American Style Pancakes

American Style Pancakes

zoete dikkerdjes
Totale tijd2 uur
Recept categorieën: Ontbijt, Pannenkoeken
Land van herkomst: America
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 15 g gist
  • 1 ½ deciliter lauwe melk
  • 3 eieren
  • 100 g suiker
  • Snufje kaneel
  • Ongeveer 6 g zout
  • 50 g gesmolten boter
  • Ruim boter om in te bakken
  • Poedersuiker ter garnering
  • Vruchtensaus als topping

Instructies

  • Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Voeg de gist opgelost in lauwe melk toe en kneed tot een glad, soepel deeg.
  • Bedek met een doek en laat rijzen.
  • Klop in een andere kom de eieren met de suiker tot het mengsel schuimig is.
  • Voeg kaneel, zout en gesmolten boter toe.
  • Meng deze massa met het gerezen deeg en kneed goed door.
  • Rol het deeg uit en steek met een drinkglas rondjes uit.
  • Laat opnieuw rijzen.
  • Bak de pancakes in een ruime hoeveelheid boter of vet tot ze goudbruin zijn.
  • Serveer de pancakes bedekt met poedersuiker en voeg naar wens een vruchtensaus toe.

Notities

Tips / Opmerkingen:
Varieer met het beslag door bijvoorbeeld rozijnen toe te voegen.
Maak gevulde pancakes door stukjes gember en dadels in het midden van het beslag te plaatsen.
Opmerking: De aangegeven totale bereidingstijd lijkt ongewoon lang (2 uren). Dit kan mogelijk te maken hebben met het rijzen van het deeg. Houd de rijs- en baktijd goed in de gaten voor de beste resultaten.

Frisse Griespannenkoekjes met Bessencompote

Frisse Griespannenkoekjes met Bessencompote

Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk, Nederland, Zweden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • melkkoker
  • sauspan
  • kommen
  • koekepan met dikke bodem
  • paletmes
  • lepels
  • schotel

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 60 g griesmeel
  • 75 g boter
  • 60 g suiker
  • 6 eieren
  • Extra boter om te bakken
  • Suiker om te bestrooien
  • 500 ml bessensaus

Instructies

  • Verwarm de melk in een melkkoker met het vanillestokje tot het aroma vrijkomt.
  • Verwijder het vanillestokje.
  • Meng de griesmeel geleidelijk in de melk en klop tot een stevige massa.
  • Laat het afkoelen.
  • Voeg de boter, suiker en eieren toe aan het afgekoelde mengsel en roer goed door.
  • Bak dunne pannenkoekjes in een koekenpan met dikke bodem in wat boter.
  • Serveer de pannekoekjes bestrooid met suiker en een royale hoeveelheid bessensaus.

Notities

Probeer eens een variatie door rijstebloem te gebruiken en serveer met een lichte marasquinsaus.
Vul de pannenkoekjes met kersen op sap, en serveer met greinsuiker en geraspte hazelnoot voor extra smaak en textuur

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 20g | Sugar: 20g

Enchiladas

Enchiladas

hartige gevulde flensjes
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • sauspan
  • messen
  • kookpan
  • slabak
  • kookplaat
  • invetkwastje
  • paletmes
  • Lepel

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepels olie
  • 250 g varkensvlees
  • 3 tomaten
  • 2 pepers
  • 1 theelepel chilepoeder
  • 1 dl bouillon
  • Tortillas
  • Sla

Instructies

  • Fruit de uien en knoflookpoeder aan in de olie.
  • Voeg het gaargekookte of gesmoorde vlees en de ontvelde tomaten toe.
  • Voeg ten slotte de gesnipperde groene pepers en het chilipoeder toe.
  • Laat het geheel smoren en voeg indien nodig wat bouillon toe.
  • Leg een streep van deze dikke saus op een warme (Mexicaanse) tortilla.
  • Rol de tortilla op en serveer deze zo of met een chilisaus, eventueel met wat sla erbij.

Notities

Variatie 1:
Gebruik een "sugo" (ingeblikte Italiaanse vleessaus) als alternatief voor de saus.
Variatie 2:
Voeg gebakken kippenlevers toe en serveer met een scheutje maderasaus en wat aparte pommeschips.

Crêpes Suzette van Ben J. Kuyper

Crêpes Suzette van Ben J. Kuyper

Crêpes Suzette
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de Crêpes:

  • 300 g bloem
  • 50 g suiker
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • 4 deciliter melk
  • Boter voor het bakken

Voor de Sinaasappel-Curaçao Saus:

  • 25 g suiker
  • 75 g boter
  • 50 cc sinaasappelsap
  • 50 cc Curaçao likeur
  • Flinters sinaasappelschil

Voor het Flamberen:

  • Poedersuiker
  • Ruim cognac

Instructies

  • Maak een glad beslag van gezeefde bloem, suiker, zout, eieren en melk in een beslagkom.
  • Bak flensjes op de gebruikelijke manier en doordrenk ze met een suikerstroopje: smelt suiker en boter samen, voeg sinaasappelsap en flinters sinaasappelschil toe.
  • Voeg vervolgens Curaçaolikeur toe en laat het geheel op zacht vuur indikken.
  • Na het doordrenken, besprenkel de flensjes met suiker en daarna royaal met cognac.
  • Flambeer de flensjes voor een spectaculaire presentatie.

Notities

Experimenteer met verschillende likeuren zoals Bénédictine, Kirsch, enzovoort.
Varieer de flambage met bijvoorbeeld rum of arak voor een unieke smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 15g | Sugar: 20g

Hartige Flensjes Paysannes

Hartige Flensjes Paysannes

Geniet van hartige flensjes Paysannes, rijk gevuld met spek en uien. Perfect voor een luxe brunch of als hoofdgerecht. Serveer met een royale portie ui-puree voor een verfijnde touch. Een smakelijke twist op traditionele flensjes die indruk maakt!
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • flensjespan
  • kommen
  • lepels
  • mes
  • paletmes
  • sauspan
  • schotel
  • uisnijder

Ingrediënten

  • Voor de Crêpes:
  • 300 g bloem
  • 3 deciliter water
  • Snufje zout
  • 25 g boter
  • 4 eiwitten
  • Voor de Vulling:
  • 3 uien fijngesnipperd
  • 50 g boter
  • 100 g spek in blokjes gesneden
  • Voor de Servering:
  • Purée Soubise ui-puree

Instructies

  • Maak een stevig beslag door bloem, water, zout, boter en stijfgeslagen eiwitten goed te mengen in een beslagkom.
  • Fruit de gesnipperde uien in de boter totdat ze glazig zijn.
  • Voeg de spekblokjes toe aan de uien en bak tot ze goudbruin zijn.
  • Verdeel het ui-spek mengsel gelijkmatig over de flensjespan.
  • Giet een lepel van het flensjesbeslag over de uien en spek en bak de flensjes tot ze goudbruin zijn aan beide zijden.
  • Rol de flensjes op en serveer ze op een schotel.
  • Serveer met een royale portie purée soubise (ui-puree).

Notities

Deze hartige flensjes passen goed bij een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse Chardonnay om de rijke smaken te balanceren.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Vurige Cointreau Flensjestaart

Vurige Cointreau Flensjestaart

geflambeerde, zoete flensjestaart
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g speltbloem een gezondere meeloptie
  • 3 dl ongezoete amandelmelk
  • 75 g kokosbloesemsuiker
  • Snufje roze Himalayazout
  • 2 scharreleieren
  • Boter om te bakken
  • 75 g gekoelde citroenboter boter aangemaakt met citroensap, citroenrasp en een scheut Cointreau
  • Citroensap
  • Citroenrasp
  • Jigger Cointreau
  • 1 dl cognac of sterke vieux

Instructies

  • Maak een beslag van gezeefde speltbloem, amandelmelk, kokosbloesemsuiker, roze Himalayazout en eieren.
  • Bak flensjes op de gebruikelijke manier.
  • Bereid van tevoren de citroenboter door boter te mengen met citroensap, citroenrasp en een scheut Cointreau.
  • Vorm het tot een staafje en laat het in de koelkast opstijven (ongeveer 3 uur).
  • Plaats enkele dunne plakjes citroenboter op elk flensje, rol ze op en leg ze naast elkaar op een schaal.
  • Giet de cognac over de flensjes, flambeer ze en serveer ze terwijl ze nog branden.

Notities

  • Probeer eens sinaasappelboter als alternatief voor citroenboter en flambeer met witte rum.
  • Voeg de citroenboter toe aan een warme vanillesaus en schep een eetlepel saus over elk flensje.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 15g | Sugar: 15g

Célestines à la Joinville

Célestines à la Joinville

Geniet van deze hartige, gevulde visfrituur uit Bretagne met dit recept voor Célestines à la Joinville
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • Een snufje zout
  • 3 eieren
  • 2,5 dl water
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • Boter
  • 30 g bloem
  • 25 g boter
  • 2 dl visfumet
  • ½ blikje kreeft
  • 100 g garnalen gekookt en gepeld
  • 50 g champignons
  • 2 dl saus Joinville
  • Eiwit
  • Paneermeel
  • Frituurvet

Instructies

  • Maak van bloem, zout, eieren, water, boter en eiwitten op de gebruikelijke wijze een flensjesbeslag en bak daarvan heel dunne flensjes.
  • Bedek elk flensje met een ragoût van kreeft en garnalen, licht gebraiseerde champignons en een saus Joinville (visfumet, kreeften- en garnalenboter, truffeljulienne, scheutje witte wijn).
  • Rol de flensjes op en steek ze vast met een prikker.
  • Paneer de gevulde flensjes à l'anglaise en bak ze goudgeel in de hete frituur.

Notities

  • Varieer door crabmeat te gebruiken bij een sauce Russe.
  • Gebruik vlees van garnalen en serveer met een sauce verte.
Geniet van deze verfijnde Célestines à la Joinville als een heerlijk gerecht voor een bijzondere gelegenheid!

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gebakken kalfsoesters en uiensaus

Gebakken kalfsoesters en uiensaus

Recept categorieën: Kalfsvlees, Vlees
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • sauspan

Ingrediënten

  • 4 uien
  • 25 g boter
  • 100 g mager gerookt spek
  • 200 ml rode wijn
  • zout
  • peper
  • 4 kalfsoesters van 150 g per stuk

Instructies

  • Bak de spekblokjes en schep ze uit de pan.
  • Pel de uien en snijd ze in ringen.
  • Bak vervolgens de uiringen in een sauspan in 25 g boter zacht en lichtbruin van kleur.
  • Voeg de rode wijn toe en breng aan de kook.
  • Laat ui en wijn een minuut koken.
  • Pureer de uien in de rode wijn en breng deze saus op smaak met zout en peper.
  • Bak de kalfsoesters even in het spekvet waaraan eventueel nog een klontje boter is toegevoegd net gaar.
  • Reken op ongeveer 4 minuten per kant.
  • Giet de uiensaus over het vlees en strooi er spekblokjes op.

Notities

Wijnadvies:
Voortreffelijk te combineren met een kruidige Shiraz/Cabernet uit South-Eastern Australia (16-18ºC).

Blomkoal mei tsiis

Blomkoal mei tsiis

Bloemkool met nagelkaas

Recept categorieën: Groenten, Kaas
Land van herkomst: Friesland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • sauspan

Ingrediënten

  • 1 middelgrote bloemkool
  • 1 liter kippenbouillon of 1 liter water en 2 kippenbouillontabletten
  • 1 eetlepel blanke azijn
  • 100 gram rijst
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 200 gram Friese nagelkaas in kleine dobbelsteentjes
  • 1 ei
  • 2 eierdooiers
  • zout
  • peper
  • 70 gram boter gesmolten

Instructies

  • Was de bloemkool in ruim water en verwijder het bladgroen en een deel van de stronk.
  • Leg de bloemkool met de bolle kant naar boven in een pan, giet de kippenbouillon erbij, voeg eventueel een lepel azijn toe en breng het geheel aan de kook.
  • Leg na 5 minuten een deksel op de pan en laat de bloemkool nog 10 minuten zachtjes koken.
  • Schep de bloemkool met een schuimspaan uit het vocht en laat hem afkoelen op een bord.
  • Kook intussen de rijst gaar in een deel van het bloemkoolvocht.
  • Bewaar de rest van het vocht voor de saus.
  • Verwarm de oven voor op 225 C.
  • Laat de boter smelten in een sauspan, voeg de bloem toe en laat het mengsel al roerende 2 à 3 minuten pruttelen.
  • Giet er met kleine scheutjes tegelijk zoveel bloemkoolvocht bij als nodig is om een gladde licht gebonden saus te verkrijgen.
  • Voeg de kaasblokjes toe en blijf roeren tot de kaas volledig is opgenomen in de saus.
  • Roer dan de rijst door de saus en klop er van het vuur af het ei en de eierdooiers door.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper en giet hem in een beboterde soufflévorm of hoge ovenschaal.
  • Verwijder zoveel mogelijk van de stronk van de bloemkool, maar pas op dat de kool niet uit elkaar valt.
  • Leg de kool met de bolle kant weer naar boven in de saus, zodanig dat een deel van de kool boven de saus uitsteekt.
  • Bestrijk dat gedeelte royaal met gesmolten boter.
  • Zet de vorm in een braadslee en giet daar zoveel heet water in dat de vorm tot halverwege onder water staat.
  • Zet het geheel 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Besprenkel de bloemkool tijdens het bakken zo nu en dan met de rest van de gesmolten boter.

Lente Ossenhaas met Asperges en Kerrie

Lente Ossenhaas met Asperges en Kerrie

Malse ossenhaas met asperges en een romige kerriesaus. Een luxe lentegerecht voor speciale gelegenheden.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd45 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 gram groene asperges
  • 800 gram witte asperges
  • 1 kg ossenhaas
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • ½ bosje peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 5 dl room
  • Peper versgemalen
  • Zout
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de witte asperges en verwijder de harde uiteinden van de groene asperges.
  • Kook de asperges in gezouten water beetgaar.
  • Giet af en houd warm.
  • Bestrooi de ossenhaas met zout en peper.
  • Verhit de olijfolie in een braadslee en bak de ossenhaas rondom bruin.
  • Plaats de braadslee in de oven en bak de ossenhaas tot de gewenste gaarheid (ca.
  • 15-20 minuten voor medium-rare).
  • Haal de ossenhaas uit de oven en laat rusten onder aluminiumfolie.
  • Giet het bakvet uit de braadslee in een sauspan.
  • Voeg de room en kerriepoeder toe en breng aan de kook.
  • Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
  • Zeef de saus en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de peterselie fijn en voeg toe aan de saus.
  • Snijd de ossenhaas in plakken en serveer met de asperges en kerriesaus.

Notities

Serveertip:
Serveer met krieltjes of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn, zoals een Chardonnay of Viognier.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 5g