Aardbeienspies

Aardbeienspies

Recept categorieën: Fruit
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • satéprikkers

Ingrediënten

  • aardbeien
  • stevige chocoladecake

Instructies

  • Rijg om en om op een sateprikker zorg ervoor dat het begint met een aardbei en eindigt

Gepofte Aardappels met Knoflooktopping en Gegrilde Kipspiesjes

Gepofte Aardappels met Knoflooktopping en Gegrilde Kipspiesjes

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip
Land van herkomst: Nederland
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels ongeveer 150 g per stuk
  • 350 g kipfilet
  • 2 uien
  • 10 gedroogde tomaten op olie
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g bewust light margarine met olijfolie
  • 1 krop ijsbergsla
  • 2 eetlepels azijn
  • 150 g peen julienne gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Boen de aardappels schoon, prik er gaatjes in en verwarm ze in de magnetron op vol vermogen (700 Watt) gedurende ongeveer 12 minuten, tot ze bijna gaar zijn.
  • Laat de aardappels afgedekt met een keukenhanddoek nog 10 minuten nagaren.
  • Snijd de kipfilet in ongeveer 16 stukjes van 5 cm.
  • Snipper de halve ui en snijd de rest in 8 stukken.
  • Laat de tomaten uitlekken en vang 4 eetlepels olie op.
  • Rijg afwisselend ui, kip en tomaten aan satéprikkers.
  • Bestrijk de spiesjes met 1 eetlepel van de opgevangen olie.
  • Verwarm een grillpan en bak de spiesjes in ongeveer 10 minuten gaar en bruin.
  • Pers de knoflook boven de bewust light margarine uit.
  • Snijd de rest van de gedroogde tomaten fijn en meng ze door de knoflookmargarine.
  • Maak de sla schoon en snijd deze in reepjes.
  • Meng de gesnipperde ui, peen julienne en sla en maak een dressing van de resterende olie, azijn, zout en peper.
  • Snijd de gepofte aardappels aan de bovenkant in, bestrooi met zout en serveer met de knoflooktopping, sla en kipspiesjes.

Notities

Deze maaltijd is heerlijk met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 10g

Chocolade Sneeuwballen met Sinaasappel

Chocolade Sneeuwballen met Sinaasappel

Luchtige sneeuwballen met een vleugje sinaasappel, omhuld met chocolade en poedersuiker. Een feestelijke traktatie voor de winterse dagen.
excl. afkoelen en opstijven2 uur
Recept categorieën: Chocolade, Gebak, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 6
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel sinaasappellikeur
  • 12 satéprikkers
  • 150 gram suiker
  • 2 eieren
  • 75 gram chocolade
  • Kaneel
  • Poedersuiker gezeefd + om te bestuiven

Instructies

  • Klop de eiwitten stijf.
  • Klop de poedersuiker en sinaasappellikeur erdoor tot pieken ontstaan.
  • Verwarm de oven voor op 120°C.
  • Schep bollen op bakpapier met een ijsbolletjestang.
  • Maak pieken op de bollen met een lepel.
  • Bak de bollen 90 minuten in de oven tot ze droog zijn.
  • Laat de bollen afkoelen op een rooster.
  • Verwarm water en suiker op laag vuur tot de suiker is opgelost.
  • Steek de bollen op satéprikkers.
  • Bestrijk de bollen met suikerstroop en laat hard worden.
  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Strijk chocolade op de platte kanten van de bollen.
  • Plak twee bollen tegen elkaar.
  • Laat de chocolade opstijven in de koelkast.
  • Bestuif de sneeuwballen met poedersuiker en kaneel.

Notities

Serveertip:
Serveer de sneeuwballen als feestelijke traktatie bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo, past goed bij de chocolade en sinaasappel.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g

Mediterrane Rivierkreeftspiesjes met Romige Knoflookdip

Mediterrane Rivierkreeftspiesjes met Romige Knoflookdip

Heerlijke mediterrane rivierkreeftspiesjes met olijven en paprika, geserveerd met een romige knoflookdip en knapperige broodpuntjes.
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 paprika
  • 2 shoarmabroodjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 el mayonaise
  • 1 el yoghurt
  • 4 takjes peterselie
  • 16 rivierkreeftjes bakje à 100 g
  • 24 olijven pot à 290 g
  • Snufje peper
  • Snufje zout

Instructies

  • Hak de peterselie fijn.
  • Meng de mayonaise, yoghurt en peterselie in een kom.
  • Pers de knoflook boven de mayonaise uit en roer goed door.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze in 16 ruitjes.
  • Rijg op een satéprikker in deze volgorde: olijf, paprika, rivierkreeft, olijf, rivierkreeft, paprika, en olijf.
  • Rooster de shoarmabroodjes in een broodrooster tot ze knapperig zijn.
  • Snijd de broodjes in puntjes.
  • Serveer de spiesjes met de broodpuntjes en de knoflookdip.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra fijngehakte peterselie en een partje citroen voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een lichte Spaanse Verdejo past perfect bij de frisse smaken van olijven en rivierkreeftjes.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Satéspiesjes met prei en romige pindasaus

Satéspiesjes met prei en romige pindasaus

Een smakelijk vegetarisch gerecht met satéspiesjes, gestoofde prei, romige pindasaus en rijst. Perfect voor een snelle en heerlijke maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Rijst, Vleesvervangers
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g rijst
  • 400 g Tivali satéballetjes 2 schaaltjes à 200 g
  • 600 g prei in schuine stukken gesneden
  • 2 eetlepels boter
  • 250 ml groentebouillon van een tablet
  • 175 g satésaus ½ pot à 350 g
  • 350 ml melk

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing en houd warm.
  • Verdeel de satéballetjes in 8 porties en rijg elke portie aan een satéprikker.
  • Verwarm een grillpan voor op middelhoog vuur.
  • Smelt de boter in een pan en bak de prei gedurende 3 minuten.
  • Voeg de groentebouillon toe en laat de prei met de deksel op de pan 10 minuten op laag vuur stoven.
  • Verwarm de satésaus in een pannetje en voeg de melk toe.
  • Roer goed door tot een romige saus ontstaat.
  • Grill de satéspiesjes 5 minuten in de grillpan, draai regelmatig om voor een gelijkmatige garing.
  • Verdeel de rijst, gestoofde prei, satéspiesjes en pindasaus over 4 borden.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse atjar tjampoer voor een authentiek Aziatisch tintje.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij de romige pindasaus en de licht gegrilde satéspiesjes.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 15g | Vet: 24g | Zout: 2.1g | Sugar: 6g

Hartige Kaas Kerstboom Hapjes

Hartige Kaas Kerstboom Hapjes

Maak deze feestelijke kaas kerstboom hapjes van bladerdeeg met een smakelijke kaasmengselvulling. Perfect als hapje voor de kersttafel!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Koude Hapjes
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 18 stuks
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 1 ei losgeklopt
  • 40 g gesmolten boter
  • 25 g bloem
  • 1 tl Franse mosterd
  • ¼ tl zout
  • Peper naar smaak
  • 1 klein teentje knoflook geperst
  • 100 g pittige belegen kaas geraspt
  • 1 tl gedroogde kruiden bijv. Provençaalse of Italiaanse kruiden
  • 20 olijven cherrytomaatjes of mini mozzarella bolletjes
  • 1 komkommer blokjes kaas of worst, of wortel om de prikkers in te zetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd het in 18 gelijke driehoeken.
  • Meng in een kom de gesmolten boter, bloem, mosterd, zout, peper, knoflook, geraspte kaas en gedroogde kruiden.
  • Verdeel het kaasmengsel gelijkmatig over de driehoeken bladerdeeg.
  • Rol elk stukje bladerdeeg vanaf de brede kant op tot een kerstboomvorm.
  • Plaats de opgerolde koekjes op de bakplaat en buig ze voorzichtig om een boogvormige kerstboom te maken.
  • Bestrijk de koekjes met het losgeklopte ei voor een goudbruine kleur.
  • Bak de koekjes in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Rijg de olijven, cherrytomaatjes of mini mozzarella bolletjes aan de satéprikkers en plaats ze bovenop de koekjes om de kerstbomen te versieren.
  • Steek de satéprikkers in blokjes komkommer, kaas of worst om de kerstboomkoekjes rechtop te zetten.

Notities

Serveertip:
Serveer deze kerstboomhapjes op een grote schaal als onderdeel van een feestelijke borrel.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc past goed bij de hartige smaken van deze kaas kerstboom hapjes.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g

Sneeuwballen met Chocoladevulling

Sneeuwballen met Chocoladevulling

Deze luchtige sneeuwballen gevuld met chocolade en afgewerkt met een vleugje sinaasappellikeur vormen een heerlijke traktatie voor de feestdagen. Perfect om te delen met familie en vrienden.
(inclusief baktijd en opstijftijd)2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eiwitten
  • 125 g gezeefde poedersuiker + extra om te bestuiven
  • 150 g suiker
  • 75 g chocolade witte chocolade om te smelten
  • Snufje kaneel
  • 1 eetlepel sinaasappellikeur

Instructies

Sneeuwballen:

  • Klop de eiwitten stijf in een schone kom.
  • Voeg geleidelijk de gezeefde poedersuiker en sinaasappellikeur toe.
  • Blijf kloppen totdat er stijve pieken ontstaan.
  • Verwarm de oven voor op 120°C.
  • Schep met een ijsbolletjestang bollen van het eiwitmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Doop de tang tussendoor steeds in koud water om te voorkomen dat het mengsel blijft plakken.
  • Gebruik een lepel om pieken te maken op de bollen voor een mooie sneeuwbalvorm.
  • Bak de bollen ongeveer 1,5 uur in de oven totdat ze droog en stevig zijn.
  • Laat de bollen afkoelen op een taartrooster.

Chocoladevulling:

  • Verwarm ½ dl water met suiker al roerend op zacht vuur totdat de suiker is opgelost.
  • Steek de bollen op satéprikkers en bestrijk de ronde kant van de bollen met de suikerstroop.
  • Laat de suikerstroop hard worden.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie.
  • Strijk de gesmolten chocolade op de platte kant van de bollen en plak telkens twee bollen tegen elkaar aan.
  • Laat de sneeuwballen opstijven in de koelkast.

Afwerking:

  • Bestuif de sneeuwballen royaal met poedersuiker en voeg een snufje kaneel toe voor extra smaak.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een glas Moscato d'Asti of een zoete dessertwijn die de smaken van sinaasappellikeur en chocolade aanvult.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 35g