Walnotentaart met Ahornsiroop en Krokante Korst

Walnotentaart met Ahornsiroop en Krokante Korst

Een heerlijke walnotentaart met de rijke smaak van ahornsiroop en een knapperige korst, perfect voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Noten, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • ¼ theelepel zout
  • 125 gram koude boter in blokjes
  • 3-5 eetlepels koud water
  • 375 gram walnoten
  • 5 eieren
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ¼ theelepel zout
  • 100 gram ahornsiroop
  • 50 gram zachte boter
  • Schil van 1 citroen of sinaasappel geraspt

Instructies

  • Zeef de bloem in een mengkom en voeg het zout toe.
  • Snijd de koude boter er met twee messen doorheen.
  • Voeg 3-5 eetlepels koud water toe en kneed het snel tot een samenhangend deeg.
  • Wikkel de deegbal in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Houd 200 gram mooie halve walnoten apart en hak de rest fijn.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm en bekleed hiermee de ingevette taartvorm.
  • Klop 4 eieren los met de bruine basterdsuiker, vanillesuiker, zout en ahornsiroop.
  • Roer de zachte boter en geraspte citroen- of sinaasappelschil erdoor tot een glad mengsel.
  • Voeg de fijngehakte walnoten toe en schenk het mengsel op de deegbodem.
  • Verdeel de apart gehouden halve walnoten over de vulling en bestrijk de taart met het losgeklopte ei.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende 60 minuten, tot hij lichtbruin en stevig is.
  • Laat de taart afkoelen op een rooster en serveer op kamertemperatuur.

Notities

Serveertip:

Serveer met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs voor extra verwennerij.

Wijnadvies:

Een dessertwijn zoals een Sauternes of een lichtzoete Riesling past perfect bij de rijke smaken van deze walnotentaart.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 9g | Vet: 27g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g

Gestoofde Rode Kool met Appeltjes en Kruidnagel

Gestoofde Rode Kool met Appeltjes en Kruidnagel

Een klassiek gerecht van zacht gestoofde rode kool met appel, kruidnagel en een vleugje azijn. Perfect als bijgerecht bij winterse maaltijden!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg fijngesneden rode kool
  • 2-3 kruidnagels
  • 2 zure appels grof geraspt
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel boter
  • Scheutje azijn
  • Aardappelzetmeel indien nodig

Instructies

  • Doe de fijngesneden rode kool in een grote pan met een klein beetje water.
  • Voeg het zout, de suiker en de kruidnagels toe.
  • Breng aan de kook en laat ongeveer 30 minuten zachtjes stoven.
  • Voeg na 15 minuten de geraspte appels toe en laat ze meekoken.
  • Roer een klontje boter door de gare kool voor extra smaak en glans.
  • Voeg een scheutje azijn toe voor een frisse toets.
  • Bind indien nodig het kooknat met een klein beetje aardappelzetmeel om de saus te verdikken.
  • Verwijder de kruidnagels voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer de rode kool met appel als bijgerecht bij een stevig vleesgerecht zoals stoofvlees, hachee of een sappige gehaktbal.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een lichte Merlot past uitstekend bij dit zoetige bijgerecht

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 1g | Sugar: 15g

Knapperige Rösti met Verse Kruiden

Knapperige Rösti met Verse Kruiden

Geniet van deze heerlijke knapperige rösti, een klassiek aardappelgerecht met een krokant korstje en een zachte binnenkant. Perfect als bijgerecht of hoofdgerecht!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g vastkokende aardappels gekookt en afgekoeld
  • 40 g boter
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Tomaatpartjes voor garnering
  • Optioneel:
  • Fijngehakte verse kruiden bijv. peterselie of bieslook

Instructies

  • Rasp de gekookte aardappels grof met een grove rasp.
  • Smelt de boter in een anti-aanbakpan op middelhoog vuur.
  • Meng de geraspte aardappels met zout, peper en optioneel fijngehakte verse kruiden in een kom.
  • Voeg het aardappelmengsel toe aan de pan en bak het al omscheppend ongeveer 5 minuten tot het licht knapperig wordt.
  • Druk het aardappelmengsel stevig aan in de pan om een dikke koek te vormen en dek af met een deksel.
  • Bak de rösti ongeveer 15 minuten op matig vuur tot de onderkant goudbruin is.
  • Draai de rösti voorzichtig om met behulp van een deksel en bak nog eens 15 minuten tot ook de andere kant goudbruin is.
  • Garneer met partjes tomaat en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de rösti met een frisse salade en een lepel zure room of crème fraîche voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Gris of een lichte Chardonnay past perfect bij de knapperige textuur en zachte aardappelsmaak van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Frisse Citroen Madeleines

Frisse Citroen Madeleines

Deze frisse citroen madeleines zijn perfect luchtig en heerlijk bij de koffie of als licht dessert. Voeg een vleugje vanille of poedersuiker toe voor een extra touch!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 120 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 135 g suiker
  • 4 eieren
  • Schil van 1 citroen geraspt
  • 125 g gesmolten boter

Instructies

  • Zeef de bloem en het bakpoeder samen.
  • Klop de suiker en eieren tot een dik, luchtig mengsel.
  • Voeg de geraspte citroenschil toe.
  • Roer de bloem in delen door het eimengsel en voeg daarna de gesmolten boter toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Laat het beslag 20-30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vul de holtes van de madeleine bakvorm voor 2/3 met het beslag.
  • Bak de madeleines in het midden van de oven gedurende 10 minuten, totdat ze goudbruin zijn.
  • Laat de madeleines afkoelen op een rooster.

Notities

Je kunt deze heerlijke citroen madeleines serveren als traktatie bij de koffie of als licht dessert. Probeer voor variatie eens een vleugje vanille-extract toe te voegen aan het beslag of bestrooi de madeleines met poedersuiker voor het serveren. Geniet van deze luchtige en verrukkelijke lekkernij!
Wijnadvies:
Serveer de citroen madeleines met een glas zoete witte wijn zoals een Sauternes of een frisse mousserende wijn zoals Prosecco.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g

Aardappel kaas pannenkoek

Aardappel kaas pannenkoek

Recept categorieën: Groenten, Kaas, Pannenkoeken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 2 eieren geklutst
  • 2 uien fijn gesnipperd
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 theelepel fijngehakte verse koriander
  • 60 g geraspte cheddar
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 dl yoghurt

Instructies

  • Schil de aardappelen en rasp ze.
  • Spoel de geraspte aardappels grondig af onder koud stromend water en laat ze uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek.
  • Dep ze droog.
  • Meng de geraspte aardappels, geklutste eieren, gesnipperde ui, bloem, fijngehakte koriander, geraspte cheddar en peper naar smaak in een schaal.
  • Verwarm de olijfolie op matig vuur in een pan met anti-aanbaklaag.
  • Verdeel het aardappelmengsel gelijkmatig over de bodem van de pan en laat het 15 minuten zachtjes bakken.
  • Zet de pan vervolgens nog 10 minuten onder een voorverwarmde grill op matig vuur tot de bovenkant goudbruin is en de pannenkoek volledig gaar is.
  • Snijd de pannenkoek in taartpunten en serveer ze met een lepel yoghurt erop.

Notities

Geniet van deze heerlijke aardappelkaaspannenkoek!

Knapperige Aardappelkoekjes

Knapperige Aardappelkoekjes

Heerlijk knapperige aardappelkoekjes, perfect als bijgerecht of snack. Goudbruin gebakken met een zachte binnenkant en een krokante buitenkant.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Koek, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g rauwe aardappelen
  • 20 g bloem
  • 2 dl melk
  • 1 ei gesplitst
  • 60 g boter
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Instructies

  • Schil de aardappelen, spoel ze af en rasp ze grof.
  • Laat de geraspte aardappelen in een kom met water weken om verkleuring te voorkomen.
  • Knijp het overtollige vocht uit de aardappelen met een schone doek.
  • Meng de geraspte aardappelen met bloem, zout, peper, melk en eierdooier.
  • Klop het eiwit stijf en spatel dit voorzichtig door het mengsel.
  • Verhit een klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Vorm kleine koekjes van het beslag en bak ze in de pan tot ze aan beide zijden goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveer de aardappelkoekjes warm.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse yoghurt-dip of appelmoes voor een heerlijke combinatie.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Pinot Blanc past goed bij de knapperige aardappelkoekjes.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 13g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g