Krokante Sacristains met Amandelspijs en Glaçage
Deze knapperige Franse sacristains, gemaakt van bladerdeeg met een heerlijke vulling van amandelspijs en een zoete glaçage, zijn perfect bij de koffie of thee.
Bereidingstijd30 minuten min
Recept categorieën: Gebak, Koek Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol vers bladerdeeg
- 1 ei gesplitst
- 100 g amandelspijs zeer fijn verkruimeld
- 1 zakje vanillesuiker
- Snufje zout
- 40 g boter
- 20 g maïzena 2 x 10 g
- Rasp van ½ citroen
- ¼ tl citroensap
- 30 g amandelen grof gehakt
- 100 g poedersuiker + extra om te bestrooien
Meng de eidooier, amandelspijs, vanillesuiker, boter, citroenrasp en 10 g maïzena tot een homogeen mengsel (frangipane).
Zet apart.
Roer 20 g eiwit met 100 g poedersuiker, 10 g maïzena en ¼ tl citroensap tot een dikke pasta (glaçage).
Zet apart.
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol het bladerdeeg uit en snijd het over de lengte in tweeën.
Smeer de frangipane gelijkmatig uit over één helft van het bladerdeeg.
Leg de andere helft bladerdeeg erbovenop en druk licht aan.
Smeer de glaçage gelijkmatig uit over de bovenkant.
Strooi de gehakte amandelen over de glaçage.
Snijd het deeg in repen van ongeveer 2 cm breed met een pizzasnijder.
Draai elke reep twee keer een halve slag en leg ze op de bakplaat.
Bak de sacristains 10 minuten op 200°C.
Verlaag de temperatuur naar 180°C en bak nog 8-10 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat de sacristains afkoelen op een taartrooster en bestrooi met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer met een kop espresso of een glas dessertwijn.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti past goed bij de zoete en knapperige textuur van de sacristains.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / taartrooster / Pagina 3
Kaneel-Chocolade Browniekrans met Walnoten
Een rijke browniekrans met de perfecte balans tussen chocolade, kaneel en knapperige walnoten. Heerlijk als feestelijk gebak bij koffie of thee!
Bereidingstijd1 uur uur
afkoeltijd4 uur uur
Servings: 8
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g chocolade in stukjes gebroken
- 100 g boter
- 3 eieren
- Snufje zout
- 150 g basterdsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 1½ eetlepel kaneel
- 100 g walnoten grof gehakt
- Poedersuiker voor het bestrooien
Verwarm de oven voor op 175°C.
Smelt de chocolade samen met de boter au bain-marie tot een glad mengsel.
Klop in een kom de eieren, een snufje zout, basterdsuiker en vanillesuiker luchtig.
Roer het gesmolten chocolademengsel voorzichtig door het ei-suikermengsel.
Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het mengsel en voeg de kaneel en gehakte walnoten toe.
Roer alles goed door elkaar tot een egaal beslag.
Schep het beslag in de ingevette rijstrandvorm met paneermeel bestrooid.
Strijk de bovenkant glad met een spatel.
Bak de browniekrans 45-55 minuten in het midden van de oven, tot een metalen pen er schoon uitkomt.
Laat de browniekrans minimaal 4 uur afkoelen in de vorm.
Stort de krans voorzichtig op een schaal en draai hem om.
Leg een rooster met ruitpatroon op de krans en bestrooi royaal met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Merlot of een volle Cabernet Sauvignon sluit perfect aan bij de rijke chocoladesmaak.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.4g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / taartrooster / Pagina 3
Bierawecka
BieraweckaDit traditionele Elzasser vruchtenbrood, rijk gevuld met gedroogd fruit, noten en een vleugje kirsch, is een feestelijke traktatie voor de kerstperiode.
Bereidingstijd1 uur uur
inweektijd12 uur uur
Servings: 10
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g gedroogde peren in stukjes
- 200 g gedroogde pruimen in stukjes
- 150 g gedroogde vijgen in stukjes
- 50 g geconfijte sinaasappelschil in stukjes
- 60 g rozijnen
- 2 theelepels kaneel
- ½ theelepel nootmuskaat
- ½ theelepel gemalen kruidnagel
- 100 g suiker
- 1½ dl kirsch kersen eau de vie
- 100 g blanke amandelen
- 50 g blanke hazelnoten
- 150 g bloem
Meng de gedroogde peren, pruimen, vijgen, sinaasappelschil, rozijnen, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, suiker en kirsch in een kom.
Laat het mengsel ongeveer 12 uur intrekken.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Rooster in een droge koekenpan de amandelen en hazelnoten lichtbruin.
Hak de geroosterde noten grof.
Meng de bloem en gehakte noten door het fruitmengsel.
Kneed het geheel tot een compact, plat brood in de vorm van een stol.
Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak het brood in het midden van de oven gedurende ongeveer 1 uur goudbruin en gaar.
Laat het brood afkoelen op een taartrooster.
Verpak het brood luchtdicht voor het serveren om de smaken te laten intrekken.
Serveertip:
Serveer het brood in dunne plakken met een glaasje eau de vie van kersen of een sterke koffie.
Wijnadvies:
Een glaasje kirsch of een volle dessertwijn zoals een Gewürztraminer uit de Elzas past perfect bij dit rijke vruchtenbrood.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 42g
Receptenplein.nl
Home / taartrooster / Pagina 3
Honingplaatkoek
Een klassieke honingplaatkoek boordevol noten, sukade en sinaasappelsnippers. Perfect bij een kopje thee of koffie tijdens koude dagen.
Bereidingstijd1 uur uur 45 minuten min
Servings: 20 stukjes (5 x 5 cm)
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g suiker
- 500 g honing
- 700 g bloem
- 1 zakje bakpoeder 15 g
- 3½ theelepel kaneel
- ½ theelepel gemalen piment
- Snufje zout
- 175 g hazelnoten
- 175 g amandelen
- 100 g sukade in stukjes
- 100 g geconfijte sinaasappelsnippers
- 3 eieren
- 3 eetlepels koffiemelk
Verwarm de suiker en honing in een pan en roer totdat de suiker volledig is opgelost.
Laat het honingmengsel afkoelen.
Zeef de bloem, bakpoeder, 3 theelepels kaneel, piment en een snufje zout boven een kom.
Hak 250 g noten fijn en voeg ze toe aan het bloemmengsel.
Roer sukade, sinaasappelsnippers en eieren door het bloemmengsel.
Voeg het afgekoelde honingmengsel toe en meng alles goed tot een samenhangend deeg.
Dek het deeg af en zet het 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Strijk het deeg gelijkmatig uit over de ingevette bakplaat.
Verdeel de resterende noten en een beetje kaneel over het deeg.
Bestrijk het geheel met koffiemelk.
Bak de koek in ongeveer 30 minuten gaar en lichtbruin.
Snijd de koek in vierkantjes van 5 x 5 cm.
Laat de stukjes afkoelen op een taartrooster.
Serveertip:
Serveer de honingplaatkoek met een kop dampende thee of koffie voor een gezellige winterse traktatie.
Wijnadvies:
Een glas dessertwijn zoals een Muscat of een lichtzoete witte wijn past uitstekend bij de rijke smaken van de honing en noten.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 24g
Receptenplein.nl
Home / taartrooster / Pagina 3