Chocoladecake van Janneke

Chocoladecake van Janneke

Recept categorieën: Cake, Chocolade, Noten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 200 gr poedersuiker
  • 6 eieren
  • 50 gr bittere chocolade reep
  • 2 el melk
  • 1 el cacao
  • 100 gr walnoten
  • 80 g paneermeel
  • 2 el geraspte kokos

glazuur:

  • 100 gr poedersuiker
  • 2 el heet water
  • 15 gr cacao

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Scheid eiwit en dooiers.
  • Sla de dooiers met de poedersuiker schuimig.
  • Rasp de chocolade, doe het in de melk en laat het op zéér laag vuur smelten.
  • Klop het, nadat het wat afgekoeld is, met de cacao door het eigeel.
  • Hak de walnoten, vermeng ze met paneermeel en doe dit bij het chocolademengsel.
  • Sla de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door het beslag.
  • Giet het in een ingevette en met iets paneermeel bestrooide cakevorm en bak de cake 40-50 minuten.
  • Nadat de cake afgekoeld is met chocoladeglazuur bestrijken en bestrooien met geraspte kokos.

Taco’s met geitenkaas

Taco's met geitenkaas

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Taco's & Nacho's
Land van herkomst: Mexico
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie
  • 1 zak ratatouille-groentemix 400 g
  • 1 doos soft taco's dinnerkit, 362 g
  • 100 g zwarte olijven zonder pit
  • 200 g Hollandse geitenkaas stukje
  • ½ krop ijsbergsla
  • 1 bakje Griekse yoghurt 150 ml

Instructies

  • In braadpan olie verhitten.
  • Ratatouillemix ca. 3 minuten bakken.
  • Seasoningmix (uit doos) en 1½dl water toevoegen en mengsel ca.10 minuten zachtjes koken.
  • Olijven toevoegen.
  • Tortilla's (uit doos) verwarmen volgens gebruiksaanwijzing.
  • Geitenkaas raspen.
  • Sla schoonmaken en in repen snijden.
  • Aan tafel tortilla's vullen met sla,groentemengsel, kaas, yoghurt en tacosaus (uit doos) en opvouwen.

Gegratineerde Courgetteschotel met Gehakt uit de Oven

Gegratineerde Courgetteschotel met Gehakt uit de Oven

Deze moderne gegratineerde courgetteschotel met gehakt is een eenvoudig en smaakvol ovengerecht dat zeker in de smaak zal vallen!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 courgettes
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 ui fijngehakt
  • 250 ml melk
  • 2 eieren
  • Geraspte kaas
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180-200 graden Celsius en vet een ovenschaal in.
  • Rasp de courgettes en bak de courgetterasp in een pan met een scheutje olie tot het gaar is.
  • Haal het uit de pan en zet opzij.
  • Fruit de fijngehakte ui in een beetje olie tot deze glazig is.
  • Voeg het gehakt toe en bak tot het gaar is.
  • Meng dit met de gebakken courgetterasp.
  • Klop de eieren los en meng ze met de melk.
  • Voeg dit toe aan het courgette-gehaktmengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Doe het mengsel in de ingevette ovenschaal en bestrooi royaal met geraspte kaas.
  • Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en gratineer gedurende 20-25 minuten, of tot de kaas mooi gesmolten en goudbruin is.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 20g

Frisse Dadel-Amandel Gebak met Citrusaroma

Frisse Dadel-Amandel Gebak met Citrusaroma

Deze verrukkelijke en aromatische cake uit Marokko combineert sappige dadels, knapperige amandelen en een vleugje citrusaroma. Een heerlijke traktatie voor de zintuigen.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Cake
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 190 gram zachte roomboter of margarine
  • 150 gram kokosbloesemsuiker
  • 3 eieren
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel oranjebloesemwater
  • 5 ontpitte dadels fijn gesneden
  • 1 middelgrote frisse appel Jonagold of vergelijkbaar
  • 3 eetlepels grofgehakte amandelen
  • 190 gram volkorenmeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • Schil van 1 citroen geraspt
  • Sap van 1 citroen of van 1 sinaasappel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Mix de zachte boter samen met de kokosbloesemsuiker tot een romig mengsel.
  • Voeg de eieren één voor één toe en mix goed.
  • Voeg kaneelpoeder, oranjebloesemwater, geraspte citroenschil en citroen- of sinaasappelsap toe.
  • Blijf goed mixen.
  • Mix het volkorenmeel en het bakpoeder door het beslag.
  • Snijd de dadels fijn en schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd deze in dunne plakjes.
  • Voeg de dadels, appelplakjes en grofgehakte amandelen toe aan het beslag.
  • Roer alles voorzichtig door met een houten lepel.
  • Vet een cakevorm in en bestuif met wat volkorenmeel.
  • Schep het beslag in de cakevorm en bestrooi met de achtergehouden gehakte amandelen.
  • Plaats de cake in de voorverwarmde oven.
  • Verlaag de oventemperatuur iets en laat de cake rustig bakken (ongeveer 1 uur, afhankelijk van je oven).
  • De cake is gaar wanneer een satéprikker er droog uitkomt na het insteken.
  • Laat de cake afkoelen op een rooster en bestrooi eventueel met een snufje kokosbloesemsuiker.

Notities

Serveer deze smaakvolle dadel-amandelcake als een verfrissende lekkernij bij de koffie of thee. Geniet van de rijke smaken en citrusaroma's uit de Marokkaanse keuken!

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g

Courgettepannenkoekjes

Courgettepannenkoekjes

Ben je ook zo dol op pannenkoekjes? Nou, ik zeker! Wist je dat je met pannenkoekjes alle kanten op kunt, zowel hartig als zoet? Hier is een smakelijke hartige variatie met courgette en spinazie.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Marokko
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ liter volle melk
  • 250 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 20 gram gesmolten boter
  • 2 grote eieren XL
  • 3 kleine courgettes geraspt
  • Handvol verse spinazie fijngehakt

Instructies

  • Klop de eieren los en voeg de melk, gesmolten boter en zout toe.
  • Meng goed.
  • Roer het bakpoeder door het beslag.
  • Voeg de geraspte courgettes en gehakte spinazie toe aan het beslag.
  • Laat het beslag 1 uur rusten.
  • Verhit een pannenkoekenpan met een klein scheutje olie.
  • Schep een flinke lepel beslag in de pan en verdeel het over de bodem.
  • Bak de pannenkoek zachtjes totdat er kleine gaatjes ontstaan aan de bovenkant.
  • Draai de pannenkoek om en bak verder totdat deze gaar is.
  • Herhaal dit totdat al het beslag op is.

Notities

Geniet van deze gezonde en veelzijdige pannenkoekjes als een heerlijk ontbijt, brunch of lichte maaltijd!

Brood pannenkoek met gebakken appelschijven

Brood pannenkoek met gebakken appelschijven

Recept categorieën: Brood, Fruit, Pannenkoeken
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sneetjes brood bij voorkeur stevig brood, zoals volkoren
  • 2 eieren
  • ½ kop melk
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 2 appels in dunne schijven gesneden
  • Boter of olie om te bakken

Optioneel:

  • ahornsiroop
  • poedersuiker
  • honing om te serveren

Instructies

  • Klop in een kom de eieren en voeg geleidelijk de melk toe.
  • Meng goed tot alles goed gecombineerd is.
  • Voeg het kaneelpoeder toe aan het eimengsel en roer goed door.
  • Verhit wat boter of olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Doop elk sneetje brood in het eimengsel, zorg ervoor dat beide kanten goed bedekt zijn maar niet doorweekt.
  • Laat overtollig beslag eraf druipen.
  • Bak de sneetjes brood in de pan tot ze aan beide kanten goudbruin en knapperig zijn.
  • Haal ze uit de pan en houd ze warm op een bord.
  • Voeg indien nodig meer boter of olie toe aan de pan en bak de dunne appelschijven tot ze zacht en lichtbruin worden aan beide kanten, gedurende ongeveer 3-4 minuten per kant.
  • Leg de gebakken appelschijven bovenop de broodpannenkoeken.

Notities

Serveer de broodpannenkoeken met gebakken appelschijven en voeg naar smaak ahornsiroop, poedersuiker of honing toe als zoete topping.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 11g | Vet: 9g

Gegarneerde Beschuiten

Gegarneerde Beschuiten

Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 beschuiten
  • 4 eetlepels zachte roomkaas of smeerkaas (60 g)
  • Gesneden groenten naar keuze komkommer, tomaat, paprika, radijs, etc. (100 g)
  • Plakjes kaas of ham (50 g)
  • Fijngehakte kruiden peterselie, bieslook, basilicum, enz. (2 eetlepels)

Optioneel:

  • olijven
  • augurken
  • avocado

Instructies

  • Smeer een eetlepel zachte roomkaas of smeerkaas op elke beschuit.
  • Leg gesneden groenten zoals komkommer, tomaat, paprika, radijs of andere favoriete groenten bovenop de kaaslaag.
  • Voeg plakjes kaas of ham toe bovenop de groenten.
  • Strooi fijngehakte kruiden over de toppings voor extra smaak.

Optioneel:

  • voeg olijven, augurken of avocado toe voor extra variatie en smaak.

Rabarbertaart

Rabarbertaart

Probeer dit recept eens uit en geniet van de heerlijke rabarbertaart!
Recept categorieën: Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 200 gram bloem
  • Snufje zout
  • 100 gram boter of margarine
  • 80 gram suiker
  • 1 ei
  • Voor de vulling:
  • 500 gram rabarber
  • 80 gram suiker of naar smaak
  • 2 eetlepels custardpoeder
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 125 ml slagroom optioneel, voor garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de bloem met een snufje zout.
  • Snijd de boter in blokjes en voeg deze toe aan de bloem.
  • Wrijf met je vingers de boter door de bloem totdat het op broodkruimels lijkt.
  • Voeg de suiker en het ei toe en meng tot een samenhangend deeg.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Snijd de rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm.
  • Rol het deeg uit en bekleed hiermee een ingevette taartvorm.
  • Bestrooi de bodem met paneermeel.
  • Meng de rabarber met suiker en custardpoeder.
  • Verdeel dit mengsel over de taartbodem.
  • Bak de rabarbertaart in de voorverwarmde oven gedurende 40-45 minuten, tot de rabarber zacht is en het deeg goudbruin.
  • Laat de taart afkoelen en serveer eventueel met een beetje opgeklopte slagroom.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Sugar: 3g

Biscuitrol met limoencrème en zomerfruit

Biscuitrol met limoencrème en zomerfruit

AllerHande jubileumnummer 2003
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 150 g kristalsuiker fijne pak à 750 g
  • 75 g bloem
  • 25 g maïzena
  • 1 limoen
  • 1 bakje mascarpone 250 g
  • 100 g zomerfruit diepvries (bak à 300 g), ontdooid
  • poedersuiker

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • In grote pan laag water aan de kook brengen.
  • Eieren boven hittebestendige kom breken.
  • Mespunt zout en 100 g suiker toevoegen.
  • Vuur laag draaien en kom in pan hangen (au bain marie).
  • Met mixer eimassa 10 minuten kloppen, tot dikke, luchtige massa ontstaat die als lint van gardes loopt.
  • Kom uit pan nemen.
  • Bloem en maïzena in gedeelten boven eimassa zeven en erdoor spatelen.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier en bestuiven met bloem.
  • Biscuitbeslag op bakplaat scheppen en met spatel of pannenkoekmes uitstrijken tot rechthoek van ca. 35 x 30 cm en 1 cm dikte.
  • Deeg in 10 minuten lichtbruin en gaar bakken.
  • Bakplaat uit oven nemen.
  • Bakpapier met deeg eraf tillen en op werkvlak leggen.
  • Deeg meteen oprollen.
  • Van halve limoen schil raspen en vrucht uitpersen.
  • Andere helft in dunne plakjes snijden.
  • Mascarpone, rest van suiker, limoensap en rasp in kom door elkaar roeren.
  • Afgekoelde biscuitdeeg voorzichtig uitrollen en bestrijken met limoencrème.
  • Fruit erover verdelen en deegplak opnieuw oprollen.
  • Taart op schaal leggen, garneren met plakjes limoen en royaal bestrooien met poedersuiker.

Champagne sorbet

Champagne sorbet

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • diepvriesdoos inhoud ca. 1/2 liter,
  • 4 lage (sorbet)glazen
  • citruspers

Ingrediënten

  • 1 limoen
  • 2 deciliter mineraalwater zonder koolzuur
  • 75 g suiker
  • 2 deciliter champagne demi-sec
  • 1 takje munt zakje á 15 g,

Instructies

Voorbereiden:

  • Limoen goed schoonboenen onder koud stromend water.
  • Groene schil eraf raspen.
  • Limoen uitpersen.
  • Mineraalwater met suiker aan de kook brengen.
  • Al roerend suiker laten oplossen en nog ca. 1 minuut laten doorkoken.
  • Van vuur af 1 eetlepel limoensap en limoenrasp erdoor roeren. Iets laten afkoelen.
  • Champagne erbij schenken.
  • Overdoen in diepvriesdoos.
  • In diepvries in ca. 6 uur laten bevriezen, elk uur met vork doorroeren (= sorbetijs).

Bereiden:

  • (Sorbetijs ca. 10 minuten voor gebruik uit diepvries nemen.)
  • takje munt in 4 toefjes verdelen.
  • Glazen helemaal volscheppen met sorbetijs.
  • Garneren met toefjes munt.