmolten plantaardige boter toe aan de droge ingrediënten.
  • Mix alles goed door elkaar met een garde of mixer tot een glad beslag.
  • Verhit de poffertjespan en vet deze licht in met wat plantaardige boter.
  • Schep kleine hoeveelheden beslag in de holtes van de poffertjespan.
  • Bak de poffertjes aan beide zijden goudbruin, ongeveer 1-2 minuten per kant.
  • Besprenkel de gebakken poffertjes met kokosbloesemsiroop of agavesiroop voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato of een ijswijn past goed bij deze poffertjes.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 5g

Gegrilde groenten met zachte tofucrème

Gegrilde groenten met zachte tofucrème

AllerHande april 2003
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 schaaltje tofu naturel 375 g in blokjes
  • 1 bak groene pesto 100 g
  • 3 eetlepel(s) slagroom
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 dl olijfolie
  • 1 rode paprika in repen
  • ½ duopakje aardappelschijfjes à 700 g
  • 2 zongedroogde tomaten op olie in reepjes

Instructies

  • In hoge smalle mengkom tofu, pesto en slagroom met staafmixer tot gladde crème pureren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Aubergine en courgette wassen en in de lengte in dikke plakken snijden.
  • Knoflook door olie roeren.
  • Aubergine, courgette en paprika bestrijken met knoflookolie en met zout en peper bestrooien.
  • Grillpan verhitten.
  • Groenten in porties in 5-7 minuten mooi bruin en gaar roosteren, halverwege keren.
  • Intussen in koekenpan rest van knoflookolie verhitten en aardappelschijfjes in 10 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Gegrilde groenten warmhouden.
  • Gegrilde groenten, aardappels en paprikarepen over vier borden verdelen.
  • Garneren met reepjes zongedroogde tomaat.
  • Tofucrème apart erbij geven.

Gekruide Speklap Reepjes met Aziatische Marinade

Gekruide Speklap Reepjes met Aziatische Marinade

Heerlijk gekruide speklap reepjes met een pittige Aziatische marinade. Perfect voor een smakelijk hoofdgerecht!
(exclusief marineren)30 minuten
Land van herkomst: Azië
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kilo speklapjes à la minute gesneden
  • 4 eetlepels Lobo marinade mix voor varkensvlees
  • 3 eetlepels ketjap medja of 2 manis en 1 asin
  • 2 eetlepels sambal oelek
  • ½ eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel 5-spice kruiden
  • ½ eetlepel gerookt paprikapoeder

Instructies

  • Meng alle ingrediënten in een mengkom en voeg de speklap reepjes toe.
  • Laat de marinade minimaal 2 uur intrekken voor de beste smaak.
  • Verhit een koekenpan op hoog vuur en roerbak de speklap reepjes zonder extra boter, totdat ze beginnen te bruinen.
  • Zet het vuur laag en laat de speklap reepjes 10 minuten zachtjes garen.
  • Verhoog het vuur weer en roerbak de speklap reepjes tot ze lekker bruin en krokant zijn en het meeste vet eruit is.
  • Serveer de speklap reepjes warm, bijvoorbeeld met rijst of groenten.

Notities

Combineer met een volle rode wijn zoals een Shiraz of Zinfandel om de rijke smaken van het gerecht te complementeren.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 50g | Zout: 3g | Sugar: 3g

Avocado Blini’s met Gerookte Zalm

Avocado Blini's met Gerookte Zalm

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Pannenkoeken, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Rusland
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g mix voor poffertjes
  • 250 ml melk
  • 1 ei
  • 2-3 eetlepels olie
  • 3 kleine rijpe avocado's
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 eetlepel citroensap
  • 10 g verse basilicum
  • ½ zakje verse koriander à 15 g
  • 100 g gerookte zalm
  • 1 potje zwarte lompviskaviaar 50 g
  • 100 g gerookte kipfiletreepjes

Instructies

  • Klop in een kom de poffertjesmix met melk en ei tot een glad beslag.
  • Verhit in een ruime koekenpan een klein beetje olie.
  • Bak in porties 12 pannenkoekjes (blini's) van 7 cm doorsnee en 12 kleine blini's van 5 cm doorsnee (bak eventueel iets meer en kies de mooiste uit).
  • Pel de avocado's en snijd ze in blokjes.
  • Prak ze fijn met een vork in een kom.
  • Roer de zure room en citroensap door de avocado.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd enkele kleine blaadjes basilicum en koriander apart voor garnering, snijd de rest fijn en roer deze door de helft van het avocadomengsel.
  • Zet beide mengsels en de blini's afgedekt in de koelkast.
  • Verdeel voor volwassenen de grote blini's over vier borden.
  • Schep op elke blini een bergje avocadoroom met kruiden, verdeel de zalmrepen erover en schep er wat kaviaar op.
  • Garneer met verse kruiden.
  • Verdeel voor kinderen de kleine blini's over bordjes.
  • Schep op elke blini een bergje avocadoroom zonder kruiden en verdeel de kipreepjes erover.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht. De frisheid van de wijn en de volle smaak vullen de romige avocado en de gerookte zalm perfect aan.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Warme Appelpartjes in Siroop met Vanillekwark

Warme Appelpartjes in Siroop met Vanillekwark

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Zuivel
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 179kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • koekenpan met anti-aanbaklaag
  • Serveerborden

Ingrediënten

  • 450 g appels Jonagold of Elstar
  • 1 dl appelsap
  • 1 el suiker
  • 200 g magere kwark
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Kaneelpoeder

Instructies

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in dunne partjes.
  • Bak de appelpartjes in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag op hoog vuur, roer regelmatig tot ze lichtbruin zijn.
  • Voeg het appelsap toe en bestrooi met suiker.
  • Verwarm zachtjes tot de appelpartjes rondom bedekt zijn met een dun laagje siroop.
  • Meng de kwark en vanillesuiker in een kom.
  • Schep de warme appelpartjes op vier borden.
  • Bestrooi met een beetje kaneelpoeder en schep de vanillekwark ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn, zoals een Moscato d'Asti, vormt een perfecte aanvulling op dit zoete en fruitige dessert.

Nutrition

Calories: 179kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 1g | Zout: 0.1g | Sugar: 27g

Amandel Jamkoekjes

Amandel Jamkoekjes

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Koek
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 20 koekjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 250 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 g boter
  • 1 zakje garneeramandelen 55 g, fijngehakt
  • 100 g aardbeienjam

Instructies

  • Splits de eieren.
  • Doe de eidooiers, bloem, bakpoeder, basterdsuiker, vanillesuiker en boter in de mengkom van de keukenmachine en laat deze kort draaien met de pulseknop, totdat het deeg een korrelige structuur heeft.
  • Kneed de deegkruimels snel met koele handen tot een samenhangend deeg.
  • Vorm het deeg tot een rol, verpak het in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet de bakplaat in of bekleed deze met bakpapier.
  • Snijd plakjes van 1 cm dik van de deegrol en draai deze tussen beide handen tot balletjes.
  • Druk in het midden van elk balletje een klein kuiltje.
  • Klop de eiwitten los.
  • Haal de deegballetjes achtereenvolgens door het eiwit en rol ze daarna door de fijngehakte amandelen.
  • Leg ze op enige afstand van elkaar op de ingevette bakplaat.
  • Vul elk kuiltje in het deeg met een schepje jam.
  • Bak de koekjes in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten lichtbruin en gaar.
  • Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bewaar de koekjes in een luchtdicht afgesloten trommel.
  • Ze blijven drie dagen knapperig.

Aardappelsalade voor bij de BBQ

Aardappelsalade voor bij de BBQ

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Groenten, Salade
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 1 kg aardappels
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 blikje maiskorrels
  • 2 augurken
  • ½ bosje bieslook

Instructies

Aardappelen koken:

  • Schil de aardappelen en snijd ze in kleine dobbelsteentjes.
  • Zet ze op in een pan met ruim water en voeg wat zout toe.
  • Kook de aardappelen gaar.
  • Giet af en spoel ze vervolgens koud onder stromend water.

Eieren koken:

  • Kook de eieren in een pan met water in ongeveer 8 minuten hard.
  • Spoel de eieren koud onder de kraan en pel ze daarna.
  • Snijd de eieren fijn.

Samenvoegen:

  • Meng de fijngesneden eieren met de gekookte aardappelen in een grote mengkom.

Toevoegen van sauzen:

  • Voeg mosterd, mayonaise en crème fraîche toe aan de kom.
  • Meng alles goed door elkaar tot alle ingrediënten goed vermengd zijn.

Kruiden en groenten toevoegen:

  • Breng de salade op smaak met zout en peper naar smaak.
  • Meng de maiskorrels door de salade.
  • Snijd de augurken fijn en voeg ze toe aan de salade.
  • Snijd de bieslook fijn en meng ook deze door de salade.

Koelen en serveren:

  • Zet de aardappelsalade minimaal 30 minuten in de koelkast om goed koud te worden.
  • Serveer de aardappelsalade als bijgerecht bij de BBQ.

Notities

Wijnadvies:

Deze aardappelsalade met zijn romige en hartige smaken vraagt om een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé. De wijn moet voldoende frisheid hebben om de smaken van de aardappelsalade te complementeren zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

El Moje – Tomatensalade met Tonijn

El Moje - Tomatensalade met Tonijn

Geniet van deze frisse en eenvoudige Spaanse tomatensalade met tonijn, perfect voor warme dagen of als lichte lunch.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Salade, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan, Spanje
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 grote tomaten in stukken gesneden
  • 1 uitgelekt blikje tonijn in stukken á 185 g
  • 1 kleine rode ui in dunne ringen gesneden
  • 10 zwarte olijven gehalveerd
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 eetlepel peterselie fijngesneden

Instructies

  • Kook de eieren in ongeveer 7 minuten hard.
  • Laat ze afkoelen, pel ze en snijd ze in partjes.
  • Meng in een grote kom de tomaten, tonijn, rode ui, olijven en de in partjes gesneden eieren.
  • Maak de dressing door de olijfolie, witte wijnazijn, zout, peper, fijngesneden knoflook en peterselie goed te mengen in een kleine kom.
  • Schenk de dressing over de tomatensalade en meng alles voorzichtig door elkaar zodat de smaken goed verdeeld zijn.
  • Serveer de salade direct of laat deze even staan zodat de smaken nog beter kunnen intrekken.

Notities

Deze salade is heerlijk als bijgerecht bij een barbecue of als lichte lunch met wat knapperig brood.
Voor extra frisheid kun je ook wat komkommer toevoegen aan de salade.

Wijnadvies:

Een frisse, lichte witte wijn zoals een Verdejo of een Albariño past uitstekend bij deze tomatensalade.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Indonesische Kipsaté van Gehakt

Indonesische Kipsaté van Gehakt

Saté Ajam Toesoek
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • barbecue of grill
  • satéstokjes
  • Vijzel of keukenmachine

Ingrediënten

  • 500 gram kippengehakt
  • 1 ui fijngehakt
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 eierdooier
  • 2 dl santen kokosmelk, van ⅛ blok
  • 1 stukje citroenschil geraspt
  • Kruiden:
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 eetlepel ketoembar gemalen korianderzaad
  • ½ eetlepel djinten gemalen komijnzaad
  • ½ eetlepel suiker
  • ½ theelepel laos galangal
  • ½ theelepel kentjoer geelwortelpoeder
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Meng in een mengkom het kippengehakt met de fijngehakte ui, knoflook, geraspte citroenschil en alle kruiden (sambal oelek, ketoembar, djinten, suiker, laos, kentjoer, peper, en zout).
  • Voeg de eierdooier toe aan het gehaktmengsel en meng goed door.
  • Draai het gehaktmengsel tot kleine balletjes en rijg ze aan satéstokjes.
  • Verhit de barbecue of grill op middelhoog vuur.
  • Rooster de gehaktballetjes aan de stokjes en besprenkel ze af en toe met santen om ze sappig te houden, totdat ze gaar en mooi bruin zijn, ongeveer 10-12 minuten.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Riesling of een Chenin Blanc past goed bij de kruidige en sappige smaken van de Indonesische Kipsaté van Gehakt.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g