Baileys tulband

Baileys tulband

Recept categorieën: Cake, Gebak
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram pure chocolade
  • 250 gram boter
  • 300 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 300 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 50 gram cacaopoeder
  • 200 ml baileys
  • ½ tl olie

Instructies

  • Rasp 50 gr chocolade fijn.
  • Klop de boter samen met de suiker en de vanillesuiker tot een mooie witte creme.
  • Klop er 1 voor 1 de eieren door.
  • Voeg de geraspte chocolade toe.
  • Meng de bloem met de bakpoeder en de cacao en zeef deze al eens in een aparte kom.
  • Voeg nu telkens wat bloem onder het beslag.
  • Wissel dit af met een scheutje baileys.
  • Klop door tot je een mooi beslag hebt.
  • Bak de tulband af in een voorverwarmde oven van 175°C in ca 45 minuten.
  • Doe altijd de prikkertest en laat het hem nog iets langer staan als hij nog niet gaar is.
  • Haal de cake uit de vorm en laat volledig afkoelen.
  • Hak de overige 200 gr chocolade fijn en smelt deze samen met de olie au bain-marie.
  • Roer goed door en laat het een beetje afkoelen.
  • Verdeel het mooi over de tulband.

Gezonde worteltaart

Gezonde worteltaart

Recept categorieën: Groenten, Hartige taart
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 220 gram zelfrijzend bakmeel of speltmeel/volkorenbloem met een half zakje bakpoeder
  • 120 gram havermout
  • 150 ml halfvolle yoghurt
  • 125 ml melk
  • 2 eieren
  • handje walnoten
  • 100 gram geraspte wortel
  • 2 theelepel kaneel

eventueel:

  • 3-4 eetlepel(s) honing

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 180 graden.
  • Rasp de wortel boven een kom en hak de walnoten wat fijner.
  • Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
  • Vet een cakevorm in en schep het beslag in de vorm.
  • Je kunt eventueel bovenop nog wat walnoten in de “cake” duwen.
  • Bak de carrot cake in ongeveer 35 tot 40 minuten gaar.

Notities

het is lekker om op een plakje “carrot cake” een laagje jam of honing te smeren.

Courgette koekjes

Courgette koekjes

Recept categorieën: Gourmet, Groenten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Gourmetpannetjes

Ingrediënten

Instructies

  • Rasp de courgette grof.
  • Klop er een ei doorheen en vervolgens ook de bloem, kaas, peper, zout en oregano.
  • Doe een beetje olie in een gourmet pannetje.
  • Schep wat van het courgette mengsel er in en druk iets aan.
  • Bak de courgettekoekjes ca 8 minuten tot ze goed gestold zijn en bruin beginnen te kleuren.

Taboulé met kip en citroen

Taboulé met kip en citroen

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Rijst
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 gram couscous
  • 1 citroen geraspt en geperst
  • 2 rode paprika’s
  • 1 eetlepel(s) harissa
  • 2 eetlepel(s) maisolie
  • 3 takjes peterselie
  • 4 kippen bouten
  • 1 eetlepel(s) gekonfijte citroen
  • 2 aubergine’s
  • 2 eetlepel(s) honing
  • 3 takjes verse koriander
  • 3 takjes munt

Instructies

  • Snij de aubergines overlangs in plakken, snij de paprika’s in repen.
  • Rasp de citroenschil. Pers de citroen uit.
  • Hak de gekonfijte citroen.
  • Hak de kruiden fijn.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng de olie met de honing en de harissa.
  • Bestrijk de kippenbouten en de groenten met het mengsel.
  • Leg ze op een ovenplaat, bak ze 15 minuten op 200°C en dan nog 15 minuten op 180°C.
  • Doe intussen de couscous in een kom en giet er kokend water op (zie de verpakking).
  • Laat 10 minuten wellen. Maak dan de korrels los met een vork.
  • Meng de citroenschil, het citroensap en de kruiden samen met de gekonfijte citroen door de couscous.
  • Schep de couscous in een schaal, verdeel er de groenten over en leg er de kippenbouten bij.
  • Giet er het braadvocht over en zet de schaal 10 minuten in de oven, op 160°C.

Appeltaart met Pecannoten

Appeltaart met Pecannoten

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 8 personen
Calories: 235kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg voor hartige taart gekoeld
  • 8 kleine Elstar appels
  • 1 theelepel citroensap
  • 2 eetlepels suiker
  • ¼ theelepel kaneelpoeder
  • 3 eetlepels sinaasappelmarmelade
  • 4 eetlepels grof gehakte pecannoten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg het deeg op de bakplaat.
  • Schil 2 appels, rasp ze grof en meng ze met 1/2 theelepel citroensap.
  • Verdeel de geraspte appel gelijkmatig over het deeg.
  • Schil de andere appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appelparten in dunne plakjes.
  • Meng ze met de rest van het citroensap.
  • Leg de appelpartjes van buiten naar binnen overlappend op elkaar op de geraspte appel.
  • Meng de suiker en kaneelpoeder en bestrooi de taart ermee.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Verwarm in een steelpannetje op laag vuur de marmelade met 1 eetlepel water en strijk dit met een kwastje over de nog warme taart.
  • Strooi de gehakte pecannoten erover en laat de taart afkoelen.

Notities

Een zoete witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling Auslese, past goed bij deze appeltaart met pecannoten. De fruitige en florale tonen van de wijn zullen de zoetheid van de taart mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 235kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 24g

Amandelkoekjes

Amandelkoekjes

Bereidingstijd10 minuten
wachten15 minuten
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Marokko
Servings: 25 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g blanke amandelen
  • 175 g suiker
  • 1 sinaasappel schoongeboend
  • Mespunt kaneel
  • 100 g poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 250 °C.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit.
  • Meet 50 ml sap af.
  • Maal in de keukenmachine de amandelen met suiker en geraspte sinaasappelschil zo fijn mogelijk.
  • Voeg het sap en de kaneel toe en meng alles tot een samenhangend deeg.
  • Vorm van het deeg kleine rolletjes ter grootte van een cocktailworstje en leg ze op de bakplaat.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en schakel de oven direct terug naar 100 °C.
  • Bak de koekjes in ca.
  • 15 minuten gaar.
  • Strooi het poedersuiker op een bord en wentel de nog warme koekjes door de suiker.
  • Laat ze afkoelen.

Notities

Geniet van deze heerlijke amandelkoekjes uit Marokko!

Nutrition

koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 5g

Rissoles à la bouquetière

Rissoles à la bouquetière

hartige gevulde groentefrituur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 deciliter water
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • 50 g bloemkool
  • 50 g doperwtjes
  • 50 g worteltjes
  • boter
  • 2 deciliter sauce béchamel
  • 25 g Parmesan
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van bloem zout eieren water boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken.
  • Hiervan dunne flensjes eenzijdig bakken.
  • De groenten (en brunoise) laten smoren binden met een sauce béchamel aan het geheel wat geraspte Parmesan toevoegen.
  • Van deze groentenragoût een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brengen dit dubbelvouwen en de rand met wat achtergehouden beslag dichtplakken.
  • Paneren à l'anglaise en in de hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Een macédoine van selderieknol kervel en ui
  2. Soepgroenten smoren en op dezelfde manier gebruiken.

Gevulde Zoete Flensjes

Gevulde Zoete Flensjes

Totale tijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • eslagkom
  • flensjespan
  • paletmes
  • invetkwastje
  • sauspannen
  • schotel
  • lepels
  • mes
  • salamander

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • liter melk
  • 100 g suiker
  • Snufje zout
  • 3 eieren
  • Jigger Crème de Cacao
  • Boter
  • 2 deciliter vanillesaus
  • 50 g couverture
  • 25 g bitterkoekjes
  • Poedersuiker

Instructies

  • Maak van gezeefde bloem, melk, suiker, zout en eieren op de gebruikelijke wijze een glad flensjesbeslag.
  • Voeg een scheut Crème de Cacao toe voor extra aroma.
  • Bak van dit beslag op de gebruikelijke manier de flensjes.
  • Tussen elk paar flensjes breng je een laagje vanille-chocoladesaus aan (gewone vanillesaus waaraan couverture en verkruimelde bitterkoekjes zijn toegevoegd).
  • Dresseer de flensjes op een verwarmde schotel, bestrooi ze met poedersuiker en trek met een gloeiend ijzer overlangs strepen.

Notities

Variatie 1:

Maak een vulling van moccacrème en voeg een jigger notenlikeur toe.
Variatie 2:

Gebruik een gewone chocoladesaus met vulling van geraspte noot voor een andere smaakervaring.

Frisse Vruchtencrêpes Rothschild

Frisse Vruchtencrêpes Rothschild

Geniet van een verfijnde twist op traditionele crêpes met deze Frisse Vruchtencrêpes Rothschild. Gevuld met fruit en overgoten met een heerlijke soufflé-beslag. Een perfecte afsluiter voor een feestelijk diner of een luxe brunch! Strooi wat poedersuiker erover voor een elegante presentatie.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de Vruchtenvulling:

  • 50 g verse appels in blokjes
  • 50 g sappige abrikozen in blokjes
  • 2 dl verfrissende Curaçao

Voor het Soufflé-Beslag:

  • 2 dl melk
  • 75 g suiker
  • 40 g aardappelmeel
  • 40 g boter
  • 4 eidooiers
  • 6 eiwitten

Voor de Crêpes:

  • 300 g bloem
  • 3 dl melk
  • 70 g suiker
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • Boter
  • Poedersuiker voor afwerking

Instructies

  • arineer de fruitblokjes (appels en abrikozen) met een vleugje Curaçao en zet opzij.
  • Verwarm 2 dl melk met 75 g suiker tot het kookt.
  • Meng aardappelmeel met een beetje melk en voeg dit mengsel toe aan de verwarmde melk.
  • Laat het koken en haal van het vuur.
  • Laat het afkoelen.
  • Voeg de boter en eidooiers toe aan het afgekoelde mengsel.
  • Meng goed en vouw de opgeklopte eiwitten voorzichtig door het mengsel.
  • Voor de crêpes, meng bloem, 3 dl melk, 70 g suiker, zout en 2 eieren tot een glad beslag.
  • Bak dunne crêpes in een flensjespan met een beetje boter.
  • Bedek elke crêpe met een laag vruchtenbeslag en bak ze in een voorverwarmde oven op 180°C tot ze lichtbruin en gaar zijn.
  • Leg een tweede crêpe bovenop elke gebakken crêpe.
  • Bestrooi met poedersuiker en gebruik een gloeiend ijzer om decoratieve strepen op de crêpes te trekken.

Notities

Serveer deze frisse vruchtencrêpes met een glas zoete dessertwijn, zoals Sauternes of een lichte Muscat, om de smaken van het fruit en de Curaçao te complementeren.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 0.6g | Sugar: 40g

Verfijnde Flensjes Gil Blas

Verfijnde Flensjes Gil Blas

Geniet van deze verfijnde flensjes met een heerlijke hazelnootvulling en een vleugje cognac. Perfect als dessert of een luxe brunch. Serveer de crêpes met poedersuiker voor een elegant en smaakvol resultaat. Een feestelijke traktatie voor elke speciale gelegenheid!
Bereidingstijd50 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de Crêpes:

  • 300 g bloem
  • 3 deciliter melk
  • 50 g suiker
  • Snufje zout
  • 3 eieren
  • Boter voor het bakken

Voor de Vulling:

  • 100 g boter op kamertemperatuur
  • 100 g poedersuiker
  • 40 g gehakte hazelnoten
  • 1 theelepel citroensap
  • Likeurglas cognac

Afwerking:

  • Poedersuiker om te bestrooien

Eventueel

  • amandelmolen

Instructies

  • Maak een beslag van gezeefde bloem, melk, suiker, zout en eieren door alles goed te mengen in een beslagkom.
  • Verhit een flensjespan met een beetje boter en bak flensjes volgens de gebruikelijke methode.
  • Voor de vulling, roer de boter zacht en voeg de poedersuiker toe.
  • Meng goed door.
  • Voeg de gehakte hazelnoten, citroensap en cognac toe aan het boter-suikermengsel en meng alles goed door elkaar.
  • Bestrijk elke flensje met het hazelnoot-botermengsel.
  • Vouw de flensjes driehoekig op en plaats ze op een schaal.
  • Bestrooi de flensjes met poedersuiker voor het serveren.

Notities

Serveer de flensjes met een glas zoete Sauternes of een elegante dessertwijn zoals Moscato d'Asti om de smaken te complementeren.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g