Appel-Rozijnen Muffins

Appel-Rozijnen Muffins

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Cupcakes / Muffins, Fruit, Zuidvruchten
Servings: 12 Stuks
Calories: 235kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 g bloem gezeefd
  • 1 zakje bakpoeder
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 50 g rozijnen
  • 2 appels in heel kleine stukjes
  • 1 ei
  • 200 ml melk
  • 1 eetlepel citroensap
  • 75 g boter gesmolten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng in een kom de gezeefde bloem met het bakpoeder, de suiker, het gemberpoeder en een snufje zout.
  • Voeg de rozijnen en 3/4 van de stukjes appel toe aan het bloemmengsel en maak een kuiltje in het midden.
  • Klop in een andere kom het ei los met een vork.
  • Voeg de melk, citroensap en gesmolten boter toe aan het losgeklopte ei en meng goed.
  • Giet het melkmengsel in het kuiltje van de bloem en roer alles tot een licht klonterig beslag.
  • Stop met roeren zodra alle bloem is opgenomen.
  • Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en strooi de resterende stukjes appel erover.
  • Plaats de muffinvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de muffins in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal de muffins uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Notities

U kunt de muffins 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar ze afgedekt in een luchtdichte trommel.
Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Riesling of een Moscato d'Asti, past goed bij deze zoete appel-rozijnen muffins. De verfrissende smaken van de wijn zullen het gebak mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 235kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g

Appelroosjes met Vanillesmaak

Appelroosjes met Vanillesmaak

Serveer de appelroosjes warm als heerlijk dessert of bij de thee.
Voorbereidingstijd17 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • ½ vanillestokje merg eruit geschraapt
  • 1 eetlepel water
  • 2 appels
  • Citroensap
  • Poedersuiker optioneel
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 230°C (heteluchtoven 210°C) en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in dunne plakjes.
  • Week de plakjes appel in warm water met citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd het in 6 gelijke delen.
  • Verwarm in een steelpan de abrikozenjam met 1 eetlepel water en het vanillemerg tot een glad mengsel.
  • Bestrijk de bladerdeegstroken met dit mengsel.
  • Meng de suiker en kaneel en strooi dit over de beklede bladerdeegstroken.
  • Leg de uitgelekte appelplakjes dakpansgewijs op het bladerdeeg.
  • Rol het bladerdeeg losjes op zodat de appel op zijn plek blijft zitten.
  • Druk aan het einde het bladerdeeg een beetje aan zodat het roosje niet meer terug kan rollen.
  • Plaats de roosjes in een ingevette en met bakpapier beklede muffinvorm.
  • Bak gedurende 30-40 minuten in de voorverwarmde oven tot ze gaar en goudbruin zijn.
  • Als de randen van de appel te snel verkleuren, bedek de roosjes dan met aluminiumfolie.
  • Haal de roosjes uit de oven en bestrijk ze met de warme abrikozenjam uit de pan.
  • Bestrooi eventueel met poedersuiker.

Chocolade Vulkanen met Tropische Twist

Chocolade Vulkanen met Tropische Twist

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • muffinvorm
  • huishoudfolie
  • Stoomovenpan met deksel, inhoud van 0,6 liter
  • Stoomoven

Ingrediënten

  • 75 gram pure chocolade
  • 100 ml plantaardige olie
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje merg ervan
  • 2 eieren
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • Neutrale olie om in te vetten
  • Palmsuiker 1 eetlepel los
  • ¼ ananas geschild en kern verwijderd
  • Astina cress en jasmijnbloemen voor garnering
  • IJs kokossmaak
  • Malibu of Mekhong whisky

Instructies

  • Breek de chocolade in stukjes boven de stoomovenpan en dek de pan af met huishoudfolie.
  • Plaats de pan in de stoomoven en stoom gedurende 10 minuten op 80°C, of gebruik het automatische programma 'Chocolade Smelten'.
  • Meng ondertussen de kristalsuiker met het merg van het vanillestokje, de olie en de eieren tot de suiker is opgelost.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel en de gesmolten chocolade toe, meng alles goed.
  • Vet de muffinvorm in met neutrale olie en bekleed met huishoudfolie om de cakejes later gemakkelijk uit de vorm te kunnen halen.
  • Vul de muffinvorm met het beslag en plaats deze in de stoomoven.
  • Stoom de cakejes gedurende 22-25 minuten op 100°C.
  • Laat de cakejes in de vorm afkoelen en haal ze er voorzichtig uit door aan de folie te trekken.
  • Snijd de ananas in blokjes van 1 x 1 cm.
  • Verhit een koekenpan op het fornuis en bak de ananas kort in wat olie.
  • Voeg de palmsuiker toe en laat het karamelliseren.
  • Voeg een scheut Malibu of Mekhong whisky toe en laat het gerecht koken tot de suiker is opgelost en de saus de dikte van stroop heeft.
  • Breek de chocoladecakejes in stukjes en schik ze speels op het bord.
  • Leg de ananasblokjes ertussen.
  • Serveer met bolletjes kokosijs en garneer met cress en jasmijnbloemen.

Notities

Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals een zoete Riesling of een Moscato d'Asti past goed bij dit zoete en exotische gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 53g | Protein: 7g | Vet: 32g | Zout: 0.2g | Sugar: 40g

Mini-taco bites met filodeeg van Miele

Mini-taco bites met filodeeg van Miele

Geniet van deze heerlijke mini taco bites als voorgerecht of bijgerecht bij je volgende feestje!
Bereidingstijd30 minuten
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram gehakt naar keuze
  • 1 pakje filodeeg
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 blik zwarte bonen uitgelekt
  • ¼ chilipeper fijngehakt
  • 1 avocado
  • 125 ml crème fraîche
  • 8 cherrytomaatjes
  • Verse koriander fijngehakt
  • Olijfolie om in te vetten
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (Hetelucht Plus).
  • Smeer de vellen filodeeg licht in met olijfolie en vouw ze dubbel.
  • Plaats elk dubbelgevouwen vel in een ingevette muffinvorm en bak ze in de voorverwarmde oven tot ze knapperig en droog zijn.
  • Rul het gehakt in een pan en voeg de paprikapoeder toe.
  • Voeg dan de fijngesnipperde rode ui en knoflook toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de uitgelekte zwarte bonen en fijngehakte chilipeper toe aan het gehaktmengsel.
  • Verwarm het geheel goed door.
  • Snijd de avocado in kleine blokjes en halveer de cherrytomaatjes.
  • Vul elk filodeegbakje met een lepel van het gehaktmengsel.
  • Garneer met een lepel crème fraîche, stukjes avocado en halve cherrytomaatjes.
  • Bestrooi de mini taco bites met verse koriander en serveer ze direct.

Bladerdeegbakjes met Zure Room en Rood Fruit

Bladerdeegbakjes met Zure Room en Rood Fruit

Luchtige bladerdeegbakjes gevuld met romige zure room en vers rood fruit, perfect voor een verfrissend en elegant dessert.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg 270 g
  • 250 g zure room
  • Merg van 2 vanillestokjes
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 8 aardbeien
  • 8 frambozen
  • 8 bramen
  • 16 blauwe bessen
  • 32 aalbessen
  • 8 kleine munttopjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Rol het deeg uit op het meegeleverde bakpapier en snijd het in 8 gelijke stukken.
  • Vet de achterkant van een muffinvorm in met boter of bakspray zodat het deeg niet blijft plakken.
  • Meng de zure room met de poedersuiker en het vanillemerg.
  • Doe het mengsel in een spuitzak en zet deze in de koelkast om op te stijven.
  • Verdeel het deeg over de achterkant van de muffinvorm, bestrijk het met wat water en strooi rietsuiker over de stukken deeg.
  • Bak het deeg 15 minuten tot het lichtbruin is.
  • Haal de vorm uit de oven, verwijder de stukken deeg en laat ze op een rooster afkoelen.
  • Bak de stukken deeg nog eens 5 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze volledig afkoelen.
  • Vul de bakjes met het zure roommengsel.
  • Verdeel over ieder bakje 1 aardbei, 1 braam, 1 framboos, 4 aalbessen en 2 blauwe bessen.
  • Werk af met een topje verse munt.

Notities

Serveertip:
Serveer de bakjes als elegant dessert na een lichte zomerse maaltijd of bij een feestelijke gelegenheid.
Wijnadvies:
Deze rijk gevulde bladerdeegbakjes met zure room en rood fruit passen goed bij een frisse, licht mousserende wijn zoals een Prosecco uit Italië.
 
 
 
 
 

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g