Aziatische Tomaten-Roerbaksoep met Gehakt

Aziatische Tomaten-Roerbaksoep met Gehakt

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: China
Servings: 2 personen
Calories: 342kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 stengels bleekselderij
  • 4 bospeentjes
  • 1 dunne prei
  • ½ eetlepel bakgember
  • 2 eetlepels roerbakolie
  • 150 g rundergehakt
  • 1 eetlepel medium sherry
  • 1 eetlepel Chinese sojasaus
  • 1 zakje roerbaksoep voor tomatensoep pakje à 2 zakjes Honig

Instructies

  • Was de bleekselderij, maak het schoon en snijd het in dunne boogjes.
  • Was de bospeentjes, maak ze schoon en snijd ze in plakjes.
  • Maak de prei schoon, was het en snijd het in schuine ringetjes.
  • Snijd de bakgember iets fijner.
  • Verhit in een wok 1 eetlepel olie.
  • Bak het rundergehakt in ongeveer 2 minuten rul.
  • Voeg de rest van de olie toe.
  • Voeg de bleekselderij, wortel en prei toe en roerbak op halfhoog vuur gedurende ongeveer 1½ minuut.
  • Roer de bakgember, sherry en sojasaus erdoor.
  • Voeg 6 dl water toe.
  • Roer de soepmix erdoor en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep ongeveer 2 minuten zachtjes doorkoken.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij deze Aziatische soep.

Nutrition

Calories: 342kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 19g | Vet: 23g | Zout: 2.1g | Sugar: 7g

Thaise Rundvlees met Oestersaus en Groenten

Thaise Rundvlees met Oestersaus en Groenten

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Thailand
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zak boontjesmix 250 g
  • 1 bakje shii-takes 100 g
  • 1 rode paprika
  • 2 biefstukken
  • 4 eetlepels olie
  • 2 teentjes knoflook
  • 3-4 eetlepels oestersaus
  • 50 g grofgehakte cashewnoten

Instructies

  • Kook de boontjesmix 3 minuten voor in een wok met een laagje kokend water.
  • Giet af en laat de boontjesmix uitlekken in een zeef.
  • Veeg de shii-takes schoon en snijd ze in vieren.
  • Snijd de rode paprika in smalle repen.
  • Halveer de biefstukken en snijd ze in dunne plakjes.
  • Dep het vlees droog en bestrooi met zout en peper.
  • Verhit de helft van de olie in de wok en roerbak de biefstukplakjes 30 seconden.
  • Schep het vlees op een bord.
  • Verhit de rest van de olie in de wok en roerbak de shii-takes met paprikareepjes op hoog vuur gedurende 1 minuut.
  • Voeg de uitgelekte boontjesmix toe en pers de knoflook erboven uit.
  • Roerbak de groenten.
  • Meng de oestersaus met een scheutje water of bouillon en voeg dit toe aan de groenten.
  • Breng aan de kook.
  • Voeg het vlees toe aan het groentemengsel en verwarm het gerecht nog 1-2 minuten met het deksel op de wok.
  • Breng op smaak met zout (of vissaus) en peper.
  • Verdeel het gerecht over twee diepe borden en bestrooi met de grofgehakte cashewnoten.

Notities

  • Serveer deze Thaise rundvlees met oestersaus en groenten met witte rijst. Voor extra pit kun je een halve rode peper toevoegen, fijn gesneden, of een beetje sambal door het gerecht scheppen.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.

Tagliatelle met Chianti Rundergehaktsaus

Tagliatelle met Chianti Rundergehaktsaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Rundvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 670kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 g rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook in plakjes gesneden
  • ½ eetlepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden
  • 1 zak Provençaalse roerbakmix 400 g
  • 200 ml lichte rode wijn bijvoorbeeld Chianti
  • 400 g Tasty Tom trostomaten
  • 1 bak verse tagliatelle koelvak, 250 g
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een wok en bak het rundergehakt op hoog vuur in 2-3 minuten rul.
  • Voeg de plakjes knoflook, Italiaanse kruiden en Provençaalse roerbakmix toe en bak nog 2-3 minuten mee.
  • Snijd ondertussen de trostomaten in stukjes.
  • Roer de tomaten en rode wijn door het gehaktmengsel en laat alles 8-10 minuten zachtjes sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Kook ondertussen de tagliatelle in een pan met ruim kokend water en zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Giet de pasta af en verdeel deze over vier diepe borden.
  • Schep de Chianti rundergehaktsaus over de tagliatelle en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Deze rijke en smaakvolle pastaschotel met Chianti saus gaat uitstekend samen met een glas Chianti Classico, een rode wijn uit dezelfde regio als de gebruikte wijn in het gerecht.

Nutrition

Calories: 670kcal | koolhydraten: 51g | Protein: 33g | Vet: 33g | Zout: 1.8g | Sugar: 11g

Citroenrijst met Roergebakken Kip en Kokossaus

Citroenrijst met Roergebakken Kip en Kokossaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 690kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 ml kokosmelk
  • ½ kippenbouillontablet
  • ¼ rode peper fijngesneden
  • Sap van ½ limoen
  • 1 cm verse gemberwortel
  • 300 g pandanrijst
  • 1 stengel citroengras sereh
  • 4 eetlepels olie
  • 500 g kipfilet in stukken
  • 400 g peultjes
  • 125 g taugé
  • 3 bosuitjes in ringetjes

Instructies

  • Breng de kokosmelk met het kippenbouillontablet, de fijngesneden rode peper, het sap van de limoen en de helft van de gemberwortel aan de kook.
  • Laat de saus op laag vuur 15 minuten sudderen.
  • Kook de pandanrijst met de citroengrasstengel volgens de instructies op de verpakking gaar.
  • Verhit de helft van de olie in een wok.
  • Roerbak de kip op hoog vuur gaar, haal uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Verhit de rest van de olie in dezelfde wok.
  • Roerbak de peultjes op hoog vuur gedurende 3 minuten.
  • Voeg de taugé en bosui toe en bak nog 1 minuut al omscheppend.
  • Verdeel de kipfilet en groenten over vier borden en schep de rijst ernaast.
  • Serveer de kokossaus apart.

Notities

Wijnadvies:

Een licht gekoelde witte wijn zoals een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika vormt een mooie aanvulling op dit gerecht. De frisse zuren van de wijn snijden door de romige kokossaus en de citrustonen passen goed bij de citroenrijst en de limoen in de saus.

Nutrition

Calories: 690kcal | koolhydraten: 57g | Protein: 8g | Vet: 33g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Rodekoolschotel met Appel en Rookworst

Rodekoolschotel met Appel en Rookworst

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 370kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 1 friszure appel
  • 1 rookworst 250 g
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 500 g panklare rode kool
  • ½ zakje hacheekruiden
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Pel de ui en snipper hem fijn.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes.
  • Snijd de rookworst in plakjes.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een wok.
  • Bak de ui ongeveer 2 minuten in de wok.
  • Voeg de appel toe en roerbak het geheel.
  • Voeg de resterende olie toe en roerbak de rode kool op middelhoog vuur gedurende ongeveer 3 minuten.
  • Roer de hacheekruiden en de witte wijnazijn erdoor.
  • Bak de rode kool nog ongeveer 2 minuten op niet te hoog vuur, terwijl je regelmatig omschept.
  • Voeg de plakjes worst toe en laat ze ongeveer 1 minuut meewarmen.
  • Breng het gerecht op smaak met versgemalen peper.

Notities

Wijnadvies:

Deze schotel gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn complementeren de zoetheid van de appel en contrasteren mooi met de hartige smaak van de rookworst.

Nutrition

Calories: 370kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 11g

Knapperige Spruitjes met Walnoten en Knoflook

Knapperige Spruitjes met Walnoten en Knoflook

Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Noten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 450 g spruitjes
  • 1 teentje knoflook
  • 30 g walnoten
  • Zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels magere spekblokjes
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • Peper

Instructies

  • Maak de spruitjes schoon en was ze grondig.
  • Pel het teentje knoflook en snijd het in dunne plakjes.
  • Snijd de walnoten in stukjes.
  • Kook de spruitjes gedurende 4 minuten in een bodempje water met wat zout.
  • Giet de spruitjes af boven een zeef en spoel ze af met koud water.
  • Verhit de olijfolie in een wok.
  • Bak de spekblokjes al roerend gedurende ongeveer 1 minuut tot ze knapperig zijn.
  • Schep de spekblokjes uit de pan met een schuimspaan en zet ze opzij.
  • Roerbak de spruitjes gedurende ongeveer 2 minuten op halfhoog vuur.
  • Voeg de walnoten en knoflook toe en bak ze ongeveer 30 seconden mee.
  • Roer de gedroogde tijm en de spekjes erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g

Romige Kipfilet met Paksoi en Gember

Romige Kipfilet met Paksoi en Gember

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Azië
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 limoen schoongeboend
  • 2 eetlepels olie
  • 4 kipfilets
  • 250 ml slagroom
  • 2 teentjes knoflook gepeld en in plakjes
  • 4 cm verse gemberwortel geschild en in plakjes
  • 1 gedroogd chilipepertje verkruimeld
  • 1 grote paksoi of 2 kleine
  • 2 eetlepels roerbakolie
  • ½ zakje verse koriander 15 g, fijngesneden

Instructies

  • Snijd met een mes dunne reepjes van de groene schil van de limoen.
  • Verhit in een hapjespan olie en bak de kipfilets rondom bruin.
  • Voeg de slagroom toe aan de pan.
  • Verdeel de reepjes limoenschil, knoflook, gember en verkruimeld chilipepertje rond de kip.
  • Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de kip in de saus in 8-10 minuten zachtjes gaar sudderen.
  • Maak de paksoi schoon en snijd deze in stukken van ongeveer 2 cm.
  • Verhit in een wok roerbakolie en bak de paksoi al omscheppend in 3-4 minuten beetgaar.
  • Leg de kipfilets op vier warme borden.
  • Schenk de saus door een zeef in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  • Schenk de saus over de kipfilets.
  • Strooi de fijngesneden koriander eroverheen.
  • Serveer de paksoi naast de kipfilets.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 30g | Vet: 45g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Indonesische filets met kokosroerbakschotel

Indonesische filets met kokosroerbakschotel

Recept categorieën: Roerbakken / Wokken, Vleesvervangers
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 400 g voorgekookte krieltjes
  • 1 eetlepel(s) Thaise groene currypasta
  • 350 g Aziatische roerbakgroente bijvoorbeeld taugé, paprika, bosui, peultjes, prei, peper
  • 200 ml kokosmelk
  • zout
  • 2 valess Indonesisch

Instructies

  • Verhit 3 eetlepels olie in een wok of braadpan.
  • Roerbak de aardappeltjes 5 minuten samen met de Thaise currypasta.
  • Voeg de groente toe en bak al omscheppend 3 minuten mee.
  • Schenk de kokosmelk erbij en laat het geheel 4 minuten sudderen.
  • Breng op smaak met zout.
  • Verhit de rest van olie in een koekenpan en bak hierin de filets in 5 minuten bruin.
  • Serveer de filets met de roerbakschotel.

In chinese kool verpakte kabeljauw

In chinese kool verpakte kabeljauw

Recept categorieën: Groenten, Vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 chinese kool
  • 4 stukken kabeljauw van 100 g
  • 4 eetlepel(s) oestersaus
  • 1 eetlepel(s) sesamolie
  • mihoen
  • 1 rode paprika in repen
  • olie
  • peper
  • zout

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 180° C.
  • 2 x 4 bladeren chinese kool uitleggen; kabeljauw hierop en insmeren met oestersaus.
  • Bladeren dichtslaan en in vuurvaste schaal leggen en besprenkelen met sesamolie.
  • Verwarmen in de oven ± 10 à 12 minuten.
  • Mihoen koken zoals op de verpakking.
  • Rest chinese kool in grove stukken snijden.
  • Olie in wok verwarmen en paprika en chinese kool roerbakken.
  • Mihoen toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.

Wokgerecht met Chinese Spinazie en Quorn

Wokgerecht met Chinese Spinazie en Quorn

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: China
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g eiermie
  • 1 pakje Quorn-stukjes à 350 g
  • 3 eetlepels zoete ketjap
  • 2 uien gepeld en in halve ringen gesneden
  • 3 eetlepels wokolie
  • ½ eetlepel sambal oelek
  • 2 zakken panklare spinazie à 300 g
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes

Instructies

  • Bereid de eiermie volgens de instructies op de verpakking.
  • Meng de Quorn-stukjes met de zoete ketjap.
  • Verhit de wokolie in een wok en roerbak de Quorn-stukjes gedurende 5 minuten.
  • Voeg de uien en sambal toe aan de wok en roerbak nog eens 2 minuten.
  • Voeg de spinazie geleidelijk toe aan de wok, en roerbak telkens tot het vorige deel is geslonken voordat je het volgende deel toevoegt.
  • Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de gekookte eiermie over vier borden.
  • Schep de gebakken spinazie en Quorn er bovenop en bestrooi met geroosterde sesamzaadjes.

Notities

Wijnadvies:

Dit gerecht met Chinese spinazie en Quorn gaat goed samen met een lichte en frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Als je liever bier drinkt, kies dan voor een koud pilsje.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g