Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Nacho Kaasdip

Totale tijd10 minuten
Recept categorieën: Kaas, Saus
calorieën: 200kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 50 milliliter volle melk 50 milliliter gereserveerd voor de maïzena
  • 150 milliliter slagroom
  • 150 gram geraspte cheddar
  • 1 flinke theelepel maïzena
  • 1 knoflookteen
  • 1 theelepel Hot & Spicy Kruidenmix
  • 1 zak nacho chips
  • ¼ rode ui
  • Peterselie
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de slagroom en de melk in een steelpannetje.
  • Bewaar 50 milliliter melk voor stap 4.
  • Pel de knoflookteen en pers deze uit boven de pan.
  • Voeg de geraspte cheddar toe en laat smelten terwijl je roert met een garde.
  • Breng op smaak met Hot & Spicy Kruidenmix en voeg zout toe naar smaak.
  • Meng de maïzena met de achtergehouden melk in een apart kommetje.
  • Roer dit door met een lepeltje en voeg toe aan de nacho kaasdip.
  • Verhit de dip tot de gewenste sausdikte terwijl je blijft roeren met een garde.
  • Giet de dip in het gewenste servies.
  • Laat het een beetje afkoelen, maar zet het niet in de koelkast.
  • De dip zal namelijk steviger worden na verloop van tijd.
  • Snipper de rode ui en meng het met gehakte peterselie.
  • Strooi dit over de dip en serveer met een zak nacho chips.

Notities

Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een fruitige rosé zou goed samengaan met deze romige nacho kaasdip. Hun frisse smaken en lichte zoetheid zullen het pittige karakter van de kaasdip mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.5mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Smoky Nacho Kaasdip met een Kick

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Kaas, Saus
Porties: 1 schaaltje
calorieën: 175kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 50 milliliter volle melk
  • 150 milliliter slagroom
  • 150 gram geraspte cheddar kaas
  • 1 flinke theelepel maïzena
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel Hot & Spicy Kruidenmix
  • 1 zak nacho chips
  • ¼ rode ui
  • Peterselie
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de slagroom en melk in een steelpannetje.
  • Houd een beetje melk apart voor later gebruik.
  • Pel het teentje knoflook en pers het uit boven de pan.
  • Voeg de geraspte cheddar kaas toe en laat smelten terwijl je roert met een garde.
  • Breng op smaak met Hot & Spicy Kruidenmix en een snufje zout.
  • Meng de maïzena met de achtergehouden melk.
  • Roer goed door met een lepeltje en voeg toe aan de nacho kaasdip.
  • Verwarm de dip tot deze de gewenste dikte heeft, terwijl je blijft roeren met een garde.
  • Giet de dip in een serveerschaaltje.
  • Laat een beetje afkoelen, maar zet het niet in de koelkast, aangezien de dip na verloop van tijd steviger wordt.
  • Snipper de rode ui en meng het met gehakte peterselie.
  • Strooi dit mengsel over de dip en serveer met een zak nacho chips.

Notities

Bij deze pittige nacho kaasdip past een frisse en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling. Deze wijnen helpen de smaken in balans te brengen en verfrissen het gehemelte na elke smaakvolle hap van de dip.

Nutrition

Calories: 175kcal

Recept afdrukken
No ratings yet

Shoarmavlees met champignons, sugarsnaps en rijst

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vlees
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 500 g shoarmavlees gekruid
  • 1 doosje champignons
  • 1 klein blikje extra gevulde champignonsoep 0 3 l
  • 125 g sugarsnaps of klein blikje gebroken sperziebonen
  • 3 eetlepels vloeibare margarine
  • Lassie toverrijst

Instructies

  • Zet in een steelpannetje wat water op en breng dit aan de kook.
  • Snij van de sugarsnaps de uiteinden af en doe ze in het kokend water (ongeveer zes minuten).
  • Bak het shoarmavlees in een hapjespan in de 3 eetlepels margarine (ongeveer 5 minuten).
  • Snij ondertussen de schoongeveegde champignons in plakjes en voeg ze bij het shoarmavlees.
  • Doe de gare sugarsnaps (of de uitgelekte sperzieboontjes) er ook bij en het blikje champignonsoep.
  • Laat het geheel nog even sudderen (een minuut of drie).
  • Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pornstar Martini Dessert

Recept categorieën: Dessert
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4

Ingrediënten

Tiramisu

  • 250 g mascarpone
  • 250 g slagroom opgeklopte
  • 60 g suiker
  • 2 eieren

Meringue

  • 150 g suiker
  • 100 g poedersuiker
  • 1 mespuntje zout
  • 3 eiwitten

Passievrucht coulis

  • 65 g passievrucht
  • 18 g suiker

Overige ingrediënten

  • 85 g roomboter cake
  • 130 g passievrucht ijs

Instructies

Allereerst gaan we aan de slag met de Meringue.

  • Doe hiervoor de eiwitten in een super schone kom.
  • Zorg dat er absoluut geen eigeel bij zit.
  • Klop de eiwitten met een mixer op, samen met het zout, tot deze bijna stijf is.
  • Meng met de mixer op halve kracht vervolgens, heel geleidelijk, de suiker door het eiwitmengsel heen.
  • Zodra de suikerkristallen zijn opgelost zet je de mixer uit.
  • Spatel nu voorzichtig de poedersuiker erdoor.
  • Doe het schuim in een spuitzak met een spuitmondje naar wens, en maak creatieve vormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de meringueschuimpjes in de oven op 100 ºC ongeveer 2 uur.
  • Een zeer lage temperatuur en een langere baktijd zorgt voor prachtig krokant en wit schuim.

We gaan de tiramisu klaarmaken!

  • Klopt de eieren met de suiker tot een gladde luchtige massa.
  • Sla vervolgens de mascarpone luchtig met bijvoorbeeld een keukenmachine.
  • Sla de mascarpone massa onder het ei mengsel door, en voeg hier de opgeklopte slagroom aan toen.
  • Let op! zet de massa hierna meteen koud in de koelkast zodat deze mooi kan opstijven.
  • Snijd de passievruchten open en haal het vruchtvlees uit de vrucht.
  • Doe het vruchtvlees en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook zodat deze een beetje indikt.
  • Haal het pannetje van het vuur en laat deze goed koud worden.
  • Wanneer de passievrucht coulis goed koud is en de tiramisu voldoende opgestijfd is kun je de coulis door de tiramisu heen spatelen
  • Snijd de cake in mooie vierkanten blokjes en verdeel deze over de bakjes.
  • Doe hier bovenop de passievrucht tiramisu.
  • Leg in ieder bakje een bolletje passievrucht ijs op de tiramisu en maak het af met de meringue.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige Makreel met Frisse Komkommersalade

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vis
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 280kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 400 g rijst
  • 1 komkommer in plakjes gesneden
  • 4 eetlepels azijn
  • 2 gerookte makrelen ontgraat en in stukjes verdeeld
  • 2 uien gesnipperd
  • 1 teentje knoflook in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels sambal badjak

Instructies

  • Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Schil de komkommer en snijd deze in dunne plakjes.
  • Doe de plakjes in een kom.
  • Verwarm de azijn zachtjes in een steelpannetje en los hierin 1 theelepel zout en 2 theelepels suiker op.
  • Giet het azijnmengsel over de komkommer en laat de smaken minstens 10 minuten intrekken.
  • Fruit in een grote koekenpan de gesnipperde ui en plakjes knoflook in 2 eetlepels olie.
  • Voeg de stukjes makreel toe en bak deze 10 minuten mee.
  • Breng het mengsel op smaak met sambal, zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij de pittige makreel en de frisse komkommersalade.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 2.5mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Meloen Gemarineerd in Citroengras Siroop

Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 150kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 3 stengels citroengras sereh
  • 100 g suiker
  • 2 kleine galiameloenen
  • Gedroogd chilipepertje optioneel

Instructies

  • Halveer de citroengrasstengels, plet ze lichtjes en snijd ze in grove stukken.
  • Breng in een steelpannetje het citroengras samen met de suiker en 200 ml water aan de kook.
  • Roer constant totdat alle suiker is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur en laat de citroengrassiroop afkoelen.
  • Halveer de meloenen, schep de zaadjes eruit met een lepel en snijd elke helft in 8 dunne parten.
  • Snijd het vruchtvlees los van de schil.
  • Leg de meloenparten in een grote lage schaal en giet de afgekoelde citroengrassiroop erover.
  • Dek af en marineer 2-3 uur in de koelkast, waarbij je af en toe de meloenparten voorzichtig omdraait in de siroop.
  • Schep de meloenparten met een schuimspaan uit de siroop en rangschik ze op vier borden.
  • Schenk de siroop door een zeef en schep 1-2 eetlepels over elk bord met meloen.
  • Maal een beetje gedroogde chilipeper erboven (optioneel).

Notities

Als je niet van pittig houdt, kun je de meloen bestrooien met muntsuiker. Maal hiervoor de blaadjes van ½ zakje verse munt (à 15 g) fijn in een vijzel met 4 eetlepels suiker. Strooi de groene suiker over de meloenparten.
Als wijnadvies past een lichtzoete, fruitige witte wijn zoals een Moscato d'Asti perfect bij dit dessert. De verfrissende smaak van de wijn zal de citroengras en meloen accentueren.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 2g | Zout: 0.01mg | Sugar: 35g

Recept afdrukken
No ratings yet

Fruitbavarois

Aller Hande 1996
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd5 minuten
wachttijd7 uur
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 pakjes bosvruchtensalade á 300 g, diepvries, Frosta,
  • 5 blaadje(s) witte gelatine
  • 80 g witte basterdsuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • liter slagroom
  • 100 g magere kwark naturel
  • ½ eetlepel olie om in te vetten

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Vruchtensalade in ca. 3 à 4 uur bij kamertemperatuur laten ontdooien
  • In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
  • Intussen in keukenmachine 1 pakje salade pureren.
  • Vruchtenpuree boven kom door zeef wrijven.
  • Suiker erdoor roeren.
  • In pannetje citroensap verwarmen.
  • Van vuur af goed uitgeknepen gelatine in citroensap oplossen.
  • Door vruchtenpuree roeren.
  • In bak met koud water vruchtenpuree laten afkoelen tot deze lobbig begint te worden.
  • Intussen vorm invetten.
  • Slagroom met mixer stijfkloppen.
  • Kwark door vruchtenpuree roeren.
  • Slagroom luchtig erdoor spatelen.
  • Puddingmengsel in vorm scheppen.
  • In koelkast bavarois in ca. 3 uur laten opstijven.
  • Rest van vruchtensalade afgedekt in koelkast zetten.

BEREIDEN:

  • Bovenrand van bavarois voorzichtig met mes van vorm losmaken.
  • Vorm enkele seconden in warm water houden.
  • Platte schaal vochtig maken en midden op vorm plaatsen.
  • Samen keren, even schudden en bavarois op schaal laten glijden.
  • Rest van vruchtensalade rond bavarois scheppen

Recept afdrukken
No ratings yet

Frambozenijs met Filodeeg Driehoekjes

+ tijd voor afkoelen en invriezen20 minuten
Recept categorieën: IJs, Nagerecht
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
calorieën: 280kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 eetlepels boter
  • 1 pakje diepvries fillobladerdeeg
  • 2 eetlepels suiker
  • 300 g diepvriesframbozen
  • 1 eetlepel sinaasappellikeur
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 2 eetlepels volle yoghurt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Smelt de boter.
  • Snijd met een scherp mes de bovenste 2 lagen van het bevroren fillobladerdeeg af op de vouwrand.
  • Leg de rest van het deeg terug in de vriezer (wordt niet verder gebruikt).
  • Snijd het deeg in 8 driehoekjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk het deeg met gesmolten boter en bestrooi met suiker.
  • Bak het deeg in het midden van de oven gedurende 5 minuten, of tot het goudbruin is.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Verwarm in een steelpannetje 100 g frambozen met de sinaasappellikeur zachtjes tot ze lauwwarm zijn.
  • Pureer in een keukenmachine de rest van de bevroren frambozen met honing en yoghurt tot een glad mengsel.
  • Schep met behulp van 2 eetlepels ovaalvormige bolletjes van het frambozenijs en verdeel over vier dessertbordjes.
  • Schenk de warme frambozen ernaast, steek de filodeegdriehoekjes in het ijs en serveer het dessert onmiddellijk.

Notities

Wijnadvies:

Dit dessert kan goed worden gecombineerd met een lichtzoete mousserende wijn, zoals een Moscato d'Asti. De zoetheid van de wijn harmonieert met de zoete smaak van de honing en de frambozen, terwijl de bubbels zorgen voor een verfrissend contrast.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 3g | Vet: 13g | Zout: 0.2mg | Sugar: 24g

Goji-Noten-Honing Bites
Recept afdrukken
No ratings yet

Goji-Noten-Honing Bites

Een prima vervanger voor tussendoor snack. Heel gezond met 4 van de gezondste noten erin. Ik heb eerst onderzocht welke noten het gezondst waren en daar heb ik een selectie uit gemaakt van 4 noten die mij aanspraken. Je kunt uiteraard ook andere noten gebruiken. De noten zijn gezond omdat ze veel antioxidanten, mineralen, onverzadigde vetten en vitaminen bevatten. Ik heb niet op calorieën gelet bij deze want het gaat mij niet om een dieet snack maar om een gezonde snack vol met goede voedingsstoffen. Wel zijn ze heel laag in koolhydraten. Om mijn keuze te maken heb ik onder andere de volgende webpagina geraadpleegd: https://www.optimalegezondheid.com/noten-welke-zijn-het-meest-gezond/
Daarnaast heb ik bewust gekozen voor een goede biologische honing van Fairtrade zonder toegevoegde suikers. Dat honing goed voor ons is is algemeen bekend lijkt me, maar ook dit moet je met mate gebruiken natuurlijk. Verder heb ik nog gekozen voor wat vezels in de vorm van 3 Koren vlokken. En ook Kurkuma (Koenjit of Geelwortel) is erg gezond. Goji bessen is 1 van de zogenaamde superfoods. Ze zitten vol met antioxidanten en Vitamine A, die helpen het verouderingsproces te vertragen, immuunsysteem stimuleren en zijn goed voor het zicht. Ook zou het, net als Kurkuma, goed zijn tegen Alzheimer. Al met al een klein gezond bommetje voor tussendoor dus.
Recept categorieën: Superfood, Tussendoortje
Porties: 150 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 100 gram Walnoten
  • 100 gram Paranoten / Brasiliaanse noten
  • 100 gram pinda’s Ongezouten
  • 100 gram Amandelen
  • 100 gram Goji bessen Gedroogde
  • 200 gram 3 Korenvlokken Ipv deze 3 Korenvlokken zou je ook 200 gr. Amandelmeel kunnen gebruiken, dan is het meteen glutenvrij
  • 450 gram Fairtrade Vloeibare Honing 1 potje
  • 1 TL Kurkuma

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 120 graden
  • Gebruik een vierkant/rechthoekig bakblik.
  • De mijne is 33 bij 22 cm.
  • Bekleed deze netjes met een vel bakpapier.
  • Maal alle Noten en Goji bessen in de keukenmachine tot groffe stukjes.
  • De Goji bessen zijn wat zacht, deze kun je als je wilt ook met een mes wat kleiner hakken.
  • Je kunt ze ook gewoon heel laten, zo groot zijn ze niet.
  • Maal vervolgens de 3 korenvlokken tot een redelijke fijne structuur, bijna meel.
  • Meng dit alles samen in een grote kom.
  • Verwarm in een steelpannetje de Honing en Kurkuma tot deze heel vloeibaar is.
  • Giet deze in de kom met je mengsel en meng het snel goed door elkaar, de honing koelt weer af dus werk vlug.
  • Zorg dat het goed verdeeld is over de hele massa.
  • Leg de massa in je beklede bakblik en verdeel het over de bodem.
  • Druk het stevig aan tot een dikke plak.
  • Ik gebruik hiervoor 2 diepvrieszakjes om mijn handen want het plakt enorm, en druk alles stevig aan.
  • Zet het in de oven van 120 graden en bak het voor ongeveer een uur (gewoon tot lichtbruin).
  • Na het bakken stort je de plak uit op een grote snijplank.
  • Je kunt ervoor kiezen de snijplank nog even terug te zetten in de oven onder een lage stand grill om de onderkant ook even knapperig te grillen.
  • Heel even maar.
  • Laat de plak goed afkoelen en snijd hem in blokjes van ongeveer 1.5 x 1.5 cm.

Notities

Tip 1:

Je hoeft het niet persé te bakken, door het bakken verlies je wel voedingsstoffen. Maar door het bakken worden het wel wat drogere, hardere en handzamere stukjes. In plaats van zachte kleverige brokken. Als je het niet wilt bakken moet je het een nacht in de koelkast laten staan en dan snijden.

Tip 2:

Als je amandelmeel gebruikt moet je het wel bakken in de oven, op een hogere temperatuur. 140 graden. Draai het na het bakken om en grill de onderkant heel even.

Champignonsaus met Port
Recept afdrukken
No ratings yet

Champignonsaus met Port

Verse Champignonsaus met een royale scheut Tawny Port. Heerlijk bij een gebraden Varkenshaasje met nog wat gebakken Champignons erop. Een eenvoudig recept wat niet kan mislukken.
Recept categorieën: Saus
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 gram Roomboter
  • 3 EL Bloem
  • 250 ml Runderbouillon mag van een blokje
  • 200 gram Kastanjechampignons
  • Flinke scheut Tawny Port
  • 4 takjes Tijm verse / - de blaadjes/ indien jonge tijmtakjes, gewoon fijn snijden zolang de steeltjes niet houterig zijn.
  • 4 takjes Selderij verse- fijn gesneden

Instructies

  • Begin met het bakken van de gesneden champignons in een koekenpan en wat olijfolie.
  • In een steelpannetje; verwarm de boter zachtjes.
  • Braad het NIET aan.
  • Als de boter gesmolten is roer je onder constant roeren met een garde de bloem erdoor.
  • Bak deze 'Roux' een minuut of 2 - 3 om de bloem gaar te bakken onder continue roeren.
  • Blijf roeren en giet er een scheut bouillon bij, blijf goed roeren.
  • Giet de rest van de bouillon er scheut voor scheut bij.
  • Doe de gebakken champignons erbij en de tawny Port.
  • Voeg de Tijm en Selderij toe. Maak eventueel nog op smaak met peper en zout.
  • Als de saus te dik is doe je er wat water bij, als ie te dun is laat je hem wat langer opstaan om wat in te dikken.
  • Doe er geen extra bindmiddel (maïzena, bloem) in, dit maakt de smaak heel papperig.
  • Laat alles op een heel zacht vuurtje en onder regelmatig roeren warm worden, de alcohol verdampen en de smaken goed intrekken.