Kruidige Zuid-Afrikaanse Gehakt Taart

Proef de unieke smaken van Zuid-Afrika met deze kruidige gehakt taart, verrijkt met tutti frutti en amandelen, en afgewerkt met een gouden eilaag en zoete chilisaus.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Zuid Afrika
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4
calorieën: 460kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g tutti frutti
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 65 g garneeramandelen grofgehakt
  • 1 sneetje witbrood
  • 1 theelepel kurkuma koenjit
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels karnemelk
  • 3 eieren
  • Zoete chilisaus voor het serveren
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Bak het gehakt in een droge koekenpan bruin en rul.
  • Snijd de tutti frutti fijn.
  • Klop in een diep bord 1 ei met 2 eetlepels water los.
  • Scheur het sneetje brood in stukjes en prak het met een vork door het eimengsel.
  • Schep het overtollige vet uit de pan met gehakt.
  • Meng het gehakt met het geweekte brood, tutti frutti, gehakte amandelen, kerriepoeder, en zout en peper naar smaak.
  • Schep het gehaktmengsel in de taartvorm en strijk het glad.
  • Bak de gehakttaart in het midden van de oven gedurende 30 minuten, tot het bijna gaar is.
  • Klop in een maatbeker de overige 2 eieren met karnemelk en kurkuma los.
  • Giet het eimengsel over de gehakttaart en bak nog ca.
  • 15 minuten, tot het ei gestold en goudbruin is.
  • Haal de vorm uit de oven en laat het gerecht iets afkoelen.
  • Serveer met zoete chilisaus apart.

Notities

Serveer de Zuid-Afrikaanse Bobotie Gehakttaart met basmatirijst en wortelsalade.

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een fruitige witte wijn zoals een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika. De zoete chilisaus biedt een heerlijk contrast met de kruidige smaken van de bobotie.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2mg | Sugar: 10g

Afbreekbaar Paasbrood met Rozijnen en Amandelspijs

Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brood, Nagerecht - Dessert
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Porties: 16
calorieën: 280kcal
Auteur: nogcheken

Equipment

  • keukenpapier
  • Beslagkom of keukenmachine
  • Taartvorm
  • theedoek
  • Taartschaal of groot bord
  • taartrooster

Ingrediënten

  • 250 g rozijnen
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 citroen
  • 500 g witbroodmix
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 25 g boter
  • 1 ei
  • 250 ml melk
  • ½ pakje amandelspijs à 300 g
  • 2 eetlepels maanzaad

Instructies

  • Spoel de rozijnen af in een zeef met koud water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Meng de rozijnen in een schaal met de bloem.
  • Boen de schil van de citroen schoon en rasp de gele schil eraf tot op het wit.
  • Doe de witbroodmix in een beslagkom of keukenmachine en meng met de citroenrasp en vanillesuiker.
  • Smelt de boter in een steelpannetje en klop het ei los in een kom.
  • Voeg de melk en gesmolten boter toe aan de broodmix en meng tot een stevig deeg.
  • Kneed de rozijnen door het deeg en laat het 10 minuten afgedekt rusten op een warme plek.
  • Verdeel het deeg in 16 porties en maak van de amandelspijs 16 kleine bolletjes.
  • Druk een bolletje amandelspijs in elk deegbolletje en vorm ze tot een 'bloem' in een taartvorm.
  • Laat de bolletjes 30 minuten rijzen onder een theedoek op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrooi de broodjes met maanzaad en bak ze in 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de broodjes afkoelen op een taartrooster.
  • Serveer het brood op een taartschaal en laat iedereen zelf een broodje afbreken.

Notities

Wijnadvies:

Dit Afbreekbare Paasbrood gaat goed samen met een zoete dessertwijn, zoals een Muscat of een Sauternes.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 7g | Vet: 9g | Zout: 0.5mg | Sugar: 16g

Nougatine IJstaart

Recept categorieën: IJs, Nagerecht - Dessert
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 pakken mocca schuimkoekjes
  • ¾ l slagroom of 3 pakjes klopvast
  • 2 pakjes nougatine suiker Bakker Guitjes

Instructies

  • Maak de koekjes fijn.
  • Vermeng met stijfgeklopte slagroom of klopvast.
  • Taartvorm invetten.
  • Laag koekjes op de boem en deze bedekken met slagroom.
  • Laagje nougatine suiker, weer een laag koekjes met slagroom en als laatste laag nougatine suiker.
  • Ca. 4 uur laten opstijven in de diepvries.

Clafoutis Limousin (kersengebak)

Recept categorieën: Gebak, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 8
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g kersen vers ontpit of uit pot
  • 2 ½ deciliter melk
  • 75 g bloem
  • 3 eieren M
  • 75 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • poedersuiker
  • boter om in te vetten

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 190 °C.
  • Taartvorm invetten met boter.
  • Kersen over bodem van taartvorm verdelen (kersen uit pot eerst goed laten uitlekken).
  • In kom melk, bloem, eieren, suiker, vanillesuiker en snufje zout tot luchtig beslag kloppen.
  • Beslag over kersen schenken en schaal in midden van oven schuiven.
  • Clafoutis in 40 à 45 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Vorm uit oven halen en clafoutis bestrooien met poedersuiker.
  • Warm serveren.

Notities

U kunt de clafoutis met verschillende soorten fruit maken, bijvoorbeeld met abrikozen, perziken uit blik of met verse frambozen of bramen.

Chocolademoussetaart met sinaasappel van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Chocolade, Nagerecht - Dessert, Taart
Porties: 8 punten
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g bloem
  • zout
  • 75 g koude roomboter
  • 1 eetlepel(s) witte basterdsuiker
  • 1-2 eetlepel(s) melk
  • 3 eetlepel(s) sinaasappelmarmelade
  • 3 bakjes chocolademousse a 60 g
  • 50 g witte chocolade

Instructies

  • Voorbereiden
  • Bloem en mespunt zout in kom mengen.
  • Boter erop leggen en met twee messen door bloem snijden.
  • Suiker en melk toevoegen en tot soepel deeg kneden.
  • Aanrecht met bloem bestuiven en deeg uitrollen tot ronde lap van ca. 22 cm doorsnede.
  • Vorm (ingevet en met bloem bestoven) met deeg bekleden en minimaal 1 uur in vriezer zetten.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Deegbodem 'blind' bakken: vel bakpapier op deegbodem leggen en vorm vullen met erwten (zo blijft bodem mooi plat).
  • Vorm op rooster in midden van oven schuiven en bodem in ca. 15 min. goudbruin en gaar bakken.
  • Uit oven nemen en laten afkoelen.
  • Bereiden
  • Taartbodem bestrijken met sinaasappelmarmelade.
  • Chocolademousse erop scheppen en met achterkant van in water gedoopte lepel voorzichtig gladstrijken.
  • Van witte chocolade met (kaas)schaaf krullen schaven.
  • Taart garneren met chocoladekrullen en in 8 punten verdelen.

Aardbeientaart van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Fruit, Taart
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 g zanddeeg
  • 350 g verse aardbeien
  • 150 g bosaardbeien
  • 2 dl verse room
  • 30 g poedersuiker
  • 1 eierdooier
  • 20 g boter
  • 5 eetlepel(s) aalbessengelei
  • verse muntblaadjes

Instructies

  • Het deeg uitrollen en een beboterde taartvorm bekleden met de deeglap.
  • De taartbodem inprikken met een vork, bedekken met een vel vetvrij papier, opvullen met gedroogde bonen en 15 minuten in de diepvriezer zetten.
  • De restjes deeg uitrollen, kleine blaadjes uit de deeglap snijden en in de diepvriezer bewaren.
  • De oven voorverwarmen op 210° C.
  • De blaadjes met een druppel losgeroerde eierdooier aan de taartbodem vastplakken en hem 10 minuten op 210° en 10 minuten op 180° laten bakken.
  • De gedroogde bonen en het vetvrije papier verwijderen en de taartbodem nog 5 minuten laten verderbakken.
  • De verse room even opkloppen met de suiker en deze bereiding in de afgekoelde taartbodem gieten.
  • De aardbeien wassen, schoonmaken en op het laagje room schikkken.
  • De aalbessengelei laten opwarmen en er de aardbeien mee inkwasten.
  • Versieren met verse muntblaadjes en serveren

Loempia taart van Laurentina

Loempia taart deze is zo lekker dat je je vingers er bij op eet
en dames die willen afvallen dit is een slank recept
Recept categorieën: Gevogelte, Hartige taart, Kip
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • Taartvorm

Ingrediënten

  • 4 vellen filodeeg ontdooid
  • 3 eieren
  • 400 gram oosterse groente gesneden met tauge lidl deed ik
  • 3 eetlepel(s) sojasaus en peper
  • 400 gram kipfilet

Instructies

  • Vet de vorm in.
  • Snijd de kipfilet in kleine blokjes.
  • Verwarm een koffielepel olie in een wok en voeg de kip toe, breng op smaak met een beetje peper, zout en een eetlepel sojasaus.
  • Bak de kip even kort om en om aan voor je de groenten toevoegt.
  • Voeg nog een eetlepel sojasaus toe en bak dit alles zo’n 4 minuten aan.
  • Leg een vel filodeeg op de bodem van de ingevette springvorm. ( bakmandje)
  • Leg er vervolgens 3 vellen omheen zodat de helft van de vellen uit de springvorm hangt.
  • Schep het kip-groentemengsel in de vorm.
  • Klop de eieren met 1 eetlepel sojasaus en peper los en giet dit over de vulling.
  • Verdeel het ei met een lepel door de vulling.
  • Leg het overgebleven vel filodeeg op de vulling en vouw de overhangende vellen naar binnen zodat de taart helemaal bedekt is met filodeeg.
  • Zet de taart in de airfryer 150 graden en bak hem in 20 -25 minuten goudbruin.
  • Als de taart te bruin kleurt kun je hem afdekken met aluminiumfolie. S
  • erveer de taart met een klein beetje sojasaus.

Aardbeien-Kiwitaart

Bereidingstijd45 minuten
wachten30 minuten
Recept categorieën: Nagerecht - Dessert, Taart
Dieët: Vegetarisch
Porties: 8
calorieën: 424kcal
Auteur: nogcheken

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 200 g tarwebiscuits
  • 2 eetlepels aardbeienjam
  • 4 eierdooiers
  • 100 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 65 g bloem
  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 250 g aardbeien
  • 2 kiwi's

Instructies

  • Smelt de boter in de magnetron.
  • Maal de tarwebiscuits fijn in een keukenmachine.
  • Meng de gesmolten boter en aardbeienjam door de gemalen biscuits.
  • Verdeel het kruimeldeeg gelijkmatig over de bodem en de wanden van een taartvorm en druk het stevig aan.
  • Mix in een kom de eierdooiers, suiker en vanillesuiker met een handmixer gedurende ongeveer 5 minuten tot het mengsel dik en romig is.
  • Zeef de bloem en spatel deze voorzichtig door het eimengsel.
  • Breng in een pan de melk en slagroom aan de kook.
  • Klop deze langzaam in kleine scheutjes door het eimengsel terwijl je blijft kloppen.
  • Schenk het mengsel terug in de pan en laat het op zacht vuur al roerend indikken tot een dikke vla.
  • Zet de pan in een bak met koud water en laat de vanilleroom afkoelen terwijl je regelmatig roert.
  • Maak de aardbeien schoon en halveer ze.
  • Schil de kiwi's en snijd ze in plakjes.
  • Verdeel de afgekoelde vanilleroom over de taartbodem.
  • Leg de aardbeienhelften op één helft van de taart en de plakjes kiwi op de andere helft.
  • Laat de taart minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.

Notities

Nutrition

Calories: 424kcal | koolhydraten: 56g | Protein: 6g | Vet: 20g | Sugar: 33g

Zoete Pompoentaart met Roomkaas en Gember

Deze zoete pompoentaart met een romige vulling van pompoenpuree, roomkaas en een vleugje gember is perfect voor de herfst- en wintermaanden. Het zachte deeg en de kruidige smaak maken dit tot een favoriet bij elke gelegenheid!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gebak, Nagerecht - Dessert, Taart
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Halloween, Kerst
Porties: 1 taart
calorieën: 280kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- & Taartdeeg 300 g
  • 600 g pompoen geschild, ontpit en in blokjes gesneden
  • ¼ liter water
  • 4 eieren
  • 120 g basterdsuiker
  • 200 g roomkaas
  • 1 theelepel fijngehakte gember
  • 2 eetlepels maïzena
  • Kaneel naar smaak
  • Peper en zout naar smaak
  • Boter voor het invetten

Instructies

  • Haal het quiche- en taartdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast en verwarm de oven voor op 170°C.
  • Vet de taartvorm in met boter, leg het deeg in de vorm en druk het aan.
  • Doe wat boter in een pan en fruit de pompoenblokjes.
  • Voeg het water toe en kook de pompoen zachtjes verder totdat deze gaar is.
  • Giet af en pureer de pompoen.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Meng in een kom de eieren, basterdsuiker, roomkaas, gember, maïzena en kaneel goed door elkaar.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Vul de taartvorm met het pompoenmengsel en bak de taart in de voorverwarmde oven gedurende 35-40 minuten op 180°C totdat de vulling stevig en goudbruin is.
  • Laat de taart iets afkoelen voordat je hem serveert.

Notities

Meng een pakje roomkaas met een snufje kaneel en kardemom, meng goed en verspreid over de afgewerkte taart zoals op de foto.
Wijnadvies:
Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een glas warme, kruidige glühwein in de winter.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.4mg | Sugar: 18g