Gegratineerde Zuurkoolschotel met Appel en Bonen

Gegratineerde Zuurkoolschotel met Appel en Bonen

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 426kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 4 uien in halve ringen gesneden
  • 1 pakje zuurkool 500 g
  • 1 theelepel kaneel
  • 200 ml bier
  • 3 appels Elstar of Jonagold, geschild en van klokhuizen ontdaan
  • 1 blik witte bonen 800 g, afgespoeld en uitgelekt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit in een hapjespan de helft van de boter en fruit de ui gedurende 5 minuten.
  • Schep de zuurkool met kaneel door de ui en voeg het bier toe.
  • Laat de zuurkool afgedekt in 25 minuten zachtjes gaarstoven.
  • Breng de zuurkool op smaak met zout en peper.
  • Snijd de appels in dunne plakken.
  • Pureer de witte bonen in een keukenmachine en breng op smaak met zout en peper.
  • Smelt de rest van de boter.
  • Verdeel de zuurkool over de bodem van een ovenschaal.
  • Leg driekwart van de appelplakken dakpansgewijs op de zuurkool en strijk de bonenpuree erover uit.
  • Leg de rest van de appelplakken in een rijtje op de bonenpuree.
  • Bestrijk de bonenpuree en appelplakken met de gesmolten boter en maal er peper boven.
  • Bak de zuurkoolschotel in het midden van de oven gedurende 25-30 minuten, tot het heet en gaar is.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegratineerde zuurkoolschotel met appel en bonen gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland. De frisse tonen van de wijn complementeren de zachte smaak van de zuurkool en de zoete appel, terwijl het bier in het gerecht een harmonieuze aanvulling biedt.

Nutrition

Calories: 426kcal | koolhydraten: 66g | Protein: 13g | Vet: 11g | Zout: 12g | Sugar: 23g

Traditionele Italiaanse Pasticcio Vleespastei

Traditionele Italiaanse Pasticcio Vleespastei

Deze traditionele Italiaanse pasticcio vleespastei is een indrukwekkend hoofdgerecht, perfect voor feestelijke gelegenheden.
Voorbereidingstijd3 uur
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
rusttijd1 dag
Land van herkomst: Italië
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 g kippenlevertjes
  • 2 dl Marsalawijn
  • 1 dl witte wijn
  • 450 g kalfsvlees in kleine blokjes
  • 450 g varkenslappen in blokjes
  • 200 g vetspek in blokjes
  • 2 eieren
  • 3 el slagroom
  • 100 g grof gehakte gebrande hazelnoten
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 tl tijm
  • 1 tl marjolein
  • Zout en versgemalen peper
  • 1 el boter
  • 1 sjalotje fijngehakt
  • 200 g dungesneden bacon
  • 1 pakje diepvriesbladerdeeg
  • 1 dikke plak gekookte ham ongeveer 1 cm dik, in repen
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Maak de pasticcio 1 dag van tevoren.
  • Halveer de kippenlevertjes en marineer ze in 1 dl Marsala en de witte wijn gedurende ongeveer 3 uur.
  • Maal het kalfsvlees, varkensvlees en vetspek fijn in een keukenmachine.
  • Voeg de rest van de Marsala, eieren, slagroom, hazelnoten, knoflook, tijm, marjolein, zout en peper toe en meng goed.
  • Bak het sjalotje in de boter tot het zacht is.
  • Dep de kippenlevertjes droog, breng op smaak met zout en peper, en bak ze snel bruin, maar niet gaar.
  • Haal ze uit de pan.
  • Schenk de marinade in de pan, roer de aanbaksels los, en laat de marinade inkoken tot ongeveer 3 eetlepels.
  • Zeef het vocht en voeg het toe aan het vleesmengsel.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Rol de plakjes bladerdeeg uit tot een rechthoek van 35 x 45 cm.
  • Beleg het deeg met bacon, waarbij je rondom een rand vrijlaat.
  • Leg 1/3 van de vulling in het midden, verdeel de kippenlevers erover, en bedek met nog eens 1/3 van de vulling.
  • Leg de repen ham in de lengte over de vulling en strooi de peterselie erover.
  • Bedek met de resterende vulling en strijk het glad.
  • Vouw de bacon over de vulling.
  • Vouw het deeg eromheen en plak de naden met water op elkaar.
  • Leg de pastei met de naad naar onder op de bakplaat.
  • Maak met een appelboor enkele gaatjes in de bovenkant en plaats er schoorsteentjes van opgerold aluminiumfolie in.
  • Versier de bovenkant met figuurtjes van overgebleven deeg.
  • Bestrijk de pastei met losgeklopt ei en bak 15 minuten op 220°C.
  • Verlaag de temperatuur naar 170°C en bak de pastei nog ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
  • Optioneel:
  • Schenk aspic door de openingen en laat het opstijven.

Notities

Een robuuste rode wijn zoals een Barolo of Chianti past perfect bij deze rijke vleespastei.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g

Gevulde Aardappels met Pittig Gehakt

Gevulde Aardappels met Pittig Gehakt

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Rundvlees
Servings: 4
Calories: 345kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote vastkokende aardappels ongeveer 200 g elk
  • Zout
  • 2 sjalotjes
  • 1 kleine zure appel Elstar
  • 1 theelepel citroensap
  • ½ zakje verse peterselie 30 g
  • 1 eetlepel olie
  • 250 g rundergehakt
  • 1 eetlepel tacokruiden
  • Versgemalen zwarte peper
  • 4 eetlepels gemalen belegen kaas 150 g

Instructies

  • Schil en was de aardappels.
  • Hol de aardappels uit met een appelboor tot ongeveer 1/2 cm van de rand en 1 cm van de onderkant.
  • Snijd een dun plakje van de onderkant zodat de aardappel kan staan.
  • Kook de aardappels in een pan met weinig water en zout gedurende ongeveer 30 minuten tot ze gaar zijn.
  • Pel en snipper de sjalotjes heel fijn.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in heel kleine blokjes.
  • Besprenkel met citroensap.
  • Knip de peterselie fijn.
  • Verhit de olie in een pan en fruit de sjalotjes ongeveer 2 minuten.
  • Voeg het gehakt en de tacokruiden toe en bak al omscheppend ongeveer 5 minuten mee.
  • Roer de appelblokjes erdoor en laat nog 5 minuten meewarmen.
  • Voeg de peterselie toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de aardappels af en vul de openingen met het gehaktmengsel.
  • Zet de aardappels rechtop op vier borden en bestrooi met de gemalen kaas.
  • Serveer met maïssla.

Notities

Deze gevulde aardappels met pittig gehakt gaan goed samen met een stevige rode wijn zoals een cabernet sauvignon of een merlot.

Nutrition

Calories: 345kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 16g | Zout: 1.3g | Sugar: 5g

Chocobommen

Chocobommen

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins
Servings: 15 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • 2 Spuitzakken, 1 vulmondje ,en 1 mondje naar keuze voor de cupcake op te spuiten.

Ingrediënten

Ingrediënten voor de cupcakes:

  • 150 gram boter zachte
  • 150 gram Suiker
  • 1 Snufje zout
  • Vanille extract
  • 2 Eieren kamertemperatuur
  • 160 gram Bloem
  • 30 g Cacaopoeder
  • ½ TL Bakpoeder
  • ¼ TL Natrium bicarbonaat
  • Een beetje melk eventueel kamertemperatuur

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

  • ½ liter melk
  • 125 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 50 gram chocolade in stukjes
  • 50 gram chocolade puddingpoeder Imperial of custard
  • Je houdt nog pudding over die mag je zo opeten ?

Ingrediënten voor de topping:

  • 200 ml room
  • 400 g chocolade pure of melk / geraspt
  • 100 g boter
  • 1 koffielepel honing
  • Vanille extract

Instructies

  • Maak de banketbakkersroom door een groot gedeelte van de melk met de suiker aan de kook te brengen.
  • Het andere restje melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder tot een papje.
  • Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de sukjes chocolade toe.
  • Roer nog eens door.
  • Schenk de pudding in een schaal en dek hem af met plastic folie.
  • Laat hem zo in de koelkast afkoelen.
  • Breng voor de topping de room en de boter samen aan de kook.
  • Snijd de chocolade al fijn en doe deze in een kom.
  • Schenk de warme room bij de chocolade en laat even staan.
  • Roer dan door tot alles mooi gesmolten en egaal is.
  • Voeg als laatste een koffielepel honing en een scheutje vanille extract toe en roer nog eens door.
  • Zet de topping weg in de koelkast.
  • Wanneer deze straks koud is kloppen we hem op tot een luchtige topping.
  • Voor de cupcakes klop je de suiker met de boter en het vanille extract tot een romige crème en voeg dan een voor een de eitjes toe.
  • Meng alle droge ingrediënten met elkaar en zeef ze boven de kom.
  • Klop kort verder.
  • Als het beslag nog te stevig is schenk je er een klein scheutje melk bij.
  • LET OP, dit is geen lopend beslag, je moet het met een ijslepel in de cupcakes kunnen scheppen dus melk mag maar moet niet !
  • Bak de cupcakes in een voorverwarmde oven van 175°C in ca 20 à 25 minuutjes gaar.

Afwerking:

  • Neem de cupcakes erbij en de appelboor.
  • Maak in het midden van de cupcakes met de appelboor een gaatje. Klop de pudding luchtig op en doe deze in de spuitzak met het vulmondje. Vul nu elk gaatje in de cupcake met de pudding. Klop de topping op tot een luchtige maar stevige topping. Neem een andere spuitzak met een mondje naar keuze en spuit nu de cupcake mooi op. Je kunt de cupcakes in de koelkast bewaren maar haal ze een half uurtje voor het serveren uit de koelkast, dan zijn ze het lekkerste.
  • Maak in het midden van de cupcakes met de appelboor een gaatje.
  • Klop de pudding luchtig op en doe deze in de spuitzak met het vulmondje.
  • Vul nu elk gaatje in de cupcake met de pudding.
  • Klop de topping op tot een luchtige maar stevige topping.
  • Neem een andere spuitzak met een mondje naar keuze en spuit nu de cupcake mooi op.
  • Je kunt de cupcakes in de koelkast bewaren maar haal ze een half uurtje voor het serveren uit de koelkast, dan zijn ze het lekkerste.

Ananas met toffeesaus

Ananas met toffeesaus

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Ananas

  • 1 ananas
  • 2 vanillestokjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 100 g boter
  • 4 eetlepel(s) honing
  • 125 g slagroom
  • vanille-ijs

Toffeesaus

  • 50 ml water
  • 200 g suiker
  • 200 ml room

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170ºC.
  • Schil de ananas en verwijder de ogen.
  • Verwijder de kern met een appelboor.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en steek het vanillestokje samen met de kaneelstokjes en de rozemarijn in de holte.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de ananas om en om lichtbruin.
  • Leg de ananas in een ovenschaal en overgiet met boter uit de pan en de honing.
  • Bak de ananas circa 45 minuten in de oven.
  • Haal de ananas uit de oven en verwijder de specerijen en de rozemarijn.
  • Wentel de ananas door de braadboter, leg hem op een schaal en schenk de toffeesaus erover.
  • Serveer met geklopte slagroom en vanilleijs.

Toffeesaus

  • Breng in een pan water met suiker aan de kook en laat de suiker langzaam lichtbruin karamelliseren. verwarm in een andere pan de slagroom.
  • Schenk de slagroom bij de karamel en roer de toffeesaus goed door elkaar.

Griekse Appel-Yoghurt Delicatesse

Griekse Appel-Yoghurt Delicatesse

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Zuivel
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 Elstar appels
  • 250 g Griekse yoghurt
  • 4 eetlepels grof gehakte pecannoten
  • 2 eetlepels granaatappelpitten
  • 4 eetlepels acaciahoning

Instructies

  • Gebruik een appelboor om het klokhuis uit de appels te verwijderen.
  • Snijd de appels in plakken van ongeveer 0,5 cm dik.
  • Leg op 4 borden dakpansgewijs een rijtje appelschijven.
  • Schep de Griekse yoghurt in een mooie toef bovenop de appels.
  • Verwarm een koekenpan zonder vet en rooster hierin de pecannoten goudgeel en krokant.
  • Strooi de geroosterde noten en granaatappelpitten over de yoghurt en lepel de honing eroverheen.
  • Serveer direct.

Notities

Je kunt de granaatappelpitten ook vervangen door stukjes sinaasappel of mandarijn.
Deze yoghurt is ook heerlijk als fris ontbijtgerechtje, zonder de toevoeging van noten.
Een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Riesling Spätlese past perfect bij dit verfijnde nagerecht met zijn fruitige en honingachtige smaken.

Gevulde Appel-Flensjes à la Normande

Gevulde Appel-Flensjes à la Normande

zoete, gevulde flensjes
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 stevige Beliefteur-appels of andere stevige appelsoort
  • 250 g speltbloem een gezondere meeloptie
  • 3 dl ongezoete amandelmelk
  • 75 g kokosbloesemsuiker
  • Snufje roze Himalayazout
  • 3 scharreleieren
  • Boter om te bakken
  • Suiker
  • Kaneel

Instructies

  • Schil de appels en snijd ze met een appelmesje in dunne plakjes, gebruik indien nodig een appelboor om het klokhuis te verwijderen.
  • Maak van gezeefde speltbloem, amandelmelk, kokosbloesemsuiker, roze Himalayazout en eieren een glad beslag.
  • Giet een lepel beslag in de hete pan, verdeel een handvol appelschijfjes erover, voeg nog wat beslag toe en bak de flensjes langzaam gaar (houd er rekening mee dat appels langer nodig hebben om gaar te worden).
  • Dresseer de flensjes op een warme schaal, bestrooi ze royaal met suiker vermengd met kaneel.

Notities

Varianten:

  • Probeer ook eens plakjes verse perzik gedrenkt in een vleugje Curaçao.
  • Varieer met plakjes banaan, besprenkeld met rum of notenlikeur voor een verrassende twist.
  •  

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 8g | Sugar: 2g

Hartige Gehaktpastei met Appel en Lever

Hartige Gehaktpastei met Appel en Lever

Een rijke en hartige pastei gevuld met gehakt, lever en appel, perfect voor een gezellige winterse maaltijd.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hartige taart, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 6
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g gedroogde appeltjes
  • 300 g bloem
  • 175 g koude boter
  • 3 eieren
  • 400 g half-om-half gehakt
  • 250 g kippenlevertjes
  • 1 dl melk
  • ½ tl zout
  • 2 tl salie
  • 1 tl tijm
  • 3 sneetjes ontkorst brood
  • 3 tenen knoflook
  • Peper

Instructies

  • Wrijf de koude boter in blokjes met de bloem en zout tot een kruimige massa.
  • Voeg het ijskoude water toe, kneed tot een deeg en laat dit in de koelkast rusten.
  • Week de sneetjes brood in de melk.
  • Verwijder de zeentjes uit de kippenlevertjes en hak de levertjes fijn.
  • Snijd de gedroogde appeltjes klein.
  • Vermeng het gehakt met de lever, appeltjes, salie, tijm, zout, peper, uitgeperste knoflook, eieren en het geweekte brood.
  • Verwarm de oven voor op 185°C.
  • Bekleed een diepe ovenschaal met 2/3 van het deeg en vul de vorm met het gehaktmengsel.
  • Maak van het overige deeg een deksel, steek er een gat uit (appelboor) en druk de deksel vast op de pie.
  • Bestrijk met eidooier.
  • Bak de pie in 45-50 minuten gaar en goudbruin.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en cranberrycompote.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Pinot Noir of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Appelcarpaccio met Roquefort en Vijgensiroop

Appelcarpaccio met Roquefort en Vijgensiroop

Dun gesneden appelcarpaccio met een zoete vijgensiroop en pittige Roquefort. Een elegant en smaakvol nagerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd25 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 appels Jonagold
  • 4 gedroogde vijgen
  • 3 el honing
  • 150 g Roquefort
  • 2 dl droge witte wijn

Instructies

  • Boor de klokhuizen met een appelboor uit de appels.
  • Schil de appels en snijd ze in dunne plakken.
  • Breng de wijn met de honing in een pan aan de kook, leg de appelplakken erin en kook ze afgedekt zachtjes ± 5 minuten; schep ze halverwege voorzichtig om.
  • Schep de appelplakken op een groot plat bord.
  • Laat het achtergebleven stoofvocht op hoog vuur in ± 5 minuten tot een siroop inkoken.
  • Snijd intussen de vijgen in reepjes en schep die door de siroop.
  • Laat de siroop tot het gebruik afkoelen.
  • Verdeel de appelplakken over 4 borden, schep er de afgekoelde vijgensiroop over en verkruimel er de kaas over.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje geroosterd brood of crackers.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Sauternes of een Port.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 30g

Knapperige Appelbeignets met Kaneelsuiker

Knapperige Appelbeignets met Kaneelsuiker

Deze knapperige appelbeignets met een vleugje kaneelsuiker zijn een heerlijke traktatie voor Oud & Nieuw. Perfect met een laagje poedersuiker!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eetlepels basterdsuiker
  • 2 eetlepels kaneel
  • 5 Goudrenetten
  • 1 ei
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel zout
  • 3 dl pils
  • Frituurolie
  • Poedersuiker

Instructies

  • Meng de basterdsuiker met de kaneel in een diep bord.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen met een appelboor en snijd elke appel in vier plakken.
  • Wentel de appelplakken door het suiker-kaneelmengsel.
  • Klop het ei los in een kommetje.
  • Zeef het bakmeel en zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Voeg het losgeklopte ei toe en schenk al roerend het pils erbij.
  • Roer circa 5 minuten tot een glad beslag ontstaat.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Verhit de frituurolie in een frituurpan tot 175°C.
  • Haal de appelplakken met een vork door het beslag en laat ze in de hete olie glijden.
  • Frituur de appelbeignets in porties van vier gedurende 4 minuten goudbruin, keer ze halverwege.
  • Haal de appelbeignets uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Leg ze op een schaal en bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:

Serveer warm met een extra laagje poedersuiker en een bolletje vanille-ijs.

Wijnadvies:

Een glas mousserende Cava Brut of een lichtzoete Duitse Riesling past perfect bij deze appelbeignets.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g