Quinoasalade met amandel en munt
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 eetlepel(s) olijfolie extra vergine / plus extra voor het grillen
- 1 teen knoflook geperst
- zeezout
- 300 g quinoa
- 750 ml water
- sap van ½ citroen
- handvol muntblaadjes
- handvol korianderblaadjes
- 2 avocado in kleine blokjes
- 3 eetlepel(s) bruine of gele rozijnen
- pitjes van 1 granaatappel
- 100 g geroosterde gezouten amandelen
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd de aubergine en courgette in dunne schijfjes.
Leg ze op een rooster dat op een braadslede past.
Bestrijk ze aan beide kanten lichtjes met olie en bestrooi met zeezout.
Zet ze 10 minuten in de oven tot de schijfjes zacht zijn en een beetje donker beginnen te kleuren.
Doe ze dan in een schaal.
Voeg de olijfolie en knoflook toe en zet weg.
Spoel de quinoa af en kook al dente.
Schep de quinoa in een grote schaal en laat iets afkoelen.
Voeg het citroensap, de kruiden, gegrilde groentes, avocado en rozijnen toe en schep alles goed om.
Serveer met de granaatappel pitjes en amandelen erover.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 95
Gevulde paprika met champignons
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 rode paprika
- ½ ui
- 200 gram champignons
- 1 teen knoflook
- 100 gram verse spinazie
- 100 gram geitenkaas
- 50 gram geraspte kaas
- 1 tl tijm
- 1 tl nootmuskaat
- peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de paprika goed en snijd deze door de helft. Verwijder de zaadlijsten.
Snijd de ui en champignons in kleine stukjes.
Fruit de ui met het knoflook in een koekenpan. Voeg de champignons toe en bak even mee. Voeg vervolgens de spinazie toe tot deze geslonken is.
Haal het spinaziemengsel van het vuur en bestrooi met nootmuskaat, tijm, peper en zout. Verbrokkel de geitenkaas en meng door het mengsel.
Vul de twee paprikahelften met het mengsel en bestrooi met de geraspte kaas.
Doe de paprika’s in een ingevette ovenschaal en bak ze 20 minuten in de oven.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 95
Yoghurtbrood
Recept categorieën: Brood
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 gram griekse yoghurt
- 6 eieren
- 100 gram sesamzaad
- 75 gram gebroken lijnzaad
- 75 gram zonnebloempitten fijngemalen
- 75 gram roomboter
- 2 flinke theelepels bakpoeder
- 1 kleine theelepel zout
Maal de zonnebloempitten fijn met de keukenmachine totdat je fijn meel krijgt
smelt de roomboter langzaam in een steelpannetje
neem ondertussen een beslagkom en meng alle ingrediënten door elkaar met een garde
Als de boter gesmolten is meng je de boter samen met de overige ingrediënten door elkaar
neem een bakblik van 28 cm en vet dit in met een beetje roomboter of olijfolie, doe vervolgens het deeg erin
Zet de oven op 180 graden en bak het brood in 50 minuten bruin , bedek het daarna met aluminiumfolie en laat nog 40 minuten gaar worden. Dit is omdat het mogelijk anders verbrand
Direct nadat je het uit de oven hebt gehaald ,haal je het brood uit het bakblik, dek af met aluminiumfolie of doe het in een broodzak. Je kunt het brood een week bewaren
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 95
Abrikozen eierkoek
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar
- 3 eieren
- 4 eetl honing of agavesiroop
- Rasp van 1 citroen
- 100 g speltbloem
- ½ heel bakpoeder
- Snufje Himalayazout
- 25 g gewelde abrikozen of gedroogde die je zelf geweld hebt, in kleine stukjes
Verwarm de oven op 180℃.
Meng de eieren met de honing of agavesiroop in een vuurvaste kom.
Plaats de kom op een pan met een laagje kokend water - het water mag de kom niet raken-,
Klop met een garde of handmixer au bain-marie tot het indrukt.
Haal van het vuur.
Spatel de bloem, citroenrasp, bakpoeder e zout er voorzichtig en luchtig door.
Het beslag mag een beetje plakkerig zijn.
Spatel er vervolgens voorzichtig de stukjes abrikoos door.
Hoe meer lucht in het beslag blijft, hoe luchtiger het eindresultaat.
Maak van het beslag 6 hopjes met veel tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat (het beslag loopt uit). Bak de eierkoeken in ca. 10 minuten goudbruin en gaar.
Doe je aan krachtsport, voeg dan een maatschep eiwitpoeder toe aan het recept en verminder de bloem met 20 gram.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 95
Lijnzaadcrackers en avocado-banaanspread
Recept categorieën: Lunch
Servings: 12 crackers
Calories:
Author: Cor Klaar
- 100 g lijnzaad heel
- 100 g lijnzaad gebroken
- 50 g boekweitmeel
- 150 ml water
- snufje Keltisch zeezout of scheutje tamari
- 6 gr Nori zeewier helemaal fijngesnipperd
Voor de avocado-banaanspread:
- 1 banaan vlak voor bereiding gepeld
- 1 avocado vlak voor bereiding geschild, pit eruit
- handvol spinazie
- 2 eetlepel(s) havermout
- 1 kleine citroen sap en rasp er van
- 2 eetlepel(s) hennepzaad gepeld
- 1 eetlepel(s) citroenverbena gedroogde verveine, uit theezakjes of witte thee (of 1 theel gemalen korianderzaad)
- snufje zout
- 1 theel lijnzaadolie
- 1 theel hennepolie
Verwarm de oven voor op 50ºC.
Meng alle ingrediënten voor de crackers in een kom.
Laat een paar minuten staan.
Voeg wat extra water toe als het mengsel te droog is, het moet smeuïg zijn.
Spreid het crackermengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat en maak er met een spatel een vierkant blok van. Bedek met folie en rol plat met een deegroller.
Verwijder de folie en snijd in ca. 12 repen.
Zet de crackers ca. 1 uur in de oven om in te drogen.
Let op: ze blijven een beetje klef, ze drogen verder in tijdens het bewaren in de koelkast (een droogoven werkt natuurlijk nog beter).
Pureer voor de spread alle ingrediënten in een blender of staafmixer.
Leg de avocadopit erin tegen verkleuring.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 95
Portobello met pompoen risotto
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 ui
- 150 gram risottorijst
- 500 ml bouillon
- 75 gram parmezaanse kaas
- 400 gram pompoen in blokjes
- 1 theelepel salie vers
- 500 ml groentebouillon
- 200 gram spinazie
- 6 portobello’s
- Scheut droge witte wijn
Verwarm de grill voor in de oven of zet hem op 230 graden.
Doe de pompoenblokjes in een pan met water en kook 12 minuten en giet daarna af.
Snipper de ui en fruit aan in een pan.
Voeg de risottorijst toe met de salie en 2 minuten later het scheutje wijn.
Als deze helemaal is opgenomen voeg je een scheut bouillon toe.
Voeg nu telkens wat bouillon toe als het vocht is opgenomen.
Dit doe je tot de rijst gaar is maar nog een wel een lekkere bite heeft.
Dit duurt ongeveer 20 a 25 minuten, het kan eventueel zijn dat je een beetje bouillon overhoudt.
Voeg de laatste paar minuten de spinazie toe en laat deze slinken.
Pureer de pompoen met een vork of een stamper fijn en schep op het laatst met ongeveer 60 gr van de parmezaanse kaas door de risotto.
Leg de portobello’s in een ovenschaal en bestrooi met de overgebleven kaas.
Gratineer ze 5 a 7 minuten in de oven.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 95
Hartige krans met gehakt
Servings: 10 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 blikken croissantdeeg
- 5 eetlepels pistachenootjes ongezouten
- 300 gram rundergehakt
- 1 eetlepel paneermeel
- 1 paprika in kleine stukjes
- Snuf komijn
- Snuf paprikapoeder
- Snuf peper en zout
- 1 teen knoflook uitgeperst
- 1 ei
- 50 gram feta kaas
Verwarm de oven op 200 graden.
Meng het gehakt met de stukjes paprika, teentje knoflook, snuf peper, zout, paprikapoeder, komijn, paneermeel en 3 eetlepels fijngehakte pistachenootjes.
Haal het croissant deeg uit de verpakking en maak de driehoeken los.
t glas in het midden van de bakplaat met bakpapier en leg daar de driehoeken croissant deeg op, overlap ze iets.
Verdeel het gehakt over het midden van de krans.
Kruimel er wat feta over.
Vouw de punten van het deeg over de vulling en druk iets onder de krans vast.
Bestrijk de bovenzijde met het los geklopte ei en bestrooi met de rest van de pistachenootjes.
Bak de krans ca. 20 minuten in de oven.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 95
Krokante vis met witte wijnsaus
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 stukjes kabeljauw of andere witvis
- 4 eetlepels panko is japanse paneermeel
- mini tros tomaatjes
- 25 gram walnoten
- bosje peterselie
- 200 ml slagroom
- 200 ml witte wijn
- 1 blaadjes laurier
- 40 gram koude boter
- Snuf peper en zout
Verwarm de oven op 200 graden.
Doe de wijn in een pan en verwarm deze.
Laat de alcohol verdampen en de saus 10 minuten pruttelen en inkoken.
Giet de slagroom er bij en voeg het blaadje laurier toe en laat nog 10 minuten pruttelen.
Breng de saus op smaak met een snufje peper en zout.
Voeg de boter in stukjes toe en roer door de saus met een garde.
Laat de saus nog iets indikken.
Doe ondertussen de panko, walnoten en peterselie in een keukenmachine en maal fijn.
Leg de vis in een ingevette ovenschaal.
Bestrooi de vis met een snufje peper en zout.
Verdeel het kruimelmengsel over de vis en druk iets aan.
Zet de vis ca 15 minuten in de oven tot hij gaar is.
Haal het blaadje laurier voor het serveren er uit.
Schep of giet wat witte wijnsaus op een bord en leg een stukje vis hierin.
Lekker met een salade en wat aardappeltjes.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 95
Kerstkrans van cocktail worstjes
Calories:
Author: Cor Klaar
- 400 gram cocktailworstjes 1 blikje
- 3,5 plak bladerdeeg
- 1 ei
- 1 theelepel italiaanse kruiden gedroogd
- mosterd voor erbij
Verwarm de oven op 200 graden.
Giet de cocktailworstjes af.
Neem een plakje bladerdeeg, laat een paar minuten ontdooien en snijd de plak in 4 vierkantjes.
Elk vierkantje snijd je weer van linksboven naar rechtsonder schuin.
Zo krijg je 8 driehoekjes.
Leg het cocktailworstje in de kortste punt van het plakje bladerdeeg en vouw de andere punten naar binnen en over elkaar.
Herhaal dit met alle worstjes en plakjes bladerdeeg.
Leg de worstjes telkens naast elkaar, in een ronde krans.
Laat de worstjes om en om een beetje verspringen, dat ziet extra leuk uit.
Klop het ei los en wrijf het bladerdeeg hiermee in.
Verdeel de Italiaanse kruiden er over heen.
Bak de krans nu in ongeveer 25 minuten af of tot de krans goudbruin en gaar is.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 95
Kardemom brood
Calories:
Author: Cor Klaar
tulbandvorm 16,5 cm,
grote kom
- 200 ml rijstmelk of ander plantaardig melk naar wens
- 1 tl appel azijn
- 200 gram speltmeel volkoren (of amandelmeel)
- 2 tl kardemompoeder
- ¼ tl vanillepoeder ongezoet
- 100 gram pistachenoten ongezouten
- ½ tl baking soda zuiveringszout
- kokosolie of ghee voor het invetten
Verwarm de oven op 180 °C.
Kluts de eieren luchtig in een grote kom, doe de rest van de natte ingrediënten erbij en roer goed.
Voeg vervolgens de droge ingrediënten toe (bewaar eventueel een handje pistachenoten voor de dopping) en roer alles door elkaar.
Vet de vorm in met olie en schep het deeg in de vorm en bak de cake 30-40 minuten in de oven.
Check af en toe met een prikker of hij gaar is.
Haal de cake uit de oven, laat afkoelen, snijd het doormidden en serveer met een hartige spread.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 95