Avocado Knoflook Creme
Een saus zo romig en zalvig dat het de naam 'Créme' mag dragen van mij. Het is op veel manieren te gebruiken, als dip voor de Tortilla chips maar ook heerlijk tussen een (met gerookte Zalm bijvoorbeeld) gevulde wrap of Taco. In de zomer lekker bij de BBQ met een stokbroodje. Och, noem het maar op. En tevens een pluspunt; avocado is supergezond! Ja, het mag dan rijk zijn aan vetten, maar wel de goede vetten!
Lees dit stuk bijvoorbeeld even: https://gezondafvallen.nl/avocados-vet-gezond
Op zich kun je het mengen met een diversiteit aan ingrediënten. Denk maar gewoon even aan de beroemde Guacamole dip. Onderstaande is echter wel mijn favorietje hoor. En zó simpel om te maken!
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 super rijpe Avocado
- 2 bol Solo Knoflook
- Zeezout
- Zwarte Peper
- Sap van ½ citroen
- Optioneel:
- Maiskorrels
Als voorbereiding moet je de knoflook even poffen in de oven.
Wikkel de knoflookbol met schil en al in dubbelgevouwen aluminiumfolie en zet ze voor een klein uurtje in een voorverwarmde oven van zo'n 120 graden.
Warmer mag ook maar dan verkort je uiteraard de poftijd, ik ben voorstander van langzaam poffen.
Om te voelen of ze helemaal zacht zijn knijp je zachtjes in de folie.
Vouw de folie rustig open en de schil van de knoflook ook en lepel de zachte knoflook in een kommetje.
Snijd de avocado doormidden, haal de pit eruit en schep al dat heerlijke romige vruchtvlees in de kom. Mix alles tot een romige creme met de staafmixer.
Maak de creme op smaak met een flinke snuf Zeezout, Zwarte Peper en het sap van ½ Citroen.
Je kunt er Mais doorheen doen, ik vind het wel lekker maar het is niet nodig.
Als je het als dip wilt gebruiken zijn de maiskorrels een beetje lomp wellicht.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 19
Lams of Kip Kebab
De Slow Cooker eigent zich niet alleen uitstekend voor soepen of stoofpotjes. Ook het langzaam garen van flinke stukken vlees zoals Ham, Lam-en Rundvlees gaat perfect. Maar ook gerechten met gehakt, of gehaktbrood zijn mogelijk. In dit geval een (h)eerlijke Lams Kebab helemaal zelf gemaakt van lekker vers Lams gehakt. Combineer het na bereiding met wat je maar wilt, snij het in dunne plakjes en stop het als een echt broodje Kebab in een Pita broodje met sla en knoflooksaus, of combineer het met frietjes, aardappel, salade, groenten. Wat je maar wilt. De volgende dag is het koud op een boterham nog steeds overheerlijk. Op de voorbeeldfoto zie je een Kebab gemaakt van Lams gehakt, maar ik voeg in dit artikel ook even een foto bij van Kebab gemaakt met Kip gehakt. Net zo lekker, en net iets minder calorieën als het Lams gehakt. Maak er een Raita van Yoghurt met verse Knoflook en Koriander bij, de combinatie is echt perfect! Het liefst kruid je het gehakt een dag voor de bereiding om zo alle kruiden lekker op het vlees in te laten werken en om het gehakt en ei stevig met elkaar te laten binden tot een mooie compacte vorm.
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
grill
huishoudfolie
slow cooker
theedoek
- 500 gram Lamsgehakt of Kippengehakt
- 1 Ei
- 4 teentjes Knoflook of meer, heel fijn gehakt/geraspt
- 1½ EL Kebab kruiden
of maak een mix van:
- 1 TL Oregano
- 1 TL Knoflookpoeder
- 1 TL Zout
- ½ TL Komijn gemalen
- 1 TL Koriander gemalen
- Zwarte Peper
- 1 TL Paprikapoeder pittig of mild, eigen keuze
Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
Maak een grote bal van het gehakt en gooi dit een paar keer op het aanrecht om er een compacte bal van te maken.
Rol een flink stuk huishoudfolie af en leg daarop je bal gehakt.
Vorm het tot een dikke brede worst.
Sla 1 kant van de folie eromheen en rol het vervolgens heel erg strak in de folie.
Laat het bij voorkeur een nacht in de koelkast opstijven.
De volgende dag maak je van aluminiumfolie een stuk of 8 dikke proppen, deze leg je op de bodem van je slow cooker.
Zodanig dat je het gehakt er goed op kan leggen zonder dat het de bodem raakt.
Persoonlijk heb ik een rvs onderzetter/rekje die precies in mijn slow cooker past, daar leg ik dan het vlees op.
Leg je vlees op de proppen aluminiumfolie en leg een theedoek over de pot.
Doe het deksel OVER de theedoek op de pot.
Dit zorgt ervoor dat de theedoek het vocht opvangt in plaats van dat het vocht op je vlees valt.
Zet vervolgens de slow cooker op stand LOW voor 8 uur (Lamsgehakt) of 4 uur (Kipgehakt, of kerntemperatuur 75 graden).
Na de kooktijd leg je het vlees nog even onder de grill voor een mooi bruin korstje.
De kip variant

Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 19
Za'atar Kip
Ik had op zich wel van Za'atar kruiden gehoord maar had het nog nooit gebruikt in de keuken. Ik vind het altijd ontzettend leuk om met nieuwe kruiden en kruidenmixen te experimenteren en dit was daar geen uitzondering op. In eerste instantie wist ik niet eens dat ik Za'atar had gekocht. Ik had bij de Turkse winkel een groot pak kruiden gehaald waarop Green Thyme stond, de rest stond er allemaal in het Arabisch op. Dat kan ik niet al te best lezen. Pas bij thuiskomst zag ik dat het een kruidenmix was (heel klein achterop de doos) en toen ik de term Green Thyme i.c.m. de rest van de kruiden in de mix ging Googelen kwam ik er al gauw achter dat ik Za'atar had gekocht. Ik was hier heel erg blij mee! Het rook heerlijk! Ik had nog steeds geen idee wat ik er het beste mee kon maken maar ik heb me laten leiden door mijn intuïtie. Dus zie hier het eerste experiment! Ik ben er door wat verder onderzoek ook achter gekomen dat het ook als dip wordt gebruikt. Vermeng het met wat olijfolie en dip daar je brood in. In de yoghurt die je op de foto ziet zit ook een eetlepel verwerkt samen met verse fijn gehakte knoflook. Het is dat ik geen verse Koriander in huis had maar dat had het helemaal afgemaakt.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 kippenbouten
- 5 Sjalotten
- 5 flinke tenen Solo Knoflook =10 kleine teentjes
- 1 eetlepel(s) Kokosolie
- 2 CM geraspte Gember
- 1 Kip bouillonblokje
- ½ kopje water
- 3 eetlepel(s) Za'atar kruiden
- snufje zeezout
Snij de sjalotten, knoflook en rasp de gember.
Doe de kokosolie in de pot op het vuur en fruit de uitjes glazig, doe de knoflook en gember erbij.
Fruit het geheel een paar minuutjes aan.
In de tussentijd smeer je de kippenbouten goed in met de Za'atar kruiden.
Doe het bouillonblokje en het halve kopje water bij de uitjes in de pot.
Maak 5 grote proppen van aluminiumfolie en leg die ook op de bodem van de pot.
Dit is om te voorkomen dat de kippenbouten in het vocht komen te liggen, dus de proppen moeten groot genoeg zijn om zeker anderhalve cm boven het vocht uit te komen.
Leg voorzichtig de eerste kippenbout op twee proppen, leg vervolgens de volgende kippenbout op 2 proppen.
Afhankelijk van de grootte van je pot kun je nu de volgende bout dwars op de twee reeds in de pot leggen of verdeel ze zoals ze ook op de foto staan afgebeeld.
Toen ik dit gerecht ging maken was het al ruim na de middag dus ik had niet veel tijd meer om rustig te slow cooken.
Ik heb vervolgens de slow cooker 2½ uur op HIGH gezet en de bouten waren botergaar.
Ik gok dat ze met 4 uur op LOW ook gaar zullen zijn.
Doe de bouten daarna nog even in een ovenschaal en gril het velletje knapperig goudbruin in 5 minuutjes onder een hete grill.
Gooi het kookvocht onderin de pot niet weg! Vis de aluminiumfolie proppen eruit en wanneer je klaar bent met het eten van de kip dan gooi je alle botjes weer terug in de pot. Doe hier vervolgens nog een flinke liter water en een kipbouillonblokje bij en zet de slow cooker op LOW voor ruim 10 uur. Zeef na de kooktijd de bouillon door een zeef en gooi de bouillon terug in de pot. Gooi er een flinke hoeveelheid soepgroenten bij en maak soepballetjes. Laat de groenten nog gaar koken en je hebt een overheerlijke Za'atar soep.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 19
Confit de Canard
gekonfijte eendenbout / Ik vind het heerlijk om (voor mij) nieuwe technieken uit te proberen. Zo wilde ik al een tijdje Confit de Canard maken. Dan is het fijn dat er voor Kerst ineens eendenbout in de supermarkt ligt. Wij gingen dit jaar Kerst met zijn tweetjes vieren dus heb ik lekker 4 eendenboutjes meegenomen (ja, wij zijn echte carnivoren hihi) en ben aan de slag gegaan. Confit de Canard, oftewel gekonfijte eendenbout, is het langzaam garen, en vervolgens conserveren, van een eendenbout in zijn eigen vet. Confijten kan met veel soorten vlees zoals kip, kwartel, konijn, fazant, gans, varken of eend. Vaak de wat taaiere stukken vlees. En de pootjes en nek zijn dan vaak het taaist omdat die spieren het meeste werk moeten doen. Dit geldt voor alle dieren. Van oudsher werd het gebruikt als methode om vlees, maar ook groenten, langer te kunnen bewaren. Voor dit proces heb je wel een vacuüm sealer nodig. Heb je die niet dan kan je vast wel bij je slager of poelier de pootjes laten vacuüm laten trekken. Het kan vast ook wel zonder vacuüm sealer denk ik, dan wikkel je ze strak in huishoudfolie om te marineren. Maar eerlijk is eerlijk, vacuüm trekken werkt beter en je sluit het van zuurstof af wat bederven tegen gaat.NB: Dit gerecht duurt 7 dagen om te maken! (ja dat lees je goed) Houd daar dus rekening mee.
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Vacuümeer apparaat
digitale thermometer
huishoudfolie
slow cooker
- 4 stuks Eendenbout
- 2 Liter Eendenvet verkrijgbaar bij je Poelier of online
- Paar takjes Tijm
- Grof zeezout
- Witte Peperkorrels geplet met je mes
- 4 teentjes Knoflook fijn geraspt
Ontdoe de eendenbouten van overtollig vet door dit eraf te snijden.
Check ook even op overgebleven veertjes of de veerpennetjes.
Trek die eruit.
Wrijf de boutjes in met het zeezout, de peper, tijm en de knoflook.
Trek dit Vacuüm in een zak per twee boutjes en laat vervolgens 24 uur marineren in de koelkast.
Na 24 uur haal je de boutjes eruit en spoel ze even af.
Dep vervolgens droog.
Leg ze in je slow cooker en vul deze vervolgens helemaal met het eendenvet tot ze volledig ondergedompeld zijn.
Als je een sc hebt waarbij je de temperatuur in kunt stellen stel deze dan in op 90 graden.
Heb je die niet, zoals ik, zet hem dan op de warmhoud stand.
Mijn sc wordt op 'low' nog iets te warm.
Ook heb ik 4 dikke proppen aluminiumfolie onder de pot gelegd tussen het warme element en de pot om zo te voorkomen dat het te heet werd.
Vervolgens heb ik een digitale thermometer in het vet gelegd om de temperatuur goed in de gaten te kunnen houden.
Deze had ik ingesteld op 95 graden.
Laat het daarna zo'n 7 uur in de slow cooker langzaam garen.
Het vlees moet bijna van het bot vallen, dit herken je doordat het vlees bij de grote knook terug begint te trekken.
Na de gaar tijd leg je de bouten in een grote schaal.
Giet het warme vet door een zeef eroverheen.
Zorg ervoor dat de bouten volledig ondergedompeld zijn in het vet.
Dit vet sluit ze helemaal af van zuurstof en zo creëer je alweer een vacuüm en onttrekt ze aan zuurstof waardoor het niet bederft.
Laat het vet afkoelen, dek het af met huishoudfolie en zet het vervolgens voor 5 tot 7 dagen in de koelkast om te rijpen.
Wanneer je ze gaat bereiden schep je voorzichtig met een spaan de bouten uit het zachte vet en leg ze in een ovenschaal.
In een hete oven verwarm je ze een minuut of 5 en daarna dicht onder de grill om het velletje knapperig te roosteren.
Serveer met een lekkere Rode Port - of Peper saus bijvoorbeeld.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 19
Varkenshaas met champignons
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
keukenpapier
serveerschaal
- 1 varkenshaas ong 500 gram
- 1 el gerookt paprikapoeder
- 250 gram champignons
- 2 sjalotten
- 4 takjes tijm
- 1 laurierblad
- 10 cl droge witte wijn
- 10 cl kalfsfond
- 3 el crème fraîche
- olijfolie
- zout
- peper
- 1 el gehakte peperselie
Pel en hak de sjalotten fijn.
Maak met een stukje keukenpapier de champignons schoon.
Snijd een stukje van de steel af en snijd ze in vieren.
Verhit in een braadpan 2 el olijfolie en bak de varkenshaas aan alle kanten aan.
Bestrooi met het paprikapoeder, zout en peper..
Neem het vlees uit de pan en bewaar op een bord.
Zet het vuur wat lager en voeg nog een el olijfolie toe.
Voeg de ui toe en zweet deze aan.
Voeg de champignons, tijm, laurier toe.
Laat 5 minuten bakken.
Schep het mengsel wel regelmatig om.
Voeg de wijn toe en meng het goed.
Voeg de fond, crème fraîche toe.
Doe de varkenshaas terug in de pan.
Zet het vuur laag.
Doe de deksel op de pan en laat 12 tot 15 minuten zacht stoven.
Haal de varkenshaas uit pan en bewaar onder aluminiumfolie.
Zet het vuur hoger en laat de saus wat inkoken.
Proef en voeg eventueel nog wat paprikapoeder, zout en peper toe.
Snij de varkenshaas in plakken.
Doe wat saus op een serveerschaal en leg daar de plakken varkenshaas op.
Dresseer de rest van de saus rond het vlees en garneer met de peterselie.
Serveer er gekookte aardappel bij.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 19
Varkenshaas met champignon-mosterdsaus
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 360 gram varkenshaas
- 1 takje tijm
- 1 teentje knoflook
- 3 el mosterd
- 10 cl kookroom
- 5 cl droge witte wijn
- 1 kl komijnpoeder
- 2 tl kurkuma
- 250 gram champignons
- 2 tl grof gemalen peper
- 20 gram boter
- 1 el olijfolie
- zout
- ½ el peterselie
Snijd een stukje van het steeltje van de champignons en snijd in plakjes.
Zet een koekenpan op en verhit de helft van de boter en voeg de champignons toe en bak deze tot ze zacht zijn.
Verhit de helft van de boter in een hapjespan.
Voeg de olijfolie toe.
Braad de varkenshaas rondom aan.
Snijd intussen de knoflook fijn.
Voeg deze toe aan de pan met de varkenshaas, samen met de tijm.
Zet het vuur lager en voeg de wijn, kookroom, mosterd en kurkuma toe.
Laat 5 minuten zachtjes koken en voeg dan de komijn en de peper toe.
Voeg de gebakken champignons toe en laat nog een paar minuten zachtjes koken.
Haal het takje tijm uit de pan.
Haal de varkenshaas uit de pan en bewaar in aluminiumfolie.
Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
Snijd de varkenshaas in medaillons en verdeel over de borden.
Verdeel de saus over de medaillons en garneer met wat peterselie.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 19
Spaghetti met garnalen in een knoflook roomsaus
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 150 gram spaghetti
- 12 grote garnalen
- 20 cl kookroom
- 2 tenen knoflook
- 1 kl paprikapoeder
- zout
- peper
- platte peterselie
- 2 el olijfolie
Zet alle ingrediënten klaar.
Pel en snipper de knoflooktenen.
Pel de garnalen en verwijder het darmkanaaltje.
Hak de peterselie fijn.
Kook de spaghetti volgens aanwijzing op de verpakking.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de knoflook.
Voeg de garnalen toe en bak beide zijden tot ze mooi roze zijn.
Bestrooi ze met wat zout en peper.
Haal de garnalen uit de pan en bewaar deze op een bordje en dek af met een stukje aluminiumfolie.
Giet de kookroom in de pan en voeg het paprikapoeder toe en meng goed door elkaar.
Voeg de spaghetti toe en meng goed door elkaar.
Verdeel het spaghettimengsel over de borden.
Leg er de garnalen op en decoreer met de peterselie.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 19
Groentepakketjes met Blauwaderkaas van de Grill
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 struik bleekselderij
- 2 grote rode uien
- 1 bakje oesterzwammen 150 g
- 2 eetlepels olie
- Versgemalen peper
- 100 g blauwaderkaas
Was de bleekselderij, maak deze schoon en snijd de stengels in stukken van ongeveer 5 cm.
Pel de uien en snijd elke ui in 6 parten.
Veeg de oesterzwammen schoon met keukenpapier en snijd ze in repen.
Verhit de olie in een wok.
Bak de bleekselderij en uien al omscheppend ongeveer 2 minuten.
Voeg de oesterzwammen toe en roerbak nog 2 minuten op hoog vuur.
Breng op smaak met versgemalen peper en laat het mengsel iets afkoelen.
Scheur 6 stukken aluminiumfolie van ongeveer 30x30 cm.
Schep het groentemengsel in het midden van elk stuk aluminiumfolie.
Snijd de blauwaderkaas in blokjes en verdeel deze over de groenten.
Vouw de folie rondom de groenten omhoog en vouw de pakketjes dicht.
Leg de pakketjes op de grill of barbecue en verwarm ze ongeveer 5 minuten.
Serveer de groentepakketjes als bijgerecht bij gegrilde vis of vlees, of als hoofdgerecht met een frisse salade.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 17g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 19
Longhaas met sjalottensaus
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 longhaas à 125 gr.
- 2 sjalotten
- boter
- olijfolie
- 1 eetlepel(s) peterselie
- 10 cl sherryazijn
- zout
- peper
Zet alle ingrediënten klaar.
Pel en snipper de sjalotten.
Hak de peterselie fijn.
Verhit een klontje boter met een scheutje olie en fruit de sjalotten, met wat gemalen tot ze licht kleuren.
Haal van het vuur en zet apart.
Verhit een klontje boter met een scheut olijfolie in een koekenpan.
Bak de longhaas naar de gewenste gaarheid.
Bestrooi tijdens het bakken met zout en peper.
Haal de longhaas uit de pan en bewaar in aluminiumfolie.
Deglaceer de koekenpan met de sherryazijn.
Maak de aanbaksels los met een houten lepel.
Voeg de inhoud van de koekenpan toe aan het uienmengsel.
Verdeel het vlees over de borden en giet er de saus over.
Serveer het met bijvoorbeeld sperzieboontjes.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 19
Kipfilet in curry
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram kipfilets
- 2 el rode curry pasta
- 1 limoen
- 20 cl kokosmelk
- 10 cl kippenbouillon
- 2 kleine rode ui
- 2 takjes basilicum
- 1 el olijfolie
- zout
Pel en snipper de uien.
Zet een hapjespan op hoog vuur met de olijfolie.
Bak de kipfilets aan alle kanten aan met wat zout.
Haal de filets uit de pan en bewaar ze onder aluminiumfolie.
Fruit in dezelfde pan de uien glazig op midden hoog vuur.
Voeg de currypasta toe en laat 5 minuten mee fruiten.
Voeg de bouillon toe en het sap van de limoen.
Laat tot de helft inkoken.
Voeg dan de kokosmelk toe.
Doe de filets terug in de pan en kook nog 7 à 8 minuten.
Keer de filets regelmatig om.
Verdeel over de borden. en garneer met de fijn gesneden basilicum.
Verdeel over de borden. en garneer met de fijn gesneden basilicum.
Geef er Thaise rijst bij.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 19