Gevulde Paprika met Kippendijen, Spinazie en Pesto
Dit recept heb ik een tijdje geleden bedacht toen ik het verzoek kreeg om voor een 21st Birthday dineetje gevulde paprika te maken. Dit wilde de Jarige Jet graag. Nu eet ik zelf eigenlijk niet veel paprika. Hooguit een keer in stukjes door een gerecht, ik ben er niet zo dol op. Op zich zijn er ontelbare recepten op internet te vinden maar dat vind ik wat makkelijk. Als ik wordt gevraagd om iets te maken dan moet het recept voor zeker 75% van mij zijn vind ik. Na enig overleg over wat men wel en niet lustte kwam ik op onderstaand recept uit. De dames waren erg enthousiast over het gerecht en ik heb beloofd het recept online te zetten. Ze hebben er even een paar weken op moeten wachten maar hier is het dan 🙂
Verras je vrienden en familie met deze heerlijke Curry. Je hebt er wel even wat tijd voor nodig maar het is zeer zeker de moeite waard.
Ga naar je lokale Turks/Marokkaanse slager voor een mooi stukje Lamsbout of schouder. Laat het de slager in blokjes snijden maar neem vooral ook het snijafval en bot mee om een andere keer een zalige bouillon van te trekken. Wanneer je daar toch bent haal er wat verse Groene Pepertjes en Limoenbladeren bij. De mijne heeft ze in de vriezer. Dat is geen enkel probleem, fijn zelfs! Een paar blaadjes eruit pakken en de rest weer de vriezer in. Als hij het heeft neem ook wat Saffraan mee, Saffraan is vrij duur maar je gebruikt er maar een paar draadjes per gerecht van en het is zó lekker.
In principe is elke curry gebaseerd op een currypasta. Deze puree van ui, knoflook, pepertjes, gember en kruiden maakt de smaak van de curry. Je kunt dit een paar uur vantevoren maken om zo de smaken van de currypasta goed door elkaar te laten trekken maar ik maak het eigenlijk meestal vlak ervoor.
Meng al de ingrediënten voor de currypasta met de staafmixer tot een pasta.
Verhit een heel klein scheutje olie in de braadpan of Tajine en bak de pasta een paar minuutjes aan.
Doe het vlees erbij en braad alles aan tot het vlees een kleurtje heeft gekregen.
Doe de bouillon, yoghurt, limoenblaadjes, citroenrasp erbij.
Roer alles goed door.
Snij de vleestomaten grof en pureer deze met de staafmixer met velletjes en al!
Doe dit ook in de pan.
Deksel erop en onder af en toe roeren in zo'n 2 à 2½ uur gaar stoven.
Gewoon tot het vlees op je tong smelt.
Voeg het laatste kwartiertje de fijn gesneden Koriander toe.
Notities
Serveer met Basmati of Pandan rijst welke je gekookt hebt met een stuk of 3 kardemompeultjes. En met Chapatis met een Raita van Yoghurt, Koriander en Zeezout.
Een heerlijke Indische snack gemaakt van Ketan rijst en gevuld met gekruide kip. Ketan rijst is een speciaal soort (kleef)rijst en de enige geschikte rijst. Omdat het best een tijdrovend klusje is maak ik zelf meestal meteen een heleboel en vries porties in. Maar op het moment dat bekend is dat ik Lempers ga maken kan ik meteen een berg extra gaan rollen want iedereen wil een portie hahaha, zo lekker is het gewoon. Het rollen vereist enige handvaardigheid, daarom heb ik een filmpje gemaakt en toegevoegd aan het artikel.
1KGKetan rijst - verkrijgbaar bij elke Toko Verdeel de rijst in 2 kommen van een pond rijst per kom. Was de rijst 2 keer goed in koud water. Zet de rijst in de kom onder een ruime hoeveelheid water in de week. LAAT HET EEN NACHT WEKEN!
2blikken Santen Cream van Aroy-D. de cream, die is dikker en romiger ander merk mag maar daar ben ik niet bekend mee.
3tenenknoflookgrote "Solo" tenen of 5 à 6 gewone teentjes
2cmGember
2cmLaos
1Lombokrode peper
4Kemiri noten
2tlKoenjitGemalen geelwortel, ook wel Turmeric of Kurkuma genoemd
2tlKetoembarGemalen koriander
1tlDjintengemalen Komijn
2eetlepel(s)Gula DjawaPalmsuiker
1blokjesKipbouillon opgelost in 150 ML kokend water
2eetlepel(s)Aromat
1stengel Sereh
3BlaadjesDaun Djeroek Poeroet
2BlaadjesDaun Salameen soort Indische Laurier
Instructies
Begin met het maken van de vulling.
Zet een pan op met ruim water en een bouillonblokje, wanneer het water kookt voeg je de kipfilets toe en laat deze ongeveer 10 minuten koken.
Snijd alle ingrediënten tussen de stippellijn grof en pureer deze in een vijzel of met de staafmixer. Voeg er de Koenjit, Ketoembar, Aromat aan toe.
Zet de puree even aan de kant. Snijd alle kip héél erg fijn. Echt gesnipperd, dit kan ook in de keukenmachine.
OP DIT MOMENT KAN JE DE RIJST OOK ALVAST BEGINNEN TE STOMEN (zie instructies verderop in het artikel)
Verhit wat olie in een wok en fruit de puree aan.
Kneus de Sereh en leg er een knoop in, zo komen er geen draadjes in je vlees.
Voeg de Sereh, Daun Djeroek Poeroet en Daun Salam toe.
Voeg na een paar minuten fruiten de kip toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg de bouillon opgelost in kokend water toe en de Gula Djawa.
Laat alles even pruttelen.
Proef, proef, proef.
Maak op smaak met zout, suiker, bouillon blokje...wat jij wilt.
Het vlees moet krachtig van smaak zijn want het wordt gerold in rijst dus de smaak wordt daarna weer 'verdeeld'.
Als het op smaak is doe je alles in een grote kom en zet opzij.
DE RIJST:
In een stoompan (dus NIET een elektrische rijstkoker) voldoende water aan de kook brengen.
Stoom de rijst per 500 gram, of als je echt een grote pan hebt kan het misschien wel een kilo in 1 keer, ik heb hier geen ervaring mee.
Stoom het (voor 1 pond) in 38 minuten gaar.
Hou het niveau van het water in de gaten, voeg eventueel wat uit de waterkoker toe als het droog dreigt te koken.
In een andere grote pan verwarm je de Santen.
Splijt de Sereh doormidden, leg er een knoop in en doe deze samen met 3 blaadjes Daun Djeroek Poeroet en een snufje zout in de Santen.
Laat alles zachtjes trekken tot de rijst gaar is.
Haal de Sereh en de Daun Djeroek Poeroet uit de Santen zodra de rijst gaar is.
Voeg dan de rijst toe aan de pan met Santen en roer dit alles heel erg goed door elkaar.
Laat het met de deksel op de pan staan tot het iets afgekoeld is, warm genoeg om te rollen maar niet heet aan je handen.
Was de pan van de rijst af en zet de tweede batch rijst op.
TIP: Zet een kookwekker voor de stoomtijd van de rijst op 38 minuten.
LEMPERS ROLLEN:
Leg de rol 3 in 1 huishoudfolie voor je neer en rol deze uit. Leg het malletje onder de folie.
Leg een schep ketanrijst op de folie in het midden van de mal.
Leg het boterhamzakje op de rijst en druk zo het malletje vol en dan met een zijwaartse beweging strijk je het malletje vol en de overtollige rijst naar de zijkant.
De overtollige rijst doe je terug in de pan.
Verwijder de mal, vorm het plakje rijst nog een beetje meer tot een brede, smalle plak rijst.
Verdeel er 2 a 3 theelepels vulling op en met de zijkant van je hand onder de folie rol je vervolgens de plak rijst op zodat de vulling binnenin zit.
Druk het geheel goed aan, schuif de Lemper naar het begin van de folie en rol het een paar keer in de folie.
Knip de folie af, draai de zijkanten tegelijkertijd dicht en druk gaandeweg de Lemper steeds meer naar het midden van de folie en pers en knijp het zo tot een compacte rol.
Bekijk het filmpje voor een gedetailleerde uitleg.
Zodra de Lempers zijn afgekoeld leg je ze in de vriezer.
Als je ze gaat eten kun je ze rechtsreeks uit de vriezer in de magnetron opwarmen.
LET OP: Laat de folie erom zitten als je ze opwarmt! 90 seconden in de magnetron is voldoende. Test eerst even door met 60 seconden te beginnen want ik ken het vermogen van je magnetron natuurlijk niet.
Als ze warm zijn knip je aan 1 kant de folie af en dan glijdt de Lemper zo uit de folie.
Eet met wat Sweet Chili Saus of wat Sambal.
Notities
Plan genoeg tijd in, dit doe je niet even tussendoor.
Bereid de rijst de dag voordat je gaat beginnen voor door het te wassen en in een grote pan water te weken.
Lempers maken vereist enige oefening, bekijk het filmpje, lees de instructies. Er zijn diverse methodes, welke jij het makkelijkst vindt is voor jou de beste.
Het mooiste is wanneer ze allemaal dezelfde afmeting hebben (een dunne kroket ongeveer), maar het boeit echt niet wanneer er wat verschillen in zitten.
Stoom het met een pond rijst per keer. Dit is de perfecte hoeveelheid om de lempers te draaien terwijl de rijst nog warm (en dus soepel) is.
De vulling kan uit kip of gehakt bestaan, dit recept is voor kip...Ajam.
Een overheerlijk Indiaas gerecht welke je kunt serveren met rijst en eventueel een lekkere zelf gemaakt Naan. Lekker dippen in de saus! Een recept welke ik heb gevonden op internet maar toch weer aangepast links en rechts. In de slow cooker garen alle ingrediënten in hun eigen sap tot botermals vlees met intense smaken van de kruiden en Garam Masala. Ik maak mijn eigen Garam Masala maar het wordt ook verkocht bij de betere supermarkt.