Tiramisù al limone
Citroen-Tiramisù Formeel dus geen Tiramisù, maar ik vind dat een variant ook deze naam mag dragen, maar dan onder de benaming Tiramisù al limone.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- een pak lange vingers +/- 250 gram
- 250 gram mascarpone
- 150 gram suiker
- 2 citroenen
- 3 eieren
- 100 ml Limoncello
- 50 ml water
- snufje zout
-
Verwarm in een steelpan de Limoncello, de geperste citroensap, 50 ml water en 50 gram suiker totdat de suiker is opgelost (dus niet koken, alleen een beetje opwarmen).
Laat deze Limoncello-siroop afkoelen.
Splits de eieren.
Klop de eiwitten met een snufje zout stijf.
Klop het eigeel met 50 gram suiker stevig op.
Houd ter decoratie een halve eetlepel van de citroenrasp achter en klop de rest met de mascarpone met 50 gram suiker samen met een eetlepel van de Limoncello-siroop tot een crèmige massa.
Naar keuze kun je een eetlepel van deze mascarpone crème achterhouden ter decoratie.
Vermeng het stijfgeslagen eigeel door het mascarpone-mengsel, vervolgens spatel je er heel voorzichtig de stijfgeslagen eiwitten doorheen.
Nu wordt het tijd om de citroen-tiramisù af te maken.
Maak zelf de keuze: alles in een grote rechthoekige schaal, in dessertschaaltjes of in glazen.
Dompel de lange vingers enkele seconden onder in de Limoncello-siroop en verdeel ze over de bodem als eerste laag.
Als tweede laag de helft van het mascarpone-mengsel.
Als derde laag opnieuw de ondergedompelde lange vingers.
Als laatste laag de rest van het mascarpone mengsel.
Eventueel decoreren met het achtergehouden mascarpone mengsel en de citroenrasp.
Minimaal twee uren laten intrekken in de koelkast.
Voor het opdienen ongeveer een half uurtje uit de koelkast halen.
Lekker in combi met een mini-glaasje Limoncello?! Mmmmmm!
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 17
Mousse al caramello
Karamel mousse / recept voor karamel mousse (of bavarois). Als toetje, maar ook als taartvulling of vulling voor huisgemaakte bonbons. Zelf suiker karamelliseren, dus geen gebruik van kant & klare karamelsaus of karamel-fudge. Moeilijk? Nee, echt niet….!
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 3 dl melk
- 3 blaadjes gelatine
- 2 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 7 eetlepel(s) suiker
- 200 ml slagroom
- snufje zout
Week de blaadjes gelatine in een schaal met ruim koud water.
Breng in een steelpan de melk aan de kook.
Splits ondertussen de eieren in dooier en wit en klop de dooiers met 1 eetlepel suiker zo stijf als mogelijk.
Karamelliseer de overige suiker in een pan met dikke bodem.
Haal de pan kort van de warmtebron en voeg eerst onder voortdurend roeren de melk toe aan de gebrande suiker en voeg vervolgens het eigeel toe.
Zet de pan terug op de warmtebron.
Goed blijven roeren en gebruik desnoods een garde om er een egale massa van te maken.
Tip: liefhebbers kunnen nu een flinke scheut drank toevoegen, b.v. vanille- of koffielikeur, rum, grappa of brandy
Los nu de geweekte gelatine op in de warme pudding.
Zet de pan vervolgens in een bak met ijskoud water, zodat de pudding snel kan afkoelen.
Klop de slagroom met de vanillesuiker stijf en klop de eiwitten met een snufje zout stijf.
Spatel, zodra de pudding begint af te koelen, de slagroom en de eiwitten luchtig door de pudding en vul de door jou gekozen puddingvormen, glazen of schaaltjes met de karamelmousse.
Laat de mousse minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.
Haal de mousse een half uur voor gebruik uit de koelkast.
SERVEERTIPS:
• giet de karamelmousse eens in conservenblikjes – heel decoratief
• een toefje slagroom en cacaopoeder of chocoladerasp
• cacaopoeder en een lange vinger
• fijn versnipperde stukjes karamel-fudge
• versnipperde chocoladekoekjes
ook in gebruikte sardineblikjes ziet dit gerecht er fantastisch uit…..
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 17
Knapperige Salade met Huisgemaakte Knoflookcroutons en Citroen-Kruidendressing
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 827kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 eieren
- 1 krop romainesla
- ½ ciabatta afbakbrood verkruimeld
- 100 ml extra vierge olijfolie
- 1 teentje knoflook in plakjes
- ¼ citroen geperst
- 1 mespunt gedroogde tijm
- 1 theelepel grove mosterd
- 100 g pittige kaas bijv. Grana Padano, in flinters
Verwarm de oven voor op 200°C.
Kook de eieren in een steelpannetje gedurende 7 minuten.
Spoel ze vervolgens af onder koud stromend water, pel ze en snijd ze in vieren.
Was de slabladeren grondig en droog ze goed.
Meng het verkruimelde brood in een ovenschaal met 4 eetlepels olijfolie, knoflook en breng op smaak met zout en peper.
Bak het brood in ongeveer 20 minuten in het midden van de oven knapperig, waarbij je het af en toe omschept.
Haal de croutons uit de oven en laat ze afkoelen.
Maak intussen de dressing door het citroensap, tijm, mosterd en de rest van de olijfolie in een jampotje te mengen.
Breng op smaak met zout en peper.
Meng de slabladeren met de dressing en verdeel de partjes ei erover.
Bestrooi de salade met de knoflookcroutons en flinters pittige kaas.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichtzure Chardonnay past goed bij deze salade.
Calories: 827kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 30g | Vet: 68g | Zout: 1.9g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 17
Boerenkoolschotel met Mosterdsaus
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 kg kruimige aardappels
- 2 zakken gesneden boerenkool à 300 g
- 200 g verse roomkaas
- 4 eetlepels Dijon mosterd
- 2 schaaltjes vegetarische braadworsten à 140 g bijvoorbeeld Tivall
Schil de aardappels, snijd ze in plakken en kook ze gaar in 15 minuten.
Kook de boerenkool in weinig water gedurende 10 minuten.
Meng de helft van de roomkaas door de gekookte boerenkool en laat smelten.
Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 225°C.
Smelt de rest van de roomkaas in een steelpan en roer de mosterd erdoor.
Schep de boerenkool in een ovenschaal.
Snijd de vegetarische braadworsten in plakjes en leg ze op de boerenkool.
Verdeel de gekookte aardappels erover.
Schenk de mosterdsaus over de schotel.
Gratineer de schotel in de oven gedurende 10 minuten.
Serveer met gegrilde halve tomaten.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij deze hartige boerenkoolschotel met mosterdsaus.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 17
Rodevruchtensorbet
Boodschappen 8-2005
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2½ dl water
- 200 g suiker
- 400 g bosvruchten framboen, aardbeien, rode bessen
- 4 blaadje(s) munt
Breng in een steelpan het water met de suiker aan de kook en laat dit tijdens af en toe roeren zachtjes 10 minuten koken tot een suikerstroop.
Laat afkoelen.
Maak de vruchten schoon en hou er een paar apart voor garnering.
Pureer de vruchten met een staafmixer of in een keukenmachine.
Meng de suikersiroop met de vruchtenpuree en schep het mengsel in een lage diepvriesbak.
Zet deze in de vriezer en laat het ijs in minimaal 3 uur bevriezen.
Roer het ijs na een uur even door om te voorkomen dat er grote ijskristallen ontstaan.
Schep bolletjes ijs in een coupe en garneer met de bosvruchten en munt.
Tip:
vervang de bosvruchten door meloen of perzik.
Variatietip:
maak ijslolly's door ijslollyvormpjes voor ¾ te vullen en 2 uur te laten bevriezen
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 17
Eendenborst op witlof met Marsala saus en gebakken Rosevale aardappels
Servings: 3
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 eetlepel(s) notenolie
- peper
- zout
- 1 flesje citroensap
- 200 gram rietsuiker
voor de saus:
- 2,5 dl wildfond
- 2 dl marsala
- 100 gram boter ijskoude
- ½ bos salie
Voorbereiding
Snij de witlof stronkjes in grove julienne en doe ze in een glazen schaal
Besprenkel met citroensap, suiker, zout en peper.
Voor de saus
Alle ingrediènten (m.u.v. de boter!!!) in een steelpan inkoken tot slechts enkele eetlepels stroperige vloeistof,
Zeef evt. de saus om de salie blaadjes te verwijderen.
Bereiding:
De eendenborsten inkruisen aan de vetzijde zodat een ruitjespatroon ontstaat.
Bak het vlees vervolgens in een zeer hete bakpan aan de vetzijde 2 minuten op hoog vuur.
Draai het vlees om en schroei ook de vleeszijde in 2 minuten dicht.
Dit geeft het vlees een krokant korstje.
Daarna het vlees terugkeren op de vetzijde en in 8 minuten op laag vuur mooi rosé braden.
Bestrooi met zout en peper.
Verhit een wok op hoog vuur.
Voeg olie toe en laat de uitgelekte witlof snelslinken en warm worden.
Zet de saus opnieuw op het vuur tot het goed kookt.
Neem de pan van het vuur en ga de saus monteren met de koude boter.
Saus monteer je door al roerende de ijskoude boter in 4 delen toe te voegen.
Zorg dat de boter totaal wordt opgenomen in de saus
Afwerking
Maak in het midden van de warme borden een bedje van de witlof.
De eendenborst op het bedje van witlof placeren.
Het geheel napperen met de saus.
Serveer daarbij wat aardappels of paddestoelenrisotto uit de stoomoven!
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 17
Romig Vanilleroomijs Met Verleidelijke Mars-saus
Dit romige vanilleroomijs met verrukkelijke Mars-saus is een perfecte afsluiting van elke maaltijd en zal zeker indruk maken op je gasten!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 Marsrepen à 54 g, in stukjes gesneden
- 75 ml kookroom finesse voor koken
- 8 bollen vanilleroomijs
Smelt de Marsrepen samen met de kookroom in een steelpan op laag vuur.
Roer regelmatig met een garde totdat de Marsrepen volledig gesmolten zijn en de saus glad en romig is geworden.
Verdeel de bollen vanilleroomijs over vier bordjes.
Schenk de warme Mars-saus over het vanilleroomijs.
Serveer direct en geniet van dit overheerlijke dessert!
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een late harvest Riesling of een Moscato d'Asti vormt een heerlijke aanvulling op de romige vanillesmaak van het ijs en de decadente Mars-saus.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 17
Tropische Kokos-Ananas Pudding met Gegrilde Mango
Bereidingstijd20 minuten min
opstijftijd van de pudding2 uur uur
Servings: 4
Calories: 375kcal
Author: Cor Kevenaar
- 7 blaadjes gelatine witte
- 1 blik ananas 8 schijven op eigen sap (432 g netto)
- 1 blikje kokosmelk 400 ml
- 100 g witte basterdsuiker
- 3 eetlepels pina colada likeur
- 125 ml slagroom
- 1 rijpe mango
- Poedersuiker om te bestuiven
- 1 theelepel olie om in te vetten
Week de gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten in ruim koud water.
Vet intussen een puddingvorm dun in.
Pureer de ananas in een keukenmachine.
Meng de kokosmelk en witte basterdsuiker door de gepureerde ananas.
Verwarm de pina colada in een steelpan.
Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze al roerend op in de hete pina colada.
Roer het gelatinemengsel door het ananas-kokosmengsel en laat het iets afkoelen.
Klop intussen de slagroom stijf in een kom.
Schep het luchtige ananas-kokosmengsel voorzichtig door de opgeklopte slagroom.
Schenk het puddingmengsel in de ingevette vorm.
Laat de pudding ongeveer 3 uur opstijven in de koelkast.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Schil de mango en snijd het vruchtvlees in mooie plakken van de pit.
Halveer de plakken mango.
Bestuif beide zijden van de mangoplakken met poedersuiker.
Leg de mangoplakken op een grillplaat en laat ze onder de hete grill in 2 á 3 minuten goudbruin kleuren, halverwege keren.
Leg de gegrilde mangoplakken naast de pudding om te serveren.
Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling Spätlese past perfect bij dit exotische dessert. De fruitige tonen van de wijn vullen de tropische smaken van de kokos, ananas en mango aan, terwijl de verfrissende zuurgraad een mooie balans biedt.
Calories: 375kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0.1g | Sugar: 40g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 17
Advocaatpudding met Mango
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
wachttijd3 uur uur
Totale tijd3 uur uur 20 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 6 blaadjes witte gelatine
- 1 blikje mangoschijfjes netto 310 g
- 2 dl advocaat
- 2 dl vanillevla
- ¼ liter slagroom
- 2 eetlepels poedersuiker
- 4 garneerchocolaatjes
- 1 theelepel olie om in te vetten
VOORBEREIDEN:
Laat de gelatineblaadjes ca. 5 minuten weken in ruim koud water.
Vet de puddingvorm in met olie.
Laat de mangoschijfjes uitlekken boven een kom, waarbij je 3 eetlepels van het vocht opvangt.
Houd 4 schijfjes apart voor garnering en snijd de rest van de mango in kleine stukjes.
Verwarm het mangovocht zachtjes in een steelpan.
Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze al roerend op in het warme mangovocht.
Roer in een kom de advocaat, vanillevla en stukjes mango door elkaar.
Voeg het gelatinemengsel toe en roer goed door.
Klop de slagroom met poedersuiker stijf.
Doe 1/3 van de slagroom in een spuitzak.
Spatel de rest van de slagroom luchtig door het advocaatmengsel.
Giet het advocaatmengsel in de puddingvorm en laat het afgedekt in de koelkast ca. 3 uur opstijven.
BEREIDEN:
Houd de vorm even in heet water.
Leg een platte schaal op de vorm, keer deze om en laat de pudding op de schaal glijden.
Garneer met toefjes slagroom, stukjes mango en chocolaatjes.
Serveer deze heerlijke advocaatpudding als elegant dessert voor een speciale gelegenheid, gegarneerd met verse mango en een vleugje chocolad
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 30g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 17
Chocolade-Pistache Biscotti
Bereidingstijd1 uur uur 20 minuten min
Totale tijd1 uur uur 20 minuten min
Servings: 24 stuks
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar
- 175 g extra bittere chocolade
- 75 g roomboter
- 1 ei
- 75 g gepelde pistachenoten ongezouten
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 1½ theelepel bakpoeder
- 75 g suiker
- 50 g griesmeel
- 2 theelepels citroenrasp
- 1½ eetlepel cognac of vieux
- 4 eetlepels poedersuiker
Breng in een steelpan een bodempje water aan de kook.
Breek de chocolade in stukjes en voeg 50 g boter toe aan de kleine steelpan.
Hang de steelpan in de stoom van het kokende water en laat de chocolade al roerend smelten tot een glad mengsel.
Haal het chocolademengsel van de pan en laat het iets afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175 °C (gasovenstand 3) en vet een bakplaat in met de resterende boter.
Klop het ei los.
Hak de pistachenoten grof.
Zeef het bakmeel en bakpoeder boven een kom.
Voeg suiker, griesmeel, citroenrasp, cognac, ei, pistachenoten en het iets afgekoelde chocolademengsel toe aan de kom en meng alles goed door elkaar tot een zacht deeg.
Verdeel het deeg in 24 balletjes en druk ze plat.
Leg ze op de ingevette bakplaat.
Bak de biscotti in het midden van de oven gedurende ongeveer 25 minuten, of tot ze stevig aanvoelen.
Laat de biscotti afkoelen uit de oven.
Zeef de poedersuiker over de bovenkant van de biscotti en leg ze op een schaal.
Calories: 130kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 2g | Vet: 6g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 17