Bebotok Ajam 2

Bebotok Ajam 2

kip in pakjes
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Magnetron koken
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kippenborst stukken
  • blok santen
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 1 dl water

Kruiden:

  • 5 eetlepel(s) uien gesnipperde
  • 8 kemiries
  • 2 theelepel laos
  • 1 theelepel ketoembar
  • ½ theelepel kentjoer
  • 4 salamblaadjes

Instructies

  • Snijd het vlees van de botten, hak het fijn of draai het 1 maal door de vleesmolen.
  • Wrijf uien, kemiries, laos, ketoembar, kentjoer en wat zout tot een brij.
  • Fruit deze brij in de olie tot de uien geel zijn.
  • Voeg er het water aan toe en de santen en dan het kippengehakt.
  • Kook dit in tot het dik begint te worden, verdeel het over de stukken aluminiumfolie.
  • Leg in ieder pakjes salamblaadje, vouw de pakjes dicht en stoom ze ca. 20 min. in de stoompan.

Magnetron:

  • Verwarm de olie in een magnetronschaal van 1 liter 1 à 2 min. op 100%.
  • Schep het fijngewreven kruidenmengsel erdoor en verwarm alles onafgedekt 3 à 4 min. op 100%.
  • Voeg er het water, geraspte santen en de kip aan toe en verwarm alles onafgedekt in 5 à 6 min. op 70%.
  • Verdeel het kipmengsel over stukken bakpapier, maak de pakjes dicht en verwarm ze 10 à 12 min. op 70%.

Bebotok Ajam

Bebotok Ajam

kip in pakjes
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kippenborst stukken
  • blok santen
  • 2 eetlepel olie
  • 1 dl water

Kruiden:

  • 5 eetlepel uien gesnipperde
  • 8 kemiries
  • 2 theelepel laos
  • 1 theelepel ketoembar
  • ½ theelepel
  • kentjoer
  • 4 salamblaadjes

Instructies

  • Snijd het vlees van de botten, hak het fijn of draai het 1 maal door de vleesmolen.
  • Wrijf uien, kemiries, laos, ketoembar, kentjoer en wat zout tot een brij.
  • Fruit deze brij in de olie tot de uien geel zijn.
  • Voeg er het water aan toe en de santen en dan het kippengehakt.
  • Kook dit in tot het dik begint te worden, verdeel het over de stukken aluminiumfolie.
  • Leg in ieder pakjes salamblaadje, vouw de pakjes dicht en stoom ze ca. 20 min. in de stoompan.

Magnetron:

  • Verwarm de olie in een magnetronschaal van 1 liter 1 à 2 min. op 100%.
  • Schep het fijngewreven kruidenmengsel erdoor en verwarm alles onafgedekt 3 à 4 min. op 100%.
  • Voeg er het water, geraspte santen en de kip aan toe en verwarm alles onafgedekt in 5 à 6 min. op 70%.
  • Verdeel het kipmengsel over stukken bakpapier, maak de pakjes dicht en verwarm ze 10 à 12 min. op 70%.

Lampar Ajam

Lampar Ajam

gekruide kip in pakjes
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kip
  • 1 ui
  • 3 lomboks
  • 3 deciliter santen

Kruiden:

  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel ketoembar
  • ½ spriet sereh
  • ¾ eetlepel djinten
  • 1 theelepel kentjoer
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel peper
  • 1 blaadje(s) salam

Instructies

  • Kook de kip bijna gaar.
  • Dan reepjes vlees eraf trekken.
  • De kruiden worden met de santen opgekookt, waarna de gemalen lomboks en het vlees worden toegevoegd.
  • Kook het geheel gaar tot het bijna droog is.
  • Vervolgens vult men in vierkanten gesneden aluminiumfolie met de vulling.
  • Dichtvouwen en vastmaken met prikkers.
  • Opwarmen in een grill of op een houtskoolvuur.

Brengkessan oedang dan tempeh

Brengkessan oedang dan tempeh

gestoomde en gepofte garnalen met tempeh
Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 gram garnalen
  • ½ blok tempeh
  • 2 rode lomboks ontpitte
  • 4 rode uien
  • 2 witte uien
  • 4 eetlepel heet water
  • ¼ blok santen
  • 4 eetlepel citroensap
  • 4 blaadje(s) kemangi
  • 2 tenen knoflook
  • basilicum
  • zout

Kruiden:

  • 1 theelepel koenjit
  • 2 schijfjes laos
  • 2 kemirinoten

Instructies

  • Lomboks, uien en knoflook fijn.
  • Meng de garnalen, kemangi en santen erdoor.
  • Maak van dit mengsel met de folie een pakje.
  • Stoom de pakjes in een rijststomer in ca. 30 min. gaar.
  • Pof daarna de brengkessan op houtskool of in de oven.

Bebotok

Bebotok

vis in pakjes met santen
Recept categorieën: Magnetron koken, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 moten vis
  • 3 kemiries
  • 2 theelepel laos
  • 1 theelepel koenjit
  • 3 lomboks
  • 5 rode uien
  • 2 witte uien
  • 1 mespuntje ketoembar
  • ½ theelepel trassi
  • 1 kopje dikke santen
  • asem
  • zout

Instructies

  • De vismoten in een asempapje (keukentamarinde) doen.
  • De kruiden fijnmaken en met dikke santen mengen.
  • Dan wikkelt men elk moot vis met een weinig van de saus in een pisangblad of aluminiumfolie en laat ze 30 min. lang stomen of 20-30 min. in de oven of op een houtskoolvuur.
  • Voor garnalen hetzelfde recept met toevoeging van wat geraspte kokos en gesneden groene lombok.

Magnetron:

  • Gebruik bakpapier in plaats van aluminiumfolie.
  • Het bakpapier hoeft niet met olie ingesmeerd te worden.
  • Gebruik geen zout op de vis.
  • Verwarm 1 eetlepel olie ineen glazen litermaat onafgedekt 1 min. op 100%.
  • Schep het kruidenmengsel erdoor en verwarm het onafgedekt 2-3 min. op 100%.
  • Roer de santen erdoor.
  • Leg de vis met aan alle kanten kruidenmengsel met santen op het bakpapier en vouw alles tot pakjes.
  • Leg de pakjes vis op een groot bord en verwarm ze 6-7 min. op 100%.

Ikan Kemirie

Ikan Kemirie

geroosterde makreel in kruidensaus
Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 gram makreel
  • 4 kemirinoten
  • 4 lomboks
  • 25 gram santen
  • 2 deciliter water
  • olie
  • citroensap

Kruiden:

  • ½ eetlepel djinten
  • 1 eetlepel ketoembar
  • 1 theelepel laospoeder
  • ½ theelepel trassi

Instructies

  • Rooster de vis op aluminiumfolie onder een grill, 7 min. aan elke kant.
  • Pof de kemiries en wrijf ze fijn, vermeng ze met de fijngesneden lomboks.
  • Voeg hieraan de rest van de kruiden toe, evenals de trassi.
  • Fruit dit mengsel in de olie lichtbruin.
  • Voeg dan santen met het water toe en laat het geheel koken totdat de saus rood wordt.
  • Snijd de vis in moten en schenk de saus erover.
  • Sprenkel er tenslotte citroensap overheen.

Ikan Brengkes

Ikan Brengkes

gekookte kabeljauw of schelvis in pakjes
Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 gram visfilets
  • deciliter santen van ½ blok
  • boter

Kruiden:

  • 10 rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • 2 lomboks
  • 1 theelepel trassi
  • 1 eetlepel Javaanse
  • suiker
  • zout

Instructies

  • Kook de vis (kabeljauw of schelvis) in water.
  • Snijd de uien, knoflook en de lomboks fijn en stamp ze met de kruiden.
  • Maak van aluminiumfolie ingevette pakjes, die gevuld zijn met: 1 laag vis, 1 laagje kruidenmengsel, 1 schepje santen.
  • Dan ca. 15 min. roosteren of grillen.
  • Koolbladeren kunnen i.p.v. aluminiumfolie gebruikt worden.
  • Deze vooraf even in kokend water leggen.

Ikan Boemboe Ketjap 2

Ikan Boemboe Ketjap 2

gebakken kabeljauw
Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 gram kabeljauw 4 moten
  • 2 eetlepel(s) citroensap
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 1 ui gesnipperde
  • 1 mespunt knoflookpoeder
  • 2 eetlepel(s) ketjap asin
  • ½ theelepel sambal oelek
  • ½ theelepel djahé
  • 3 eetlepel(s) ketjap manis

Instructies

  • Spoel de moten vis onder de kraan af en droog ze met keukenpapier.
  • Wrijf ze in met het citroensap en leg ze terzijde.
  • Fruit de gesnipperde ui, voeg knoflook, sambal en ketjaps toe.
  • Roer alles goed om en neem het van het vuur.
  • Smeer nu de kabeljauw moten met het mengsel in en wikkel iedere moot in aluminiumfolie die van de binnen kant met een beetje olie is bestreken.
  • Rooster ze op de barbecue in 20 a 30 min. gaar.

Broengkos Boengkoes

Broengkos Boengkoes

gekruiden vlees in pakjes
Recept categorieën: Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 gram vlees
  • 5 uitjes fijngesneden
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • ¼ liter santen

Kruiden:

  • 4 keloewekpitten
  • 1 schijfje laos
  • 1 theelepel trassi
  • zout

Instructies

  • Kook het vlees in 5 dl water gaar.
  • Bewaar de bouillon, scheur het vlees in repen.
  • Stamp de uitjes en knoflook fijn en vermeng dit met de overige kruiden.
  • Maak de keloewekpitten fijn en vermeng ze met de met santen aangelengde trassi.
  • Braad het uienmengsel, voeg de keloewek en het vlees toe en laatalles in de bouillon gaar stoven.
  • Maak van de folie pakjes van het vlees en laat dit nog even in de oven warm worden.

Indonesische Hutspot met pittige Tartaarballetjes

Indonesische Hutspot met pittige Tartaarballetjes

Recept categorieën: Rundvlees, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gram tartaar
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepel(s) ketjap manis
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 750 gram aardappels
  • 1 kg hutspotgroente panklare
  • 2 tabletten kippenbouillon
  • 1 zakje boemboe nasi goreng
  • 1 eetlepel(s) margarine
  • zout
  • peper

Instructies

  • Tartaar in een kom doen en de knoflook erboven uitpersen.
  • Ketjap en sambal toevoegen.
  • Goed door elkaar kneden.
  • Als het mengsel te nat is kan wat kokos of paneermeel toegevoegd worden.
  • Van de tartaar 24 balletjes vormen en tot gebruik in de koelkast zetten.
  • Geschilde aardappels in stukjes snijden en tot gebruik onder water laten staan.
  • Schaal voorverwarmen.
  • Dan de hutspotgroente, aardappels, bouillontabletten en water in een pan doen.
  • Aan de kook brengen en ca. 25 min laten koken.
  • Intussen de boemboe nasi goreng volgens de aanwijzing op de verpakking laten weken.
  • Boter in een koekenpan verhitten.
  • Tartaarballetjes op matig hoog vuur in ca. 4 min. rondom bruin bakken.
  • Met schuimspaan uit de pan scheppen en op een bord afgedekt met de folie bewaren.
  • Geweekte boemboe door het bakvet scheppen en ca. 3 min. zachtjes bakken.
  • Aardappel groentemengsel door elkaar stampen.
  • Boemboe erdoor roeren en al roerend in nog 2 min. door en door warm laten worden.
  • Op smaak brengen met peper en zout.
  • In de voorverwarmde schaal scheppen.
  • Tartaarballetjes erop leggen.
  • Serveren met seroendeng.