Bebotok Ajam 2
kip in pakjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 kg kippenborst stukken
- ⅙ blok santen
- 2 eetlepel(s) olie
- 1 dl water
Kruiden:
- 5 eetlepel(s) uien gesnipperde
- 8 kemiries
- 2 theelepel laos
- 1 theelepel ketoembar
- ½ theelepel kentjoer
- 4 salamblaadjes
Snijd het vlees van de botten, hak het fijn of draai het 1 maal door de vleesmolen.
Wrijf uien, kemiries, laos, ketoembar, kentjoer en wat zout tot een brij.
Fruit deze brij in de olie tot de uien geel zijn.
Voeg er het water aan toe en de santen en dan het kippengehakt.
Kook dit in tot het dik begint te worden, verdeel het over de stukken aluminiumfolie.
Leg in ieder pakjes salamblaadje, vouw de pakjes dicht en stoom ze ca. 20 min. in de stoompan.
Magnetron:
Verwarm de olie in een magnetronschaal van 1 liter 1 à 2 min. op 100%.
Schep het fijngewreven kruidenmengsel erdoor en verwarm alles onafgedekt 3 à 4 min. op 100%.
Voeg er het water, geraspte santen en de kip aan toe en verwarm alles onafgedekt in 5 à 6 min. op 70%.
Verdeel het kipmengsel over stukken bakpapier, maak de pakjes dicht en verwarm ze 10 à 12 min. op 70%.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 22
Bebotok Ajam
kip in pakjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 kg kippenborst stukken
- ⅙ blok santen
- 2 eetlepel olie
- 1 dl water
Kruiden:
- 5 eetlepel uien gesnipperde
- 8 kemiries
- 2 theelepel laos
- 1 theelepel ketoembar
- ½ theelepel
- kentjoer
- 4 salamblaadjes
Snijd het vlees van de botten, hak het fijn of draai het 1 maal door de vleesmolen.
Wrijf uien, kemiries, laos, ketoembar, kentjoer en wat zout tot een brij.
Fruit deze brij in de olie tot de uien geel zijn.
Voeg er het water aan toe en de santen en dan het kippengehakt.
Kook dit in tot het dik begint te worden, verdeel het over de stukken aluminiumfolie.
Leg in ieder pakjes salamblaadje, vouw de pakjes dicht en stoom ze ca. 20 min. in de stoompan.
Magnetron:
Verwarm de olie in een magnetronschaal van 1 liter 1 à 2 min. op 100%.
Schep het fijngewreven kruidenmengsel erdoor en verwarm alles onafgedekt 3 à 4 min. op 100%.
Voeg er het water, geraspte santen en de kip aan toe en verwarm alles onafgedekt in 5 à 6 min. op 70%.
Verdeel het kipmengsel over stukken bakpapier, maak de pakjes dicht en verwarm ze 10 à 12 min. op 70%.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 22
Lampar Ajam
gekruide kip in pakjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 kip
- 1 ui
- 3 lomboks
- 3 deciliter santen
Kruiden:
- 4 tenen knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel ketoembar
- ½ spriet sereh
- ¾ eetlepel djinten
- 1 theelepel kentjoer
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel peper
- 1 blaadje(s) salam
Kook de kip bijna gaar.
Dan reepjes vlees eraf trekken.
De kruiden worden met de santen opgekookt, waarna de gemalen lomboks en het vlees worden toegevoegd.
Kook het geheel gaar tot het bijna droog is.
Vervolgens vult men in vierkanten gesneden aluminiumfolie met de vulling.
Dichtvouwen en vastmaken met prikkers.
Opwarmen in een grill of op een houtskoolvuur.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 22
Brengkessan oedang dan tempeh
gestoomde en gepofte garnalen met tempeh
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 150 gram garnalen
- ½ blok tempeh
- 2 rode lomboks ontpitte
- 4 rode uien
- 2 witte uien
- 4 eetlepel heet water
- ¼ blok santen
- 4 eetlepel citroensap
- 4 blaadje(s) kemangi
- 2 tenen knoflook
- basilicum
- zout
Kruiden:
- 1 theelepel koenjit
- 2 schijfjes laos
- 2 kemirinoten
Lomboks, uien en knoflook fijn.
Meng de garnalen, kemangi en santen erdoor.
Maak van dit mengsel met de folie een pakje.
Stoom de pakjes in een rijststomer in ca. 30 min. gaar.
Pof daarna de brengkessan op houtskool of in de oven.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 22
Bebotok
vis in pakjes met santen
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
glazen litermaat
magnetron
- 6 moten vis
- 3 kemiries
- 2 theelepel laos
- 1 theelepel koenjit
- 3 lomboks
- 5 rode uien
- 2 witte uien
- 1 mespuntje ketoembar
- ½ theelepel trassi
- 1 kopje dikke santen
- asem
- zout
De vismoten in een asempapje (keukentamarinde) doen.
De kruiden fijnmaken en met dikke santen mengen.
Dan wikkelt men elk moot vis met een weinig van de saus in een pisangblad of aluminiumfolie en laat ze 30 min. lang stomen of 20-30 min. in de oven of op een houtskoolvuur.
Voor garnalen hetzelfde recept met toevoeging van wat geraspte kokos en gesneden groene lombok.
Magnetron:
Gebruik bakpapier in plaats van aluminiumfolie.
Het bakpapier hoeft niet met olie ingesmeerd te worden.
Gebruik geen zout op de vis.
Verwarm 1 eetlepel olie ineen glazen litermaat onafgedekt 1 min. op 100%.
Schep het kruidenmengsel erdoor en verwarm het onafgedekt 2-3 min. op 100%.
Roer de santen erdoor.
Leg de vis met aan alle kanten kruidenmengsel met santen op het bakpapier en vouw alles tot pakjes.
Leg de pakjes vis op een groot bord en verwarm ze 6-7 min. op 100%.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 22
Ikan Kemirie
geroosterde makreel in kruidensaus
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram makreel
- 4 kemirinoten
- 4 lomboks
- 25 gram santen
- 2 deciliter water
- olie
- citroensap
Kruiden:
- ½ eetlepel djinten
- 1 eetlepel ketoembar
- 1 theelepel laospoeder
- ½ theelepel trassi
Rooster de vis op aluminiumfolie onder een grill, 7 min. aan elke kant.
Pof de kemiries en wrijf ze fijn, vermeng ze met de fijngesneden lomboks.
Voeg hieraan de rest van de kruiden toe, evenals de trassi.
Fruit dit mengsel in de olie lichtbruin.
Voeg dan santen met het water toe en laat het geheel koken totdat de saus rood wordt.
Snijd de vis in moten en schenk de saus erover.
Sprenkel er tenslotte citroensap overheen.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 22
Ikan Brengkes
gekookte kabeljauw of schelvis in pakjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram visfilets
- 1½ deciliter santen van ½ blok
- boter
Kruiden:
- 10 rode uien
- 3 tenen knoflook
- 2 lomboks
- 1 theelepel trassi
- 1 eetlepel Javaanse
- suiker
- zout
Kook de vis (kabeljauw of schelvis) in water.
Snijd de uien, knoflook en de lomboks fijn en stamp ze met de kruiden.
Maak van aluminiumfolie ingevette pakjes, die gevuld zijn met: 1 laag vis, 1 laagje kruidenmengsel, 1 schepje santen.
Dan ca. 15 min. roosteren of grillen.
Koolbladeren kunnen i.p.v. aluminiumfolie gebruikt worden.
Deze vooraf even in kokend water leggen.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 22
Ikan Boemboe Ketjap 2
gebakken kabeljauw
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram kabeljauw 4 moten
- 2 eetlepel(s) citroensap
- 2 eetlepel(s) olie
- 1 ui gesnipperde
- 1 mespunt knoflookpoeder
- 2 eetlepel(s) ketjap asin
- ½ theelepel sambal oelek
- ½ theelepel djahé
- 3 eetlepel(s) ketjap manis
Spoel de moten vis onder de kraan af en droog ze met keukenpapier.
Wrijf ze in met het citroensap en leg ze terzijde.
Fruit de gesnipperde ui, voeg knoflook, sambal en ketjaps toe.
Roer alles goed om en neem het van het vuur.
Smeer nu de kabeljauw moten met het mengsel in en wikkel iedere moot in aluminiumfolie die van de binnen kant met een beetje olie is bestreken.
Rooster ze op de barbecue in 20 a 30 min. gaar.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 22
Broengkos Boengkoes
gekruiden vlees in pakjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram vlees
- 5 uitjes fijngesneden
- 4 tenen knoflook fijngehakt
- ¼ liter santen
Kruiden:
- 4 keloewekpitten
- 1 schijfje laos
- 1 theelepel trassi
- zout
Kook het vlees in 5 dl water gaar.
Bewaar de bouillon, scheur het vlees in repen.
Stamp de uitjes en knoflook fijn en vermeng dit met de overige kruiden.
Maak de keloewekpitten fijn en vermeng ze met de met santen aangelengde trassi.
Braad het uienmengsel, voeg de keloewek en het vlees toe en laatalles in de bouillon gaar stoven.
Maak van de folie pakjes van het vlees en laat dit nog even in de oven warm worden.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 22
Indonesische Hutspot met pittige Tartaarballetjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gram tartaar
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepel(s) ketjap manis
- 1 theelepel sambal oelek
- 750 gram aardappels
- 1 kg hutspotgroente panklare
- 2 tabletten kippenbouillon
- 1 zakje boemboe nasi goreng
- 1 eetlepel(s) margarine
- zout
- peper
Tartaar in een kom doen en de knoflook erboven uitpersen.
Ketjap en sambal toevoegen.
Goed door elkaar kneden.
Als het mengsel te nat is kan wat kokos of paneermeel toegevoegd worden.
Van de tartaar 24 balletjes vormen en tot gebruik in de koelkast zetten.
Geschilde aardappels in stukjes snijden en tot gebruik onder water laten staan.
Schaal voorverwarmen.
Dan de hutspotgroente, aardappels, bouillontabletten en water in een pan doen.
Aan de kook brengen en ca. 25 min laten koken.
Intussen de boemboe nasi goreng volgens de aanwijzing op de verpakking laten weken.
Boter in een koekenpan verhitten.
Tartaarballetjes op matig hoog vuur in ca. 4 min. rondom bruin bakken.
Met schuimspaan uit de pan scheppen en op een bord afgedekt met de folie bewaren.
Geweekte boemboe door het bakvet scheppen en ca. 3 min. zachtjes bakken.
Aardappel groentemengsel door elkaar stampen.
Boemboe erdoor roeren en al roerend in nog 2 min. door en door warm laten worden.
Op smaak brengen met peper en zout.
In de voorverwarmde schaal scheppen.
Tartaarballetjes erop leggen.
Serveren met seroendeng.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 22