Macaroni-Bloemkoolgratin met Mosterdsaus

Macaroni-Bloemkoolgratin met Mosterdsaus

Deze romige macaroni-bloemkoolgratin met mosterdsaus en een krokante kaaskorst is een heerlijk comfortfoodgerecht. Perfect voor een doordeweekse maaltijd of als bijgerecht bij een diner.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Kaas, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 ei
  • 1-2 uien
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel milde mosterd
  • 100 g geraspte kaas diverse soorten
  • 125 ml room
  • 400 g macaroni elleboogjes

Instructies

  • Breng twee pannen met ruim water aan de kook.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven 180°C).
  • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verdeel de bloemkool in roosjes, was ze en kook ze 7 minuten in kokend water.
  • Pel en snipper de uien en fruit ze goudbruin in de olie.
  • Klop de room los met de mosterd en het ei en meng de iets afgekoelde uien erdoor.
  • Giet de macaroni af en doe deze in een ovenvaste schaal.
  • Verdeel de bloemkool over de pasta en giet het roommengsel eroverheen.
  • Bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak de gratin 30-45 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een stuk knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een zachte Chardonnay of een lichte Pinot Gris past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 64g | Protein: 22g | Vet: 26g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g

Oosterse Kippensoep met Mihoen en Omelet

Oosterse Kippensoep met Mihoen en Omelet

Deze klassieke Oosterse Kippensoep met Mihoen en Omelet combineert een aromatische bouillon met zachte mihoen en fijne reepjes omelet. Een heerlijke, hartverwarmende soep!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Kip, Noedels, Soep
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 gram kipfilet
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel droge sherry
  • 1 eetlepel ui zeer fijngesnipperd
  • 1 eetlepel selderij zeer fijngehakt
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 dunne prei fijngesneden
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 1 ei
  • 1 eetlepel melk of water
  • 1 eetlepel olie
  • 50 gram mihoen
  • 1 eetlepel peterselie zeer fijngehakt
  • Flinke mespunt ve-tsin
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Was de kipfilet en dep droog.
  • Verhit de boter in een pan en voeg de sherry, fijngesneden ui, selderij, ½ theelepel sojasaus, peper, zout en 8 eetlepels water toe.
  • Breng het water aan de kook en laat de kipfilet hierin 15-20 minuten zachtjes garen.
  • Maak de prei en ui schoon en snijd in stukken.
  • Maal de prei en ui zo fijn mogelijk met een vijzel of keukenmachine.
  • Los de bouillontabletten op in 1 liter kokend water en voeg de fijngemaakte prei en ui toe.
  • Snijd de kip in kleine stukjes en voeg samen met het kookvocht toe aan de bouillon.
  • Breng ¾ liter water aan de kook en doe de mihoen erin.
  • Haal de pan van het vuur en laat de mihoen wellen volgens de instructies op de verpakking.
  • Giet af in een vergiet, spoel met koud water en voeg toe aan de soep.
  • Klop het ei los met melk of water en een snufje zout.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak een dunne omelet.
  • Snijd de omelet in smalle reepjes en voeg toe aan de soep.
  • Roer de ve-tsin en fijngehakte peterselie door de soep en laat kort opkoken.
  • Proef en breng indien nodig extra op smaak met sojasaus, peper of zout.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Bestrooi met extra verse peterselie en serveer met een paar druppels sesamolie voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Grüner Veltliner of een droge Riesling past goed bij de delicate smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 22g | Vet: 6g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Chinese kip-taugésalade met sesamdressing

Chinese kip-taugésalade met sesamdressing

Deze lichte en frisse Chinese kip-taugésalade met een heerlijke sesamdressing is perfect als voorgerecht of lichte maaltijd. De kip wordt zachtjes gestoomd voor een sappige structuur.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kip, Salade
Land van herkomst: China
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 175 gram taugé
  • 350-400 gram kipfilet
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 2 eetlepels verse bieslook fijngehakt
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 dessertlepel suiker
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 klein beetje knoflook uitgeperst
  • 1 eetlepel notenolie
  • 1 theelepel sesamolie
  • Zout naar smaak
  • Peper uit de molen

Instructies

  • Breng een pan water aan de kook en dompel de taugé kort onder.
  • Giet de taugé meteen af in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen.
  • Verwijder eventueel achtergebleven groene velletjes.
  • Wrijf de kipfilet aan alle kanten in met de lichte sojasaus.
  • Plaats de kip in een stoommandje boven kokend water en laat in ongeveer 15 minuten gaar stomen.
  • Haal de kip uit het mandje en laat afkoelen.
  • Snijd de afgekoelde kip in dunne plakjes.
  • Meng in een kom de azijn, suiker, ketjap manis, knoflook, notenolie, sesamolie, zout en peper tot een dressing.
  • Rangschik de plakjes kip op een schaal en leg de taugé in een bergje in het midden.
  • Schenk de dressing erover en bestrooi met fijngehakte bieslook.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met geroosterde sesamzaadjes en een paar druppels extra sesamolie voor een intensere smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij de delicate smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 7g | Zout: 1.9g | Sugar: 5g

Chinese ijsbergsalade met oestersaus

Chinese ijsbergsalade met oestersaus

Deze eenvoudige Chinese ijsbergsalade wordt kort geblancheerd en overgoten met een smaakvolle dressing van oestersaus en olie. Een perfect bijgerecht voor Aziatische gerechten!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Salade
Land van herkomst: China
Servings: 4
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 krop ijsbergsla
  • 3 eetlepels oestersaus
  • 1 eetlepel olie
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng een ruime pan water aan de kook en voeg een snufje zout toe.
  • Snijd de ijsbergsla in grove repen.
  • Blancheer de sla 1 minuut in het kokende water.
  • Giet de sla af in een vergiet en laat uitlekken.
  • Meng in een kom de oestersaus met de olie tot een gladde dressing.
  • Doe de ijsbergsla in een schaal en schenk het oestersausmengsel erover.
  • Serveer direct als bijgerecht.

Notities

Serveertip:
Garneer met dunne reepjes wortel of geroosterde sesamzaadjes voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een droge Riesling of een Pinot Grigio past goed bij de umami-smaken van de oestersaus.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 3g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Chinese groentesoep met kipballetjes en mihoen

Chinese groentesoep met kipballetjes en mihoen

Deze smaakvolle Chinese groentesoep met kipballetjes en mihoen is een heerlijk lichte maaltijdsoep vol knapperige groenten en Aziatische kruiden.
Bereidingstijd50 minuten
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kip, Noedels, Soep
Land van herkomst: China
Servings: 4
Calories: 466kcal
Author: Albert Heijn

Ingrediënten

Voor de bouillon:

  • 1,5 liter kippenbouillon versgetrokken, uit een pot of van tabletten
  • 1 stukje gember circa 3 cm, in plakken
  • 1 kleine prei gescheiden in preigroen en lichte ringen
  • 2 teentjes knoflook grof gehakt
  • 1 rode Spaanse peper in stukken

Voor de soep:

  • 1 paprika in blokjes
  • 4 worteltjes in plakjes
  • 250 gram champignons in plakjes
  • 100 gram taugé
  • 2 nestjes mihoen
  • 2 theelepels sesamolie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rijstwijn of droge sherry
  • 1 eetlepel citroensap

Voor de kipballetjes:

  • 200 gram kipfilet
  • 100 gram cashewnoten
  • 1 eierdooier
  • 1 theelepel sambal oelek
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel bloem
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

Voorbereiding:

  • Breng de kippenbouillon aan de kook met de gember, het preigroen, knoflook en Spaanse peper.
  • Laat 15 minuten trekken en zeef de bouillon.
  • Snijd het lichte deel van de prei in dunne ringen.
  • Snijd de paprika in blokjes en de worteltjes en champignons in plakjes.
  • Was de taugé en laat uitlekken.

Bereiding van de kipballetjes:

  • Hak de kipfilet, cashewnoten, eierdooier, sambal, gemberpoeder, zout en peper in een foodprocessor tot een samenhangend mengsel.
  • Rol er met bebloemde handen kleine balletjes van.
  • Breng water aan de kook en laat de balletjes hierin circa 5 minuten gaar worden.
  • Laat de balletjes in het kookvocht staan tot gebruik.

Bereiding van de soep:

  • Breng de gezeefde bouillon aan de kook en voeg de preiringen, paprikablokjes, wortel- en champignonplakjes en mihoen toe.
  • Laat de soep ongeveer 3 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met sojasaus, rijstwijn of sherry, citroensap en sesamolie.
  • Laat de kipballetjes kort in de soep doorwarmen.
  • Schep de taugé er vlak voor het serveren doorheen.

Notities

Serveertip:
Garneer met fijngesneden lente-ui en een snufje witte peper voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Grüner Veltliner of een licht aromatische Riesling past goed bij de subtiele smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 466kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.9g | Sugar: 6g

Chinese gemengde soep met kip en eiermie

Chinese gemengde soep met kip en eiermie

Deze smaakvolle Chinese soep met kip, eiermie en gedroogde paddenstoelen heeft een rijke, hartige smaak en een heerlijke textuur. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kip, Noedels, Soep
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 gedroogde Chinese paddenstoelen
  • 225 gram kipfilet
  • 115 gram eiermie
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 eetlepel gember fijngesneden
  • ¼ witte kool fijngesneden
  • 6 deciliter kippenbouillon
  • 2 losgeklopte eieren
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel sherry
  • 1 eetlepel water
  • 1 theelepel maïzena
  • 2 sjalotten fijngesneden

Instructies

  • Laat de gedroogde Chinese paddenstoelen 20 minuten weken in water.
  • Snijd de geweekte paddenstoelen in smalle reepjes.
  • Laat de eiermie 20 minuten wellen in heet water met een snufje zout.
  • Spoel de mie daarna af met koud water en laat uitlekken.
  • Verhit een wok en voeg de arachideolie toe.
  • Voeg de knoflook en gember toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur, onder voortdurend roeren.
  • Verwijder de gember en knoflook uit de wok.
  • Bak de kip enkele minuten in de wok tot deze wit kleurt.
  • Voeg de paddenstoelen, fijngesneden sjalot, witte kool en kippenbouillon toe.
  • Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen.
  • Roer de losgeklopte eieren door de soep, zodat er draden gevormd worden.
  • Meng de maïzena met het water en roer dit door de soep.
  • Laat nog 2 minuten koken tot de soep iets dikker wordt.
  • Voeg de eiermie, sojasaus en sherry toe en roer goed door.
  • Serveer de soep direct.

Notities

Serveertip:
Garneer met fijngesneden bosui of verse koriander voor extra smaak en kleur.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge Riesling past goed bij de delicate en hartige smaken van deze soep.

Nutrition

koolhydraten: 32g | Protein: 25g | Vet: 8g | Zout: 2.1g | Sugar: 4g

Broccolitaart 5

Broccolitaart 5

Recept categorieën: Groenten, Hartige taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g broccoli in kleine roosjes
  • zout
  • 5 plakjes bladerdeeg diepvries, ontdooid
  • boter om in te vetten
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 150 g salami in reepjes
  • 300 gram maïs blik / uitgelekt
  • 3 ei
  • 1 deciliter room culinair
  • peper
  • 125 g belegen kaas geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225ºC.
  • Blancheer de broccoli 3 minuten in kokend water met zout.
  • Spoel in een vergiet koud af.
  • Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar.
  • Rol uit tot een ronde lap (Ø 32 cm).
  • Bekleed een ingevette springvorm (Ø24 cm) met het deeg.
  • Strooi het paneermeel over de bodem.
  • Schep de broccoli met de salami en de maïs door elkaar.
  • Klop de eieren met de room culinair en peper en zout naar smaak los.
  • Schep de kaas erdoor.
  • Schenk het over het broccolimengsel.
  • Bak de taart in ± 25 minuten lichtbruin en gaar.
  • Laat de taart ± 10 minuten rusten en snij hem dan in punten.

Ingelegde Augurken met Kruiden

Ingelegde Augurken met Kruiden

Maak zelf heerlijke inlegaugurken met een kruidige azijnoplossing voor een smaakvol bijgerecht of als snack.
Bereidingstijd40 minuten
uitlekken1 dag
Recept categorieën: Basisrecept, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 25kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg augurken
  • 1 l wijnazijn
  • 1 Spaanse peper
  • 10 g peperkorrels
  • 2 takjes verse venkel of 5 g gedroogde venkel
  • 2 stukjes gember

Instructies

  • Maak de augurken schoon door de kroontjes en steeltjes af te snijden en ze goed af te borstelen.
  • Bestrooi de augurken met zout en zet ze weg.
  • Laat de augurken de volgende dag uitlekken op een vergiet.
  • Kook de wijnazijn met de kruiden (Spaanse peper, peperkorrels, venkel en gember) gedurende een kwartier.
  • Verdeel de augurken in een klein flesje voor de kleinere en een groot flesje voor de grotere augurken.
  • Schik de augurken met de kruiden ertussen in de flessen.
  • Giet de kokende azijn over de augurken, zodat ze goed onder staan.
  • Sluit de flessen af met vochtig perkamentpapier.
  • Laat ze goed trekken.

Notities

Serveertip:
Serveer de augurken als bijgerecht bij vleesgerechten, op een borrelplank of als snack.
Wijnadvies:
Deze ingemaakte augurken passen goed bij een lichte, frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge rosé.

Nutrition

Calories: 25kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Zelfgemaakte amandelspijs voor de lekkerste baksels

Zelfgemaakte amandelspijs voor de lekkerste baksels

Maak zelf amandelspijs met slechts drie ingrediënten. Perfect als vulling voor gevulde speculaas, kerststol of banketstaaf. Hoe langer je het laat rijpen, hoe beter de smaak!
Bereidingstijd15 minuten
rijping voor optimale smaak21 dagen
Recept categorieën: Basisrecept, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst, Sinterklaas
Servings: 1 portie (± 250 g)
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Keukenmachine of amandelmolen
  • schone theedoek

Ingrediënten

  • 125 g amandelen
  • 125 g suiker
  • 1 ei

Instructies

  • Laat de amandelen 1-2 minuten koken en giet ze af in een vergiet.
  • Spoel af met koud water en wrijf de bruine vliesjes eraf met een schone theedoek.
  • Laat de amandelen goed drogen en maal ze fijn met een amandelmolen of keukenmachine.
  • Meng de gemalen amandelen met de suiker, het ei en een snufje zout tot een smeuïge massa.
  • Doe het amandelspijs in een afgesloten bakje en laat het minimaal een week in de koelkast rijpen.
  • Hoe langer het rijpt, hoe beter de smaak!

Notities

Serveertip:

Gebruik het als vulling voor gevulde speculaas, kerststol of amandelbroodjes.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals Muscat of een glas Amaretto past goed bij baksels met amandelspijs.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 6g | Vet: 13g | Zout: 0.1g | Sugar: 21g

Knapperige Groentechips met Tacokruiden en Cajunkruiden

Knapperige Groentechips met Tacokruiden en Cajunkruiden

Deze knapperige groentechips van wortel en zoete aardappel, op smaak gebracht met tacokruiden en cajunkruiden, zijn een heerlijke en kruidige snack!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Groenten, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Dunschiller of kaasschaaf
  • kommen
  • keukenpapier
  • Frituurpan of pan met olie
  • Frituurmandje

Ingrediënten

  • 1 winterwortel
  • 2 tl tacokruiden
  • 1 zoete aardappel
  • 2 el cajunkruiden
  • 1 liter zonnebloemolie

Instructies

  • Schil de wortel met een dunschiller en snijd de boven- en onderkant eraf.
  • Schaaf de wortel met een kaasschaaf of dunschiller in dunne plakjes boven een kom.
  • Strooi de tacokruiden over de wortelplakjes en meng goed door.
  • Schil en was de zoete aardappel.
  • Schaaf ook deze in dunne plakjes boven een andere kom.
  • Dep de plakjes goed droog met keukenpapier en bestrooi ze met de cajunkruiden.
  • Verhit de zonnebloemolie in een frituurpan of een diepe pan tot 170 °C.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier om de gebakken chips uit te laten lekken.
  • Doe een portie zoete aardappelplakjes in het frituurmandje en bak ze in ca.
  • 1½ minuut goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en herhaal met de rest van de zoete aardappel.
  • Bak vervolgens de wortelchips in twee porties en frituur ze in ca.
  • 2 minuten lichtbruin.
  • Laat ook deze uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer de chips met een frisse yoghurt-dip of guacamole voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een glas Verdejo of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige smaak van de chips.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 4g