Knapperige Puddingbladeren met Fruit
Geniet van deze knapperige bladerdeeghapjes gevuld met vanillepudding en vers fruit, perfect voor een zoet einde van de maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Marokko Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- Bladerdeeg
- 1 pakje instant puddingpoeder vanille of een andere smaak
- 200 ml melk
- Fruit naar keuze
- Poedersuiker
Meng de melk en het puddingpoeder in een kom totdat het een gladde crème vormt.
Zet het mengsel vervolgens in de koelkast om op te stijven.
Snijd de plakken bladerdeeg in vierkantjes en bak ze goudbruin op 200°C.
Laat het bladerdeeg afkoelen en snijd ze vervolgens doormidden.
Vul de bladerdeeghapjes met de pudding of slagroom en fruit naar keuze.
Bestrooi met poedersuiker.
Serveertip:
Deze knapperige puddingbladeren zijn heerlijk als dessert of als zoet tussendoortje. Serveer ze met een beetje extra fruit voor een verfrissende touch.
Wijnadvies:
Een lichte en zoete Moscatel wijn past goed bij de smaak van dit dessert.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 15g | Zout: 0.3g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 129
Escargots à la Chablis met Champignons en Hazelnoten
Een verfijnd Frans voorgerecht met wijngaardslakken, champignons, hazelnoten en een smaakvolle Chablis-wijnsaus, ideaal voor een luxe diner.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 24 wijngaardslakken
- 8 champignons
- 12 kappertjes
- 1 glas Chablis witte wijn uit de Chablis-regio
- 50 g hazelnoten
- 50 g escargotboter
- 50 g boter
- 2 el cognac
- 1 el rozijnen
Hak de sjalotjes fijn.
Laat de rozijnen weken in de Chablis.
Droog de hazelnoten in de oven en hak ze fijn.
Smelt de boter en fruit de sjalotjes hierin gedurende 3 minuten.
Snijd de champignons in vieren.
Voeg de champignons en de slakken toe en flambeer met de cognac.
Voeg de Chablis, kappertjes, rozijnen en hazelnoten toe.
Laat op een zacht vuur tot de helft inkoken.
Voeg dan de escargotboter beetje bij beetje toe en blijf voortdurend roeren.
Schenk het mengsel in 4 potjes en serveer heet.
Serveer er glutenvrij stokbrood bij voor een glutenvrij dieet.
Serveertip:
Serveer de escargots met glutenvrij stokbrood om de heerlijke saus op te dippen.
Wijnadvies:
Deze escargots à la Chablis passen uitstekend bij een glas Chablis witte wijn uit de Chablis-regio, die de smaken van het gerecht mooi aanvult.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 129
Franse Macarons met Dulce de Leche Vulling
Verwen jezelf met verfijnde Franse macarons, gevuld met heerlijke Dulce de Leche voor een zoete en romige ervaring.
(inclusief wachttijd voor Dulce de Leche)3 uur uur
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 Stuks
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
Thermometer
spuitzakken,
Bakplaten
Voor de Amandelbasis:
- 300 g amandelen
- 300 g poedersuiker
- 120 g eiwit
Optioneel:
- Kleurstof poeder
- Voor de Eiwitten:
- 300 g suiker
- 75 g water
- 120 g eiwit
Voor de Dulce de Leche:
- 1 blik gecondenseerde melk
Plaats het blikje gecondenseerde melk in een geperforeerde stoomovenpan en laat het 2,5 tot 3 uur stomen op 100°C.
Laat het daarna afkoelen.
Draai de amandelpoeder en poedersuiker fijn en zeef het.
Voeg het eiwit toe aan het mengsel en meng tot een dikke pap.
Voeg eventueel kleurstof (poeder) toe.
Verwarm de oven voor op 125°C en bereid bakplaten met bakpapier voor.
Breng in een pan de suiker met water aan de kook tot 120°C op laag vuur.
Begin met het kloppen van het eiwit zodra de suiker 115°C bereikt heeft.
Zet de pan even in koud water om het kookproces te stoppen.
Voeg het suikerwater druppelsgewijs toe aan het draaiende mengsel in de keukenmachine, maar vermijd de garde.
Laat het suikerwater draaien tot ongeveer 50°C.
Meng het eiwit met het amandelmengsel en spatel goed door.
Spuit de macarons op het bakpapier met voldoende ruimte ertussen.
Laat ze ongeveer 30 minuten staan om te drogen, zodat er een huidje gevormd wordt.
Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 125°C met de crisp-functie aan.
Bak de macarons gedurende ongeveer 20 minuten.
Laat de macarons afkoelen op een rooster nadat ze klaar zijn.
Roer de Dulce de Leche los en doe het in een spuitzak.
Spuit een kleine dop op de onderkant van een macaron en druk de onderkant van een andere macaron ertegenaan zodat de vulling mooi tot aan de rand komt.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 129
Kerstkransjes
Serveer deze heerlijke kerstkransjes bij een feestelijke kerstkoffie of thee. Je kunt ze ook als cadeautje verpakken voor vrienden en familie!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 10 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 200 gram boter
- 140 gram basterdsuiker
- 10 gram melk
- 4 gram zout
- 4 gram bakpoeder
- Rasp van 1 limoen
- 300 gram gezeefde bloem
- 1 ei losgeklopt met een eetlepel water
- Amandelen of amandelstiften
- 100 gram suiker
Meng de boter met de basterdsuiker, melk en zout.
Roer de limoenrasp erdoorheen.
Kneed vervolgens de gezeefde bloem en bakpoeder erdoor.
Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten in de koelkast.
Bestuif een werkblad lichtjes met bloem en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 3 mm dikte.
Hoe dunner, hoe lekkerder.
Bestrooi met het amandelschaafsel of de amandelstiften.
Rol ze daarna een beetje vast met een deegroller.
Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en steek de kransjes uit met de grootste uitsteekvorm.
Voor het rondje in het midden van het koekje gebruik je de kleine uitsteekvorm.
Bestrooi met suiker of dip ze in de suiker.
Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat (of leg het bakpapier op een rooster, dan worden de koekjes krokanter).
Bak ze in een voorverwarmde oven op boven-onderwarmte op 160°C gedurende ongeveer 20 minuten.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 129
Mediterrane Focaccia
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 1 brood
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 gram bloem Grano duro
- 150 gram water
- 1 tl zout
- 7 gram gedroogde gist
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels gehakte tijmblaadjes
- 3 eetlepels gehakte rozemarijn
Los de gist op in het lauwe water.
Kneed met de hand of machine de bloem, gist, water en 1 eetlepel olie tot een soepel, elastisch deeg.
Vorm er een bal van en leg het in de oven op het programma voor Gistdeeg rijzen voor 30-35 minuten.
Als je geen programma hebt voor gistdeeg rijzen, zet dan de oven op 35 ºC.
Kneed, zodra het deeg voldoende is gerezen, de rozemarijn, tijm en zeezout door het deeg.
Leg het deeg op de bakplaat en vorm een plat brood van ongeveer 1,5 cm dik.
Druk er met de vingertoppen kuiltjes in en besprenkel het met wat olijfolie.
Plaats het deeg terug in de oven op het programma voor Gistdeeg rijzen (of op 35 ºC) en laat het nogmaals rijzen voor 30 minuten.
Haal het daarna uit de oven.
Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 220 ºC.
Bak de focaccia gedurende 20-25 minuten.
Bereidingstips:
Lekker met pesto. Snijd mooie plakken in de lengte van het brood, besmeer elke plak royaal met pesto en serveer direct.
Wijnadvies:
Deze Mediterrane focaccia past goed bij een Italiaanse rode wijn zoals een Chianti Classico of een Barbera d'Asti. De kruidige smaken van de focaccia zullen perfect samengaan met de fruitige tonen van deze wijnen.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 129
Haverrepen
Geniet van deze gezonde haverrepen als een voedzaam ontbijt of als een smakelijk tussendoortje. Je kunt ze ook in individuele porties verpakken voor onderweg of voor in de lunchbox.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 10 repen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 150 gram dadels zonder pit
- 2-3 eetlepels water
- 50 gram hazelnoten
- 150 gram havermout
- 40 gram honing
- 2 eetlepels kokosolie
Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 175 °C.
Pureer de dadels met het water in de keukenmachine.
Hak de hazelnoten.
Meng de havermout met de gehakte hazelnoten en gepureerde dadels.
Voeg de honing en kokosolie toe en meng alles goed door elkaar.
Bekleed een cakeblik of bakvorm van ongeveer 15-20 cm met bakpapier.
Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bakvorm en druk het goed aan.
Bak de gezonde haverrepen in 25-30 minuten gaar en goudbruin.
Laat de haverrepen afkoelen en snijd ze vervolgens in repen.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 129
Groentequiche met Geitenkaas
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar
- Kant-en-klaar hartige taartdeeg of ingrediënten voor zelfgemaakt deeg
- 1 stronk broccoli
- 1 rode ui
- 1 bakje kerstomaatjes
- 125 gram kastanjechampignons
- 125 gram geitenkaas
- 125 gram Cheddar kaas
- 1 theelepel Provençaalse kruiden
- 200 ml room
- 4 vrije uitloop eieren
- Peper en zout naar smaak
Optioneel voor zelfgemaakt deeg:
- 300 gram bloem
- 150 gram boter
- 2 eieren
- Snufje zout
- 2-3 eetlepels water
Verwarm de oven voor op Intensief Bakken op 160 ºC.
Vet de springvorm in en bekleed deze met het hartige taartdeeg.
Snijd alle groenten in gelijke stukken en meng deze met de geraspte Cheddar kaas.
Klop in een kom de room en eieren samen en breng op smaak met peper, zout en Provençaalse kruiden.
Verdeel de groenten gelijkmatig over het deeg in de bakvorm en giet voorzichtig het room-ei mengsel eroverheen.
Verkruimel de geitenkaas over de bovenkant van de quiche.
Bak de quiche in de voorverwarmde oven op Intensief Bakken niveau 1 gedurende 35-45 minuten, of tot de vulling gestold is en de bodem gaar is.
Laat de quiche even afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Serveertip:
Serveer deze heerlijke groentequiche met geitenkaas met een frisse groene salade als bijgerecht.
Wijnadvies:
Deze groentequiche gaat goed samen met een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De frisheid van de wijn zal de smaken van de groenten en de geitenkaas mooi aanvullen.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 129
Gevulde Speculaas
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 1 gevulde speculaas (springvorm diameter 24 cm)
Calories:
Author: Cor Klaar
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram basterdsuiker
- 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
- 150 gram boter in kleine stukjes
- 2 eetlepels melk
- 2 eieren losgeklopt
- 300 gram amandelspijs
- 1 theelepel limoenrasp
- Snufje zout
- Handvol amandelen
- Bloem om het werkblad te bestuiven
Verwarm de oven voor op 170°C Hetelucht Plus.
Zeef het zelfrijzend bakmeel, voeg het zout en de koek- en speculaaskruiden toe.
Meng de basterdsuiker, boter en melk erdoor en kneed tot een soepel deeg.
Verpak het deeg in folie en laat het ongeveer 45 minuten rusten in de koelkast.
Verkruimel de amandelspijs en meng met de limoenrasp en de helft van de losgeklopte eieren.
Laat het deeg even op temperatuur komen en verdeel het in twee gelijke porties.
Vet een bakvorm in en bekleed deze met bakpapier.
Rol één portie deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot de grootte van de bakvorm.
Leg het deeg in de vorm.
Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over het deeg, laat de randen vrij.
Rol de tweede portie deeg uit en leg deze op de amandelspijs, druk de randen goed dicht.
Versier de bovenkant met de amandelen en bestrijk met de rest van het losgeklopte ei.
Bak de gevulde speculaas in ongeveer 40 minuten gaar.
Laat buiten de oven afkoelen voordat je het serveert.
Snijd de gevulde speculaas in mooie stukken en serveer het als een heerlijke traktatie bij de koffie of thee tijdens de feestdagen of speciale gelegenheden.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 129
Franse tarte tatin
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Voor het deeg:
- 225 g bloem
- 75 g suiker
- ½ theelepel zout
- 150 g koude roomboter
- 2 eetlepels water
Voor de vulling:
- 100 g suiker
- 50 g roomboter
- 750 g zoetzure appels
Zeef de bloem boven een kom en voeg de suiker en zout toe.
Snijd de koude roomboter in blokjes en voeg ze toe aan de bloem.
Voeg het water toe en kneed er met koele handen een deeg van.
Laat het deeg, verpakt in huishoudfolie, minstens 30 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 180 °C (Hetelucht Plus).
Laat in een pan met een dikke bodem de suiker met de boter lichtbruin karamelliseren.
Draai de pan af en toe, maar roer niet.
Schil intussen de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen.
Schenk de warme karamel in de taartvorm en draai de vorm zodat de karamel over de bodem wordt verspreid.
Leg de appelparten op de bolle kant dicht tegen elkaar in de karamel.
Rol het deeg uit tot een ronde deeglap van 28 cm doorsnede.
Leg het deeg op de appels en stop het goed tussen de randen van de vorm en de appels.
Bak de appeltaart in ca.
25 minuten goudbruin en gaar.
Laat de appeltaart uit de oven 5 minuten rusten.
Leg een schaal op de taart en keer taart en schaak tegelijkertijd om.
Serveer de omgekeerde appeltaart lauwwarm of op kamertemperatuur.
Serveer met crème fraîche voor een heerlijke toevoeging.
Je kunt variëren met verschillende soorten fruit, zoals stevige handperen, abrikozen, perziken of nectarines.
Voor een extra kruidige smaak kun je de karamellaag bestrooien met 1 eetlepel verse tijmblaadjes voordat je de appels toevoegt.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 129
Chocolade Speculaaspotjes
Serveer deze heerlijke chocolade speculaaspotjes met een pittige espresso en een koffielikeurtje voor een ultieme smaakervaring.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 425kcal
Author: Cor Klaar
- 125 gram chocolade in stukjes
- 100 gram boter
- 3 eieren
- 50 gram suiker
- 60 gram bloem
- 1 theelepel speculaaskruiden
- Snufje zout
- Poedersuiker
Verwarm de oven voor op 180°C (HeteLucht Plus).
Smelt de boter en de chocolade in de oven of au bain-marie.
Klop de eieren met de suiker schuimig.
Spatel de bloem, speculaaskruiden en een snufje zout door het eimengsel.
Schep het chocolademengsel voorzichtig door het beslag.
Giet het mengsel in de ingevette en met bloem bestoven schaaltjes.
Bak gedurende 12-15 minuten in het midden van de oven.
De buitenkant wordt stevig, maar het binnenste blijft zacht.
Bestrooi met poedersuiker voor het serveren.
Lekker met een pittige espresso en een koffielikeurtje.
Calories: 425kcal | koolhydraten: 31g | Protein: 6g | Vet: 31g | Zout: 0.3g | Sugar: 24g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 129