Speltbrood
Recept categorieën: Brood
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram speltmeel
- 2 theelepels broodzout te koop bij de warme bakker
- 1 zakje droge gist
- 1 theelepel olie koudgeperste
- 3 deciliter lauwwarm water
Vet een broodblik in met olie.
Meng het meel met gist en zout door elkaar in een kom.
Voeg olie en water toe en kneed het geheel tot een deeg.
Kneed 5-10 minuten goed door, zodat een soepel deeg ontstaat.
Leg het deeg in het bakblik en dek het af met een vochtige doek.
Laat het op een warme, tochtvrije plek 45 minuten rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Zet de vorm zo in de oven, dat het midden van de vorm in het midden van de oven staat.
Bak het brood in 45-55 minuten gaar.
Smeer voor een mooie korst de bovenkant van het afgebakken brood met een kwast met wat water in.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 43
Schots Shortbread
Deze dubbelgebakken Italiaanse koekjes zijn heerlijk voor bij de koffie of bij een sorbet als dessert.
Servings: 36 koekjes
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 gram bloem
- 200 gram kristalsuiker zeer fijne
- 1 theelepels bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 3 eieren
- 2 theelepels vanille-essence;
- 100 gram blanke amandelen hele
Verwarm de oven voor tot 150 graden °C of gasstand 1-+2.
Vet twee bakplaten in en bestuif ze met bloem.
Vermeng de droge ingredienten in een grote kom.
Klop de eieren en de vanille door elkaar en roer ze door het bloemmengsel.
Kneed de amandelen door het deeg; het moet wat kleverig zijn.
Verdeel het deeg in twee porties en vorm twee 25 cm lange en 5 cm brede, platte rollen.
Bak ze in 35 tot 40 minuten licht geel.
Neem ze uit de oven, leg ze op een plank en snijd ze direct in 1 cm dikke schijfjes.
Leg deze weer op de bakplaat en bak ze 10 - 15 minuten.
Keer ze om en bak ze not eens 10 - 15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.
Doe de afgekoelde koekjes in een goed afsluitbare trommel.
U kunt ze een paar weken bewaren.
CITROEN & PISTACHEBISCOTTI
Maak het basisdeeg maar vervang de vanille-essence door de geraspte schil van 1 citroen (2-3 theelepels) en de amandelen door pistachenootjes.
CHOCOLADE & ROZIJNENBISCOTTI
Maak het basisdeeg maar vervang de amandelen door 75 gram rozijnenb en 75 gram pure chocoladedruppels
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 43
Walnootmakronen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 300 gr walnoten gemalen
- 1 tl kaneel
- 4 eiwitten
- 400 gr suiker
- 2 pakjes vanillesuiker
- 100 gr halve walnoten
- enkele vellen ouwel
Vermeng de gemalen walnoten met kaneel, stijfgeslagen eiwit, suiker en vanillesuiker.
Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht 150°C).
Vul een spuitzak met grote opening met het beslag en leg de ouwel op de bakplaat.
Spuit spiraalvormige cirkels op de ouwel ter grootte van een 2-euromunt.
Zet er in het midden een halve walnoot op.
Bak de makronen 15 minuten.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 43
Walnootdriehoekjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1½ dl water
- 125 gr suiker
- 200 gr walnoten
- 75 gr paneermeel
- 1 tl kaneel
- 1 eierdooier
- 12 plakjes bladerdeeg
- 100 gr boter
- 1½ dl water
- 250 gr suiker
- 75 gr honing
Doe het water met de suiker in een pan en breng alles aan de kook.
Laat het ongeveer 5 minuten op vrij hoog vuur koken.
Laat de suikersiroop enigszins afkoelen.
Roer de gemalen walnoten, paneermeel, kaneel en eierdooier door het stroopje.
Laat het (roomboter) bladerdeeg ontdooien en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit met een deegroller.
Verdeel het bladerdeeg in vierkantjes van ongeveer 10x10 cm.
Verdeel de walnootvulling over de velletjes bladerdeeg (randje van 1 cm vrijlaten). Vouw het deeg over de vulling zodat driehoekjes ontstaan.
Zet de deegranden met wat water op elkaar vast.
Leg de gevulde driehoekjes op een beboterd bakblik en bestrijk ze met gesmolten boter.
Bak de walnootdriehoekjes 25 minuten in een op 175°C (hetelucht 160°C) voorverwarmde oven tot ze mooi bruin zijn.
Laat de driehoekjes afkoelen.
Siroop:
Doe het water met de suiker en de honing in een pannetje en breng alles aan de kook.
Laat het mengsel op vrij hoog vuur ongeveer 5 minuten doorkoken.
Schenk de warme siroop over de walnootdriehoekjes en zet minimaal 2 uur in de koelkast.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 43
Walnootcake
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 125 gr zachte boter
- 125 gr suiker
- 3 eieren
- 250 gr bloem
- ½ dl melk
- 150 gr walnoten
- 1 sinaasappel schil er van
- 1 tl bakpoeder
Siroop:
- ½ dl water
- 3 el citroensap
- 250 gr suiker
Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
Roer de boter met de suiker romig en lichtgeel van kleur.
Klop de eieren 1 voor 1 door het botermengsel.
Voeg onder voortdurend kloppen met een mixer of garde de gezeefde bloem en de melk bij het boter/eimengsel.
Roer de (grof) gemalen walnoten, geraspte sinaasappelschil, bakpoeder en zout door het beslag.
Doe het beslag in een beboterde cakevorm en bak de cake ongeveer 45 minuten tot hij lichtbruin en gaar is.
Uit de vorm halen en af laten koelen.
Suikersiroop:
Doe het water met het citroensap en de suiker in een pannetje en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
Laat het mengsel op vrij hoog vuur ongeveer 5 minuten koken.
Schenk de warme suikersiroop over de walnootcake en laat alles afkoelen.
Snij de cake in niet al te dunne plakken.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 43
Suikerkransen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 6 eidooiers
- 120 gr suiker
- 250 gr boter of margarine
- 450 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 eiwit
- grove suiker of greinsuiker
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190°C (hetelucht 175°C).
Rol van het deeg zeer dunne rolletjes van met een doorsnee van ½ cm en een lengte van 10 cm.
Slinger twee rolletjes in elkaar en vorm ze tot een krans.
Strijk er eiwit over en bestrooi ze met suiker.
Leg ze op een ingevette bakplaat en bak ze 10-15 minuten in het midden van de oven
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 43
Sprits
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gr boter
- 150 gr suiker
- 2 pakjes vanillesuiker
- 2 eiwitten
- 3 el melk
- ½ tl zout
- 375 gr bloem
- chocoladecouverture
Roer de zachte boter met suiker en vanillesuiker schuimig.
Sla de eiwitten stijf en meng ze samen met melk en zout door de boter.
Roer er tot slot de bloem door.
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
Doe het beslag in een spuitzak en spuit slingers van 6 à 7 cm lengte op een ingevet bakblik.
Bak de sprits 20-25 minuten in het midden van de oven en laat ze op een rooster afkoelen.
Smelt chocoladecouverture au-bain-marie en doop de koekjes tot de helft in de chocolade.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 43
Speculaasjes van Janneke
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gr bloem
- 150 gr bote r of margarine
- 1 tl bakpoeder
- 200 gr bruine suiker
- 25 gr speculaaskruiden
- 5 el melk
- wat rijstebloem
- geschaafde amandelen
Voorbereiding:
Zeef de bloem en speculaaskruiden op een werkblad, strooi er de bakpoeder en bruine suiker over en verdeel de harde boter er in vlokken overheen.
Kneed er met koele handen een stevig deeg van.
Voeg beetje voor beetje wat melk toe.
Pak het deeg in aluminiumfolie en leg het een nacht in de koelkast om op smaak te komen.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
Strooi in de speculaasvorm wat rijstebloem, neem een bolletje van het deeg af en rol of druk het voorzichtig in de figuurtjes.
Snij met een mesje plat op de vorm het teveel aan deeg weg.
Klop de plank op een doek uit zodat de speculaasjes eruit vallen (als de speculaas niet uit de plank loskomt, de volgende portie iets meer rijstebloem gebruiken). Druk de geschaafde amandelen in de achterkanten.
Leg de speculaasjes op een ingevette bakplaat.
Bak de speculaas 10-15 minuten.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 43
Sinaasappelkoek
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 175 g boter of margarine
- 200 g suiker
- 4 eieren
- 1 pakje vanillesuiker
- 1 sinaasappel geraspte schil ervan
- 300 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 sinaasappel
sinaasappelglazuur:
- 150 gr poedersuiker
- 3 el sinaasappelsap
- oranjesnippers
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
Roer de zachte boter met suiker, eieren, vanillesuiker en geraspte sinaasappelschil tot een schuimige massa.
Meng bloem en bakpoeder en voeg het al kloppend bij de schuimige boter.
Vet een springvorm in, bestrooi hem met paneermeel en doe het beslag erin.
Bak de koek 60 minuten.
Verwijder direct na het bakken de rand van de vorm en prik gaatjes in de koek. Sprenkel er het sap van 1 sinaasappel over.
Als het sap ingetrokken is met sinaasappelglazuur bestrijken en garneren met oranjesnippers.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 43
Sinaasappelcake
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 150 gr boter of margarine
- 150 gr suiker
- 1 sinaasappel geraspte schil er van
- 4 eieren
- 2 el Grand Marnier of sinaasappellikeur
- 150 gr bloem
- 150 gr maïzena
- 1 tl bakpoeder
- 4 el sinaasappelsap
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
Roer de boter met suiker en de geraspte sinaasappelschil glad.
Voeg al roerend eieren en Grand Marnier toe.
Vermeng de bloem met maïzena en bakpoeder, doe het bij de boter en klop tot er een glad en luchtig beslag ontstaat.
Vet een cakevorm in en strooi er paneermeel in.
Giet het beslag erin en bak de cake 45-60 minuten.
Keer na het bakken de vorm om en laat de cake op een rooster uitdampen.
Prik op gelijkmatige afstand gaatjes in de cake (b.v. met een breinaald) en sprenkel het sinaasappelsap erover.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 43