Sprits koeken

Sprits koeken

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 425 gram bloem
  • 360 gram boter
  • 150 gram poedersuiker
  • 1 ei
  • 25 gram citroenrasp

Instructies

  • Deeg maken van alle ingrediënten.
  • spuitzak vullen en koekjes spuiten op een bakplaat met bakpapier.
  • Bakken ongeveer 12 min op 170 graden

Speculaas met Breydelspek en brie

Speculaas met Breydelspek en brie

Recept categorieën: Hapjes, Warme hapjes
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sneetjes brie ca. 0,5 cm dik
  • 16 speculaaskoekjes
  • 4 sneetjes Breydelspek ca. 0,5 cm dik
  • 4 abrikozen gedroogde
  • verse bieslook

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Verdeel de brie over de verschillende speculaaskoekjes en werk af met een reepje Breydelspek.
  • Verwarm de hapjes kort in de voorverwarmde oven op 190 °C.
  • Serveer voorzichtig en werk af met fijngehakte abrikoos en bieslo

Notities

Tip:
Een extra laagje toevoegen kan altijd!
Een sneetje peperkoek is ook ideaal in combinatie met Breydelspek en brie

Asperges met Ham Ovenschotel

Asperges met Ham Ovenschotel

Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 pakje asperge saus van bijv. Maggi
  • 1 zakje ovenschotel aardappelpuree
  • 2 ei
  • 40 gram boter
  • 300 gram asperges groene
  • 300 gram asperges witte
  • 75 gram belegen kaas geraspt
  • 150 gram achterham in reepjes

Instructies

  • Je moet eerst de oven voorverwarmen op 200 graden.
  • Tijdens dit voorverwarmen kun je de witte asperges schillen, voor de groene is dit niet nodig.
  • Wel moet je bij beide 2 cm van de onderkant afsnijden.
  • Ook moet je de asperges eerst even koken, doe dit zo’n 15 minuten lang voor de witte totdat ze goed gaar zijn en doe de groene er de laatste 5 minuten bij.
  • Voeg ook wat zout toe.
  • Zorg dat je na het koken van de asperges de ovenschaal al ingevet hebt.
  • Lees op de verpakkingen hoe je de puree maakt en bereid de saus samen met de boter.
  • De kaas en eieren moet je van het vuur af door de saus mengen.
  • Verdeel de aardappelpuree netjes en gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal, plaats de asperges in rijtjes en giet de saus er overheen.
  • Weer daarover leg je de ham en je laat het geheel ongeveer 10 minuten goudbruin bakken

Hemelse Chocolade-Explosie Muffins

Hemelse Chocolade-Explosie Muffins

Voorbereidingstijd20 minuten
wachttijd18 minuten
Totale tijd38 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Cupcakes / Muffins
Land van herkomst: Nederland
Servings: 20 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram chocolade
  • 300 gram bloem
  • 100 gram basterdsuiker
  • 150 gram suiker
  • 80 gram cacaopoeder
  • ¼ tl zout
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl bakpoeder
  • 2 eieren
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 250 ml karnemelk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en plaats een muffinbakvorm met losse muffinvormpjes erin.
  • Hak de chocolade in kleine stukjes.
  • Zet alle ingrediënten in de juiste hoeveelheid klaar op kamertemperatuur.
  • Meng in een kom de bloem, cacaopoeder, zout, kaneel, bakpoeder en baking soda.
  • In een andere kom mix je de suiker, boter, karnemelk en de eieren.
  • Voeg het droge mengsel toe aan het natte mengsel en roer met een spatel tot het net is opgenomen (niet te lang mengen om overwerken te voorkomen).
  • Voeg 3/4 van de gehakte chocolade toe aan het beslag en roer het door.
  • Vul de muffinvormpjes gelijkmatig met het beslag (ongeveer 2/3 vol per cupje).
  • Strooi de overgebleven stukjes chocolade over de bovenkant.
  • Bak ongeveer 18 minuten.
  • Een satéprikker moet er droog uitkomen.
  • Laat afkoelen op een rooster en bewaar in een trommel of vershoudfolie (niet in de koelkast om uitdroging te voorkomen!
  • ).

Gegratineerde Aardappelschotel met Crème Fraîche en Cheddar

Gegratineerde Aardappelschotel met Crème Fraîche en Cheddar

Voorbereidingstijd15 minuten
wachttijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 1 persoon
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 110 gr aardappels geschild en in schijfjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 beker crème fraîche
  • Geraspte cheddar naar eigen smaak
  • Oregano
  • Chilipoeder
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  • Meng de knoflook met een klein beetje zout en peper (voeg meer toe als je meer dan 3 teentjes knoflook gebruikt) en meng dit met de crème fraîche.
  • Doe een laagje aardappels in een ovenschaal, strooi er cheddarkaas over, schep voorzichtig wat crème fraîche erover en herhaal tot alle ingrediënten zijn opgebruikt.
  • Bestrooi de bovenste laag met chilipoeder en oregano.
  • Bak in het midden van de oven gedurende ongeveer een uur.
  • Serveer warm.

Cabillaud à la Flamand

Cabillaud à la Flamand

Vlaamse kabeljauw
Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Zet de oven op 170 graden C,
  • schil de sjalotjes en hak ze fijn.
  • Was wat kervel en bieslook, hak die fijn, ongeveer een eetlepel van elk.
  • Schil de citroen en snij die in plakjes.
  • Beboter een ovenvaste schaal en leg hierin de moten vis, geef er zout en peper bij en schenk de wijn er bij.
  • Leg er de schijfjes citroen op, de gehakte sjalot, de kruiden en een stukje boter.
  • Schuif de schaal in de oven en laat ze daar 20 minuten.
  • Verkruimel de beschuit.
  • Leg de moten vis op een voorverwarmde schaal.
  • Geef de beschuitkruimels bij het kookvocht, breng dit even aan de kook en meng alles goed.
  • Schenk de saus over de vis en serveer meteen.

Gevulde lamsboutrollade uit de oven

Gevulde lamsboutrollade uit de oven

Totale tijd2 minuten
Recept categorieën: Lamsvlees, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg lamsbout zonder been
  • 1 kop vers broodkruim
  • 2 eetlepels rozemarijn fijngehakte verse
  • 2 eetlepels peccannoten grofgehakte
  • 1 eetlepel sinaasappelmarmelade
  • 2 theelepel sinaasappelschil geraspte
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 1 eetlepel sinaasappelmarmelade extra
  • liter droge witte wijn

Instructies

  • Ontdoe het vlees van overtollig vet.
  • Vermeng het broodkruim, de rozemarijn en de pecannoten en voeg de marmelade, gemengd met de rasp en het sap toe.
  • Meng alles lichtjes en voeg eventueel meer sap toe om te binden.
  • Druk de vulling in de holte van het vlees, rol het vlees op en bind het met keukentouw vast.
  • Leg het vlees in een braadslee en wrijf er extra marmelade over.
  • Bak het onafgedekt 10-15 minuten op 220°C in de oven.
  • Temper de oven tot 180°C en braad het 1-11/2 uur tot het vlees gaar is.
  • Dek het, als het te snel bruin wordt, met aluminiumfolie af.
  • Houd het vlees warm en zet het 10-15 minuten weg.
  • Zet de braadslee op laag vuur.
  • Voeg de wijn toe en meng die met de aanbaksels.
  • Breng het mengsel aan de kook, temper het vuur, laat het tot een dunne saus inkoken en voeg de overgebleven rasp en de extra marmelade toe. Verwijder het touw van het vlees.
  • Snijd het in dunne plakken en schep de saus erover.

Filet de porc a l’ananas

Filet de porc a l'ananas

Varkensfilet met ananas

Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 gram varkensfilet
  • 60 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 4 schijven ananas
  • 1,5 deciliter ananas sap
  • 1,5 deciliter bouillon
  • poedersuiker
  • peper
  • zout

Instructies

  • Snij het vlees in 4 plakken, bestrooi deze met zout en peper.
  • Smelt de boter in een pan en sauteer dan de stukken vlees aan alle kanten bruin.
  • Laat ze op klein vuur nog 10 minuten zachtjes sauteren, haal ze dan uit de pan en houdt ze warm.
  • Voeg de bloem bij de braadboter en laat deze even garen.
  • Voeg dan de bouillon toe en het ananassap en maak een gladde saus.
  • Breng deze op smaak met peper en zout.
  • Leg de stukken varkensvlees in een vuurvaste schaal waarin ze zo goed mogelijk passen.
  • Leg op iedere plak een schijf ananas, schenk er de saus over, bestrooi de oppervlakte met wat poedersuiker en zet de schaal 15 minuten in een oven van 200 graden C.
  • Meteen serveren.

Gateau à la melasse

Gateau à la melasse

Stroopmoppen
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Servings: 5
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram basterdsuiker
  • 100 gram stroop
  • 100 gram stroop
  • 250 gram bloem
  • 2 eetlepel(s) melk
  • 1 theelepel gember
  • 1 theelepel bakpoeder

Instructies

  • Roer de boter romig en vermeng het met de stroop.
  • Voeg ook de suiker, de melk, het gemberpoeder en de bloem met de bakpoeder er doorheen.
  • Strijk het deeg dun uit op een beboterd bakblik en bak het af in een oven van 170 graden C.
  • Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  • Snij het zo warm mogelijk, dus op de geopende ovendeur, in vierkante stukjes.
  • Neem ze dadelijk van het blik af en laat ze afkoelen.

Cote de boeuf Wellington

Cote de boeuf Wellington

Runderrib Wellington
Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 800 gram fijne rib
  • 100 gram bloem
  • 500 gram zout
  • 8 eetlepel(s) olie
  • 1 eetlepel(s) mosterdpoeder
  • paprikapoeder

Instructies

  • Meng in een kom de olie, het mosterdpoeder en een theelepel paprikapoeder.
  • Smeer het vlees met dit mengsel aan alle kanten goed in laat het 1 1/2 uur rusten, zet de oven op 250 graden C.
  • Meng het grof zout met de bloem, geef er een beetje water bij, zodat je een zeer dikke pasta krijgt.
  • Pak het vlees in deze pasta in, druk het goed aan alle kanten aan zodat het goed plakt.
  • Zet het nu in een ovenvaste schaal en zet deze 25 minuten in de hete oven.
  • Leg het vlees dan op een voorverwarmde schaal, zorg dat het vlees nog saignant is.