Luxe Crostini met Gerookte Zalm, Champignonmengsel en Romige Bieslookroom

Luxe Crostini met Gerookte Zalm, Champignonmengsel en Romige Bieslookroom

Deze luxe crostini’s met gerookte zalm, champignonmengsel en romige bieslookroom zijn perfect voor feestelijke gelegenheden. Met knapperig brood, ziltige zalm en een heerlijke bieslookroom maak je indruk op al je gasten.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Amuse, Borrelhapjes, Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Pasen, Picknick, Verjaardag
Servings: 48
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sjalotten fijngesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 500 g champignons in vieren gesneden
  • 48 stukjes krokant gebakken brood
  • 48 stukjes gerookte zalm 30 g per stuk
  • 400 g crème fraîche
  • 1 bosje bieslook fijngehakt
  • 2 rode uien in dunne ringen gesneden
  • Olijfolie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Balsamicoazijn
  • Tempurabeslag
  • Ficoide voor garnering

Instructies

  • Snijd het witbrood in 48 stukken van dezelfde grootte als de zalmstukjes.
  • Bestrijk het brood met olijfolie en bestrooi met peper.
  • Bak de stukjes brood knapperig in de oven op 190 graden Celsius gedurende 8 minuten.
  • Laat ze daarna afkoelen.

Champignonmengsel:

  • Verhit een beetje boter in een pan en fruit de sjalotten en knoflook.
  • Voeg de champignons toe en bak deze 5 minuten zacht.
  • Laat het champignonmengsel afkoelen.
  • Hak het afgekoelde mengsel fijn en voeg olijfolie, zout, peper en balsamicoazijn toe.
  • Meng alles goed door elkaar.

Bieslookroom:

  • Klop de crème fraîche luchtig in een kom.
  • Meng de fijngehakte bieslook erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.
  • Zet de bieslookroom in de koelkast om op te stijven.

Gefrituurde ui:

  • Doop de rode uienringen in tempurabeslag.
  • Verhit olie in een pan en frituur de uienringen tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveren:

  • Leg een stukje gerookte zalm op elk crostini-stukje.
  • Voeg een quenelle van bieslookroom toe op de zalm.
  • Schep een beetje van het champignonmengsel bovenop.
  • Garneer met gefrituurde uienringen en een takje ficoide.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse Chardonnay met een lichte houtlagering past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Sneeuwvlokken Taart

Sneeuwvlokken Taart

Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Calories:
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde pruimen
  • 75 ml port
  • 3 eieren
  • Zout
  • 200 g suiker
  • 100 g bloem
  • tl bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 5 blaadjes gelatine
  • 50 g pure chocolade
  • 300 ml room
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 700 gr slagroom
  • 60 g schuimkoekjes
  • Poedersuiker om te versieren

Instructies

  • Meng de pruimen met de poort en laat ze ca. 2 uur marineren.
  • Beleg de bodem van een springvorm met bakpapier.
  • Splits de eieren.
  • Klop het eiwit, 3 eetlepels water en een snuifje zout stijf, strooi tijdens het kloppen geleidelijk
  • 100 g suiker erbij.
  • Spatel de eidooiers er een voor een doorheen.
  • Zeef de bloem, het bakpoeder en de kaneel erboven en spatel ze door het eiwit.
  • Strijk het deeg in de vorm.
  • Bak de bodem ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven.
  • Laat hem afkoelen.
  • Halveer de taartbodem.
  • Pureer de pruimen strijk ze op de onderste bodem.
  • Leg de tweede bodem erop.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Hak de chocolade grof.
  • Meng de room, 100 g suiker en de vanillesuiker.
  • Druk de gelatine uit en los hem op laag vuur op.
  • Roer er 2 dl room doorheen, roer het mengsel vervolgens door de rest van de room.
  • Zet het 8 minuten koud weg, tot het begint te geleren.
  • Klop 500 ml slagroom stijf.
  • Spatel de slagroom met de chocolade door de crème fraîche.
  • Zet het roommengsel ca. 25 minuten koud weg, tot hij stijver is.
  • Strijk het als een koepel over de taart.
  • Zet de taart ca. 3 uur koud weg.
  • Klop 200 g slagroom stijf en bestrijk hiermee de taart.
  • Verbrokkel de schuimkoekjes, strooi ze over de taart en druk ze licht aan.
  • Versier met poedersuiker en parels.

Slaatje met kwartelei en truffelmayonaise

Slaatje met kwartelei en truffelmayonaise

Recept categorieën: Ei, Koude Hapjes
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • Rundvleessalade
  • Mayonaise
  • Truffelsalsa
  • Verse kervel
  • Groene asperge
  • Serranoham
  • Kwartelei gekookt
  • Ansjovis

Instructies

  • Knip van bakpapier een servetje en leg deze op een kartonnen schaaltje.
  • Rangschik 2 blaadjes veldsla op het servetje en schep hier met een ijslepel twee bolletjes
  • rundvleessalade op.
  • Meng 2 dl mayonaise met een halve eetlepel truffelsalsa en lepel dit over de salade bolletjes.
  • Bestrooi met verse kervel.
  • Blancheer de asperge en rol deze in een plak seranoham.
  • Steek een doorgesneden kwartelei en een opgerold rolletje ansjovis aan de bamboe prikker en plaats het bovenop het slaatje.

Sinaasappeltaart van Auteur onbekend

Sinaasappeltaart van Auteur onbekend

Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Taartvorm Ø 24 cm ingevet
  • steunvulling bv droge peulvruchten

Ingrediënten

  • 2 sinaasappels schoongeboend
  • 200 g bloem gezeefd
  • 50 g cacao
  • 200 g boter koude / in blokjes
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 6 eieren
  • 1 citroen

Instructies

  • Rasp de schil van 1 sinaasappel fijn.
  • Meng in de keukenmachine de bloem, cacao en sinaasappelrasp met 125 g boter, 100 g suiker en 1 ei tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het in plasticfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200 º C.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht.
  • Bekleed de taartvorm ermee.
  • Leg bakpapier over het deeg en leg de steunvulling erop.
  • Dit voorkomt dat de bodem gaat rijzen.
  • Bak de taartbodem in 25 minuten lichtbruin.
  • Pers 1 sinaasappel en de citroen uit.
  • Snijd de geraspte sinaasappel in 6 plakken, halveer die en verwijder schil en pitten.
  • Smelt in een pan de rest van de boter.
  • Klop in de keukenmachine 5 eieren en het citrussap met 100 g suiker en een mespunt zout
  • schuimig.
  • Schenk, terwijl de machine draait, de boter erbij.
  • Neem de taartvorm uit de oven, gooi steunvulling en bakpapier weg.
  • Schenk het eimengsel in de taartbodem en verdeel de sinaasappelschillen erover.
  • Bak de taart in 30 minuten gaar.

Heerlijke Spinazietaart met Gehakt en Bladerdeeg

Heerlijke Spinazietaart met Gehakt en Bladerdeeg

Geniet van deze verrukkelijke spinazietaart met gehakt, perfect voor een gezellige lunch of een snel diner.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 sjalot klein gesneden
  • 1 teen knoflook geperst
  • 2 tomaten in blokjes gesneden
  • 4 eieren
  • 5 bladen bladerdeeg ontdooid
  • 125 ml crème fraîche
  • 200 gr geraspte kaas
  • 250 gr gehakt
  • 450 gr diepvries spinazie ontdooid en goed uitgelekt
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (onderwarmte).
  • Rul het gehakt in een koekenpan samen met de gesneden sjalot, knoflook, tomaat en Provençaalse kruiden.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Zorg ervoor dat de spinazie goed is uitgelekt en meng deze in een grote kom met de gebakken gehaktmix, eieren, crème fraîche en geraspte kaas.
  • Bekleed een bakvorm met de ontdooide bladerdeegbladen, houd een paar bladen achter om de taart af te dekken.
  • Giet het spinaziemengsel in de bakvorm en maak een rasterpatroon bovenop met de overgebleven bladerdeegreepjes.
  • Zet de taart 10 minuten in de oven op onderwarmte.
  • Schakel daarna de oven over naar boven- en onderwarmte en bak de taart nog 30 minuten af, tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.

Notities

Combineer deze hartige taart met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 28g | Vet: 31g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Plaattaart met Brie, Appel, Courgette en Walnoten

Plaattaart met Brie, Appel, Courgette en Walnoten

Geniet van deze heerlijke plaattaart met een verrassende combinatie van brie, appel, courgette en walnoten. Perfect voor een lichte lunch of brunch!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 3
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg uitgerold en randjes iets omgekruld
  • ½ courgette in plakjes gesneden
  • 1 appel in dunne schijfjes gesneden
  • Plakjes spek optioneel
  • Flinke handvol walnoten
  • Plakjes brie
  • Handvol rucola
  • 1 el Souq kruiden voor oven groenten
  • Beetje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg het bladerdeeg op een bakplaat bekleed met bakpapier en krul de randen iets om.
  • Bekleed het bladerdeeg met plakjes courgette, bestrooi met een beetje zout en de Souq kruiden voor oven groenten.
  • Leg de dunne appelschijfjes en walnoten gelijkmatig over de courgette.
  • Verdeel de plakjes spek (indien gebruikt) en plakjes brie over de taart.
  • Bak de plaattaart ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is en de brie gesmolten.
  • Haal de taart uit de oven en maak af met een handvol verse rucola.
  • Serveer direct en geniet van deze smaakvolle en lichte maaltijd.

Notities

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse rosé past perfect bij deze plaattaart.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Gebakken Ananas met Honing en Kokos

Gebakken Ananas met Honing en Kokos

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Dessert - Nagerecht, Fruit
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories: 100kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 kleine ananas
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel limoensap
  • 25 gram gedroogde kokos
  • 1 liter ijs of mangosorbetijs

Instructies

  • Verwarm de Airfryer voor op 200 graden Celsius.
  • Bedek de bodem van de mand van de Airfryer met bakpapier, laat aan de randen 1 cm ruimte vrij.
  • Snijd de ananas in de lengte in tweeën, verwijder de schil en bruine puntjes.
  • Verwijder de harde binnenkant.
  • Snijd elk stuk in de lengte in 4 parten.
  • Meng de honing en limoensap in een kom.
  • Bestrijk de ananasstukjes met het honing-limoenmengsel en leg ze in de mand van de Airfryer.
  • Bestrooi met de gedroogde kokos.
  • Plaats de mand in de Airfryer en stel de timer in op 12 minuten.
  • Wanneer de timer afgaat, zou de ananas warm en goudbruin moeten zijn.
  • Serveer de gebakken ananasstukken met een royale schep ijs of sorbetijs.

Notities

Dit snelle en smakelijke dessert is perfect om van te genieten na een maaltijd!Serveer de gebakken ananasstukken met een royale schep ijs of sorbetijs.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 1g | Vet: 1g | Sugar: 20g

Chocolademoussetaart met Sinaasappel

Chocolademoussetaart met Sinaasappel

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • lage taartvorm doorsnede ca. 20 cm
  • steunvulling (bijvoorbeeld droge erwten)

Ingrediënten

  • 150 g bloem
  • Een snufje zout
  • 75 g koude roomboter
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 1-2 eetlepels melk
  • 3 eetlepels sinaasappelmarmelade
  • 2 chocolademousse bakjes elk 60 g
  • 50 g witte chocolade

Instructies

  • Meng bloem en een snufje zout in een kom.
  • Leg de koude roomboter op de bloem en snijd het met twee messen door de bloem.
  • Voeg suiker en melk toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 22 cm in doorsnee.
  • Bekleed een ingevette taartvorm (met bloem bestoven) met het deeg en zet deze minimaal 1 uur in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak de deegbodem 'blind': leg een vel bakpapier op de deegbodem en vul de vorm met erwten (dit houdt de bodem mooi plat).
  • Plaats de vorm in het midden van de oven en bak de bodem goudbruin en gaar in ongeveer 15 minuten.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Bestrijk de taartbodem met sinaasappelmarmelade.
  • Schep de chocolademousse erop en strijk voorzichtig glad met de achterkant van een in water gedoopte lepel.
  • Schaaf krullen van witte chocolade met een (kaas)schaaf.
  • Garneer de taart met chocoladekrullen en verdeel in 8 punten.

Notities

Geniet van deze heerlijke chocolademoussetaart met een vleugje sinaasappel!

Pornstar Martini Dessert

Pornstar Martini Dessert

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Tiramisu

  • 250 g mascarpone
  • 250 g slagroom opgeklopte
  • 60 g suiker
  • 2 eieren

Meringue

  • 150 g suiker
  • 100 g poedersuiker
  • 1 mespuntje zout
  • 3 eiwitten

Passievrucht coulis

  • 65 g passievrucht
  • 18 g suiker

Overige ingrediënten

  • 85 g roomboter cake
  • 130 g passievrucht ijs

Instructies

Allereerst gaan we aan de slag met de Meringue.

  • Doe hiervoor de eiwitten in een super schone kom.
  • Zorg dat er absoluut geen eigeel bij zit.
  • Klop de eiwitten met een mixer op, samen met het zout, tot deze bijna stijf is.
  • Meng met de mixer op halve kracht vervolgens, heel geleidelijk, de suiker door het eiwitmengsel heen.
  • Zodra de suikerkristallen zijn opgelost zet je de mixer uit.
  • Spatel nu voorzichtig de poedersuiker erdoor.
  • Doe het schuim in een spuitzak met een spuitmondje naar wens, en maak creatieve vormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de meringueschuimpjes in de oven op 100 ºC ongeveer 2 uur.
  • Een zeer lage temperatuur en een langere baktijd zorgt voor prachtig krokant en wit schuim.

We gaan de tiramisu klaarmaken!

  • Klopt de eieren met de suiker tot een gladde luchtige massa.
  • Sla vervolgens de mascarpone luchtig met bijvoorbeeld een keukenmachine.
  • Sla de mascarpone massa onder het ei mengsel door, en voeg hier de opgeklopte slagroom aan toen.
  • Let op! zet de massa hierna meteen koud in de koelkast zodat deze mooi kan opstijven.
  • Snijd de passievruchten open en haal het vruchtvlees uit de vrucht.
  • Doe het vruchtvlees en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook zodat deze een beetje indikt.
  • Haal het pannetje van het vuur en laat deze goed koud worden.
  • Wanneer de passievrucht coulis goed koud is en de tiramisu voldoende opgestijfd is kun je de coulis door de tiramisu heen spatelen
  • Snijd de cake in mooie vierkanten blokjes en verdeel deze over de bakjes.
  • Doe hier bovenop de passievrucht tiramisu.
  • Leg in ieder bakje een bolletje passievrucht ijs op de tiramisu en maak het af met de meringue.

Lamsfilet in Filodeeg met Voorjaarsgroenten

Lamsfilet in Filodeeg met Voorjaarsgroenten

Verwen je gasten met een verfijnde lamsfilet in knapperig filodeeg, geserveerd met verse voorjaarsgroenten en een rijke lamsfondsaus.
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 8
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Lamsfilet:

  • 1,5 kg lamsfilet
  • 12 sneetjes witbrood zonder korst
  • 200 g boter
  • 20 g basilicum fijngehakt
  • 120 g peterselie fijngehakt
  • 8 g tijm fijngehakt
  • Vers vet spek in plakken
  • Filodeeg
  • 1 eidooier

Groenten:

  • 500 g doperwten
  • 500 g tuinbonen
  • 150 g shiitakes
  • 500 g waspeen
  • 4 meiknollen

Saus:

  • 1 liter lamsfond
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 5 teentjes knoflook geplet
  • 5 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 eetlepels honing
  • 100 g boter

Instructies

Lamsfilet:

  • Bak de lamsfilet kort rondom in hete boter en laat afkoelen.
  • Maal de sneetjes witbrood tot kruim.
  • Meng het broodkruim met fijngehakte basilicum, peterselie, tijm, en 200 g zachte boter.
  • Leg de plakken vet spek op plasticfolie en verdeel het kruidenmengsel erover.
  • Rol de lamsfilets in het spek en het kruidenmengsel, wikkel strak in de folie en laat opstijven in de koelkast.
  • Bestrijk het filodeeg met eidooier, leg de opgerolde filets erop, rol in en druk de buitenkanten plat.
  • Leg de ingepakte filets op een bakplaat met een siliconenmat.

Saus:

  • Breng de lamsfond aan de kook.
  • Voeg sjalotten, knoflook, tijm, rozemarijn en honing toe.
  • Laat de saus inkoken tot de helft.
  • Zeef de saus en monteer met 100 g boter.

Groenten:

  • Dop de tuinbonen en doperwten.
  • Blancheer ze apart in kokend gezouten water en spoel koud af.
  • Snijd de waspeen diagonaal in dunne plakken, blancheer beetgaar en spoel koud.
  • Schil de meiknollen, snijd in batons van 3 mm dikte, blancheer en spoel koud.
  • Sauteer de shiitakes in boter en breng op smaak met zout.
  • Roerbak de andere groenten in olie en breng op smaak met zout en peper.

Afwerking:

  • Bak de lamsfilets in een voorverwarmde oven van 200°C tot een kerntemperatuur van 50°C is bereikt.
  • Laat de lamsfilets rusten op 50°C.
  • Snijd de lamsfilets in 32 stukken, dresseer 2 stukken per bord.
  • Plaats de groenten en shiitakes naast het vlees en giet de saus eromheen.

Notities

Serveer met een stevige rode wijn, zoals een Bordeaux of een Rhône.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 45g | Zout: 2.5g | Sugar: 10g