Gegrilde Varkenshaas met Abrikozen-Amandelcompote
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 envelopje saffraan
- 50 g boter
- 200 g prei in dunne ringen
- 200 g basmatirijst
- 500 ml vleesbouillon tablet of pot
- 100 g gewelde abrikozen
- 1 zakje garneeramandelen 55 g
- 1 cm verse gemberwortel geschild
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- 300 g varkenshaas
Week de saffraan 5 minuten in 2 eetlepels water.
Verhit 1 eetlepel boter in een pan en bak hierin de prei 5 minuten.
Voeg de rijst, saffraan en bouillon toe, breng aan de kook en laat afgedekt in ongeveer 20 minuten gaar koken.
Laat de rijst de laatste 5 minuten zonder deksel staan zodat deze kan uitdampen.
Kook intussen de abrikozen 5 minuten in een laagje water en giet af.
Rooster de amandelen goudgeel in een droge koekenpan.
Stamp de abrikozen grof in een vijzel en voeg de geroosterde amandelen toe.
Rasp de gemberwortel boven de abrikozen en meng met 1 theelepel olie.
Breng op smaak met zout en peper.
Bestrooi de varkenshaas met zout en peper.
Verhit de rest van de olie in een pan en bak het vlees rondom goudbruin.
Voeg de rest van de boter toe en bak het vlees in 8-10 minuten gaar op middelhoog vuur, af en toe keren.
Laat het vlees 1 minuut rusten, snijd het daarna in plakken.
Verdeel de rijst en plakken vlees over twee warme borden en serveer met de abrikozen-amandelcompote.
Serveer deze gegrilde varkenshaas met abrikozen-amandelcompote met een frisse groene salade en geroosterde groenten naar keuze.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Chardonnay, past goed bij dit gerecht.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 4
Gegrilde Thaise Biefstuksalade
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 50 g witte rijst
- 1 eetlepel Thaise rode currypasta
- 2 eetlepels olie
- 200 g kogelbiefstuk
- 1 rijpe mango
- 1 zak waterkers 75 g
- 1 limoen
- 1 rode peper in dunne reepjes gesneden
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels vissaus
- ½ eetlepel donkerbruine basterdsuiker
- 3 bosuitjes in brede ringen gesneden
Rooster de rauwe rijstkorrels in een droge koekenpan goudbruin.
Laat ze afkoelen op een bordje en wrijf ze vervolgens fijn in een vijzel.
Meng de Thaise rode currypasta met olie en bestrijk hiermee de kogelbiefstuk.
Laat de smaken 5 minuten intrekken.
Schil de mango en snijd het vruchtvlees in plakken van de pit.
Snijd de plakken vervolgens in grove stukken.
Verwijder harde takjes van de waterkers.
Rasp de groene schil van de limoen (wit niet meeraspen, dat is bitter) en pers de limoen uit.
Verhit een grillpan en rooster de biefstuk in 4-6 minuten aan elke kant bruin en vanbinnen rosé.
Keer regelmatig.
Meng in een kom het limoensap, -rasp, rode peper, sojasaus, vissaus en basterdsuiker tot een dressing.
Snijd de biefstuk in plakjes en meng ze door de dressing.
Meng de waterkers, mango en bosui door de biefstuksalade.
Verdeel de salade over vier grote, wijde kommen en strooi er rijstpoeder over.
Serveer deze gegrilde Thaise biefstuksalade met naanbrood voor een volledige maaltijd.
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 4
Pittige varkenskebabs met groenten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 minneola
- 3 teentjes knoflook in stukjes
- 2 cm verse gemberwortel geschild en in stukjes
- 2 bosuitjes grof gesneden
- 2 eetlepel(s) heldere honing
- 1 eetlepel(s) sojasaus
- 2 eetlepel(s) zonnebloemolie
- 600 g hamlappen in dobbelstenen
- 20 kleine champignons schoongemaakt
- 20 kerstomaatjes
- 2 gele paprika’s in 20 stukken
Boen de minneola schoon, rasp de oranje schil dun af en pers de vrucht uit.
Pureer de knoflook met de gemberwortel en de bosui in een keukenmachine of wrijf het fijn in een vijzel.
Roer er de rasp en het sap, de honing, de sojasaus en de olie door en schep het vlees erdoor.
Laat het vlees minimaal 1 uur marineren.
Schep na 30 minuten de champignons door het vlees en de marinade.
Steek het vlees met de champignons, kerstomaatjes en paprika om en om aan de satéstokjes.
Rooster het vlees in een grillpan in ± 8 minuten rondom bruin en gaar.
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 4
Koekjes Koekeman
Servings: 12 koekjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 300 gram speltmeel
- 2 eetlepel(s) cacao
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- 4 kruidnagels
- 2 eieren
- 1 tl wijnsteenzuur bakpoeder kan ook gewone bakpoeder
- 1 eetlepel(s) kokosolie
- 50 ml Agave Siroop optioneel
- Versiering:
- notenpasta amandel, hazelnoot of gemengd
- goji bessen en cacaoboontjes
Stamp de kruidnagels fijn met de vijzel (of gebruik 1 tl kruidnagelpoeder).
Meng alle ingrediënten in een kom, behalve het meel.
Tijdens het mengen voeg je het meel beetje bij beetje toe, totdat het deeg niet meer plakt.
Besprenkel de snijplank ook met wat meel en maak de bakplaat van de oven vet met kokosolie.
Leg het deeg op de snijplank en rol het zo plat mogelijk met de deegroller.
Druk de uitsteekvorm erin en haal zoveel mogelijk koekemannetjes uit het deeg (hangt af van de grootte van je vormpje).
Leg ze vervolgens op de bakplaat.
Bak de koekjes ongeveer 30 minuten op 200 °C.
Check af en toe of ze niet zwart worden.
Klaar? Versier het mannetje met een gezicht van goji bessen en cacaobonen.
Of met moerbeien bijvoorbeeld.
Geef het mannetje een broekje door er wat notenpasta op te smeren voor de smaak.
Pas op dat hij niet wegrent!
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 4
Stamppot zoete aardappel en kool
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
magnetron
keukenpapier
Staafmixer met bakje
vijzel
- 4 zoete aardappels
- 500 gram groene kool
- zonnebloemolie
- 100 gram katjang pedis nootjes
- 1 eetlepel honing
- 2 teentjes knoflook
- 1 bos(jes) lente ui
- ½ bos(jes) blad peterselie
- 1 bos(jes) basilicum
- Olijfolie om te bakken
- 150 gram oude kaas
Verwarm de oven voor op 180’ C
Prik gaatjes in de zoete aardappels en verpak ze in nat keukenpapier.
Pof ze ca 15 minuten op 900 watt in de magnetron
Haal de buitenste koolbladeren los en snij de nerven eruit.
Snijd de bladeren in grove stukken en snijd de rest van de kool fijn.
Verwarm een hapjespan op middelhoog vuur en voor daar de fijn gesneden kool aan toe en bak ca 8 minuten. (kool chips)
Pel en sij de knoflook in grove stukken, ook met de Lente-ui.
Pluk de peterselie en basilicum.
Maal voor de pesto de peterselie, basilicum, knoflook, lente-ui en beetje kaas en flinke scheut olijfolie in de mixbak van staafmixer tot een grove pesto.
Crunch met een vijzel de katjang pedis nootjes.
Leg de grof gesneden kool op een met bakpapier beklede bakplaat.
Besprenkel met zonnebloemolie, beetje zeezout en vers gemalen peper (zorg dat overal olie zit).
Verdeel de nootjes en honing erover en bak de kool ca. 5 minuten in de oven.
Haal de aardappels uit de magnetron, snij ze over de lengte doormidden en lepel ze uit.
Bewaar de schil van de zoete aardappel, zorg dat deze ook heel blijft.
Voeg de zoete aardappel toe aan de pan met kool.
Snij de kaas in kleine blokjes.
Meng de pesto door de kool en voeg daar ook de blokjes kaas aan toe.
Stamp het met stamper tot grove stamppot.
Serveer de stamppot in de aardappelschillen garneer met de koolchips en de gekarameliseerde nootjes.
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 4
Toemis Champignons
Gestoofde, gekruide champignons
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram champignons
- 2 salamblaadjes
- 1 grote ui
- een beetje asemwater
- 1 teentje knoflook
- suiker naar smaak
- 1 rode lombok
- zout naar smaak
- 1 serehstengel
- 5 eetlepel olie.
Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn.
Maak de champignons schoon en snijd ze in niet te
dunne plakjes.
Verwijder de harde bovenkant van de serehstengel, plet hem met de stamper van de vijzel en leg er een knoop in.
Was de lombok en hak deze ook fijn.
Fruit de ui en de knoflook in de hete olie, doe er de lombok, sereh en salamblaadjes bij.
De champignons worden er nu bij gedaan met een half kopje water.
Niet teveel water erbij doen, want er komt veel vocht uit de champignons.
Op klein vuur ca. 15 minuten door laten koken.
Het gerecht afmaken met zout, suiker en eenbeetje asemwater.
Voor het serveren, de salam en sereh verwijderen, evt garneren met een beetje peterselie.
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 4
Nasi Goreng Slamatan van Hetty van Es
nasi anders
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 kip jonge vette
- 1 teentje knoflook
- 750 gram rijst droog kokende
- sambal naar smaak
- zout
- stukje trassi
- peper
- 1 theelepel ketoembar
- theelepel foelie
- ½ theelepel djinten
- 3 kruidnagelen á 4
- 2 theelepel asem of 2 theel. azijn,
- olie
- 2 eieren
- 4 uien
Pel de uien en de knoflook en hak ze fijn.
Wrijf de uien, knoflook, sambal (naar smaak), trassi, ketoembar en djinten fijn in de vijzel.
Klop de eieren los.
Kook de kip in 1½ à 2 liter water gaar met zout, peper, foelie en de kruidnagelen.
Haal de kip eruit en pluk deze in kleine stukjes en laat het uitlekken.
Kook de rijst gaar in de verkregen bouillon.
Gebruik net zoveel bouillon als dat U de rijst met water kookt.
Is de rijst gaar, laat deze dan afkoelen en gereed houden.
Fruit het fijngewreven kruidenmengsel in wat olie, voeg dan de asem en de losgeklopte eieren erbij.
Roer alles goed door elkaar en voeg er als laatste de droge rijst aan toe.
Laat op een klein vuur alles goed warm worden en blijf goed roeren.
Dien het op in een diepe schaal en garneer het met plakjes komkommer en plakjes hardgekookt ei.
Serveren met wat atjar.
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 4
Rendan - Rundvlees uit Sumatra in de Slow Cooker
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram runderlappen met een randje vet (magere vind ik persoonlijk te droog) grof in stukken gesneden
- 4 kemirienoten grof gehakt
- 1 el arachideolie
- 2 uien gesnipperd
- 8 knoflookteentjes fijngehakt
- 1,5 el gemberwortel fijngesneden of geraspte
- 3 tl sambal oelek
- 1 tl trassi verkruimeld
- 2 tl djinten
- 3 tl ketoembar
- 2 tl kurkuma
- 1 el tamarinde
- 1 el goela djawa of palmsuiker / tegenwoordig bijna overal verkrijgbaar
- 2 el ketjap asin
- 1 blik kokosmelk 400 ml
- 1 serehstengel gekneusd of 1 tl serehpoeder
- 3 blaadjes djeroek-poeroet citroenblad
Rooster de kemirienoten in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag goudbruin en wrijf ze in een vijzel.
Let op: kemerienoten zijn licht giftig, dus wel even bakken.
Zelf braad ik het vlees even aan voor ik het in de slow cooker doe.
Zet de slow cooker aan op HIGH en leg het vlees en alle ingrediënten in de slow cooker.
Bereidingstijd: 1 uur op HIGH en 4 uur op LOW. Halverwege roer ik het even om, bij mij had het geen invloed op de bereidingstijd. Ik hou niet van veel en veel te gaar vlees.
Dit gerecht vonden wij heerlijk en helemaal niet HEET, maar ja wij zijn wel wat gewend!
Geserveerd met witte rijst, witte kool (zonder franje), sambal en gefruite uitjes
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 4
Ayam Goreng Kuning
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 kg kipkluifjes vleugeltjes en kleine pootjes
- 1,5 ui gesnipperd
- 4 teentjes knoflook geperst
- 1 enkele lepels rode peper in ringen gesneden (met zaadjes = lekker pittig)
- olie
- 1 afgestreken eetlepel ketoembar
- zout naar smaak
- ½ eetlepel djinten
- 6 kemiries
- 1 theelepel trassi verkruimeld
- 1 afgestreken eetlepel tamarinde pot
- 1 afgestreken eetlepel laos gedroogd of 3 schijfjes wortel
- 1 afgestreken eetlepel sereh pot of 1 stengel gekneusd
- 3 blaadje(s) salam
- 3 blaadje(s) djeroek peroet
- 1 theelepel kunjitpoeder
- 2 vingerlengtes santen van een blok
Ui. knoflook, ketumbar, djinten, kemiries, trassi, rode peper en tamarinde in een vijzel fijnwrijven.
Verhit de olie in een braadpan en bak hierin deze ingrediënten onder toevoeging van de laos en de sereh.
Voeg dan de salamblaadjes en de djeroek peroet toe.
Laat de kruiden intrekken en bruin worden.
Voeg dan de kip er bij met het zout en laat dit met de kruiden dicht schroeien.
Voeg een half kopje heet water erbij, dan laat het aanbaksel wat los.
Zet de warmtebron lager en laat de kip sudderen met toevoeging van de koenjit. In tussen rasp je de santen met een mes of kaasschaaf en voeg dit toe met wat heet water aan de kip.
Laat dit zo'n 45 minuten sudderen. Wel af en toe omdraaien, zodat de kruiden goed intrekken.
Het lekkerst is dit vooraf te bereiden, dan kunnen de geuren lekker intrekken.
Je kunt dit zo opeten, maar eventueel ook op een rooster grillen...
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 4
Boemboe
Basisrecept voor Balinese kruidenpastaIn veel Balinese gerechten wordt dezelfde basis van kruiden en specerijen verwerkt. Deze basis wordt in een vijzel tot een boemboe gewreven, maat dit gaat tegenwoordig ook uitstekend in een keukenmachine.
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 rode pepers gewassen met zaadjes in stukken snijden
- 2 flinke uien gesnipperd
- 4 tenen knoflook van velletje ontdaan
- 1 volle eetlepel geraspte gemberwortel
- 8 kemirienoten
- 1 theelepel trassi
- 1 theelepel ketoembar
- 1 theelepel koenjit
- 1 eetlepel(s) palmsuiker of goela djawa
- Sap van 1 citroen
- 2-3 eetlepel(s) olie
Bovengenoemde ingrediënten in vijzel of mixer tot een boemboe wrijven/mixen.
Verhit nu een koekenpannetje en fruit deze boemboe enkele minuten tot ze goudbruin en glazig zijn.
Laat afkoelen en doe ze in kleine bakjes of leg kleine hoeveelheden b.v. in vershoudfolie en daarna in een diepvrieszakje, die je in de vriezer plaats – voorzie ze van datum en naam.
Voor een gerecht van 4 personen heb je meestal 3 eetlepels nodig!
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 4