Chocoladecake van Janneke
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 200 gr poedersuiker
- 6 eieren
- 50 gr bittere chocolade reep
- 2 el melk
- 1 el cacao
- 100 gr walnoten
- 80 g paneermeel
- 2 el geraspte kokos
glazuur:
- 100 gr poedersuiker
- 2 el heet water
- 15 gr cacao
Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
Scheid eiwit en dooiers.
Sla de dooiers met de poedersuiker schuimig.
Rasp de chocolade, doe het in de melk en laat het op zéér laag vuur smelten.
Klop het, nadat het wat afgekoeld is, met de cacao door het eigeel.
Hak de walnoten, vermeng ze met paneermeel en doe dit bij het chocolademengsel.
Sla de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door het beslag.
Giet het in een ingevette en met iets paneermeel bestrooide cakevorm en bak de cake 40-50 minuten.
Nadat de cake afgekoeld is met chocoladeglazuur bestrijken en bestrooien met geraspte kokos.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 47
Chocolade lebkuchen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 325 gr suiker
- 4 eieren
- 75 gr fijngehakte sukade
- 75 gr gesneden oranjesnippers
- 100 gr gemalen witte amandelen
- 15 gehakte pistachenoten
- 1 citroen de geraspte schil er van
- 240 gr bloem
- 1 tl speculaaskruiden
- 70 gr cacao
- ronde stukjes ouwel
- bittere chocolade of couverture
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
Roer de eieren met suiker schuimig, doe er gehakte sukade, gesneden oranjesnippers, amandelen, pistachenoten, kruiden en citroensap door.
Vermeng bloem en cacao en klop het door het beslag.
Leg op elk ouwel rondje een lepel beslag en bak de koekjes 25-30 minuten.
Laat ze op een rooster afkoelen en bestrijk ze met au-bain-marie gesmolten chocolade of couverture.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 47
Bokkenpootjes van Janneke
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 8 eiwitten
- 350 gr suiker
- 500 gr gemalen witte amandelen
- 1 citroen de geraspte schil er van
- 1 tl kaneel
- 3 pakjes vanillesuiker
- bittere chocolade
- enkele vellen ouwel
Sla de eiwitten met wat suiker stijf.
Roer er afwisselend de overige ingrediënten door en doe het beslag in een spuitzak met een grote opening.
Leg enkele velletjes ouwel op de bakplaat en spuit reepjes van 6 à 7 cm op de ouwel.
Laat dit enkele uren drogen.
Schuif de plaat in het midden van de op 160°C (hetelucht 150°C) voorverwarmde oven.
Bak de koekjes 15-20 minuten, ze mogen niet bruin worden.
Laat ze op een rooster afkoelen.
Smelt de bittere chocolade au-bain-marie en strijk steeds een beetje op de achterkant van een koekje.
Plak er een tweede tegenaan (met de rug tegen elkaar).
Doop de beide punten van elk bokkepootje in de chocolade en laat ze goed hard worden.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 47
Bananencake van Janneke
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 150 gr boter of margarine
- 1 citroen de geraspte schil er van
- 150 gr suiker
- 2 eieren
- 300 g bloem
- 75 g maïzena
- 3 tl bakpoeder
- 4 el melk
- 4 bananen
- 40 g geschaafde amandelen
- poedersuiker
Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
Roer de boter schuimig en voeg citroenrasp, suiker en eieren toe.
Vermeng de bloem met maïzena en bakpoeder en doe het samen met de melk bij de boter.
Goed kloppen omdat het deeg luchtig moet zijn.
Doe de helft van het beslag in een ingevette springvorm.
Schil de bananen, snij er plakjes van en leg ze samen met de geschaafde amandelen op het beslag.
Giet het overige beslag erover en bak de cake 80-90 minuten.
Als de taart koud is met poedersuiker bestrooien.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 47
Baklavarolletjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 90 gr walnoten
- 1 el bruine suiker
- 1 tl kaneel
- 20 gr boter
- 8 velletjes filodeeg
- 50 gr boter
- siroop:
- 250 gr suiker
- 2 el honing
- 2 tl oranjebloesemwater
Verwarm de oven voor op 210°C (hetelucht 190°C).
Vet een bakplaat in.
Doe gehakte walnoten, suiker, kaneel en boter voor de vulling in een kleine kom en meng alles.
Neem 1 vel filodeeg en dek de rest af om uitdrogen te voorkomen.
Leg het velletje op het werkblad, bestrijk het met gesmolten boter en vouw het dubbel. Snij het in drie repen en schep een volle tl vulling op het uiteinde.
Rol het deeg op en vouw de randen naar binnen toe.
Leg het rolletje op de bakplaat en bestrijk het met gesmolten boter.
Herhaal dit met het rest van de deeg.
Bak de rolletjes in 15 minuten goudbruin.
Meng intussen de suiker voor de siroop met de honing en 1,3 dl water in een pannetje. Verwarm dit al roerend op laag vuur.
Zorg ervoor dat het mengsel niet gaat koken en roer tot de suiker is opgelost.
Breng het mengsel aan de kook, temper het vuur en laat het 5 minuten sudderen.
Neem de pan van het vuur en voeg het oranjebloesemwater toe.
Bestrijk de warme rolletjes op een rooster met de warme siroop en leg ze op een schaal
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 47
Arakkoekjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 125 gr boter of margarine
- 75 gr boter gebruinde afgekoelde
- 3 eidooiers
- 1 citroen de geraspte schil er van
- 180 gr suiker
- 375 gr bloem
- uitgelekte kersen zonder pit of marasquinkersen
- 250 gr poedersuiker
- 2 el arak
Voorbereiding:
Roer de boter met de gebruinde boter tot het schuimig is.
Voeg dooiers, citroenrasp en suiker toe, klop het nogmaals goed door en schep er tot slot de bloem door.
Vorm van het deeg kleine bolletjes, leg ze op een ingevette bakplaat en zet het 1 tot 2 uur op een koele plaats.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
Druk in iedere kogel een kers en schuif de plaat in het midden van de oven. Bak de koekjes 10-15 minuten.
Roer de poedersuiker met 1 eetlepel heet water en de arak glad en bestrijk er de afgekoelde koekjes mee.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 47
Abrikozen tulband
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 200 gr boter of margarine
- 200 gr suiker
- 4 eieren
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 3 el melk
- 1 blik abrikozen
- rum of abrikozenglazuur:
- 3 el rum of abrikozensap
- poedersuiker
Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
Roer de boter met suiker en eieren schuimig.
Vermeng bloem en bakpoeder en doe het door een zeef bij de schuimige boter.
Klop tot een glad en luchtig beslag verkregen is.
Voeg eventueel wat melk toe.
Vet een tulbandvorm in, bestrooi het met paneermeel en doe er de helft van het beslag in. Laat de abrikozen goed uitlekken, leg ze op het beslag en doe er de rest van het beslag over.
Bak de tulband 60 minuten.
Als de tulband afgekoeld is bestrijken met rumglazuur of abrikozenglazuur en bestrooien met poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 47
Amandelmakronen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gr gemalen witte amandelen
- 500 gr suiker
- 1 citroen sap en geraspte schil er van
- 7 eiwitten
- enkele vellen ouwel
Garnering:
- 60 gr hele witte amandelen
Doe de amandelen, suiker, citroenrasp en citroensap en 2 eiwitten in een steelpan op heel laag vuur.
Roer net zo lang tot de massa zich goed gaat verbinden.
Het mag niet te heet worden.
Laat het goed afkoelen.
Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht 150°C).
Sla de rest van de eiwitten zeer stijf en klop ze door het beslag.
Leg de stukken ouwel op een ingevet bakblik en leg met behulp van twee lepels steeds bergjes beslag op de ouwel.
Bak ze 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven en laat ze op een rooster afkoelen.
Garneren met hele amandelen.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 47
Entrecote met rodepaprikasaus
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 citroenen
- 2 rode paprika's
- 1 glas rode wijn
- 7 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels paprikapoeder
- 4 teentjes knoflook ongepeld
- 4 entrecotes of rib-eyes á 200 gram
- 2 theelepels roze peperkorrels licht gekneusd
Voorbereiden:
Leg het vlees in een ondiepe schaal en bestrooi het met 1 theelepel paprikapoeder en de roze peperkorrels.
Schenk de wijn en 2 eetlepels olijfolie erover en laat het geheel afgedekt 1 uur op kamertemperatuur marineren.
Bereiden:
Verwarm intussen de oven voor op 200 °C of gasstand 6.
Schep hele paprika's en knoflook door 2 eetlepels olijfolie en rooster ze 15 a 20 minuten op een bakplaat of tot ze zwartgeblakerd en gerimpeld zijn.
Laat ze op de bakplaat afkoelen.
Knijp de pulp uit de teentjes knoflook in een blender of keukenmachine.
Ontvel de paprika's, open ze en verwijder de zaadjes.
Doe ze samen met eventuele sappen in de blender of keukenmachine.
Meng tot ze glad zijn.
Voeg 1 theelepel paprikapoeder, het sap van ½ citroen en 2-3 eetlepels olijfolie toe terwijl de motor nog draait en pureer tot een emulsie.
Voeg zout en peper toe.
Snijd de rest van de citroenen in vrij dikke plakken en verwijder de pitjes.
Rooster het vlees en de plakken citroen op de barbecue op hoog vuur.
Rooster 3 a 5 minuten aan elke zijde en laat circa 5 minuten op een voorverwarmd bord rusten.
Serveer met de plakken citroen en de saus.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 47
Forel met varkensvlees
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 340kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 forellen
- 50 g spekblokjes
- 150 g half-om-halfgehakt
- 2 eetlepels oestersaus
- 2 eetlepels lichte sojasaus
- 2 eetlepels olie
- 2 eetlepels droge sherry
- 1 bosuitje in stukjes van 4 cm
- 4 cm gemberwortel geschild
Oven voorverwarmen op 200 C.
Vissen afspoelen onder koud stromend water en droogdeppen met keukenpapier.
Vissen met een scherp mes aan beide zijden elke 2 cm kruislings inkerven.
In keukenmachine spekblokjes fijnhakken.
Gehakt toevoegen en machine kort laten draaien.
In kommetje oestersaus, sojasaus, olie, sherry en peper naar smaak mengen en 3 eetlepels door gehaktmengsel scheppen. Buikholten van forellen vullen met gehakt en forellen in ovenschaal leggen.
Bosui en gember in luciferdunne reepjes snijden en over vis strooien.
Rest van sausje erover schenken.
In midden van oven forel in 25-30 minuten gaar laten worden.
Als bovenkant te donker wordt, afdekken met aluminiumfolie.
Calories: 340kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 27g | Vet: 21g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 47