Aardappelschotel met ansjovis

Aardappelschotel met ansjovis

Dit niet seizoensgebonden Nederlandse recept is niet moeilijk te bereiden. Het is wat zwaarder hoofdgerecht met een stevige structuur, het is zout van smaak.
Recept categorieën: Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 600 g aardappels
  • 1 blik Ansjovis filets
  • 3 eieren
  • 1 theelepel Dijon-mosterd
  • 2 dl crème fraîche
  • versgemalen peper
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 °C (heteluchtoven 180 °C) en vet een lage ovenschaal in met boter.
  • Pel de ui en schil de aardappels; snijd beide in fijne snippers.
  • Verdeel de uienreepjes onder in de ovenschaal, verdeel de helft van de aardappelsnippers hierop en leg daarop de uitgelekte ansjovisfilets.
  • Bedek deze met de resterende aardappel.
  • Klop de eieren los met de mosterd en de crème fraîche.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Giet dit mengsel over de aardappels in de schaal.
  • Laat de schotel in 40-45 minuten gaar worden en een lichtbruin korstje krijgen.

Notities

Geef deze aardappelschotel bijvoorbeeld bij gebraden kip met knoflook en rozemarijn.
Pel hiervoor enkele teentjes knoflook en snijd ze in reepjes.
Haal de naalden van een takje rozemarijn.
Maak met een scherp mesje inkepingen in de kip en steek er reepjes knoflook en rozemarijnnaalden in.
Braad de kip in een braadpan in boter met olijfolie of in de oven in een uurtje gaar en goudbruin.

Frans Boerenbrood

Frans Boerenbrood

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Poolish:

  • 250 g volkoren speltmeel
  • 250 g water lauw
  • 1 g droge gist

Deeg:

  • 500 g poolish voordeeg
  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 80 gram lauw water
  • 8 gram gist
  • 6 gram zout
  • 30 gram olijfolie

Instructies

Poolish:

  • Weeg alle ingrediënten af en doe ze in een kom.
  • Meng daarna alle ingrediënten goed door.
  • Dek daarna de kom af met bijvoorbeeld wat keukenfolie en laat het ongeveer 24 uur ergens staan op kamertemperatuur.

Deeg:

  • Vul de kom met poolish (voordeeg) aan met alle overige ingrediënten.
  • Behalve het zout, als je met de hand kneedt.
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Begin daarna met het kneden van het deeg.
  • Gebruik wat bloem of meel om het plakken te voorkomen.
  • Na 5 minuten mag het zout toegevoegd worden en kneed het daarna nog goed door, totdat je op punt bent beland dat de deeg lekker soepel aanvoelt (Met een keukenmachine is de deeg klaar, wanneer het niet meer aan de wanden plakt). Nu is de deeg klaar en mag je de deeg wegleggen in een kom.
  • Doe daar een beetje olijfolie in, zodat de deeg straks niet plakt aan de zijkanten.
  • Zet het deeg afgedekt met een theedoek weg voor 60-75 minuten.
  • Na de 1e rijs kan het deeg weer licht gekneed worden en maak daarna een mooie bol en snij deze met een mes willekeurig in tot ongeveer 1 cm.
  • Bestrooi de bol met wat bloem of meel.
  • Vet daarna een ronde schaal in met wat olijfolie en bestrooi ook deze met wat meel of bloem.
  • Leg daarna de zojuiste gemaakte bol in de schaal en dek deze af met een theedoek en laat dit wederom staan voor 60-75 minuten.
  • Ongeveer 10 minuten voor het einde de oven voorverwarmen op 200c graden.
  • Doe de schaal na de 2e rijs in de oven voor een minuut of 30.
  • Na 30 minuten draai je het brood om en laat je dit nogmaals 10 minuten in oven zitten.
  • Laat het daarna afkoelen op een rek voor ongeveer een kwartier.

Focaccia van Onbekende Auteur

Focaccia van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 takjes rozemarijn
  • 300 g tarwebloem
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 tl zout
  • 175 ml lauw water
  • 50 g groene olijven zonder pit
  • 2 tl grof zeezout
  • 2 eetlepel(s) olijfolie extra vierge

Instructies

  • Pluk 12 kleine naalden van de rozemarijn en hak de rest van de naalden fijn.
  • Meng in een kom de bloem met de gist, zout, water en de gehakte rozemarijn.
  • Neem het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven werkvlak in circa 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
  • Vorm een bal en laat deze in een met huishoudfolie belegde kom, op een warme plek circa 1 uur rijzen.
  • Hak de olijven grof en kneed ze door het gerezen deeg.
  • Druk het deeg uit tot een rechthoek van circa 1 cm dik op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Snijd het brood kruislings in.
  • Laat het deeg, afgedekt met een vochtige theedoek, nogmaals 17 minuten narijzen.
  • Verwarm de oven verder tot een temperatuur van 200 ºC.
  • Besprenkel met olijfolie en bestrooi met grof zeezout.
  • Bak de focaccia in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat het brood op een rooster afkoelen.

Dresdner Weihnachtsstollen

Dresdner Weihnachtsstollen

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Duitsland
Feestdagen etc: Kerst
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Deeg:

  • 4 ⅓ kopjes bloem
  • 1,5 kopjes melk
  • 70 gram gist verse
  • 1 kop margarine of boter / plus 2 el.
  • ¾ kop suiker of honing
  • 1 tl. zout

Aroma:

  • ½ kop gekonfijte citroenschil
  • ½ kop amandelen gehakte
  • 1 citroen geraspte schil voor
  • ¼ kop rum
  • 1 ¾ kopjes rozijnen

Topping

  • ¼ kop boter gesmolten
  • ½ kopje banketbakker suiker

Instructies

  • Maak een zachte, plooibare gistdeeg van de ingrediënten in het eerste deel en laat in een kom gedurende 10 minuten rusten.
  • Kneed de kruiden, behalve de rozijnen, in het deeg.
  • Als alle andere ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld, voeg je de rozijnen toe.
  • Rol het deeg in een ovaal model en leg het op een ingevette bakplaat. Laat 10 tot 15 minuten rusten.
  • Nog steeds op bakplaat, wikkel het deeg goed in aluminiumfolie en bewaar in de koelkast voor een paar uur of een nacht.
  • Haal uit de koelkast en verwijder de folie.
  • Strooi bloem rond het brood om het deeg te verhinderen uit te spreiden tijdens het bakken.
  • Plaats brood in een voorverwarmde oven van 175 tot 200 ° en bak 50-60 minuten, tot het bleek goud van kleur is.
  • Haal uit de oven, bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met suiker banketbakker.
  • Herhaal dit tot boter en suiker worden opgebruikt.
  • Stollen moeten hiervan een dikke, witte laag krijgen.

Culinarie witbroodjes

Culinarie witbroodjes

Recept categorieën: Brood, Broodbakmachine, Broodjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram Frans Krokant mix
  • 8 tenen knoflook
  • 5 eetlepel(s) olijfolie
  • 150 gram geraspte kaas
  • 4 eetlepel(s) bieslook
  • 1,5 tl gedroogde gist
  • 1,5 tl zout
  • 300 gram water

Instructies

  • Broodmix in de broodmachine met de aanbevolen hoeveelheid water echter zónder de boter.
  • In plaats van de boter 7 eetlepels olijfolie bij de broodmix doen.
  • De knoflooktenen uitpersen en heel kort bakken in 3 eetlepels olijfolie.( ongeveer 1 minuut).
  • Knoflook + bakolie bij het broodmix doen samen met de bieslook en geraspte kaas.
  • Vervolgens klaarmaken volgens het "alleen deeg" programma.
  • Als dit klaar is het deeg in 8 tot 10 bolletjes verdelen, op de bakplaat 15 minuten laten rijzen, oven voorverwarmen op 200 graden en 10 tot 15 minuten (afhankelijk van oven)de broodjes laten bakken.
  • Na afloop bestrijken met kwastje met water

Notities

Lekker bij uiensoep, BBQ, en vleesgerechten.

Gebraden lamsribstuk

Gebraden lamsribstuk

Recept categorieën: Lamsvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • Zie Bereidingswijze

Instructies

  • Een lamsribstuk is één stuk vlees dat bestaat uit 6-8 lamskarbonaadjes.
  • Braad een lamsribstukje in een ovenvaste braadpan in boter rondom bruin.
  • Zet de pan in een voorverwarmde oven (200°C) en laat het ribstukje nog ± 12 minuten in de oven verder braden.
  • Het vlees is nu mooi rosé; wilt u het meer doorbakken, braad het dan nog ± 15 minuten.

Cranberrybrood

Cranberrybrood

Recept categorieën: Brood, Fruit
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 60 gram boter
  • 1 eetlepel(s) sinaasappel geraspte schil
  • 3 grote eieren
  • 200 gram bloem
  • 15 gram bakpoeder
  • 300 ml cranberries verse of ingevroren fijngehakte
  • 115 gram vanillesuiker
  • 115 ml karnemelk
  • snufje zout
  • 115 ml pecannoten fijngehakte

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet een broodvorm in.
  • Mix boter,suiker, sinaasappelschil en vanillesuiker in een grote kom tot het mengsel licht en luchtig is.
  • Voeg de eieren toe.
  • Meng alles weer goed door elkaar.
  • Meng bloem, bakpoeder en zout. Roer dit beetje voor beetje samen met de karnemelk door het botermengsel.
  • Voeg dan de noten en cranberries toe.
  • Doe het beslag in de vorm en bak het brood in 50 a 60 minuten gaar.

Voor de Broodbakmachine:

  • Doe het mengsel in de broodbakmachine.
  • Klop met de mixer in een beslagkom de boter,suiker,sinaasappelschil en vanillesuiker licht en luchtig.
  • Start de machine op de stand bakingpowder/bakpoeder.
  • Voeg eerst de eieren en dan bloem/bakpoeder/karnemelk toe.
  • Als dit goed is gemengd, voeg dan de noten en cranberries toe.
  • Laat het programma uitlopen tot het eind.

Ciabatta

Ciabatta

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 300 g griesbloem
  • 5 dl lauw water
  • 1 zakje gedroogde of 10 g verse gist
  • 2-3 tl zout
  • 2 eetlepel(s) suiker
  • 2 eetlepel(s) olijfolie

Instructies

  • In een kom de helft van de gist oplossen in lauw water (ca. 36 ºC), beslist niet te koud of te warm!
  • Voeg hieraan de 200 g bloem toe.
  • Roer dit goed door elkaar met een klein beetje suiker tot je een tamelijk vloeibare homogene massa hebt gekregen. Sluit de kom af met huishoudfolie en laat de 'lievetino' minstens 4 uur staan in een lauw-warme omgeving.
  • Zodra de 'lievetino' klaar is voor gebruik (sponsachtig in elkaar gaat zakken) kan het brood worden afgemaakt.
  • Doe de griesbloem (Semola) in een grote kom.
  • Los het overige deel van de gist op in 300 cl lauw water.
  • Gebruik een grote lepel en meng daarmee de suiker door de griesbloem en giet er dan het gistmengsel bij.
  • Dit even mengen, dan het zout inmengen en daarna de 'lievetino' toevoegen en inmengen tot er een zacht, slap deeg is ontstaan.
  • Laat het deeg nu afgedekt met folie rijzen tot het zich in ongeveer 1 à 2 uur heeft verdubbeld.
  • De tijd hangt af van de omgevingstemperatuur maar die mag niet hoger zijn dan ca. 25 ºC.
  • Bedek een bakplaat met ovenpapier en strooi er wat bloem over.
  • Verdeel daarop daarop het deeg in drie langwerpige ciabatta-broden.
  • Werk de vorm wat bij met behulp van een spatel.
  • Strooi nu wat griesbloem over de ciabatte en druk de broden met de hand voorzichtig ietsje in een platte vorm.
  • De plaat afgedekt en op een tochtvrije plaats een uur wegzetten om het deeg verder te laten rijzen.
  • De oven ondertussen voorverwarmen naar 240 ºC.(hete lucht op 220 graden)
  • Zet op de bodem van de oven een schotel met water.
  • De bakplaat in het midden van de oven plaatsen en de ciabatte in 20 minuten bakken.
  • Zet dan de oven op 180 ºC en bak het brood daarin nog eens 20 minuten.
  • Controleren dat het niet te hard gaat!!!.
  • Vóór gebruik langzaam laten afkoelen op kamertemperatuur.

Castiliaans rond brood

Castiliaans rond brood

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Spanje
Calories: 2200kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 2 zakjes instant gist a 7 g
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepel zout
  • 1 ½ eetlepel olijfolie

Instructies

  • Voorbereiden
  • Boven grote kom bloem zeven.
  • Gist, suiker en zout erdoor mengen. In midden van bloem kuiltje maken en hierin 2 dl lauw water schenken.
  • Geheel in ca. 10 minuten tot mooi glad deeg kneden.
  • Bal van deeg vormen en kom afdekken met vochtige theedoek.
  • Deeg op warme plek ca. 1 1/2 uur laten rijzen, tot het volume is verdubbeld.
  • Bereiden
  • Oven voorverwarmen op 225 ºC of gasovenstand 5.
  • Deeg nog even doorkneden en platte bal van ca. 25 cm doorsnee vormen.
  • Bakplaat invetten met 1 eetlepel olie en deegbal erop leggen.
  • Met scherp mes ruitvormig patroon in bovenzijde van deegbal snijden.
  • Deeg dun bestrijken met rest van olie en in oven in ca. 25 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Brood is gaar wanneer het hol klinkt als op de bodem wordt getikt.

Nutrition

Calories: 2200kcal | koolhydraten: 408g | Protein: 59g

Brea

Brea

Fries roggebrood
Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 gram roggemeel
  • 10 gram zout
  • 1 flinke eetlepel stroop
  • 2 deciliter heet water

Instructies

  • Meng het roggemeel in een kom met het zout.
  • Voeg de stroop en het water toe en meng en kneed het geheel tot een stevig deeg.
  • Voeg - indien nodig - tijdens het kneden nog 1 of 2 eetlepels heet water toe.
  • Vorm van het deeg eerst een bal en plat die rondom af tot een soort rechthoek.
  • Doe het deeg in een beboterde vorm (bijv. een kleine cakevorm of een passend koekblik).
  • Dek de vorm af met dubbelgevouwen aluminiumfolie (de kant die tegen het deeg aan komt moet eerst worden beboterd).
  • Bak het broodje ca. 3 uur in de op 125 graden Celcius verwarmde oven.
  • Of doe het deeg in een vorm voorzien van een goed sluitend deksel en stoom het brood ca. 3 uur boven kokend water.

Notities

Brea is niet uitsluitend een typisch Fries product.
Dit soort roggebrood werd in alle noordelijke provincies gemaakt.
Het roggebrood werd in veel combinaties gegeten. Met alleen boter erop was het een bûterbrogge, met kaas een tsiisbrogge, met stroop een sjerpbrogge, met aardappel een ierdappelbrogge.
Inwoners van Oudega worden "bakbroggen" genoemd omdat zij hun roggebrood aten met beschuit (bak).
In sommige gevallen werden roggekorrels gebruikt voor andere doeleinden dan eten. Door de korrels te vermalen tot meel en te mengen met onder meer water werd er bijvoorbeeld behang mee geplakt.