Verfrissende Versie van Geconfijte Kerstomaatjes:

Verfrissende Versie van Geconfijte Kerstomaatjes:

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 bakjes kerstomaten
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • Snufje zeezout
  • 1 dl extra vierge olijfolie

Instructies

Voorbereiding:

  • Halveer de kerstomaten en knijp voorzichtig het overtollige vocht eruit.
  • Laat de tomaten omgekeerd uitlekken op een rooster.

Bereiding:

  • Meng in een kom de balsamicoazijn met een snufje zeezout door de olijfolie.
  • Verwarm de oven voor op 100°C.
  • Plaats de gehalveerde tomaten met de snijkant naar boven in een ovenschaal.
  • Giet het oliemengsel gelijkmatig over de tomaten.
  • Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en verwarm de tomaten gedurende ongeveer 20 minuten.
  • Draai de tomaten om en laat ze nog eens 10-20 minuten in de oven staan totdat ze zacht zijn.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 1g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 4g

Bladerdeeg Vijgentaartjes met Peer en Vanille

Bladerdeeg Vijgentaartjes met Peer en Vanille

Pastina con Vico
Deze verfijnde bladerdeeg vijgentaartjes met peer en een vleugje vanille zijn een elegante afsluiter van elke maaltijd. Perfect voor een feestelijk dessert!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 450 g bladerdeeg 10 plakjes, ontdooid
  • 2 rijpe peren geschild, klokhuis verwijderd
  • 40 g boter
  • ½ vanillestokje
  • 10 anijszaadjes fijngewreven
  • Poedersuiker voor garnering
  • 4 verse vijgen ongeschild

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol het bladerdeeg dun uit tot een lap van 32 x 42 cm.
  • Prik het deeg in en bak het in het midden van de oven in ± 12-16 minuten goudbruin.
  • Laat het bladerdeeg afkoelen en steek er 12 rondjes uit (doorsnede 10 cm).
  • Snijd de peren in dunne plakjes.
  • Bak de vijgen in 20 g boter met het opengesneden vanillestokje gedurende ± 2 minuten.
  • Bak in de rest van de boter de peer met het anijszaad gedurende ± 2 minuten.
  • Laat beide mengsels afkoelen.
  • Maak 4 stapeltjes van een deegrondje, vijg, deegrondje, peer, deegrondje.
  • Bestrooi met poedersuiker.
  • Serveer eventueel met een puree van frambozen of aardbeien (200 g fruit pureren, zeven en mengen met 1 eetlepel citroensap en 1 ½ eetlepel poedersuiker).

Notities

Varieer met andere vruchten zoals mango, perzik, kakifruit, appel of banaan.
Serveertip:
Serveer de vijgentaartjes lauwwarm met een bolletje vanille-ijs en een scheutje frambozensaus voor een extra luxe presentatie.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Italiaanse Vin Santo voor een perfecte smaakcombinatie.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 22g | Zout: 0.4g | Sugar: 18g

Gemarineerd Wild Zwijn met Rode Wijnsaus

Gemarineerd Wild Zwijn met Rode Wijnsaus

Een feestelijk gerecht van wild zwijn met een rijke rode wijnsaus, ideaal voor speciale gelegenheden.
Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1,5 kg wild zwijn bout of lendestuk
  • 2 eetlepels cognac
  • 2 uien in ringen
  • 2 wortelen in plakjes
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 fles rode wijn
  • Bouquet garni laurierblad, tijm, peterselie gebonden in bleekselderij
  • 2 sneetjes roggebrood zonder korst
  • 2 eetlepels rode wijnazijn

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.

Bereiding:

  • Verhit de olijfolie in een braadpan en braad het wild zwijn op hoog vuur aan alle kanten goudbruin.
  • Voeg de cognac, uien, wortelen, zout en peper toe.
  • Bak de groenten op laag vuur zacht zonder te laten verkleuren, terwijl je regelmatig roert.
  • Meng de bloem door het mengsel en laat kort kleuren.
  • Voeg de knoflook toe en schenk genoeg rode wijn erbij zodat het vlees net onderstaat.
  • Voeg het bouquet garni toe en breng aan de kook.
  • Dek de pan af en plaats deze in de oven.
  • Laat het vlees 2 1/2 uur braden.
  • Week ondertussen het roggebrood in de rode wijnazijn.
  • Na het braden, knijp het roggebrood uit en roer dit door het kookvocht voor een gebonden saus.
  • Laat het vlees afgedekt in de oven nog 30 minuten braden.
  • Laat het vlees 15 minuten rusten, snijd in dikke plakken en zeef de saus.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.

Notities

Serveer dit gemarineerde wild zwijn met rode kool en laat je gasten genieten van dit overheerlijke gerecht!
Wijnadvies:
Kies een volle rode wijn zoals een Bourgogne of een Shiraz om de rijke smaken van dit wildgerecht te versterken.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Kruidige Reerugfilet in Spekjasje met Rode Wijnsaus

Kruidige Reerugfilet in Spekjasje met Rode Wijnsaus

Deze feestelijke reerugfilet, gewikkeld in ontbijtspek en met een kruidige korst, wordt geserveerd met een rijke rode wijnsaus voor een ultieme smaakervaring.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g roomboter
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 100 g champignons zeer fijn gesneden
  • 1 eetlepel madeira
  • 30 g verse kruiden peterselie, dragon, koriander, dille, marjoraan, fijngehakt
  • 2 eetlepels droog broodkruim
  • Zout en peper naar smaak
  • 150 g ontbijtspek in plakjes
  • 600 g reerugfilet
  • 2 eetlepels olie
  • 1 dl rode wijn
  • 3 dl kalfsfond
  • 1 eetlepel rode bessengelei
  • 1 dl slagroom

Instructies

  • Smelt 30 g boter in een pan en bak de sjalotjes gedurende 5 minuten zacht.
  • Voeg de champignons toe en bak nog 5 minuten tot het vocht is verdampt.
  • Meng madeira, kruiden, broodkruim, zout en peper door het champignonmengsel en laat afkoelen.
  • Leg de ontbijtspekplakjes iets overlappend op een werkvlak.
  • Verdeel het kruidenmengsel over het ontbijtspek en leg de reerugfilet erop.
  • Rol de reerugfilet stevig in het ontbijtspek en zet vast met keukentouw.
  • Laat het vlees ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm olie in een koekenpan en voeg de resterende boter toe.
  • Bak de reerugfilet aan elke kant ongeveer 4 minuten goudbruin.
  • Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
  • Voeg rode wijn en kalfsfond toe aan de pan en laat dit tot de helft inkoken.
  • Roer de rode bessengelei en slagroom erdoor en laat de saus verder indikken.
  • Zeef de saus en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de rollade in plakken en serveer per persoon twee plakken met de saus.
  • Garneer met verse kruiden.

Notities

Serveertip:
Serveer deze reerugfilet met aardappelpuree, seizoensgroenten zoals spruitjes of geroosterde wortelen, en een glas volle rode wijn.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Franse Bordeaux of een Pinot Noir past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 48g | Vet: 38g | Zout: 2.1g | Sugar: 4g

Kleurrijke Groentelasagne met Verse Tomatensaus

Kleurrijke Groentelasagne met Verse Tomatensaus

Deze kleurrijke groentelasagne zit boordevol verse groenten, romige mozzarella en een rijke zelfgemaakte tomatensaus. Een feest voor de zintuigen en perfect voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel, Pasta, Salade
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Rechthoekige grote ovenschaal
  • pan met dikke bodem

Ingrediënten

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 1,5 kg rijpe tomaten in blokjes (zonder zaadjes en vocht)
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 bosjes basilicum grof gesneden
  • Peper & zout naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • 2 paprika's
  • 500 g mozzarella
  • 250 g lasagnevellen zelfgemaakt of uit een pak
  • 4 eetlepels versgeraspte Parmezaan

Instructies

Bereiden van de tomatensaus:

  • Verhit 3 eetlepels olie in een pan en fruit de sjalotten en knoflook 5 minuten op laag vuur.
  • Voeg de tomaten, knoflook, oregano en één bosje basilicum toe.
  • Laat 30 minuten zachtjes sudderen.
  • Zeef de saus en kook verder in tot ongeveer 5 dl.
  • Breng op smaak met zout, peper en een snufje suiker.
  • Laat afkoelen.

Voorbereiden van de groenten:

  • Snijd de aubergines in plakken van 1/2 cm dik, bestrijk met olie en bestrooi met zout en peper.
  • Stoom ze 30 minuten in de oven.
  • Snijd de courgettes in plakken van 3 mm dik en stoom ze 20 minuten in de oven.
  • Rooster de paprika's, verwijder de schil en snijd ze in vieren.
  • Laat afkoelen.

Opbouw van de lasagne:

  • Snijd de mozzarella in dunne plakjes.
  • Maak laagjes in de ovenschaal: begin met 1/4 van de tomatensaus, dan 1/3 van de lasagnevellen, aubergine, basilicum en 1/3 van de mozzarella.
  • Herhaal dit 2 keer, waarbij je de courgette (1e keer) en paprika (2e keer) gebruikt.
  • Eindig met een laag tomatensaus.

Bereiden van de lasagne:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bestrooi de lasagne met Parmezaanse kaas.
  • Bak de lasagne 45 minuten in de oven tot deze gaar en goudbruin is.

Serveren:

  • Snijd de lasagne in brede repen.
  • Serveer met knapperig stokbrood en een frisse groene salade.

Notities

Serveertip:
Serveer de lasagne met een frisse rucolasalade en een glas Italiaanse rode wijn, zoals een Chianti of Montepulciano.
Wijnadvies:
Een middelzware rode wijn zoals een Chianti Classico of een Montepulciano d'Abruzzo past perfect bij deze rijke en hartige lasagne.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 12g