Diep Rijke Bruine Fond

Diep Rijke Bruine Fond

Deze rijke huisgemaakte bruine fond is de perfecte basis voor je sauzen en soepen.
Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Basisrecept, Saus, Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 100kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 karkassen van kip of 7 van kwartels
  • 2 uien
  • 3 wortelen
  • 1 selderijstengel
  • 1 potje tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 liter water
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Snijd de ui, wortelen en selderij grof.
  • Hak de karkassen in stukken en kleur ze in een braadslede met een beetje boter.
  • Voeg de ui en wortelen toe en bak ze verder totdat ze kleur krijgen.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak nog even verder.
  • Zet de braadslede in de voorverwarmde oven en laat alles verder kleuren.
  • Schep regelmatig om.
  • Haal uit de oven en schep alles over in een andere kom.
  • Verwijder het vet uit de braadslede en los de braadsappen op met een beetje water.
  • Voeg dit bij de karkassen.
  • Voeg water, selderij, knoflook, peper en zout toe.
  • Laat het geheel 3 uur trekken op laag vuur.
  • Passeer de fond door een puntzeef.
  • Ontvet de fond en vries het in per portie (bijvoorbeeld ½ liter voor 6 personen) voor later gebruik.

Notities

Serveertip:

Deze huisgemaakte bruine fond is een rijke basis voor sauzen, soepen en andere gerechten. Het invriezen in porties maakt het handig om te gebruiken wanneer nodig.

Bewaartip:

Bewaar de ingevroren porties bruine fond tot 3 maanden in de vriezer voor optimale versheid.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon, past goed bij gerechten gemaakt met deze rijke bruine fond.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 15g | Vet: 2g | Zout: 5g | Sugar: 0g

Kaastaart van Sofie Dumont

Kaastaart van Sofie Dumont

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • langwerpige smalle vuurvaste vorm of terrine (porseleinen paté-vorm)
  • puntzeef
  • dunne breipriem of satéstokje
  • effen spuitmondje (10 mm). Klop de opening van het spuitmondje platter zodat je platte lijntjes kaas kan spuiten.

Ingrediënten

  • handjevol droge zandkoekjes of speculaas
  • 75 ml room
  • 75 ml melk
  • 15 g maizena
  • 300 g roomkaas Philadelphia-kaas classic
  • 80 g boter
  • 85 g suiker
  • 4 eidooiers
  • 100 kaas om af te werken
  • rasp van limoen

Instructies

  • Neem wat droge koekjes, verkruimel in kleine stukjes en leg een laagje van 1 à 2 cm in de bakvorm.
  • Neem een ruime kookpot.
  • Roer hierin de maizena los in de koude melk en room.
  • Zet het mengsel op het vuur.
  • Roer met een garde om klonters te vermijden.
  • Voeg, zodra het melk-room mengsel bindt, meteen de suiker, de boter, de roomkaas en eidooiers toe.
  • Roer en laat even ploffen op het vuur.
  • Giet de massa op de koekjes.
  • Bak in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 45 à 60 minuten.
  • De taart is klaar wanneer er geen vulling meer blijft kleven aan de priem.
  • Laat de taart afkoelen.
  • Roer de extra kaas los en voeg er wat limoenrasp bij voor een frisse touch.
  • Doe in een spuitzak.
  • Werk af door de kaas in dunne lijntjes bovenop de taart te spuiten.

Verfijnde Appelsorbet met Calvados

Verfijnde Appelsorbet met Calvados

Geniet van deze frisse appelsorbet met een vleugje calvados. Een perfect verfijnd dessert voor feestelijke gelegenheden of als lichte afsluiter van een diner.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 4 personen
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125-150 g fijne kristalsuiker
  • 2 citroenen
  • 4 sappige groene appels Granny Smith
  • Een scheutje calvados appelbrandewijn

Instructies

  • Breng de suiker met 3/4 dl water aan de kook in een steelpan.
  • Roer tot de suiker volledig is opgelost en laat het stroopje vervolgens afkoelen.
  • Pers de citroenen uit en meet 0,7 dl sap af.
  • Was de appels, dep ze droog en snijd ze in vieren.
  • Verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  • Pureer de appels, het suikerstroopje en het citroensap in een keukenmachine tot een glad mengsel.
  • Wrijf het mengsel door een fijne puntzeef voor een zijdezachte textuur.
  • Giet het mengsel in een ijsmachine en draai er ijs van volgens de instructies van de machine.
  • Schep een bolletje ijs in een glas.
  • Voeg een vleugje calvados toe voor een extra verfijnde smaak.
  • Garneer met een schijfje appel en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de appelsorbet in gekoelde glazen en garneer met een schijfje appel of een takje munt voor een elegante presentatie.
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals een zoete Riesling of een licht mousserende cider past perfect bij deze frisse appelsorbet.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 0.5g | Vet: 0.1g | Zout: 0.01g | Sugar: 32g