Biscuitrol met limoencrème en zomerfruit
AllerHande jubileumnummer 2003
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 5 eieren
- 150 g kristalsuiker fijne pak à 750 g
- 75 g bloem
- 25 g maïzena
- 1 limoen
- 1 bakje mascarpone 250 g
- 100 g zomerfruit diepvries (bak à 300 g), ontdooid
- poedersuiker
Oven voorverwarmen op 175 °C.
In grote pan laag water aan de kook brengen.
Eieren boven hittebestendige kom breken.
Mespunt zout en 100 g suiker toevoegen.
Vuur laag draaien en kom in pan hangen (au bain marie).
Met mixer eimassa 10 minuten kloppen, tot dikke, luchtige massa ontstaat die als lint van gardes loopt.
Kom uit pan nemen.
Bloem en maïzena in gedeelten boven eimassa zeven en erdoor spatelen.
Bakplaat bekleden met bakpapier en bestuiven met bloem.
Biscuitbeslag op bakplaat scheppen en met spatel of pannenkoekmes uitstrijken tot rechthoek van ca. 35 x 30 cm en 1 cm dikte.
Deeg in 10 minuten lichtbruin en gaar bakken.
Bakplaat uit oven nemen.
Bakpapier met deeg eraf tillen en op werkvlak leggen.
Deeg meteen oprollen.
Van halve limoen schil raspen en vrucht uitpersen.
Andere helft in dunne plakjes snijden.
Mascarpone, rest van suiker, limoensap en rasp in kom door elkaar roeren.
Afgekoelde biscuitdeeg voorzichtig uitrollen en bestrijken met limoencrème.
Fruit erover verdelen en deegplak opnieuw oprollen.
Taart op schaal leggen, garneren met plakjes limoen en royaal bestrooien met poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / pannenkoekmes
Flensjes met tropische vruchtensaus
Aller Hande 1996
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
wachttijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 385kcal
Author: Cor Kevenaar
citroentrekker
ijsbolletjeslepel
pannenkoekmes
- 75 g bloem
- zout
- 1 ei
- 1 ½ dl melk
- ca. 50 g boter of margarine
- 1 ½ dl Dubbeldrank tropische cocktail
- 2 eetlepel(s) vloeibare honing
- 1 sinaasappel
- 4 bolletjes yoghurtroomijs
- met tropische vruchten Hertog,
- ½ dl passievruchtlikeur slijter,
VOORBEREIDEN:
Boven kom bloem met mespunt zout zeven.
In midden van bloem kuiltje maken.
Ei toevoegen.
Helft van melk erdoor roeren.
Al kloppend met garde rest van melk scheutje voor scheutje toevoegen.
Blijven kloppen tot glad beslag ontstaat.
In koelkast beslag afgedekt ca. 30 minuten laten rusten.
Intussen in steelpan 25 g boter met Dubbeldrank en honing al roerend laten smelten.
Geheel ca. 2 minuten zachtjes laten koken.
Sinaasappel onder koud stromend water goed schoonboenen.
Met citroentrekker (of scherp mesje) smalle reepjes schil van sinaasappel trekken.
Sinaasappelreepjes voorzichtig door saus roeren.
Saus laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Rest van sinaasappel dik schillen tot op vruchtvlees.
Met scherp mesje boven kom partjes tussen vliesjes lossnijden.
Sinaasappelpartjes tot gebruik afgedekt in koelkast -zeilen.
In koekenpan klein klontje boter verhitten. Met sauslepel 1/8 deel van beslag in koekenpan scheppen.
Beslag snel en heel dun over bodem laten uitvloeien door koekenpan te draaien.
Op hoog vuur bakken tot bovenkant droog is.
Met pannenkoekmes flensje keren en onderkant in nog ca. 1 minuut goudbruin bakken.
Flensje op bord laten glijden.
Op zelfde manier nog 7 flensjes bakken, telkens een klein klontje boter verhitten.
Flensjes laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
BEREIDEN:
IJs ca. 10 minuten voor gebruik uit diepvries nemen en in koelkast zetten.
Likeur door saus roeren.
Helft van saus overdoen in koekenpan en in ca. 2 minuten opnieuw zachtjes verwarmen.
Flensjes in vieren vouwen, in saus in koekenpan leggen en in ca. 2 minuten warm laten worden, halverwege voorzichtig keren.
Intussen andere helft van saus in steelpan in ca. 2 minuten zachtjes verwarmen.
Flensjes over vier borden verdelen.
Saus uit steelpan ernaast scheppen.
Met natgemaakte ijsbolletjeslepel op elk bord 1 bolletje ijs naast flensjes scheppen.
Garneren met sinaasappelpartjes.
Direct serveren.
Calories: 385kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 7g | Vet: 17g
Receptenplein.nl
Home / pannenkoekmes
Appelpannenkoek
Servings: 2 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
handmixer
soep opscheplepel
pannenkoekmes
- 40 g bloem
- 1 mespunt zout
- 0.4 stuk(eieren
- 0.1 l magere melk
- 7 gram vloeibare margarine
- 0.2 snufje kaneel
- 0.4 stuk(appels
Zeef de bloem of het bakmeel met het zout in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek daarin de eieren.
Voeg ca. 2 deciliter melk toe en roer het geheel met een garde of handmixer tot een glad beslag.
Verdun het beslag al roerende met de rest van de melk.
Roer er een mespuntje kaneel door.
Laat het beslag eventueel ca. 30 minuten rusten.
Het zetmeel kan de melk dan absorberen, waardoor het beslag meer binding krijgt.
Verhit wat margarine in een koekenpan en wacht tot een deel van het schuim is weggetrokken.
Bak per pannenkoek 3 of meer schijven appel aan beide kanten.
Schep met een soepopscheplepel zoveel beslag over de appels in de pan, zodat de bodem bedekt is.
Laat het beslag met een draaiende beweging van de pan over de bodem uitvloeien.
Bak de pannenkoek op een matig hoog vuur tot de onderkant lichtbruin is, draai het vuur laag en wacht tot de bovenkant van de pannenkoek droog is (2-3 minuten).
Keer de pannenkoek om met een pannenkoekmes en bak de andere kant op een matig hoog vuur lichtbruin (1/2-1 minuut).
Laat de pannenkoek op een bord glijden en houd hem warm door het bord op een pan met heet water te zetten.
Bak de overige pannenkoeken op dezelfde manier.
Receptenplein.nl
Home / pannenkoekmes
Knapperige Kaaskletskopjes
Heerlijke knapperige kaaskletskopjes, gemaakt van slechts één ingrediënt: Parmezaanse kaas. Perfect voor een borrel of als snack.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 8 koekjes
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 175 °C of gasovenstand 3.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Schep platte bergjes van ongeveer 1 eetlepel Parmezaanse kaas op de bakplaat, met voldoende ruimte ertussen.
Bak de kaaskoekjes ongeveer 10 minuten in de oven, of totdat ze goudbruin en krokant zijn.
Laat de koekjes even afkoelen en verwijder ze voorzichtig van het bakpapier met een pannenkoekmes.
Serveertip:
Bestrooi de koekjes met gedroogde kruiden naar keuze, zoals basilicum, Italiaanse kruiden, rozemarijn of oregano voor extra smaak.
Wijnadvies:
Deze knapperige kaaskletskopjes passen uitstekend bij een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse Prosecco.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 7g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / pannenkoekmes
Gevulde tongrolletjes met zalmmousse en Hollandaisesaus
Luxe tongrolletjes gevuld met romige zalmmousse, zacht gegaard in visbouillon en geserveerd met een fluweelzachte Hollandaisesaus. Perfect voor een feestelijk diner!
inclusief voorbereiding45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
keukenfolie
pan voor au bain-marie,
pannenkoekmes
soeppan
Voor de tongrolletjes:
- 8 tongfilets
- 100 gram zalmfilet
- 1 ei
- 1,5 deciliter slagroom
- 1 deciliter visbouillon van bouillontablet
- 1 deciliter witte wijn
- 1 sjalotje fijngehakt
- Peper en zout naar smaak
Voor de Hollandaisesaus:
- 200 gram boter
- 3 eidooiers
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel water
- Snufje cayennepeper
- Zout en peper naar smaak
Voorbereiding:
Zet een mengkom in de diepvries om koud te worden.
Pureer de zalmfilet fijn en meng het ei erdoor.
Haal de koude mengkom uit de diepvries en doe de zalmmassa hierin.
Klop de slagroom erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Zet het mengsel in de koelkast om op te stijven.
Leg de tongfilets tussen twee vellen plasticfolie en sla ze voorzichtig iets platter met een nat pannenkoekmes.
Strijk de zalmmousse gelijkmatig uit over de tongfilets en rol ze losjes op vanaf de dunne kant.
Zet eventueel vast met een cocktailprikker.
Bewaar de tongrolletjes afgedekt in de koelkast.
Bereiding:
Breng de visbouillon met de witte wijn en het fijngehakte sjalotje aan de kook.
Zet het vuur laag en plaats de tongrolletjes rechtop in de bouillon.
Dek af met aluminiumfolie en laat de visrolletjes 20 minuten pocheren tot ze gaar zijn.
Voor de Hollandaisesaus:
Klar de boter door deze in de oven op 100 °C te smelten en het witte vaste gedeelte (melkbestanddelen) eraf te scheppen.
Houd de geklaarde boter warm au bain-marie.
Klop de eidooiers au bain-marie dik tot een luchtige massa.
Voeg 1 eetlepel water, 1 eetlepel citroensap en een snufje cayennepeper toe en klop verder tot een bleke crème.
Voeg al kloppende in een dun straaltje de vloeibare boter toe, totdat de saus dik genoeg is om op de achterkant van een lepel te blijven hangen.
Breng op smaak met zout en peper.
Afwerking:
Snijd de tongrolletjes doormidden en verdeel ze over de borden.
Schep de lauwwarme Hollandaisesaus rondom de tongrolletjes.
Serveer met bijgerechten zoals broccoli-wortelpuree en garneer met verse bieslook en schijfjes limoen.
Serveertip:
Serveer met gestoomde asperges of een romige aardappelpuree voor een nog luxere maaltijd.
Wijnadvies:
Een rijke, volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij deze tongrolletjes met Hollandaisesaus.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pannenkoekmes