Rundergehaktballen met Kruiden

Rundergehaktballen met Kruiden

Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 2 el fijngehakte sjalot
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 5 el panko Japans broodkruim
  • 2 el volle melk
  • 280 g mager rundergehakt
  • 1 groot ei licht geklopt
  • 1 tl dijonmosterd
  • 4 el fijngehakte bladpeterselie
  • 1 el fijngehakte verse rozemarijn
  • 1 el fijngehakte verse tijm
  • ½ tl zeezout
  • Versgemalen zwarte peper
  • Bakspray van plantaardige olie

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een anti-aanbakpan op matig-hoog vuur.
  • Bak de sjalotjes tot ze zacht zijn, ongeveer 1-2 minuten.
  • Voeg de knoflook toe en bak tot de geur vrijkomt, ongeveer 1 minuut.
  • Haal de pan van het vuur en zet opzij.
  • In een grote kom, meng de panko met de melk en laat het 5 minuten staan.
  • Voeg vervolgens de gebakken sjalot en knoflook toe aan het mengsel, gevolgd door het gehakt, ei, mosterd, kruiden, zout en peper.
  • Roer voorzichtig door elkaar en gebruik indien nodig uw handen.
  • Vorm het mengsel in acht ballen met een diameter van 3,5 cm.
  • Bespuit het mandje van de airfryer met bakspray van plantaardige olie.
  • Leg de gehaktballen in een enkele laag in het mandje en bespuit ze opnieuw met olie indien nodig, verdeel dit indien nodig in twee porties.
  • Stel de airfryer in op 200°C en de timer op 10 minuten.
  • Bak de gehaktballen tot ze lichtbruin en gaar zijn.
  • Haal ze uit de airfryer en houd ze warm terwijl u de overige ballen bakt.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze smaakvolle gehaktballen.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Groenten-Blini’s met Bieslook en Peterselie

Groenten-Blini's met Bieslook en Peterselie

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 100 gr bloem
  • 2 dl melk
  • Zout en peper naar smaak
  • 25 gr gesmolten boter
  • 25 gr boter om te verhitten
  • 100 gr gemengde kleine blokjes groenten bijv. bleekselderij en wortel
  • 100 gr uitgelekte maïskorrels blik
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie

Instructies

  • Klop een beslag van het ei, eidooier, bloem, melk, zout, peper en gesmolten boter.
  • Verhit 25 gr boter in een pan en bak de kleine blokjes groenten (bijv.
  • bleekselderij en wortel) gedurende 10 minuten zachtjes.
  • Roer de gebakken groenten door het beslag, samen met de uitgelekte maïskorrels, fijngesneden bieslook en fijngesneden peterselie.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bak kleine dikke pannenkoekjes (blini's) van het beslag in een anti-aanbakpan

Notities

Serveer deze heerlijke groenten-blini's als bijgerecht.
Combineer met een lichte witte wijn zoals Pinot Grigio of een mousserende wijn zoals Prosecco.
 

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Grootmoeders Authentieke Rösti

Grootmoeders Authentieke Rösti

Een klassiek Zwitsers aardappelgerecht, krokant gebakken zoals grootmoeder het maakte.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g vastkokende aardappelen gekookt
  • 40 g boter
  • 2 theelepels zout

Instructies

  • Rasp de gekookte aardappelen grof.
  • Smelt de boter in een anti-aanbakpan op middelhoog vuur.
  • Meng de geraspte aardappelen met 2 theelepels zout.
  • Bak het aardappelmengsel al omscheppend gedurende 5 minuten.
  • Druk het mengsel stevig aan in de pan om een dikke koek te vormen.
  • Plaats een deksel op de pan en bak de rösti op matig vuur gedurende 15 minuten, totdat de onderkant goudbruin is.
  • Keer de rösti om met behulp van de deksel.
  • Bak de andere kant ook 15 minuten goudbruin.
  • Serveer direct.

Notities

Garneer de rösti met partjes tomaat en serveer direct.
Geniet van deze heerlijke rösti zoals grootmoeder het maakte!
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals Pinot Blanc, past uitstekend bij deze traditionele rösti.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Kleurrijke Chili con Carne

Kleurrijke Chili con Carne

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 doos rode bonen 400 g, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 grote doos maïs 300 g, uitgelekt
  • 2 uien in blokjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 5 gemengde paprika's verschillende kleuren, grof gesneden
  • 750 g gemengd gehakt bijvoorbeeld rundvlees en varkensvlees
  • 1 ½ theelepel chilipoeder
  • Zout naar smaak
  • 4 blikken tomatenstukjes 400 g elk
  • 1 groot blikje tomatenpuree 140 g
  • Olijfolie

Instructies

  • Verhit 7 eetlepels olijfolie in een grote pot op matig vuur.
  • Voeg de gesneden paprika's, uien, knoflook, zout en de helft van het chilipoeder toe.
  • Roer goed en laat sudderen tot de paprika's knapperig zijn.
  • Bak ondertussen het gehakt in een anti-aanbakpan.
  • Voeg de rest van het chilipoeder toe.
  • Bak het gehakt goed door totdat het rul en bruin is.
  • Meng het gebakken gehakt met de knapperige groenten in de pot en laat nog 5 minuten sudderen.
  • Voeg de tomatenstukjes en tomatenpuree toe, samen met het vocht.
  • Roer alles door en laat het gerecht 10 minuten sudderen.
  • Indien gewenst, kun je de saus indikken met maïzena voor een dikkere consistentie.

Notities

Serveer deze kleurrijke chili con carne met gekookte rijst en garneer eventueel met verse koriander en een lepel zure room.

Wijnadvies:

Een goede wijn om bij dit gerecht te serveren is een fruitige rode wijn zoals een Merlot of een Tempranillo. Deze wijnen vullen de rijke smaken van de chili goed aan.

Knapperige Bacon Sandwich met Sla en Tomaat

Knapperige Bacon Sandwich met Sla en Tomaat

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch, Varkensvlees
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g bacon
  • 8 sneetjes bruinbrood
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 rijpe tomaten in plakken gesneden
  • 4 grote slablaadjes
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Bak de bacon in een anti-aanbakpan op hoog vuur krokant en bruin.
  • Leg de gebakken bacon vervolgens even op keukenpapier om uit te lekken.
  • Besmeer 4 sneetjes brood met mayonaise en leg daarop de plakjes tomaat.
  • Bestrooi de tomaten met versgemalen zwarte peper.
  • Verdeel de krokante bacon over de sneetjes brood, gevolgd door de slablaadjes.
  • Leg er vervolgens een sneetje brood bovenop.
  • Snijd de boterhammen schuin doormidden en verpak de sandwiches per stuk in plasticfolie.

Notities

Serveer de knapperige bacon sandwiches met sla en tomaat direct en geniet van deze heerlijke lunch!
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij deze sandwich. De fruitige en soepele smaak van de wijn vormt een mooi contrast met de zoute en knapperige bacon, terwijl het ook de frisheid van de tomaat en de sla aanvult.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Chinese tomatensoep met gember en specerijen

Chinese tomatensoep met gember en specerijen

Deze Chinese tomatensoep heeft een volle smaak door de combinatie van gember, ketoembar en djinten. Een heerlijk kruidige en licht pittige soep!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kip, Soep
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 140kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 1 citroen sap ervan
  • 1 theelepel ketoembar
  • 2 theelepels verse gember fijngesneden
  • ½ theelepel djinten
  • ½ theelepel sambal
  • 1 prei fijngesneden
  • 1 ui fijngesneden

Instructies

  • Verhit een anti-aanbakpan op middelhoog vuur.
  • Fruit de ui, prei, tomatenpuree en gember tot de groenten zacht zijn.
  • Voeg de djinten, ketoembar en sambal toe en roer goed door.
  • Schenk de kippenbouillon erbij en roer tot alles goed gemengd is.
  • Breng de soep kort aan de kook en laat enkele minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg op het laatst het citroensap toe en roer goed door.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een handje gebakken uitjes of kroepoek voor extra crunch en smaak.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals Riesling of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige tonen van deze soep.

Nutrition

Calories: 140kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 9g | Vet: 4g | Zout: 1.6g | Sugar: 6g

Chinese tomatensoep met gember en kruiden

Chinese tomatensoep met gember en kruiden

Deze kruidige Chinese tomatensoep combineert de rijke smaak van tomatenpuree met frisse gember, citroen en een vleugje chilisaus. Een heerlijk verwarmende soep met een Aziatische twist!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kruidenmengsels, Soep
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 liter bouillon
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 1 prei fijngesneden
  • 1 witte ui fijngesneden
  • 2-3 cm verse gember fijngesneden
  • 1 citroen sap ervan
  • 1 eetlepel suiker
  • ½ eetlepel koriander
  • Snufje komijn
  • Enkele druppels chilisaus
  • Boter
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit een anti-aanbakpan en smelt een beetje boter.
  • Fruit de fijngesneden prei, ui, gember en tomatenpuree enkele minuten tot de aroma’s vrijkomen.
  • Voeg het citroensap, suiker, chilisaus, zout, peper, koriander en komijn toe en roer goed door.
  • Doe het mengsel over in een grote pan.
  • Schenk de bouillon erbij en verwarm de soep nog enkele minuten op laag vuur.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met krokante gebakken uitjes of een handje taugé voor extra crunch en een authentieke smaak.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals Riesling of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de pittige en frisse tonen van deze soep.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 4g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Pompoen-aardappelstamppot met Garnalen en Tomatenjus

Pompoen-aardappelstamppot met Garnalen en Tomatenjus

Een verrassende stamppot met romige pompoen en zoete aardappel, geserveerd met knapperige bonen, sappige garnalen en een kruidige tomatenjus.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de tomatenjus:

  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • ½ theelepel komijn
  • 2 tenen knoflook geperst
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Voor de stamppot:

  • 1 chilipeper fijngehakt (zonder zaadjes)
  • 4 eieren
  • 250 g garnalen
  • 500 g gemengde bonen sperziebonen, peultjes, snijbonen
  • 750 g pompoen in grove stukken
  • 750 g zoete aardappel in grove stukken

Instructies

  • Bak de tomatenpuree in een droge anti-aanbakpan tot het zoetig ruikt.
  • Voeg de kerrie, komijn en knoflook toe en roer goed door.
  • Blus af met een beetje water tot een jus ontstaat en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de aardappelen en pompoen in grove stukken en kook ze 25 minuten in gezouten water.
  • Snijd de bonen grof, blancheer ze 2 minuten in ruim kokend gezouten water en spoel koud af.
  • Kook de eieren hard, laat ze schrikken, pel ze en snijd in vieren.
  • Rijg de garnalen aan satéstokjes.
  • Giet de aardappel-pompoenmengsel af en laat zonder deksel op laag vuur het vocht verdampen.
  • Stamp het mengsel grof en schep de bonen en rode peper erdoor.
  • Roer een lepel jus door de stamppot en bewaar de rest in een kommetje.
  • Bak de garnalenspiesen in dezelfde pan in het restje van de jus aan beide kanten 2 minuten.
  • Serveer de garnalen bij de stamppot, leg de eieren erbij en schep de jus erover.

Notities

Variatietips:
  • Vervang de gemengde bonen door kousenband.
  • Gebruik geen zoete aardappelen, maar 375 gr gewone aardappelen en 375 gr
    knolselderij en stamp die met de pompoen fijn.
  • Roer er 1 theelepel kerriepoeder door.
Serveertip:
Serveer met extra chilipeper voor een pittige touch of voeg een scheutje kokosmelk toe voor een romigere jus.
Wijnadvies:
Een frisse, aromatische witte wijn zoals een Viognier of een licht gekoelde Grenache Blanc past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen harmoniëren mooi met de pompoen en de kruidige tomatenjus.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 12g | Zout: 1.6g | Sugar: 9g

Colcannon – Ierse Stamppot met Savooiekool en Spekrolletjes

Colcannon – Ierse Stamppot met Savooiekool en Spekrolletjes

Geniet van de traditionele Ierse colcannon: een heerlijke stamppot van aardappelen en savooiekool, geserveerd met krokante spekrolletjes. Dit eenpansgerecht is perfect voor een winterse avond of als smaakvolle aanvulling op je St. Patrick’s Day-feest.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gram savooiekool in dunne reepjes gesneden
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 2 eetlepels reuzel
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • liter vleesbouillon
  • 2 dl room
  • 50 gram boter
  • 200 gram rookspek zonder zwoerd in plakken
  • 30 gram bieslook fijngehakt

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in gezouten water.
  • Maak intussen de savooiekool schoon en snijd deze in dunne reepjes.
  • Verhit de reuzel in een ruime pan en fruit de koolreepjes en uienringen ca.
  • 2 minuten op laag vuur.
  • Kruid met zout en peper.
  • Druk de gekookte aardappelen door een pureeknijper en voeg ze bij de groenten in de pan.
  • Voeg de room en boter toe aan het kool-aardappelmengsel en meng goed door.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Rol de plakken spek op en zet ze vast met een cocktailprikker.
  • Bak de spekrolletjes krokant in een pan met anti-aanbaklaag op matig vuur.
  • Was en snijd de bieslook fijn.
  • Schep de colcannon in een schaal, strooi de bieslook erover en leg de krokante spekrolletjes erbovenop.

Notities

Wijnadvies:
Een volle, fruitige rode wijn zoals een Merlot past perfect bij de rijke smaken van de colcannon en het spek.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Broccolistamppot met Gruyère en Knapperige Aardappelschillen

Broccolistamppot met Gruyère en Knapperige Aardappelschillen

Deze broccolistamppot met rijke Gruyère, knapperige aardappelschillen en roergebakken groenten is een feest voor de zintuigen. Het gerecht combineert romige aardappelpuree met de frisse smaak van broccoli en paprika, afgemaakt met een heerlijk spek-aardappelschilmengsel.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg aardappels
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 liter frituurolie
  • 100 g mager gerookt spek
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 500 g broccoliroosjes
  • 1 paprika in blokjes
  • 1 blikje maïs 150 g, uitgelekt
  • 250 g Gruyère geraspt
  • 1.5 dl zure room

Instructies

  • Boen de aardappelen schoon en schil ze dun.
  • Bewaar de schillen apart.
  • Snijd de aardappelen in stukken en kook ze in 2,5 cm water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Verhit de frituurolie in een frituurpan of diepe pan.
  • Frituur de aardappelschillen goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Bak het gerookte spek in een anti-aanbakpan uit tot het knapperig is.
  • Verkruimel het spek en meng het door de gefrituurde aardappelschillen.
  • Verhit de zonnebloemolie in een pan en roerbak de broccoliroosjes en paprikablokjes gedurende 5 minuten.
  • Meng de maïs erdoor en zet apart.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de zure room, geraspte Gruyère, zout en peper tot een romige puree.
  • Schep de puree op een schaal, verdeel het roerbakmengsel van groenten eromheen en bestrooi met het aardappelschil-spekmengsel.
  • Serveer direct en geniet van de combinatie van romige, knapperige en hartige smaken.

Notities


Wijnadvies:
Deze stamppot past uitstekend bij een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een rijke Pinot Grigio, die de romige kaas en de knapperige texturen complementeren.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 5g