Frisse Citroentaart met Frambozen en Munt
Deze verfrissende citroentaart met een romige vulling en een topping van verse frambozen en munt is perfect voor een zomerse brunch of als een heerlijke afsluiter van een diner. De combinatie van citroen en frambozen zorgt voor een perfecte balans tussen zoet en zuur.
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 8 stukjes
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Quichedeeg 300 g
- Citroensap naar smaak
- 250 g crème fraîche
- 100 g poedersuiker
- 3 eieren
- 2 eidooiers
- 1 snufje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- Boter om in te vetten
- 500 g gedroogde linzen voor blindbakken
Voor de garnering:
- 100 g frambozen
- 2 eetlepels suiker
- 5 blaadjes munt
Haal het quichedeeg 15 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte) en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg af (inclusief bakpapier) en leg het in de quichevorm.
Als je de vorm invet, kun je het deeg zonder bakpapier in de vorm leggen.
Versterk de rand met overgebleven deeg en prik met een vork enkele gaatjes in de bodem.
Leg bakpapier over het deeg en vul de vorm met gedroogde linzen voor blindbakken.
Bak de taartbodem onderin de oven op 200°C gedurende 25 minuten tot deze goudbruin is.
Haal de linzen en het bakpapier van de taartbodem en laat deze afkoelen.
Meng in een kom het citroensap, sinaasappelsap, crème fraîche, poedersuiker, eieren, eidooiers, zout en vanillesuiker tot een gladde massa.
Giet de vulling over de afgekoelde taartbodem.
Bak de taart op 180°C gedurende ongeveer 30 minuten tot de vulling stolt.
Laat de taart afkoelen en garneer deze met verse frambozen, muntblaadjes en suiker.
Een verfrissende garnituur maak je door de kandijsuiker te mengen met de mint (in de staafmixer). De frambozen kun je vervangen door een ander seizoensfruit.
Wijnadvies:
Serveer met een mousserende wijn zoals een Prosecco of een frisse Sauvignon Blanc.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 0.4g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 122
Mini Pizza's met Paprika, Ei en Zure Room
Deze smakelijke mini pizza's, belegd met paprika, rode ui en een zacht ei in het midden, zijn perfect voor een snelle lunch of als hartig tussendoortje. Met een basis van romige zure room en frisse kruiden is het een veelzijdige traktatie.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 2 paprika's
- 2 kleine rode uien
- 1 eetlepel tijm gehakt
- 1 tl koriander
- 1 tl komijnzaad gehakt of gemalen
- Verse peterselie naar smaak
- 1 ei
- 50 g zure room
- 6 eieren grote maat S
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Een beetje olijfolie om te bakken
- Verse rucola voor decoratie
Meng de ui en paprikareepjes met komijnzaad, koriander, tijm, zout en peper, en roer goed door met een beetje olijfolie.
Bak de groenten ongeveer 10 minuten licht aan.
Verdeel het pizzadeeg in 6 gelijke vierkanten en smeer tot aan de dunne rand een beetje zure room.
Bestrijk de randen met geklopt ei.
Verdeel de gebakken groenten over de zure room en laat in het midden een holletje vrij voor het ei.
Bak de pizza's 10 minuten voor in de oven.
Haal ze uit de oven en breek voorzichtig een ei in het holletje.
Bak de pizza's nog eens 10 minuten in de oven tot het ei net gestold is.
Garneer de pizza's met verse rucola en peterselie voor het serveren.
deze pizza’s kun je ook met Tante Fanny vers bladerdeeg maken. In plaats van zure room kun je ook de tomatensaus uit het potje gebruiken.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een verfrissende rosé.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.53g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 122
Ricottataart met Verse Aardbeien en Citroen
Een frisse en romige ricottataart met verse aardbeien en een vleugje citroen. Deze taart is perfect voor een zomerse brunch of als afsluiter van een gezellig diner. Snel en eenvoudig te bereiden!
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g ricotta
- 100 g suiker
- 3 eieren
- 1 tl citroen geraspt (onbehandeld)
- Poedersuiker voor garnering
- Citroenmelisse voor garnering
Voor de vruchtentopping:
- 250 g aardbeien
- 50 g poedersuiker
Bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
Vet de bakvorm in, rol het deeg uit en verwijder het bakpapier.
Leg het deeg in de vorm en versterk de randen met overgebleven deeg.
Roer de ricotta en de eieren tot een glad mengsel.
Voeg al roerend de suiker en geraspte citroen toe.
Giet het mengsel in de bakvorm en bak het op het onderste rek in de oven gedurende 45 minuten tot het goudbruin is.
Pureer de helft van de aardbeien met de poedersuiker.
Garneer de taart met de overige aardbeien en citroenmelisse.
Bestrooi met poedersuiker voor het serveren.
De ricottavulling dient als basis en kan naar voorkeur belegd worden met andere fruitsoorten van het seizoen, zoals abrikozen, kersen, perziken, rode/zwarte krenten of andere bessen. Alle vormen van kaas(resten), zoals kwark, crème fraîche en nog veel meer, kunnen door de ricotta gemengd worden.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een prosecco.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.4g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 122
Knapperige Focaccia met Olijven en Rozemarijn
Geniet van knapperige focaccia met olijven en verse rozemarijn. Dit Italiaanse brood is perfect voor feestjes en als bijgerecht bij je maaltijd!
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny pizzadeeg 400 g
- 1 eetlepel bloem
- 250 g olijven
- 3 eetlepels olijfolie
- Verse rozemarijn
- Pesto optioneel, voor verfijnen
Verwarm de oven voor op 190°C (hetelucht).
Snijd het deeg in zes stukken.
Beleg de helft van het deeg met in stukjes gesneden olijven.
Vouw de andere helft van het deeg erover.
Doop je vingers in bloem en druk het deeg aan.
Bestrooi met bloem en druppel olijfolie over het deeg.
Beleg met extra olijven en garneer met verse rozemarijn.
Leg het deeg op een met bakpapier bekleed bakblik.
Bak 10-12 minuten tot goudbruin en knapperig.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals Pinot Grigio of een glas prosecco.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.7g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 122
Bladerdeegsterren met kersenjam
Maak feestelijke bladerdeegsterren gevuld met kersenjam en bestrooid met kokosrasp. Perfect voor een gezellige kerst of een verjaardagsfeest!
Bereidingstijd39 minuten min
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Kom (Ø 24 cm)
Kleinere kom (Ø 7 cm)
Verwarm de oven voor op 190°C boven-/onderwarmte en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Rol 1 rol deeg uit op een bakblik met het meegeleverde bakpapier.
Verspreid de kersenjam over het deeg en verdeel de kokosrasp erover.
Rol de tweede rol deeg uit en leg deze over de ingesmeerde deegrol.
Verwijder het bakpapier.
Druk een kom (Ø ca.
24 cm) in het midden van het deeg om een cirkel uit te drukken.
Druk met een kleinere kom (Ø ca.
7 cm) het midden van het deeg licht aan.
Snijd het deeg in vieren vanaf de rand tot een paar centimeter van het midden.
Snijd elk kwart nogmaals drie keer, zodat elk kwart uit vier stroken bestaat.
Draai het uiteinde van elke strook linksom of rechtsom om een stervorm te creëren.
Bestrijk het deeg met het geklutste ei en bak in het midden van de oven gedurende ca.
25 minuten tot goudbruin.
Wijnadvies:
Serveer met een glas lichte mousserende wijn of een zoete dessertwijn voor een feestelijke touch.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 122
Romige Paddenstoelentaart met Bladerdeeg
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 rollen vers bladerdeeg bijvoorbeeld Tante Fanny
- 500 g champignons schoongemaakt en in vieren gesneden
- 1 bosui in fijne ringetjes gesneden
- 1 eetlepel koolzaadolie
- 250 g ham in reepjes gesneden
- 7 tomaten in plakjes gesneden
- Gemalen peper en zout
- Gemalen nootmuskaat
- ½ theelepel komijnzaad
- 1 theelepel marjolein
- 2 eieren
- 70 g crème fraîche
- 60 g geraspte kaas
- Verse peterselie fijngehakt
Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
Verhit de olie in een pan en fruit de bosui samen met de champignons.
Voeg de ham en tomaten toe en bak kort mee.
Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat, komijnzaad en marjolein.
Bekleed een springvorm van ongeveer 30 cm doorsnede met het uitgerolde bladerdeeg.
Vorm een rand van 2 cm hoog.
Verdeel de gebakken ingrediënten gelijkmatig over het deeg.
Meng de eidooiers met de crème fraîche en geraspte kaas.
Breng op smaak met peper en zout.
Giet dit mengsel over de ingrediënten in de vorm.
Leg de overgebleven bladerdeegstrookjes over het mengsel en bestrijk met geklutst ei.
Bak de taart in de voorverwarmde oven gedurende 35-40 minuten op het onderste rek, tot deze goudbruin is.
Garneer met verse peterselie en serveer warm.
Als je nog resten bladerdeeg over hebt, kun je kaasstokken of deegstokken met kaas, basilicum en zeezout maken! Je kunt ook pakketjes van beleg of ham in bladerdeeg maken en 15 minuten in de oven bakken.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze romige paddenstoelentaart. De fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van de champignons en ham mooi aan.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 122
Knapperige Kruidenstengels
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 190°C (hetelucht) en haal het deeg direct uit de koelkast.
Snijd het deeg in 6 vierkanten en snijd elk vierkant diagonaal door.
Rol elk stuk deeg op vanaf de breedste zijde.
Besprenkel de stengels met olijfolie of water, strooi er kruiden naar smaak overheen en bestuif licht met bloem.
Leg de stengels op een met bakpapier bekleed bakblik.
Bak de stengels in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 12-15 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Serveer de kruidenstengels als bijgerecht bij soepen of salades, of gewoon als smakelijke snack.
- Voor een extra smaakboost kun je de stengels voor het serveren nog besprenkelen met een beetje pesto.
Wijnadvies:
Een lichte en verfrissende witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc past goed bij deze knapperige kruidenstengels. Hun levendige aroma's zullen de kruidige smaak van de stengels mooi aanvullen.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 122
Gevulde Bladerdeegstrüdel met Gemengd Fruit
Servings: 9
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 1 kleine appel zonder klokhuis, in blokjes gesneden
- 1 peer zonder klokhuis, in blokjes gesneden
- 1 perzik zonder pit, in blokjes gesneden
- 2 tl suiker
- 3 mespuntjes kaneel
- 3 eetlepels jam naar keuze
- 3-6 eetlepels fijngehakte noten
- Vloeibare margarine om te besmeren
- Poedersuiker
- Extra noten naar keuze voor decoratie
Verwarm de oven voor op 220°C (boven- en onderwarmte) en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
Meng elke fruitsoort met een derde van de overige ingrediënten (suiker, kaneel, jam, en noten).
Zo ontstaan drie verschillende vullingen.
Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakblik en snijd het in drie gelijke stroken.
Beleg elke strook in het midden met een verschillende vulling (appel, peer, perzik).
Vouw een zijde van het deeg over de vulling, bestrijk met margarine en vouw de andere zijde eroverheen.
Bestrijk de strüdels volledig met margarine en maak met een mes diagonale inkepingen van 2 cm.
Bak de strüdels in de voorverwarmde oven op het middelste rek gedurende ongeveer 20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
- Bestrooi de strüdels voor het serveren met poedersuiker en extra gehakte noten naar keuze voor een mooie presentatie.
- Serveer de warme strüdels als dessert, eventueel met een bolletje vanille-ijs erbij.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer past goed bij dit fruitige dessert en zal de smaken mooi aanvullen.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 122
Geroosterde Pompoenballetjes
Servings: 15 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny vers pizzadeeg 400 g
- 1 pompoen bijv. Hokkaido, geschild en in reepjes gesneden
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 35 g pompoenpitten
- ½ tl pittige kerrie
- 8 eetlepels zonnebloemolie
- ½ tl suiker
- Peper
- Zout
- Een paar gehakte pompoenpitten voor decoratie
- 1 eetlepel bloem voor de handen
Verwarm de oven voor op 210°C (boven- en onderwarmte).
Leg het pompoenvruchtvlees met de ongeschilde knoflook op een met bakpapier bekleed bakblik en bak ongeveer 15-20 minuten in de oven tot het zacht is.
Schil de knoflook en pureer deze samen met de pompoen, pompoenpitten, kerrie, zonnebloemolie en suiker met een staafmixer tot een gladde puree.
Breng de puree op smaak met zout en peper.
Rol het deeg direct uit de koelkast uit op een bakblik met behulp van het meegeleverde bakpapier.
Snijd het deeg met een deegsnijder in de lengte in drie stukken en vervolgens in de breedte in vijf stukken, zodat er in totaal vijftien gelijke stukken ontstaan.
Verdeel 1 theelepel puree over het midden van elk vierkant deeg, vouw de zijkanten samen en vorm met bebloemde handen tot een balletje.
Bestrijk de pizzaballetjes met wat water en bestrooi met gehakte pompoenpitten.
Bak de pompoenballetjes in de oven gedurende 15-20 minuten op het middelste rek tot ze knapperig zijn.
Voor een variatie kun je deze pompoenballetjes ook vullen met olijven, gedroogde tomaten of pesto naar smaak.
Serveer de pompoenballetjes als snack bij uw volgende bijeenkomst of feestje.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 122
Feestelijke Kerstkrans met Amandelspijs
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- Voor 300 g amandelspijs:
- 150 g fijn gemalen amandelen
- 150 g poedersuiker
- Sap en rasp van 1 citroen
- 1 ei
- 1 tl kaneel
- Decoratie naar keuze bijv. Bigarreaux of amarene kersen
Voor de amandelspijs meng je de poedersuiker, fijn gemalen amandelen, het ei, citroensap/-rasp en kaneel tot een gladde massa.
Vorm de amandelspijs tot een rol en wikkel deze in vershoudfolie.
Leg de rol ongeveer 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg uit op bakpapier en snijd een strook van ongeveer 3 cm breed.
Deze kan gebruikt worden om decoratieve vormpjes uit te steken.
Leg de rol amandelspijs op het deeg en rol het deeg eromheen.
Je kunt de kerstkrans naar wens vormen, bijvoorbeeld rond of recht.
Steek vormpjes uit het overgebleven deeg (bijv.
sterren of blaadjes) en leg deze op de krans.
Leg de kerstkrans met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk de krans met losgeklopt ei.
Bak de kerstkrans in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten, of tot hij goudbruin en knapperig is.
Voeg na het bakken de Bigarreaux of kersen toe als decoratie.
Als je liever geen zelfgemaakte amandelspijs wilt gebruiken, kun je ook kant-en-klare amandelspijs gebruiken.
Serveer de kerstkrans als feestelijk dessert bij de kerstmaaltijd.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 122