Aardappelsoezen
Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappelsoezen

Het maken van heerlijke aardappelsoezen is niet moeilijk, maar vergt wel veel aandacht. De basistechniek bestaat uit het frituren. Aardappelsoezen hebben een zachte structuur. De smaak is zout. Een verassend aardappelgarnituur!
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g gare aardappels
  • 2 eieren
  • 50 g boter
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • peterselie
  • 1 eetlepel geraspte kaas
  • 1 deciliter water
  • 75 g bloem
  • frituurvet

Instructies

  • Pureer de gekookte aardappels door ze door een pureeknijper of zeef te drukken.
  • Meng 1 ei en de helft van de boter erdoor en breng pittig op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Hak de peterselie en roer deze samen met de geraspte kaas door de puree.
  • Verwarm het water met de rest van de boter tot deze is opgelost en roer de bloem erdoor.
  • Roer van het vuur af tot er een bal ontstaat.
  • Roer het tweede ei erdoor.
  • Meng aardappelpuree en deeg door elkaar en schep dit mengsel in een spuitzak.
  • Verhit het frituurvet tot 180 °C en spuit staafjes van het soezendeeg erin.
  • Bak ze goudbruin en gaar.
  • Laat de soesjes uitlekken op keukenpapier.

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappelpannenkoekjes

Geniet van deze hartige aardappelpannenkoekjes, een heerlijk gerecht dat traditioneel is in Nederland. Hier is het vernieuwde recept
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1,5 kg aardappels
  • ½ liter melk
  • 50 g boter
  • Een snufje zout nootmuskaat, peper
  • 6 eidooiers
  • 6 eiwitten
  • Ruim boter
  • Optioneel:
  • sla

Instructies

  • Kook de aardappelen en pureer ze vervolgens met wat melk.
  • Meng de puree met gesmolten boter, zout, peper, nootmuskaat en de eidooiers.
  • Na grondig roeren, spatel voorzichtig de stijfgeslagen eiwitten erdoor.
  • Vorm kleine, smalle en dunne pannenkoekjes van het mengsel.
  • Bak de pannenkoekjes goudgeel in ruim boter in een koekenpan met dikke bodem.
  • Serveer de aardappelpannenkoekjes eventueel met sla.

Notities

  • Varieer door de helft van de aardappelen te vervangen door stukjes appel voor een zoet accent.
  • Voeg aan de aardappelpuree flinters ham en blokjes kaas toe voor een hartigere variant.
Geniet van deze heerlijke aardappelpannenkoekjes als bijgerecht of als hoofdmaaltijd!

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappelen en prei

Recept categorieën: Groenten
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 500 gram aardappels
  • 200 gram prei
  • 40 gram boter
  • 4 eieren
  • deciliter room
  • 1 glas melk
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat

Instructies

  • Was de aardappelen en doe ze in een pan.
  • Zet ze voor 3/4 onder water en laat ze 20 minuten koken.
  • Verhoog vervolgens het vuur, zodat al het water volledig verdampt en de aardappelen drogen.
  • Maak de prei schoon en snijd deze in dunne ringen.
  • Doe de preiringen in een pan met 2 deciliter water en 20 gram boter.
  • Laat ze 15 minuten zachtjes stoven tot al het water is verdampt.
  • Klop de eieren met een staafmixer op met room en melk.
  • Breng dit mengsel op smaak met peper en zout.
  • Schil de gekookte aardappelen en druk ze door een pureeknijper.
  • Werk de gestoofde prei en het opgeklopte ei-roommengsel door de puree en klop het geheel stevig op.
  • Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Vet een ovenschaal in, vul deze voor 3/4 met het pureemengsel en zet het geheel in de oven.

Regenbooggnocchi met spinaziepesto
Recept afdrukken
No ratings yet

Kleurrijke Regenbooggnocchi met Spinaziepesto

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Porties: 4 personen
calorieën: 470kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de groene spinaziegnocchi:

  • 500 gram aardappels
  • 300 gram spinazie
  • 1 ei alleen de dooier
  • 125 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 30 gram Parmezaan
  • Zout

Voor de rode bietengnocchi:

  • 500 gram aardappels
  • 1 rode biet gekookt
  • 1 ei alleen de dooier
  • 150 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 30 gram Parmezaan
  • Zout

Voor de oranje pompoengnocchi:

  • 250 gram bolpompoen geschild, ontdaan van zaden, in stukken gesneden
  • 250 gram aardappels
  • 1 ei alleen de dooier
  • 150 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 30 gram Parmezaan
  • Zout

Voor de spinaziepesto:

  • ½ teen knoflook
  • ¼ tl zout
  • 150 gram spinazie
  • ½ bosje basilicum
  • 1 eetlepel amandelen
  • Sap en rasp van ½ citroen
  • 20 gram pecorino fijn geraspt
  • 20 gram Parmezaan fijn geraspt
  • 50 ml olijfolie
  • 100 gram ricotta
  • Peper

Instructies

  • Stoom de aardappels in circa 20 minuten gaar op 100 °C.
  • Pel de schil eraf als ze ietsje zijn afgekoeld.
  • Stoom de spinazie 1 minuut op 100 °C.
  • Snijd de spinazie heel fijn.
  • Pureer de gekookte biet glad met de staafmixer.
  • Rooster de stukken pompoen en pureer deze ook.
  • Knijp de aardappels, terwijl ze nog warm zijn, met een pureeknijper boven een grote kom fijn.
  • Meng per kleur de ingrediënten (spinazie, rode biet, pompoen) met het aardappeldeeg en kneed tot een luchtig deeg.
  • Breng op smaak met zout.
  • Verdeel het deeg in vier gelijke stukken en rol tot lange rollen.
  • Snijd in plakjes en bestuif deze met bloem.
  • Maak de spinaziepesto door alle ingrediënten behalve de ricotta te pureren in een vijzel.
  • Roer de ricotta erdoorheen.
  • Kook de gnocchi 3-4 minuten in kokend water tot ze boven komen drijven.
  • Schep uit het water en meng met de pesto.
  • Serveer met eventueel wat geschaafde Parmezaanse kaas.

Notities

Geniet van deze kleurrijke en smaakvolle regenbooggnocchi met spinaziepesto!

Nutrition

Calories: 470kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 14g | Vet: 16g | Zout: 1.5mg | Sugar: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Aardappelpuree met een Knapperig Korstje

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4
calorieën: 350kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g aardappels geschild
  • Zout
  • 4 dl melk
  • 50 g boter
  • Nootmuskaat versgeraspt

Optioneel voor het korstje:

  • paneermeel (gluten vrij)
  • extra boter

Instructies

  • Kook de geschilde aardappels in een pan met water en een snufje zout gedurende 20-25 minuten tot ze gaar zijn.
  • Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een pureestamper of gebruik een pureeknijper.
  • Voeg de melk en boter toe aan de gestampte aardappels en roer alles goed door tot een romige puree.
  • Breng de aardappelpuree op smaak met versgeraspte nootmuskaat.
  • Voor het korstje: strooi paneermeel over de puree en verdeel er wat klontjes boter over.
  • Plaats de aardappelpuree gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius, totdat er een mooi bruin korstje ontstaat.

Notities

Variatie:

Voor een extra smaakdimensie kun je ook 75 g geraspte oude kaas toevoegen aan de hete aardappelpuree, samen met de melk. Laat de kaas smelten in de puree en laat eventueel gratineren onder de grill.

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past goed bij de romige textuur van deze aardappelpuree.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 1mg | Sugar: 2g