Frambozenijs met Filodeeg Driehoekjes
+ tijd voor afkoelen en invriezen20 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepels boter
- 1 pakje diepvries fillobladerdeeg
- 2 eetlepels suiker
- 300 g diepvriesframbozen
- 1 eetlepel sinaasappellikeur
- 2 eetlepels vloeibare honing
- 2 eetlepels volle yoghurt
Verwarm de oven voor op 200°C.
Smelt de boter.
Snijd met een scherp mes de bovenste 2 lagen van het bevroren fillobladerdeeg af op de vouwrand.
Leg de rest van het deeg terug in de vriezer (wordt niet verder gebruikt).
Snijd het deeg in 8 driehoekjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk het deeg met gesmolten boter en bestrooi met suiker.
Bak het deeg in het midden van de oven gedurende 5 minuten, of tot het goudbruin is.
Haal uit de oven en laat afkoelen.
Verwarm in een steelpannetje 100 g frambozen met de sinaasappellikeur zachtjes tot ze lauwwarm zijn.
Pureer in een keukenmachine de rest van de bevroren frambozen met honing en yoghurt tot een glad mengsel.
Schep met behulp van 2 eetlepels ovaalvormige bolletjes van het frambozenijs en verdeel over vier dessertbordjes.
Schenk de warme frambozen ernaast, steek de filodeegdriehoekjes in het ijs en serveer het dessert onmiddellijk.
Wijnadvies:
Dit dessert kan goed worden gecombineerd met een lichtzoete mousserende wijn, zoals een Moscato d'Asti. De zoetheid van de wijn harmonieert met de zoete smaak van de honing en de frambozen, terwijl de bubbels zorgen voor een verfrissend contrast.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 3g | Vet: 13g | Zout: 0.2g | Sugar: 24g
Receptenplein.nl
Home / steelpannetje / Pagina 2
Goji-Noten-Honing Bites
Een prima vervanger voor tussendoor snack. Heel gezond met 4 van de gezondste noten erin. Ik heb eerst onderzocht welke noten het gezondst waren en daar heb ik een selectie uit gemaakt van 4 noten die mij aanspraken. Je kunt uiteraard ook andere noten gebruiken. De noten zijn gezond omdat ze veel antioxidanten, mineralen, onverzadigde vetten en vitaminen bevatten. Ik heb niet op calorieën gelet bij deze want het gaat mij niet om een dieet snack maar om een gezonde snack vol met goede voedingsstoffen. Wel zijn ze heel laag in koolhydraten. Om mijn keuze te maken heb ik onder andere de volgende webpagina geraadpleegd: https://www.optimalegezondheid.com/noten-welke-zijn-het-meest-gezond/Daarnaast heb ik bewust gekozen voor een goede biologische honing van Fairtrade zonder toegevoegde suikers. Dat honing goed voor ons is is algemeen bekend lijkt me, maar ook dit moet je met mate gebruiken natuurlijk. Verder heb ik nog gekozen voor wat vezels in de vorm van 3 Koren vlokken. En ook Kurkuma (Koenjit of Geelwortel) is erg gezond. Goji bessen is 1 van de zogenaamde superfoods. Ze zitten vol met antioxidanten en Vitamine A, die helpen het verouderingsproces te vertragen, immuunsysteem stimuleren en zijn goed voor het zicht. Ook zou het, net als Kurkuma, goed zijn tegen Alzheimer. Al met al een klein gezond bommetje voor tussendoor dus.
Servings: 150 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 100 gram Walnoten
- 100 gram Paranoten / Brasiliaanse noten
- 100 gram pinda’s Ongezouten
- 100 gram Amandelen
- 100 gram Goji bessen Gedroogde
- 200 gram 3 Korenvlokken Ipv deze 3 Korenvlokken zou je ook 200 gr. Amandelmeel kunnen gebruiken, dan is het meteen glutenvrij
- 450 gram Fairtrade Vloeibare Honing 1 potje
- 1 TL Kurkuma
Verwarm de oven voor op 120 graden
Gebruik een vierkant/rechthoekig bakblik.
De mijne is 33 bij 22 cm.
Bekleed deze netjes met een vel bakpapier.
Maal alle Noten en Goji bessen in de keukenmachine tot groffe stukjes.
De Goji bessen zijn wat zacht, deze kun je als je wilt ook met een mes wat kleiner hakken.
Je kunt ze ook gewoon heel laten, zo groot zijn ze niet.
Maal vervolgens de 3 korenvlokken tot een redelijke fijne structuur, bijna meel.
Meng dit alles samen in een grote kom.
Verwarm in een steelpannetje de Honing en Kurkuma tot deze heel vloeibaar is.
Giet deze in de kom met je mengsel en meng het snel goed door elkaar, de honing koelt weer af dus werk vlug.
Zorg dat het goed verdeeld is over de hele massa.
Leg de massa in je beklede bakblik en verdeel het over de bodem.
Druk het stevig aan tot een dikke plak.
Ik gebruik hiervoor 2 diepvrieszakjes om mijn handen want het plakt enorm, en druk alles stevig aan.
Zet het in de oven van 120 graden en bak het voor ongeveer een uur (gewoon tot lichtbruin).
Na het bakken stort je de plak uit op een grote snijplank.
Je kunt ervoor kiezen de snijplank nog even terug te zetten in de oven onder een lage stand grill om de onderkant ook even knapperig te grillen.
Heel even maar.
Laat de plak goed afkoelen en snijd hem in blokjes van ongeveer 1.5 x 1.5 cm.
Tip 1:
Je hoeft het niet persé te bakken, door het bakken verlies je wel voedingsstoffen. Maar door het bakken worden het wel wat drogere, hardere en handzamere stukjes. In plaats van zachte kleverige brokken. Als je het niet wilt bakken moet je het een nacht in de koelkast laten staan en dan snijden.
Tip 2:
Als je amandelmeel gebruikt moet je het wel bakken in de oven, op een hogere temperatuur. 140 graden. Draai het na het bakken om en grill de onderkant heel even.
Receptenplein.nl
Home / steelpannetje / Pagina 2
Champignonsaus met Port
Verse Champignonsaus met een royale scheut Tawny Port. Heerlijk bij een gebraden Varkenshaasje met nog wat gebakken Champignons erop. Een eenvoudig recept wat niet kan mislukken.
Calories:
Author: Cor Klaar
- 25 gram Roomboter
- 3 EL Bloem
- 250 ml Runderbouillon mag van een blokje
- 200 gram Kastanjechampignons
- Flinke scheut Tawny Port
- 4 takjes Tijm verse / - de blaadjes/ indien jonge tijmtakjes, gewoon fijn snijden zolang de steeltjes niet houterig zijn.
- 4 takjes Selderij verse- fijn gesneden
Begin met het bakken van de gesneden champignons in een koekenpan en wat olijfolie.
In een steelpannetje; verwarm de boter zachtjes.
Braad het NIET aan.
Als de boter gesmolten is roer je onder constant roeren met een garde de bloem erdoor.
Bak deze 'Roux' een minuut of 2 - 3 om de bloem gaar te bakken onder continue roeren.
Blijf roeren en giet er een scheut bouillon bij, blijf goed roeren.
Giet de rest van de bouillon er scheut voor scheut bij.
Doe de gebakken champignons erbij en de tawny Port.
Voeg de Tijm en Selderij toe. Maak eventueel nog op smaak met peper en zout.
Als de saus te dik is doe je er wat water bij, als ie te dun is laat je hem wat langer opstaan om wat in te dikken.
Doe er geen extra bindmiddel (maïzena, bloem) in, dit maakt de smaak heel papperig.
Laat alles op een heel zacht vuurtje en onder regelmatig roeren warm worden, de alcohol verdampen en de smaken goed intrekken.
Receptenplein.nl
Home / steelpannetje / Pagina 2
Gerookt Spek en Rundergehakt burger
Een hamburger om je vingers bij af te likken! De combinatie van heerlijk gerookte spekreepjes en rundergehakt met verder een minimale toevoeging van enkel wat Szechuan peper en knoflook maakt deze burger zo speciaal. Geserveerd op een in de pan gebakken 'Flatbread' of een Tortillawrap met wat Rucola, frisse tomaatjes en een zelfgemaakte Ailoi maakt hem helemaal af
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 200 gram Rundergehakt
- 125 gram Gerookte Spekreepjes
- 2 teentjes Knoflook fijngehakte
- Szechuan peper gemalen
In een steelpannetje de spekreepjes zacht bakken.
Na 5 minuten de knoflook toevoegen.
Nog even bakken tot het scherpe smaakje van de knoflook af is en de spekjes een klein bruin randje hebben.
Niet helemaal doorbakken.
Leg de spekjes op een snijplank en een papiertje keukenrol en dep het vet er een beetje af.
Met een scherp mes de reepjes wat fijner hakken zodat je ze goed met het gehakt kunt mengen.
Meng dit dus vervolgens met je rundergehakt.
Voeg wat Szechuan peper en kneed alles goed samen.
Verdeel het gehakt in twee porties en vorm er mooie burgers van van ongeveer een anderhalve CM dik.
Bak ze lekker bruin op de BBQ of in een grill-pan.
Receptenplein.nl
Home / steelpannetje / Pagina 2
Roti Wraps met Katjang Pedis saus
Toch wel één van mijn favoriete gerechten is Roti. Zalig met kouseband, masala, drumsticks en aardappel. En natuurlijk zelf gemaakte Roti vellen. Maar...daar heb je gewoon niet altijd tijd voor. Hier een snelle variant op de overheerlijke Surinaamse Roti in combinatie met een eigen recept van Katjang Pedis saus. Lekkere pittige pindasaus.
Servings: 4 wraps
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 Roti kant en klaar van Swiet Moffoof ander merk, maar deze zijn gewoon lekker
- 2 Kipfilets
- 1 Blikje Haricots Verts
- 1 Ui
- 3 Teentjes knoflook
- 2 CM Gember
- 1 volle TL Kerrie Masala Kerrie Masala kruiden
- Scheutje arachideolie
- 1 bakje Katjang Pedis of zakje
- 150 ml Kokosmelk
- 2 eetlepel(s) Pindakaas
- 1½ tl Surinaamse Sambal (afhankelijk van hoe scherp je het wilt hebben)
Voorbereiding:
Snijd de kipfilet in dunne reepjes over de lengte van het filetje en kruid deze met de masala
Snipper de Ui fijn
Hak de knoflook fijn
Rasp de gember
Maal 50 gram (een flinke handvol) Katjang Pedis middelgrof in een vijzel.
Verwarm de olie in een wok, fruit de ui en gember aan. Voeg de knoflook toe. Voeg de kipfilet toe en braad het aan.
Voeg de haricots verts toe en zet het vuur wat lager.
In een steelpannetje de Katjang Pedis even licht roosteren, voeg een flinke scheut kokosmelk toe (niet alles) en de pindakaas en sambal.
Roer alles goed door.
Voeg eventueel nog kokosmelk toe tot je een heerlijke dikke romige saus hebt.
Speel wat met sambal tot je de juiste scherpte hebt, beetje bij beetje toevoegen dus.
Voeg nog een klein handje hele katjang Pedis toe.
In een droge grote, hete koekenpan de Rotivellen verwarmen, goudbruin, omdraaien, op laten zwellen en op een bord leggen.
De wraps samenstellen:
Smeer een royale hoeveelheid Katjang Pedis in het midden van de Roti in een baan van zo'n 5 CM.
Verdeel daarover je vlees en groente mengsel.
Klap het onderste randje van de Roti (de onderkant van je wrap) een stukje om over het vlees, daarna vouw je 1 zijkant naar het midden over je vlees.
Duw je vlees een beetje naar binnen, vouw de andere helft naar het midden.
Zo heb je een handzame wrap waar er niets aan de onderkant uit kan vallen.
Receptenplein.nl
Home / steelpannetje / Pagina 2
Gegrilde zalm met bearnaisesaus
Bereidingstijd42 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 moten zalm
- 2 eieren
- 200 gram boter
- 1 tl dragon
- 8 cl ciderazijn
- 1 sjalot
- zout
- Cayennepeper
Zet alle ingrediënten klaar.
Eerst gaan we de boter clarifiëren.
Laat de boter in een steelpannetje smelten.
Schep de witte drab van de boter en gooi dit weg.
Dit is het resultaat van het clarifiëren.
Een doorzichtige olieachtige vloeistof.
Scheid de eieren.
Zet in een steelpannetje de azijn, sjalot en de helft van de dragon op.
Laat dit reduceren tot al het vocht is verdampt.
Laat dan afkoelen.
Voeg na het afkoelen de twee eidooiers toe en roer goed door.
Verwarm op een laag vuur of au bain marie de inhoud.
Roer scheutje voor scheutje de geclarifiëerde boter zodat deze zich bindt.
Verwarm op een laag vuur of au bain marie de inhoud.
Roer er de rest van de dragon door en breng op smaak met de cayennepeper en wat zout.
Smeer de zalmmoten in met wat olijfolie.
Verhit een grillpan en grill de zalm aan beide kanten.
Verdeel de zalm over de borden en giet er de saus over.
Geef er een gekookt aardappeltje bij.
Receptenplein.nl
Home / steelpannetje / Pagina 2
Hollandse tiramisu van saroma-pudding, de Giannadisì
HOLLAND MEETS ITALY – Hollandse tiramisu van saroma-puddingEen variant op de overbekende Italiaanse tiramisu met de Hollandse nostalgie van Saroma-pudding. Wij hebben dit toetje vernoemd naar onze vriendin Han, en heeft als Italiaanse naam ‘Giannadisì’ meegekregen*.In plaats van de rauwe eieren en de mascarpone voor de tiramisu wordt in dit recept vanillepudding gebruikt. Een laagje banaan geeft het geheel een frisse ‘bite’.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- Onderlaag:
- 150-200 gram lange vingers
- 200 ml koffie
- 2 bananen
- Crèmelaag:
- 1 pakje dr Oetker Saroma kloppudding vanille 74 gr
- 200 ml slagroom
- 350 ml melk
- Toplaag:
- 100 gram suiker
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel cacao
- 100 ml melk
- 100 ml water
- 50 gram pure chocolade
Wentel de lange vingers in de koffie en bedek de bodem van een schaal hiermee.
Vervolgens een laag van plakjes banaan.
Klop de ingrediënten voor de crèmelaag 2 minuten met een mixer en verdeel dit over de lange vingers/banaanlaag.
Zet in de koelkast en laat het een half uur stijf worden.
Meng in een steelpannetje de op de pure chocolade na ingrediënten voor de toplaag.
Kook de saus, blijf goed roeren en laat het iets indikken.
Haal de pan van het vuur en voeg stukje voor stukje de pure chocolade toe.
Blijf flink doorroeren tot alles goed is opgelost en een mooie gladde massa ontstaat.
Verdeel de chocoladesaus over de crèmelaag.
Minimaal een uur in de koelkast af laten koelen.
Receptenplein.nl
Home / steelpannetje / Pagina 2
Worstenbroodjes van iltramonto
Wij wonen deels in Italië en deels in Brabant waar worstenbroodjes bijna tot de primaire levensbehoeften behoren. Bijna iedere Brabander weet wel waar je de DE beste worstenbroodjes kunt kopen of wie DE beste worstenbroodjes maakt en wat het enige ECHTE recept is. Na een beetje zoekwerk blijken er net zoveel recepten te bestaan als er Brabantse bakkers zijn en allemaal beweren ze dat dít het ‘autentieke’ recept is.En buiten BRABANT?Tot in bella Italia toe kennen ze het worstenbroodje onder de naam ‘Panino ripieno di salsiccia’. Ter verduidelijking: Salsiccia is een bekende Italiaanse verse worst van 100% varkensvlees. De herkomst van het Italiaanse worstenbroodje is onduidelijk en het lijkt er op dat het is overgenomen van andere West-Europese landen.Sjaak’s receptIk heb thuis een kritische proever, een smulpaap eerste klas, daarom kom ik – naast alle ‘echte authentieke’ recepten – met mijn eigen variant. Deze bevat namelijk een ‘goedgekeurde’ portie knoflook en dito hoeveelheid ‘gesnipperde ui’. En uiteraard gehakt van onze Italiaanse dorpsslager. Hier kies je zelf je stukken vlees uit en laat je er gehakt van maken. Wij houden zelf van mager vlees echter het mag ook niet te droog worden. Daarom kozen wij voor deze overheerlijke worstenbroodjes voor de verhouding 65% varkensvlees en 35% rundvlees. In Nederland kun je gewoon gehakt half om half gebruiken.
Calories:
Author: Cor Klaar
Het deeg
- 500 gram bloem
- 75 gram margarine in blokjes op kamertemperatuur
- 300 ml melk
- 1 theelepels suiker
- 1 theelepel zout
- 1 zakje instant gist 8 gram of 20 gram verse gist
De worstjes
- 500 gram gehakt gemengd gehakt half om half
- 1 ei
- 1 dl melk
- 100 gram paneermeel
- 2 teentjes geperste knoflook
- 1 klein uitjes fijngesnipperd
Specerijen:
- 15 gram gehaktkruiden
- flink wat nootmuskaat
- peper en zout)
- Overig
- extra bloem om te bestuiven
- 1 losgeklopt ei om te bestrijken
Deeg het begin
Warm de melk en de boter op in een steelpannetje, totdat de melk lauwwarm is en de boter net begint te smelten en los er de gist in op.
Doe de bloem in een beslagkom en voeg de suiker en het zout toe.
Terwijl je gaat mixen of kneden, voeg in delen de melk en boter toe en kneed het deeg nog minimaal 15 minuten, zodat je een mooi glad en soepel deeg krijgt.
Haal het deeg uit de kom, rol het een paar keer goed uit en kneed het opnieuw.
Maak er een mooie bol van en leg het weer in de kom onder een warme vochtige doek en laat het deeg een half uur rijzen, indien mogelijk vlakbij een warmtebron (kachel/radiator of zet de kom in de oven met een temperatuur van maximaal 35 graden.
Worsten bereiding gehakt
Meng het gehakt met alle andere ingrediënten, behalve de melk.
Door het bakken mag het gehakt in de worstenbroodjes niet te droog worden.
Voeg daarom de melk in delen toe tot een smeuïge gehaktmassa.
Mocht je gevoel krijgen dat het gehakt te vochtig wordt, voeg dan niet alle melk toe.
Voeg eventueel naar smaak nog gehaktkruiden, nootmuskaat en peper en zout toe.
Draai hierna worstjes van 10 centimeter, van ongeveer 35 gram per worstje.
Leg ze op een plaat die is bestrooid met bloem (tegen het plakken) of op bakpapier.
Deeg het vervolg
Als het deeg een half uur heeft gerezen, verdeel het dan in stukjes van ongeveer 35 tot 40 gram en maak er mooie bolletjes van.
Leg de bolletjes op een bakplaat en leg hierover een warme vochtige theedoek.
Zet de plaat hierna in een oven tussen de 30 en 35 graden en laat de bolletjes nog een half uur verder rijzen.
Het maken van de broodjes
Pak een bolletje en druk het voorzichtig het plat tot een ovaal, net iets langer dan het worstje.
Leg hier in het midden het worstje op, rek de uiteinden nog iets verder op en plak de ene lange zijde aan de onderkant van het broodje over de andere lange zijde.
Maak het eventueel met lauw water iets vochtig zodat het beter blijft plakken.
Leg de broodjes met de ‘naad’ aan de onderkant op de bakplaat en bestrijk ze met het opgeklopte ei.
Laat de broodjes wederom 20 minuten rijzen in de oven met temperatuur tussen de 30 en 35 graden.
Broodje bakken, eindelijk………
Wanneer de broodjes voldoende zijn gerezen, haal ze dan uit de oven en verwarm de oven voor op 200 graden. Wanneer de oven op temperatuur is, bak dan in 20 tot 25 minuten de worstenbroodjes tot ze lichtbruin zijn.
Laat ze hierna afkoelen op een rooster, alhoewel de ervaring leert dat niemand zo lang wil wachten…..
Bovenstaand recept gaat uit van het maken van het deeg van bloem en verse gist. Om dit (redelijk) arbeidsintensieve deel te vermijden kan ook gekozen worden voor Koopmans kant&klare witbroodbakmix.
Je kunt de broodjes een paar dagen bewaren in de koelkast of iets langer in de diepvries. Warm ze in paar minuten op in de oven tussen de 150 en 175 graden.
Receptenplein.nl
Home / steelpannetje / Pagina 2
Caesar Salade met Kip en Stokbrood
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 eieren
- 1 schaaltje kipfilet in blokjes ca. 350 g
- 5 eetlepels boter
- 1 krop ijsbergsla
- 1 rode paprika
- 1 doosje cherrytomaten 250 g
- 2 dozen Caesar salade mix à 114 g
- Bruin stokbrood
Kook de eieren in een steelpannetje in kokend water gedurende 7 minuten, spoel ze vervolgens af onder koud water en pel ze.
Bestrooi de kipblokjes met zout en peper.
Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak de kipblokjes in ongeveer 5 minuten goudbruin en gaar.
Maak de ijsbergsla schoon, droog deze en snijd in repen.
Snijd de rode paprika schoon en snijd deze in stukjes.
Was de cherrytomaten.
Snijd de cherrytomaten en eieren in partjes.
Meng in een grote schaal de ijsbergsla, paprika, gebakken kip en inhoud van de dozen Caesar salade mix door elkaar.
Garneer met partjes tomaat en ei.
Serveer met stokbrood en de rest van de boter.
Wijnadvies:
Deze Caesar salade met kip gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / steelpannetje / Pagina 2
Poffersticks met Nougatine en Fruit
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 50 g boter of margarine
- 1 zakje nougatine 150 g
- 40 poffertjes koeling
- 30 pitloze druiven witte én blauwe
- 1 Granny Smith appel
Smelt de boter in een steelpannetje op heel laag vuur en haal het pannetje van het vuur zodra de boter gesmolten is.
Doe ondertussen de nougatine in een diep bord.
Verwarm de poffertjes 1 minuut op de laagste stand van de magnetron, zodat ze lauwwarm zijn.
Besmeer de poffertjes met gesmolten boter en haal ze een voor een door de nougatine.
Rijg aan elk satéstokje om en om 4 poffertjes en 3 druiven.
Snijd de appel doormidden van boven naar beneden en leg de twee helften elk op een apart bordje met de platte kant naar beneden.
Wijnadvies:
Een lichte mousserende wijn, zoals een Prosecco of een Moscato d'Asti, vormt een feestelijke combinatie met deze verrukkelijke poffersticks en zal de fruitige smaken mooi aanvullen.
Receptenplein.nl
Home / steelpannetje / Pagina 2